Τσίλι Καφενείο: 21 κρίσιμες (μπορεί και όχι) ερωτήσεις στον Ποιμένα

Το 'Τσίλι Καφενείο' είναι ένα φαινόμενο της εποχής. Εκτός από αυτό, είναι το μοναδικό ελληνικό γήπεδο που γεμίζει όσες φορές κι αν το σφραγίσουν. Το Contra.gr συνάντησε τον Ιωάννη και κατέθεσε τιμές και απορίες.

Τσίλι Καφενείο: 21 κρίσιμες (μπορεί και όχι) ερωτήσεις στον Ποιμένα
Ο Όγκνιεν Βράνιες παίζει τις περισσότερες μέρες του χρόνου ως avatar του Τσίλι Καφενείου EUROKINISSI

Ο Ιωάννης του Τσίλι Καφενείου είναι με διαφορά μερικών γαλαξιών ο πιο γνωστός Ιωάννης του ελληνικού ίντερνετ αυτή τη στιγμή. Πιθανότατα, και ολόκληρου του ελληνισμού. Επειδή κάθε λέξη οποιασδήποτε εισαγωγής πριν από μια συνέντευξη του Ποιμένα φλερτάρει επικίνδυνα με το να γίνει αντικείμενο μαζικού τρολαρίσματος, θα είμαι σύντομος και περιεκτικός. Ο Ιωάννης έχει δημιουργήσει ένα ιντερνετικό φαινόμενο. Καταφανές. Μια σχέση ποιμένα και προβάτων. Πρόθυμων προβάτων. Ενίοτε πιο εύστοχων και από τον ίδιο τον ποιμένα.

Το Τσίλι Καφενείο Νέο ΑΦΜ μετράει πάνω από 100.000 μέλη, τα οποία έχει τη δυναμική να συγκεντρώνει από το μηδέν, κάθε φορά που κάποιο από αυτά παραβαίνει τους κανονισμούς του αυστηρού Facebook. Το Καφενείο έχει 'κόψει' τη δική του γλώσσα, η οποία έχει διαχυθεί πλέον, μέσα από τσατ, σχόλια, κερκίδες, τηλέφωνα και παρέες, σε οποιονδήποτε έχει έστω την παραμικρή ιδέα, γνώμη, εικόνα για την ΑΕΚ, το ελληνικό ποδόσφαιρο, το ελληνικό μπάσκετ, τους σούπερσταρ προέδρους και πάει λέγοντας.

Το Contra.gr είχε τη μεγάλη χαρά να πιει έναν καφέ (συνεπές) με τον Ποιμένα και να βάλει 21 ερωτήσεις (συμβολικό το 21) στο τραπέζι. Παρακάλεσε τον Ιωάννη να απαντήσει σοβαρά και όχι ως περσόνα. Εκείνος απάντησε σοβαρά, ως περσόνα.

Ποια είναι η έδρα του Τσίλι Καφενείου;

Προς το παρόν εδρεύουμε σε Facebook και Instagram στον λογαριασμό tsilicoffeeshop. Η καρδιά μας όμως χτυπάει στην Αγίου Μελετίου 33.

Πώς φτιάχτηκε η γλώσσα, γιατί 'μύστες', γιατί 'προχωράμε';

Κατ' αρχάς όλες αυτές οι λέξεις υπάρχουν στο ελληνικό λεξιλόγιο, δεν είναι ότι επινοήσαμε κάτι από μόνοι μας. Το 'μύστες' για παράδειγμα προέκυψε αρχικά από γνωστό φόρουμ όπου υπάρχει κριτική και αξιολόγηση οίκων ανοχής. Στην πορεία υιοθετήθηκε από μια σελίδα με ωραίο κάφρικο χιούμορ, το Λε Μαρέσι και ακολούθως έγινε σήμα κατατεθέν του Καφενείου. Το 'προχωράμε' το εισήγαγα εγώ, αλλά δεν θυμάμαι πώς προέκυψε, απλά τώρα το χρησιμοποιεί και μια κυρία που διατηρεί μια ομώνυμη σελίδα στο Facebook (με όνομα 'Προχωράμε') και εκφράζει ενδιαφέρουσες απόψεις όπως ότι η περίοδος είναι πολιτικό ζήτημα και η παρθενιά είναι μια επινόηση. Οπότε ίσως καλύτερα να μην προχωρούσαμε εξαρχής. Γενικά όμως, η φάση με αυτή την αντικειμενικά άβολη και εκνευριστική διάλεκτο είναι ότι έχει υιοθετηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα εντός και εκτός Ίντερνετ, σε σημείο που να την συναντάς συχνά και σε διαφημίσεις γνωστών εταιρειών.

Ποιοι πέντε celebrities/ανθυποcelebrities/πρόεδροι/κοινοί θνητοί παίρνουν δωρεάν διαρκείας για ένα τραπέζι του Καφενείου, για τη σεζόν 2019-20;

Δεν είναι κάτι που με έχει προβληματίσει ποτέ, θα ανατρέξω στις φωτογραφίες προφίλ μου για να εντοπίσω πρόχειρα 5 προσωπικότητες που εκτιμώ: Σταύρος Αδαμίδης, Γιάννης Κοντοές, Νώντας Παπαντωνίου, Ηλίας Παπαθεοδώρου, Ρένα Δούρου (για να τηρήσουμε και την αναλογία ανδρών-γυναικών του καφενείου).

Ντόμπρα τώρα, ποιο είναι το ποσοστό που θα έπαιρνε το Τσίλι Καφενείο αν κατέβαινε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;

Ντάξει, πολύ υποθετική ερώτηση, γιατί είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ, αλλά ένα 0,5% θα μπορούσε να το πάρει πιστεύω.

Αποκάλυψη Mikeus, Αποκαλυπτικό Δελτίο ή αποκάλυψη του Ιωάννη;

Ξεκάθαρα αποκαλυπτικό δελτίο.

Ποια θα είναι τα ονόματα των μελλοντικών καφενέδων;

'ΤΣΙΛΙ ΛΑΟΥΝΤΖ ΚΑΦΕ' και 'ΤΣΙΛΙ ΡΟΥΦ ΓΚΑΡΝΤΕΝ'.

Ποια είναι η καλύτερη μεταγραφή που έκανε η ΑΕΚ μετά την επιστροφή στη Super League;

Δεν έχει πάρει και πολλούς παίχτες ο πρόεδρος που δεν θα μπορούσε να έχει πάρει η Ξάνθη ή ο Παναιτωλικός, είναι η πικρή αλήθεια. Πόνσε και Βράνιες θα έλεγα προσπαθώντας να απαντήσω σοβαρά.

Ποιος θα είναι ο φετινός πρωταγωνιστής της profile pic σου;

Νομίζω ότι Βράνιες και Βίκτωρας Κλωναρίδης είναι σταθερές αξίες. Ίσως έχουμε και νέα είσοδο από την πορτογαλική παροικία, αν κάποιος ξεδιπλώσει κάποιο ταλέντο πέρα από το ποδοσφαιρικό.

Πώς ελέγχεται το γεγονός ότι παρά το μεγάλο πλήθος της σελίδας, το Καφενείο δε γεμίζει, για παράδειγμα, φασίστες;

Θεωρώ ότι υπάρχουν, σε αντίστοιχο ποσοστό με αυτό έξω στην κοινωνία. Πάντως τα πολύ ναζιστικά ποστ, που θα έκοβε και ο Κυριάκος Βελόπουλος, τα κόβουμε κι εμείς.

Σε έχουν απειλήσει ποτέ για πράγματα που γράφτηκαν στο Καφενείο;

Ειδικά την περίοδο που το διαχειριζόμουν μόνος μου και δεν είχαν οριστεί συγκεκριμένοι κανόνες, ούτε οι αναρτήσεις περνούσαν από έγκριση, προέκυπταν συχνά διάφορα θεματάκια. Πλέον η διαχείριση του γκρουπ είναι πολύ πιο αυστηρή. Προτιμώ την γκρίνια για πράγματα που δεν πέρασαν οι διαχειριστές παρά για πράγματα που πέρασαν ενώ δεν θα έπρεπε να τα περάσουν.

