Τα pornbots έχουν γίνει μάστιγα και στον ελληνικό αθλητισμό

Τα pornbots έχουν κατακλύσει και το ελληνικό instagram. Οι λογαριασμοί ομάδων, αθλητών και ΜΜΕ γίνονται επικίνδυνοι για τους φιλάθλους, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την αφαίρεση των κακόβουλων προφίλ.

Τα pornbots έχουν γίνει μάστιγα και στον ελληνικό αθλητισμό
INSTAGRAM

Ποια ήταν η τελευταία φορά που βρήκες ορισμένα ακατανόητα μηνύματα στον λογαριασμό instagram της ομάδας σου; Όχι υβριστικά ή αποθεωτικά, αλλά ακατανόητα, όπως "θέλεις να δεις κάτι;" ή "δεν θα πιστέψεις τι μου συνέβη". Οι χρήστες που αφήνουν τέτοια μηνύματα είναι όμορφες νεαρές γυναίκες ή τουλάχιστον αυτό υποδηλώνει η φωτογραφία που χρησιμοποιούν στο προφίλ τους. Όταν μπεις σε αυτό όμως, βλέπεις κάτι άλλο. Περιγραφές στο bio που έχουν να κάνουν με σεξ και πορνό. Μόλις μπήκες στο προφίλ ενός pornbot.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα τους τελευταίους μήνες έχει γιγαντωθεί. Τα pornbots έχουν εισχωρήσει για τα καλά στο instagram και δεν έχουν αφήσει εκτός στόχου τους τον αθλητισμό. Λογαριασμοί ομάδων, αθλητών, φορέων, ΜΜΕ έχουν γεμίσει με τα likes και τα μηνύματά τους, σε μία προσπάθεια να 'ψαρέψουν' κάποια κλικς από τους φιλάθλους στα links που παρέχουν και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε κακόβουλες ενέργειες.

Τα pornbots έχουν γίνει μάστιγα και στον ελληνικό αθλητισμό


Η ιστοσελίδα 'The Athletic' προχώρησε σε ένα εκτενές αφιέρωμα για το πώς τα pornbots έχουν διεισδύσει στην Premier League και τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά. Όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και παρότι πρόκειται για το πιο πλούσιο πρωτάθλημα του κόσμου, δεν έχουν καταφέρει να βρουν ακόμα κάποια αποτελεσματική λύση. Για παράδειγμα, στη Λίβερπουλ των 28.300.000 followers, κάθε 15 λεπτά αφαιρούνται χειροκίνητα από κάποιον υπάλληλο του συλλόγου τα follows των pornbots, που αργότερα θα εξελιχθούν σε σχολιασμό σε ποστ.

Πώς λειτουργούν τα pornbots

Η λειτουργία των pornbots δεν διαφέρει από εκείνη οποιουδήποτε διαδικτυακού bot. Ψεύτικοι λογαριασμοί που κάνουν αυτόματα follows κανονικούς λογαριασμούς, κυρίως verified. Επιλέγει να 'χτυπήσει' λογαριασμούς με μεγάλο κοινό, αφού όσο μεγαλύτερη διάδραση προσελκύσει (πχ. likes στα σχόλια που κάνει, επίσκεψη στο προφίλ του, σχόλια, story views), τόσο πιο αυθεντικός λογαριασμός θα μοιάζει στα αυτοματοποιημένα συστήματα του instagram που ελέγχουν για bots.

Τα pornbots έχουν γίνει μάστιγα και στον ελληνικό αθλητισμό


Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμοποιούν φωτογραφίες αληθινών γυναικών, διασήμων ή μη, τις οποίες έχουν κλέψει από τα κανονικά προφίλ τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φωτογραφίες αλλοιώνονται για να εμφανίζουν την πρωταγωνίστρια όσο πιο γυμνή γίνεται. Το περιοδικό Wired πρόσφατα ανέφερε ότι τουλάχιστον 104.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα τέτοιας πρακτικής από bot στην εφαρμογή Telegram, που χρησιμοποιήθηκε από επιτήδειους οι οποίοι δημιούργησαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες ('deepfakes') με την εικόνα των θυμάτων, αφαιρώντας τεχνητά τα ρούχα τους.

Αν και οι σύλλογοι του εξωτερικού έχουν συχνή επικοινωνία με πλατφόρμες όπως το Instagram, το Facebook ή το Twitter, δεν έχουν βρει ακόμα κάποια λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2019, το Facebook (στο οποίο ανήκει το Instagram) αφαίρεσε πάνω από 2.000.000.000 λογαριασμούς bot. Αρκετοί σύλλογοι, δε, απευθύνονται και σε εταιρίες που ασχολούνται με τα social media, θεωρώντας ότι είναι πιο πιθανό εκείνες να καταστείλουν το πρόβλημα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα pornbots έχουν γίνει μάστιγα και στον ελληνικό αθλητισμό


Καμία διαφορά δεν υφίσταται στην ελληνική πραγματικότητα. Σύλλογοι και αθλητές καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ίδιο 'βραχνά' με τις περιπτώσεις του εξωτερικού. Pornbots 'επιτίθενται' σε λογαριασμούς και χρησιμοποιώντας ελληνική γλώσσα, προσπαθούν να προσελκύσουν τον ανυποψίαστο χρήστη, που αν πατήσει πάνω στο link που του προσφέρουν στο προφίλ τους, θα βρεθεί προ άσχημων εξελίξεων, όπως κλοπή προσωπικών δεδομένων και κωδικών.

Μπορεί οι ελληνικοί λογαριασμοί στο instagram να μην έχουν φτάσει τα εκατομμύρια ακολούθων όπως στο εξωτερικό (ο μεγαλύτερος όλων, του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, μετράει 440.000 followers), ωστόσο ακόμα και σε αυτό το πλήθος είναι πολύ δύσκολος και χρονοβόρος ο διαρκής έλεγχος, ιδιαίτερα σε ποσταρίσματα στη διάρκεια αγώνων που γεμίζουν γρήγορα από εκατοντάδες σχόλια και δεν γίνεται να εξεταστούν όλα άμεσα.

Τα pornbots έχουν γίνει μάστιγα και στον ελληνικό αθλητισμό


Όπως συμβαίνει με τις ομάδες παγκοσμίως, έτσι και στην Ελλάδα η μάχη με τα pornbots γίνεται χειροκίνητα. Οι άνθρωποι των συλλόγων προσπαθούν να αφαιρέσουν τέτοιου είδους λογαριασμούς από τη λίστα των followers και τα σχόλιά τους όσο πιο άμεσα είναι αυτό ανθρωπίνως εφικτό, ωστόσο έστω για λίγο χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν τέτοιοι λογαριασμοί και τέτοια σχόλια.

Προς το παρόν, οι προσπάθειες των ελληνικών (και όχι μόνο) αθλητικών λογαριασμών στο instagram να παραμείνουν ασφαλείς και τα brands να διατηρηθούν κατάλληλα για χρήστες κάθε ηλικίας είναι αέναη και οι ελπίδες για κάτι καλύτερο επαφίενται στις κινήσεις των ίδιων των πλατφορμών.

Τα pornbots έχουν γίνει μάστιγα και στον ελληνικό αθλητισμό


News 24/7

24MEDIA NETWORK