VIDEO analysis by Contra.gr: Έτσι παίζει ο Ρικάρντο Κόστα

Κυριαρχικός με την παρουσία του σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Στην άμυνα με την μπάλα ψηλά ή χαμηλά, έξω ή μέσα στην περιοχή. Στη μακρινή πάσα που ανοίγει την μπάλα στο πλάι ή "ταΐζει" τους επιθετικούς. Αυτός είναι ο Ρικάρντο Κόστα... (VIDEO).

VIDEO analysis by Contra.gr: Έτσι παίζει ο Ρικάρντο Κόστα

Αν τον Νομπόα τον είπαμε deep-lying playmaker, τότε ο Κόστα με μια φράση μπορεί να χαρακτηριστεί ως commanding center-back. Κυριαρχικός αμυντικός, αλλά όχι λόγω σωματοδομής. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν ο Πορτογάλος έχει ύψος 1.83.

Commanding

Κυριαρχικός με την παρουσία του σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Στην άμυνα με την μπάλα ψηλά ή χαμηλά, έξω ή μέσα στην περιοχή. Στη μεταβίβαση που ξεκινάει τη φάση κατοχής για την ομάδα του, στη μακρινή πάσα που ανοίγει την μπάλα στο πλάι ή “ταΐζει” τους επιθετικούς, στην πολύ αποτελεσματική παρουσία στην αντίπαλη περιοχή.

Στο (παρακάτω) βίντεο θα τα δείτε όλα. Το πως ο Κόστα κυριαρχεί στον αέρα παρότι είναι 1.83, το πως διαβάζει τις φάσεις για να βγει πρώτος στην μπάλα και να “κρύψει” τα 33 του χρόνια, το πως δεν προτιμάει τα τάκλινγκ, το πως ξέρει να μην εκτεθεί από γρήγορο αντίπαλο που πάει κατά μέτωπο, το πως καθαρίζει τις σέντρες απ’το πλάι, το πως μοιράζει την μπάλα με σιγουριά και το πως είναι σημείο αναφοράς στην αντίπαλη περιοχή στα στημένα, με ασίστ.

Το “μήνυμα” και οι φωνές

Εννοείται πως βάλαμε και τις φάσεις που η αντίδρασή του Κόστα δεν ήταν η πιο πετυχημένη. Τα βίντεο με όλες τις φάσεις από έναν ή περισσότερους αγώνες έχουν ακριβώς αυτή τη χρησιμότητα, το να δει κάποιος τον παίκτη σε όλα και όχι σαν τα video-highlights, που τους δείχνουν όλους τέλειους. Για το τέλος, κρατήσαμε δύο φάσεις που δεν ανήκουν σε καμία απ’τις κατηγορίες στις οποίες έχουμε χωρίσει το βίντεο για τον Ρικάρντο Κόστα. Δύο φάσεις που όμως λένε κι αυτές πολλά.

Στην πρώτη, η Σεβίλλη κάνει τη σέντρα του ημιτελικού και ψάχνει με βαθιά μπαλιά τον Μπάκα που παίζει στην κορυφή. Ο Κόστα κολλάει τον αγκώνα του στο λαιμό του αντιπάλου και τον πετάει κάτω. Το μήνυμα έχει σταλεί, απ’τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα. Στη δεύτερη φάση, ο δεξιός μπακ δεν σιγουρεύει τη μεταβίβασή του και η Βαλένθια κινδυνεύει στην κόντρα. Όταν ο κίνδυνος έχει αποφευχθεί, ο Κόστα τον ψέλνει για αρκετή ώρα και “εξασφαλίζει” πως ο συμπαίκτης του δεν θα κάνει ξανά το ίδιο λάθος.

Πακέτο και απαντήσεις

Κυριαρχικός, ηγετικός, με σίγουρη παρουσία σε όλους τους τομείς που συζητήσαμε και είδατε στο βίντεο. Ένα πακέτο που έρχεται αφενός να φτιάξει ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Βίτορ, που βγαίνει πολύ στο πλάι, και αφετέρου να δώσει τις απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που είχε ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα στη σεζόν: δύναμη στον αέρα, καθοδήγηση της άμυνας, σίγουρη μεταβίβαση, ηγετική παρουσία.

Διαφορετικά ζητούμενα, σε υψηλό επίπεδο

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αγώνες που παρακολουθήσαμε τον Κόστα ήταν πολύ υψηλών απαιτήσεων, γιατί οι στόπερ πρέπει να κριθούν σε αγώνες που προσφέρονται για συμπεράσματα. Τα Βάλενθια-Σεβίλλη και Ρεάλ-Βαλένθια της περασμένης άνοιξης ήταν παιχνίδια πολύ υψηλών απαιτήσεων, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε τον Κόστα σε διαφορετικά ζητούμενα και συνθήκες αγώνα, αλλά και σε επίπεδο πολύ ανώτερο της Σούπερλιγκ.

Ο αγώνας με τη Σεβίλλη ήταν ο επαναληπτικός του ημιτελικού του Europa League, με τη Βαλένθια να καλείται να ανατρέψει το 2-0 του πρώτου αγώνα. Ο Κόστα έπρεπε να βγει να αμυνθεί μακριά απ'την περιοχή, σε έναν αγώνα που η ομάδα του έπρεπε να επιτεθεί και που κάθε λάθος κόστιζε την πρόκριση. Στο Μπερναμπέου έπρεπε να αμυνθεί χαμηλά κόντρα στην ταχύτητα των Ρονάλντο, Μπέιλ, Ντι Μαρία και Μπενζεμά.

Ακριβώς

Το πως τα πήγε και τι παίκτης είναι φαίνεται στο βίντεο. Αυτός ήταν ο Ρικάρντο Κόστα, ο αρχηγός της Βαλένθια, την άνοιξη του 2014. Λέμε “ήταν”, γιατί ο ΠΑΟΚ παίρνει αυτόν της Αλ Σαλίγια, τον Ιανουάριο του 2015. Μεσολάβησαν κάποιοι μήνες και 15 αγώνες στο Κατάρ. Απαραίτητη σημείωση, γιατί δεν βρισκόμαστε στο καλοκαίρι, όπου τα συμπεράσματα για το ποιος είναι ο νέος στόπερ του ΠΑΟΚ θα ήταν πιο ασφαλή.

Αυτός ήταν πριν μερικούς μήνες. Το ποιος θα είναι με τα ασπρόμαυρα, θα το δείξει (όπως πάντα) το γήπεδο. Μέχρι τότε, η ματιά στο χορτάρι μέσω του βίντεο λέει πως ο Ρικάρντο Κόστα είναι ακριβώς ο,τι χρειαζόταν ο Δικέφαλος.

Διαβάστε ακόμη:

Τα μεταγραφικά "μπαμ" του ΠΑΟΚ (PHOTOS+VIDEOS)

Ρικάρντο Κόστα, το νέο αστέρι του ΠΑΟΚ: Όπλο και στις δύο περιοχές

News 24/7

24MEDIA NETWORK