Πριν κάποιους μήνες, γνωστός παράγοντας αθλητικής ομάδος μου ζήτησε μέσω δικηγόρου να σταματήσει κάθε αναφορά προς το πρόσωπο του στο γκρουπ, και από τότε έχουν κοπεί μαχαίρι τα σχετικά ποστ. Πάντως δεν έχουμε καμιά διάθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα σε τρίτους και όσοι έχουν ζητήσει να σβηστεί κάτι που τους αφορά και μπορεί να μας διέφυγε, το κάναμε.

Πάντως αν κάποιος έπρεπε να με τσιμεντώσει με τις μαλακίες που γράφω ως περσόνα, αυτός θα ήταν ο Δ.Μ. Όμως απ' ό,τι φαίνεται ο ΑΕΚοπατέρας δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το τί γράφει ο κάθε αργόσχολος στο Facebook αφού έχει ως μοναδική προτεραιότητα να ξανακάνει την ΑΕΚάρα μεγάλη. Σε ευχαριστώ για όλα πρόεδρε.

Υπάρχει ένα είδος ανθρώπου που δεν θα ήθελες ποτέ να μπει στο Καφενείο; Με 100.000 μέλη δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο είδος ανθρώπου που να μην έχει ήδη μπει.

Ποιος είναι ο πιο περίεργος αγώνας της ΑΕΚ που έχεις δει από κοντά; Φλεβάρης 2Κ13, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0 υπό βροχή στο ΟΑΚΑ, με Γιώργο Δώνη προπονητή του παοκ. Είχε αναρτηθεί ένα πανό, 'Όποιος μιλούσε για Β' Εθνική, πολλή Μαλαματίνα μάλλον είχε πιει', γιατί η ομάδα είχε κάνει κάποια καλά αποτελέσματα και έδειχνε να έχει σωθεί. Τελικά πέσαμε, απίστευτο.

Τσίλι Καφενείο: 21 κρίσιμες (μπορεί και όχι) ερωτήσεις στον Ποιμένα

Ποιο είναι το μήνυμα που έχεις βαρεθεί να βλέπεις από το Facebook;"Η ομάδα '...' απενεργοποιήθηκε επειδή περιλαμβάνει περιεχόμενο που παραβιάζει τους Όρους της κοινότητας μας σε ό,τι αφορά τις εκφράσεις μίσους. Αφαιρούμε κάθε έκφραση μίσους, δηλαδή μεταξύ άλλων κάθε περιεχόμενο που στρέφεται ευθέως κατά άλλων ατόμων με βάση τη φυλή, την εθνοτική ή εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, το γένος, κάποια αναπηρία ή ασθένεια. Οι οργανισμοί και τα άτομα που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να δημιουργούν μίσος κατά αυτών των προστατευόμενων ομάδων δεν επιτρέπεται να έχουν παρουσία στο Facebook.

Προς το παρόν, η ομάδα είναι ορατή μόνο σε εσάς και σε τυχόν άλλους διαχειριστές, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε οτιδήποτε παραβιάζει τους όρους μας. Αν θέλετε να επαναφέρουμε την ομάδα, θα πρέπει να κάνετε ορισμένες αλλαγές και να ζητήσετε να γίνει έλεγχος της ομάδας".

Ποιο πιστεύεις είναι το καλύτερο καφενείο στην Ελλάδα και πού βρίσκεται; Μέχρι να ανοίξω πραγματικό Τσίλι Καφενείο (μπορεί και όχι, θα δείξει), αγαπημένο μου είναι το 'Αγριολούλουδο' στου Ζωγράφου, γιατί ο ιδιοκτήτης έχει απίστευτη ομοιότητα με τον Φώτη Κουβέλη. Είναι άλλη αίσθηση να σου σερβίρει τσίπουρο κάποιος που λίγη ώρα πριν μπορεί να συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ποιο επίτιμο μέλος ανεβαίνει στην κορυφή του βάθρου των κορυφαίων επίτιμων admins; Η Έλενα Κρεμλίδου γιατί ήταν η πρώτη γυναίκα που πάτησε στο ιντερνετικό Άγιο Όρος των διαχειριστών του γκρουπ.

Κάνε copy paste το καλύτερο ποστ που θεωρείς ότι έχει γίνει στο Καφενείο. Δεν ξεχωρίζω κάποιο γιατί τα περισσότερα δεν τα διαβάζω κιόλας, έτσι; Με είχε συγκινήσει ένας βάζελος μύστης που έγραψε για τον γαύρο πατέρα του που δεν βρίσκεται στη ζωή. Στο πρώτο γκρουπάκι που πλέον δεν υπάρχει. Γενικά γράφουν ωραίες μαλακίες στο γκρουπ. Αν δεν βαριόμουν τόσο, θα τις διάβαζα.

Ποιος όρος του Τσίλι Καφενείου σε έχει κουράσει και δεν θα ήθελες να ξαναδείς ποτέ γραμμένο μπροστά σου; Ρουφ. Κούρασε απίστευτα. Είναι αστείο να νομίζεις ότι μπορεί να υπάρξει εχεμύθεια σε μια ομάδα 100.000 ανθρώπων. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει το γκρουπ αυτή τη στιγμή μπορεί να κάνει sold out σε τρεις Αγιασοφιές. Ο λόγος που είναι 'κλειστό' έχει να κάνει περισσότερο με τη διαχείριση και τον έλεγχο του ρυθμού με τον οποίο μπαίνουν νέα μέλη. Από την άλλη, ο λόγος που μας ρίχνει συχνά το Facebook είναι ότι έχει γίνει υπερβολικά ευαίσθητο σε βαθμό ηλιθιότητας, και όχι ότι μας πολεμάνε κάποιοι άγνωστοι εχθροί. Και επειδή είμαι καλός στις προβλέψεις, πιστεύω ότι το παρόν γκρουπάκι θα πέσει πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Ευτυχώς έχουμε άλλα τρία καβάτζα και θα βγει το καλοκαίρι.

Θα έρθει η μέρα που θα δείξεις στο ποίμνιο το πραγματικό σου πρόσωπο; Όχι γιατί δεν έχω τη γοητεία του Πέτρου Μάνταλου και δεν υπάρχει και λόγος στην τελική. Η πλειοψηφία των μελών του γκρουπ δεν μπήκαν για εμένα αλλά γιατί άκουσαν ότι υπάρχει ένα γκρουπάκι που γίνεται ωραίος (μπορεί και όχι) χαβαλές. Ίσως τα πρώτα 50-100 μέλη να μπήκαν λόγω της περσόνας αλλά αυτό πλέον δεν ισχύει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό, αρκεί να αγοράσουν μπλουζάκια και μπρελοκάκια όταν τα κυκλοφορήσω.

Τι έκανες το απόγευμα που όλο το Νίκος Γκούμας πετούσε πεντοχίλιαρα στον 'Πρίγκιπα'; Το έβλεπα από την τηλεόραση και λογικά την πρώτη μέρα ξενέρωσα απίστευτα που δεν θα γίνει το ματς και θα αργήσω να δω τον θρίαμβο του στρατηγού της προσφυγιάς Πέτρου Ραβούση απέναντι στον πάλαι ποτέ δάσκαλο του.

Ένα σχόλιο για το υπέροχο πηγαινέλα του Μανόλο Χιμένεθ φέτος στην ΑΕΚ, αλλά και το νέο της προπονητή; Όσο η ομάδα έχει τη νοοτροπία του φτωχού συγγενή που θα διεκδικεί τίτλους από σπόντα, δεν με συγκινούν οι αλλαγές προπονητή. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αν αναλάμβανε τον ΠΑΟΚ τώρα που έφυγε ο Λουτσέσκου, πιστεύω ότι θα έκανε κανονικότατο πρωταθλητισμό. Στην ΑΕΚ δεν μπόρεσε να κάνει, γιατί υπάρχουν διαφορές στο μπάτζετ, τις φιλοδοξίες και τις προτεραιότητες των διοικήσεων, που δεν μπορείς να τις παραβλέψεις.

Ποιος είναι το απωθημένο σου και θες να συμμετάσχει ενεργά στο Καφενείο, μελλοντικά; Θα ήθελα να ζήσουμε δίδυμο Βαγγέλη Ιωάννου-Γιώργου Μπόγρη στο καφενείο, αλλά δυστυχώς ο Βαγγέλης ο Βαπτιστής δεν έχει ακόμα μπει στην παρέα μας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK