Video Analysis: Ο Μαρτίνες κάνει όσα δεν έκανε ο Αφελάι

Ο Μαρτίνες θεωρείται κλεισμένος απ' τον Ολυμπιακό και το Contra.gr σας παρουσιάζει τα προσόντα του Αργεντινού, που κάνει όσα δεν έκαναν μαζί Αφελάι, Ντουρμάζ και Ντοσεβί.

Video Analysis: Ο Μαρτίνες κάνει όσα δεν έκανε ο Αφελάι
INTIME SPORTS

Ο Νικολά Μαρτίνες θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, μετά από έναν χρόνο στο Αγρίνιο και τον Παναιτωλικό. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει, αλλά όλα τα ρεπορτάζ συμφωνούν πως οι ερυθρόλευκοι τα έχουν βρει με τον Παναιτωλικό σε ένα ποσό κοντά στις 600.000 ευρώ και με τον ίδιο τον 27χρονο Αργεντινό για τετραετές συμβόλαιο.

Παρόλα αυτά, κόσμος και Τύπος ασχολούνται με ονόματα μεταγραφών απ' το εξωτερικό, που πάντα ενθουσιάζουν περισσότερο. Όμως, αξίζει να δούμε τι πλήρωσε και τι παίρνει ο Ολυμπιακός στο πρόσωπο του Μαρτίνες, γιατί μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι. Τον Αργεντινό άλλωστε τον εντοπίσαμε ως πολύ αξιόλογο παίκτη απ' τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Μαζί με τον Ηλία Καλλονά μαζέψαμε και χωρίσαμε σε αναλυτικά βίντεο τις φάσεις που εκφράζουν καλύτερα τα προσόντα του Μαρτίνες και δείχνουν αυτά που μπορεί να κάνει με την μπάλα. Αυτά που δεν έκαναν ούτε στο ελάχιστο Αφελάι, Ντουρμάζ, Ντοσεβί και Γκαζαριάν στον Ολυμπιακό, ούτε θα μπορούσαν να προσφέρουν αν έπαιζαν εκείνοι στο Αγρίνιο στη θέση του Αργεντινού. Πάμε να τα δούμε.

Ασίστ: Μοιράζει γκολ με ευκολία

Ο Μαρτίνες διακρίθηκε κυρίως για την ικανότητά του στη δημιουργία και τελείωσε το πρωτάθλημα με δέκα ασίστ, μία λιγότερη απ' τον πρώτο, Τσόρι Ντομίνγκες. Πάσες-πάρε βάλε, με όλους τους τρόπους. Μετά από ντρίμπλα και ατομική ενέργεια, με κάθετη, με μεταβίβαση στην κόντρα, με σήκωμα της μπάλας, με εκτελέσεις σε στημένες φάσεις.

Κι επειδή η ασίστ εξαρτάται κι απ'την εκτέλεση του συμπαίκτη, μετά τις δέκα ασίστ μπορείτε στο ίδιο βίντεο να δείτε και μερικές απ'τις δημιουργίες του Μαρτίνες που τελικά δεν έγιναν γκολ και τον τρόπο που ο Αργεντινός μπορεί να μοιράσει το παιχνίδι.

Ντρίμπλες, σουτ: Με την μπάλα στο αριστερό

Ντρίμπλες με όλους τους τρόπους, με την μπάλα κολλημένη στο αριστερό. Σε κλειστό χώρο ή στο ανοιχτό γήπεδο, στα άκρα ή στο κέντρο, στο ένας μ' έναν ή ανάμεσα σε δύο αντιπάλους. "Πέταγμα", ντρίμπλα για να ελευθερωθεί και είτε να ψάξει συμπαίκτη είτε να τελειώσει μόνος του τη φάση.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ο Μαρτίνες ψάχνει πολύ τις γωνίες στα τελειώματά του. Κλασικός τεχνίτης, συνήθως σημαδεύει το παραθυράκι, θέλει το εντυπωσιακό γκολ. Η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές αστόχησε για εκατοστά, αλλά επίσης είναι αλήθεια πως ίσως ένα πιο απλό τελείωμα να είχε βρει πιο σίγουρα τον στόχο.

Στημένα: Επικίνδυνα χτυπήματα

Ήδη είδαμε τις δύο ασίστ που είχε ο Μαρτίνες από στημένες φάσεις. Ο Μαρτίνες είναι κίνδυνος-θάνατος και στις "νεκρές μπάλες", είτε όταν σημαδεύει εστία, είτε όταν ψάχνει τους συμπαίκτες του.

Είτε με εκτελέσεις στο πρώτο δοκάρι στα κόρνερ, είτε με φαρμακερά χτυπήματα από πλαϊνά φάουλ, που στέλνουν την μπάλα στην περιοχή με τον τρόπο που πάντα δυσκολεύει τις άμυνες. Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά βρίσκει αρκετά γκολ στις στημένες φάσεις και ο Μαρτίνες έχει ξεκάθαρα το χτύπημα μπάλας που χρειάζεται.

Γκολ: Αυτό που πρέπει να βελτιώσει

Το συζητούσαμε και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ο Μαρτίνες θα έπρεπε να σκοράρει περισσότερο. Βέβαια, έχει άλλοθι, αφού στον Παναιτωλικό τα πάντα περνούσαν απ'τα πόδια του. Όπως είδαμε ήδη στα προηγούμενα βίντεο, ο Αργεντινός ξεκινούσε πολλές προσπάθειες από χαμηλά, με σχεδόν όλη την άμυνα των αντιπάλων προσαρμοσμένη πάνω του και έψαχνε τρόπο να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του.

Οι περισσότερες ευκαιρίες που είχε για γκολ ήταν μετά από ατομική ενέργεια. Μετά από μέτρα με την μπάλα που ίσως του αφαιρούσαν κάτι απ' το καθαρό τελείωμα που χρειαζόταν, ειδικά απ' τη στιγμή που έχει την εμμονή του τεχνίτη με τις γωνίες. Και φυσικά, ελάχιστες φορές είχε την τύχη να φτιάξουν οι υπόλοιποι φάση για να την τελειώσει αυτός, πιο άνετα και σίγουρα.

Το πακέτο που έλειπε

Δεν θα μπορούσε κανείς να φτιάξει αντίστοιχο βίντεο με όσα έκαναν φέτος ο Ντουρμάζ, ο Αφελάι ή ο Ντοσεβί. Ο Γάλλος έχει ταχύτητα, αλλά του λείπει η σωστή επιλογή στο τέλος της προσπάθειάς του, ο Ντουρμάζ δεν είχε πράγματα να δώσει δεξιά και αγωνιζόταν χωρίς ουσία, ενώ ο Αφελάι είχε την κλάση, αλλά πλέον δεν είχε πέταγμα, δεν μπορούσε να “φύγει” και να δημιουργήσει ρήγμα.

Ο Μαρτίνες έχει όλα τα προσόντα που έλειπαν γύρω απ' τον Τσόρι: ταχύτητα με την μπάλα στα πόδια, ντρίμπλα σε μικρούς χώρους, μεγάλη ευχέρεια στην τελική πάσα, καλά στημένα. Ο Μαρτίνες έκανε πράγματα που μόνο ο Ντομίνγκες θα μπορούσε να κάνει απ' την ομάδα του Ολυμπιακού και σίγουρα οι ερυθρόλευκοι θα ήθελαν να τον έχουν δίπλα στον Τσόρι στη θέση οποιουδήποτε απ'όλους αυτούς που πήραν το καλοκαίρι.

Video Analysis: Ο Μαρτίνες κάνει όσα δεν έκανε ο Αφελάι
INTIME SPORTS

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο Μαρτίνες θα παίξει σίγουρα στον Ολυμπιακό. Αρκετοί μπορεί να πουν πως τα ίδια έκανε κι ο Ντε Βινσέντι, αλλά στον Ολυμπιακό δεν τα είδαμε ποτέ. Ο Αργεντινός βέβαια ήταν 24 χρόνων όταν μετακόμισε στο Φάληρο, ενώ ο Μαρτίνες είναι 27, πιο έμπειρος και έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα. Όχι βέβαια πως εξαρτάται μόνο απ' αυτόν, αφού κανείς δεν ξέρει ποιους παίκτες θα αποκτήσει ακόμα ο Ολυμπιακός στη θέση του και αν τελικά ο Αργεντινός θα έχει την ευκαιρία να δείξει τι αξίζει ή απλώς θα παίξει κάπου δανεικός.

Αυτά θα μας τα πει το μέλλον. Μέχρι τότε τα βίντεο δείχνουν πως ο Μαρτίνες φέτος έκανε πράγματα που μόνο ο Τσόρι έκανε στον Ολυμπιακό και πλέον ο Αργεντινός είναι 34. Μένει να δούμε τι θα σκεφτεί γι'αυτόν ο Ολυμπιακός κι αν ο Αργεντινός θα μπορέσει να αποβάλει το σύνδρομο της μικρής ομάδας, το πρόβλημα δηλαδή που έχουν οι παίκτες που έχουν συνηθίσει να περνάνε όλα απ'τα πόδια τους σε μια μικρή ομάδα και περιμένουν το ίδιο να συμβεί και στη μεγαλύτερη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK