Το πολυεργαλείο Αντετοκούνμπο και η Εθνική μας 'freak gang'

Στον αγώνα κόντρα στην Τουρκία, η Εθνική Ελλάδας έδειξε πως αγριεύει, παίζει όμορφο, ομαδικό μπάσκετ και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εξελίσσεται σε γρανάζι πολυτελείας. Το μέλλον μοιάζει γεμάτο εκπλήξεις.

Στιγμιότυπο από ταιμαουτ του αγώνα Ελλάδα - Τουρκία για το τουρνουά Ακρόπολις
Στιγμιότυπο από ταιμαουτ του αγώνα Ελλάδα - Τουρκία για το τουρνουά Ακρόπολις EUROKINISSI SPORTS

Aν παρατηρήσει κανείς τα στατιστικά του χθεσινού ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Τουρκία, που έληξε νικηφόρα για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας με 84-70, θα εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τη λειτουργία της ομάδας. Συγκεκριμένα, η Εθνική ομάδα είχε 29/46 δίποντα, 6/16 τρίποντα, 8/17 βολές, 41 ριμπάουντ (33 αμυντικά - 8 επιθετικά), 25 ασίστ, 4 κλεψίματα, 7 μπλοκ, 14 λάθη. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Γιώργος Πρίντεζης πραγματοποίησαν εντυπωσιακές εμφανίσεις με 16 (5/9 δίποντα, 6/10 βολές, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 μπλοκ) και 18 πόντους (7/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 1/1 βολή), Παπανικολάου 2 (7 ριμπάουντ, 3 ασίστ) αντίστοιχα. Από κοντά και οι Νικ Καλάθης - Γιώργος Παπαγιάννης με 11 (2/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 λάθη) και 12 πόντους αντίστοιχα (6/8 δίποντα, 1 ριμπάουντ, 2 μπλοκ), ενώ κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη χαλύβδινη αμυντική παρουσία του Θανάση Αντετοκούνμπο, με 8 πόντους, 7 ριμπάουντ, με εξωπραγματική εκρηκτικότητα και δύναμη σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας.

Η Εθνική είχε 41 ριμπάουντ και 25 ασίστ έναντι 29 ριμπάουντ και 18 ασίστ των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών Τούρκων αντιπάλων της. Είχε επίσης και 14 λάθη έναντι 6 των Τούρκων, αλλά και 7 μπλοκ έναντι μόλις 2. Τα 6/16 τρίποντα της Εθνικής μας έναντι των 11/36 της Τουρκίας είναι ακόμα ένα στατιστικό στοιχείο που ανήκει στο αγωνιστικό πορτραίτο της, ένα πορτραίτο χωρίς μυστικά.
 

Η Εθνική θέλει να τρέξει, να παίξει όμορφο μπάσκετ, με την ανιδιοτέλεια ως ύψιστη αξία και αφορμή για έξυπνο passing game, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να γίνεται η ενσάρκωση του μοντέρνου point center και να απειλεί από κάθε γωνιά του γηπέδου, με τους Πρίντεζη - Καλάθη να γίνονται ο 'εγκέφαλος' της ομάδας, με παίκτες όπως οι Παπαγιάννης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Αντώνης Κόνιαρης να βγαίνουν ως 'στρατιώτες' και με άγνοια κινδύνου να βλέπουν γήπεδο, να μοιράζουν έξυπνα την μπάλα και να συμμετέχουν στις διεκδικήσεις των ριμπάουντ, σαν να ήταν στην ίδια ομάδα εδώ και χρόνια.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου αποδεικνύει σε κάθε ματς προετοιμασίας πως δεν έχει πιάσει το 'ταβάνι' της, δεν το βλέπει καν. Η ομάδα θέλει χρόνο μέχρι να αποκτήσει ρυθμό σε επίθεση και άμυνα, μέχρι να μάθει να διαχειρίζεται με υπομονή και συγκέντρωση το run-'n-gun παιχνίδι ομάδων με ικανούς ρολίστες όπως η χθεσινή Τουρκία με τους Φουρκάν Κορκμάζ, Τζεντί Οσμάν, Ερσάν Ιλιασόβα και Σκότι Γουίλμπεκιν. Μεγάλη και έντονα φωτεινή πινελιά, οι στιγμές που ο Giannis 'έσπαγε' την μπάλα στην περιφέρεια, δημιουργώντας συνθήκες για ελεύθερα σουτ, αλλά και η πολυδιάστατη παρουσία του Πρίντεζη σε άμυνα και επίθεση, που δείχνει φρέσκος, σαν να έχει σταματήσει τον χρόνο.

Η συνέχεια περιλαμβάνει ακόμα μια φιλική αναμέτρηση με την αρκετά ισχυρή Σερβία, με το χρονικό διάστημα αποκατάστασης του Σλούκα και την παρουσία του στους επίσημους αγώνες να παραμένει το φλέγον ζήτημα στην καθημερινότητα της Εθνικής, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο όπου ακόμα και το μέχρι πρότινος αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό, η Team USA, φυλλορροεί επικίνδυνα, ανοίγοντας την κερκόπορτα της συνδιεκδίκησης του χρυσού μεταλλίου σε αρκετές ομάδες. Η Εθνική μας δείχνει τουλάχιστον πως πορεύεται ως ομάδα, ως μια 'freak gang' που έχει τη θέληση να παίξει όμορφο μπάσκετ και να απολαύσει το ταξίδι στην στρατόσφαιρα των καλύτερων ομάδων της υφηλίου. Η απογείωση δείχνει να είναι κοντά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK