Βούλωσέ το, δεν ξέρεις μπάσκετ

Ο Λεπτολόγος γράφει τον παρατατικό του είμαι και σας εξηγεί απλά και ωραία γιατί στο μπάσκετ υπάρχει πάντοτε ένα μυστήριο γύρω από τους κανονισμούς, που φυσικά αλλάζουν συνεχώς και διαρκώς...

Βούλωσέ το, δεν ξέρεις μπάσκετ

Από μικρός Λεπτολόγος, που ήμανε (παρατατικός του είμαι, ήμαν, ήμανε, ήσαντε, πάλι εγώ θα σας μάθω γραμματική επιτέλους) εκεί στο "Τρίποντο", είχα την αίσθηση (ναι μα το Θεό) ότι το μπάσκετ είναι ωραίο, επειδή δεν ξέρουμε επακριβώς τους κανονισμούς. Και ορισμένα μυστικά, κρατούνται επτασφράγιστα, κλειδωμένα στα συρτάρια των αρχιδιαιτηταράδων (συνειρμοί, αλλού έτσι;)

Είναι, κάτι σαν εθιμικό δίκαιο εξ από ανέκαθεν και παλαιόθεν, ένθεν κακείθεν και παιδιόθεν, να έρχεται κάποια στιγμή που θα αναφωνήσεις σε έναν απορημένο φίλο σου, για το τι έδωσε ο ρέφερης: "Μεγάλε μη διαμαρτύρεσαι. Άμα δε ξέρεις, βούλωσέ το. Το μπάσκετ δεν είναι για όλους".

Βέβαια, βέβαια. Αυτά μου άρεσαν και εξακολουθούν να με συγκλονίζουνε, σαν τα μαύρα μάτια σου (άσχετο, αλλά κάπου ήθελα να το κολλήσω). Όπως λέει και ο φίλος μου ο Ιωβ "το μπάσκετ είναι σαν την εκκλησία, πολλοί πάνε, λίγοι το καταλαβαίνουν".

Α όλα κι όλα. Αν δεν υπάρχει ένα μυστήριο, μια εσάνς ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, πώς θα ξεχωρίζαμε από τους άλλοι. Κάνει κάποιος βήματα, ας πούμε. Τον βλέπεις αντί για ένα, δυο και σουτ που μας μαθαίνανε οι προπονητάδες, κάνουν ένα δυο, τρία. Λες "βήματα", αλλά έρχεται ο ειδικός και σου λέει: "Δεν είναι. Οι Αμερικανοί αφήνουν ένα βηματάκι". Γιατί ρε παιδιά το αφήνουν; Είναι λάρτζ δε φέλοους αμέρικανς και κάνουν κουβαρνταλίκια στα βήματα.

Πιο πολύ μου αρέσει, όμως, από πολύ κοντά θαυμάσια, οι ιδέες που κατά καιρούς κατεβάζει η γκλάβα των αρχιδιαιτηταράδων. Η αλλαγή των κανονισμών είναι ένα χούι, που κρατάει από παλιά. Τα 30'' έγιναν 24'', τα 10'' έγιναν 8'', τα δυο ημίχρονα τέσσερα δεκάλεπτα, το τρίποντο από τα 6.25 πήγε στα 6.75, αλλά στο ΝΒΑ είναι στα 7.25, σκέφτομαι στο δικό μου πρωτάθλημα να βάλω τη γραμμή στα 8.35 (δικό μου είναι ό,τι θέλω θα το κάνω). Από πέρσι έχει αποφασιστεί η αλλαγή του κανονισμού στο αντιαθλητικό φάουλ, η οποία θα εφαρμοστεί από του χρόνου.

Για να μη μείνουμε, όμως, μια χρονιά χωρίς τον αντιπαθητικό ξερόλα μπασκετικό φίλο μας, που θα' ρθει και θα σου πει "δεν είναι εύκολο το μπασκετάκι ρεεεε" στην Ευρωλίγκα αποφάσισαν, να ούμε, ότι έπρεπε ο κανονισμός να ισχύσει ατύπως από φέτος. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ο νέος κανονισμός αλλά όπως λέει αυστηροποιείται ο ήδη υπάρχων. Και ναι, τα φάουλ τακτικής για να ανακοπεί ο αιφνιδιασμός δίνονται αντιαθλητικά, αλλά υπάρχει πάντα μια υποσημείωση. Αν ο επιτιθέμενος που δεχθεί το φάουλ, δεν κινδυνεύει να πέσει από το μαρκάρισμα, τότενες οι ρεφερήδες δεν σφυράνε αντιαθλητικό, αλλά κανονικό φάουλ.

Οι πρώτοι που μπερδεύτηκαν ήταν οι ίδιοι οι διαιτητάδες στο σεμινάριο της Ευρωλίγκας. Και άμα ξεμπερδευτούν γράφτε μου. Θα το διαβάσω...

ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΜΟΝΟ

Α, η Ευρωλίγκα φέτος είναι μαραθώνιος. Παίζουν συνέχεια τα παιδιά. Θα κουραστούν. Οι τραυματισμοί. Λιμός, καταποντισμός, σεισμός. Εντάξει παίδες, μεγάλη είναι η Γιουρολίγκα, το εμπεδώσαμε. Αλλά μέχρι τώρα, μέσα Νοεμβρίου οι ομάδες έχουν δώσει μόλις ένα παιχνίδι περισσότερο σε σχέση με πέρσι. Δεν είναι θέμα ... κούρασης, λοιπόν. Σε κάνα, δυο μήνες, να το συζητήξομε. Τώρα, όχι.

- Καλά ρε Λεπτολόγε, και η Μπαρτσελόνα που αποδεκατίστηκε;

- Δηλαδή ο Λαουάλ, που έχει εγχειριστεί από το καλοκαίρι, ο Κόπονεν που τράκαρε με το αμάξι και ο Ναβάρο, που τραυματίστηκε στο δεύτερο κιόλας παιχνίδι, είναι τραυματισμοί που οφείλονται στην κούραση των συνεχόμενων αγώνων.

Πώς σας ταπώνω έτσι, εν τοιαύτη περιπτώσει;

ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ

Ψάχνει ο ελ βαζέλ να βρει γκαρντ μέχρι να επιστρέψει ο Μάικ ο Τζέιμς, ας ούμε, αλλά οι πόρτες κλείνουνε. Η Βαλένθια ήθελε εξήντα χιλιαρικάκια για να αφήσει το Μάρκο Πόποβιτς. Εμ τι νομίζατε; Έτσι είναι εύκολο, να πάρεις παίκτη και μάλιστα επιπέδου Ευρωλίγκας, ενώ τα ρόστερ είναι κλεισμένα. Όχι ότι δε βρίσκεις. Θα πρέπει όμως να τα σκάσεις. Και δεν ξες (που λένε και στη Λάρισα) αν θα κάνεις πετυχεσιά ή όχι. Το λέω σε όσους πιστεύουν ότι στο μπάσκετ, οι αλλαγές παικτών είναι εύκολες. Είναι, αλλά δεν σου τυχαίνουν κάθε φορά λαχεία όπως ο Λο και ο Ντόρσεϊ...

ΧΑΣΕ ΚΙ ΕΝΑ ΡΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ

Ο Στεφ Κάρι έβαλε ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά, οκτώ, εννιά, δέκα, έντεκα, δώδεκα, δεκατρία ... τρίποντα (στα 17). Άμα ήμανε αντίπαλός του, θα τον είχα κοπανήσει. Ή θα έκανε τον ... Βουτσά, μπας και χάσει κανένα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΜΠΕΡΤ

Related content

Κουίζ 1:

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στον ΕΣΑΚΕ;

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ!

Κουιζ 2

Ποιο κυβερνητικό στέλεχος, που έχει και σχέση με το μπάσκετμπολ, όταν έγιναν οι εκλογές είχε φρίξει φωνάζοντας στους διαδρόμους "ρε θα μας κυβερνήσουν οι κομμουνιστές";

Ναι, ναι...

ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ

Μια υπερβολή την έχουτε που λένε και στο χωριό μου, στο Μάραθο, στα σάιτς. Κάτι ασύλληπτα, κάτι απίστευτα, κάτι απίθανα, τα γράφετε με ευκολία, που αν συμβεί κάτι ασύλληπτο, δεν θα βρείτε λέξη να γράψετε. Διαβάζω λοιπόν "τρομερή κίνηση Παππά" και σκέφτομαι "ο Νίκος σούταρε από το ΟΑΚΑ και σκόραρε στη Λευκάδα", ή "έδωσε το μισό του συμβόλαιο στο ΚΚΕ". Όχι, κύριε. Η τρομερή κίνηση ήταν ότι έκανε φάουλ σε ένα παιδάκι της Δόξας, για να βάλει μια βολή και να γράψει τον πρώτο του πόντο στην καριέρα του στην Α1. Ωραία ναι, τρομερή όχι!

News 24/7

24MEDIA NETWORK