Πώς θα καταλάβεις αν είσαι 'εθισμένος' στο FIFA

Το FIFA και το Fortnite στην κορυφή των πιο εθιστικών video games: Είμαστε όντως εθισμένοι;

Το εξώφυλλο του FIFA 20 με εικονιζόμενο τον Βέρτζιλ Βαν Νταικ της Λίβερπουλ
Το εξώφυλλο του FIFA 20 με εικονιζόμενο τον Βέρτζιλ Βαν Νταικ της Λίβερπουλ

Η επικείμενη κυκλοφορία του FIFA 20 σημαίνει πολλά πράγματα: Πρόκειται για ένα διαχρονικό τίτλο, που υφίσταται στο σύμπαν του gaming από εκείνη τη γλυκιά αναλογική εποχή, που οι κονσόλες είχαν ανάλυση 16 bit. Η φετινή κυκλοφορία έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις ως προς τα ratings των 100 καλύτερων παικτών.

Το FIFA είναι ένα παιχνίδι που το έχουμε συνδέσει με τις παρέες μας, με τους κολλητούς που κρατήσαμε από το σχολείο ως την ενήλικη ζωή, με ξενύχτια ώσπου να βάλει ένα γκολ ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός (τυχαία παραδείγματα) και να κερδίσει το Champions League ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον ώστε να μπει η Super League στο νέο FIFA 20.

Όμως, όπως κάθε απόλαυση στη ζωή και το FIFA θέλει 'μέτρο': Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εθισμός στα video games συνιστά μια πραγματική ψυχολογική διαταραχή και ως 'εθισμός' αναγνωρίζεται η ενασχόληση με ένα παιχνίδι που ξεπερνά τις 20 ώρες ανά εβδομάδα, σε σταθερή βάση, για ένα χρόνο ή περισσότερο.

Οι οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ρητά, πως η διαταραχή του εθισμού στα video games έχει ως κύριο σύμπτωμα την 'μειωμένη λειτουργική συμπεριφορά του ανθρώπου σε προσωπικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές, εργασιακές πτυχές της καθημερινότητας του", δηλαδή την πλήρη αδιαφορία για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του, εκτός του game με το οποίο ασχολείται. Στην κορυφή των πιο εθιστικών video games βρίσκεται το FIFA και το Fortnite.

H πραγματικότητα του εθισμού στο FIFA, όσο κι αν ακούγεται αστείο, είναι κάτι που το έχουν βιώσει αρκετοί. Μεταξύ αυτών και ο πρωταθλητής του μποξ, Άντονι Τζόσουα και κάτοχος Ολυμπιακού Μεταλλίου. Ο ίδιος είχε δηλώσει στην εφημερίδα The Sun:"Έπαιζα FIFA μέχρι που κατάλαβα ότι μου στερούσε χρόνο από το μποξ. Δεν είχα χρόνο ούτε για ύπνο, ούτε για αποκατάσταση από την προπόνηση. Έπαιζα ως τις πέντε το πρωί, κοιμόμουν ως τις επτά, και μετά πήγαινα προπόνηση. Είχα τρελαθεί, δεν ήταν υγιές αυτό!"

Αγαπάμε FIFA και έχουμε ματώσει τα δάκτυλα μας σε πληκτρολόγια για μια κούπα με τη Ράγιο Βαγιεκάνο, την Φιορεντίνα ή έστω με τον Navrogenidis. Πάντα με μέτρο όμως!

Θα περάσει από τη φάση των ομίλων του Champions League η Μπαρτσελόνα; Η (δύσκολη) απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK