Το Royal Shrovetide Football είναι αγώνας ποδοσφαίρου με κανόνες wrestling

Ένα ετήσιο παιχνίδι με 3.000 παίκτες που καλούνται να βάλουν γκολ με χέρια ή πόδια. Δεν υπάρχουν φάουλ, δεν υπάρχουν κανόνες. Ο φετινός αγώνας είχε και γκολ.

Το Royal Shrovetide Football είναι αγώνας ποδοσφαίρου με κανόνες wrestling
AP/RUI VIEIRA

Στο 'Ο Αστερίξ στην Βρετανία', ο Οβελίξ μπαίνει ξαφνικά μέσα σε ένα γήπεδο -που θυμίζει γήπεδο ράγκμπι- και προσπαθεί να εντοπίσει ένα βαρέλι με μαγικό ζωμό. Κάποιος του δίνει μια μπάλα και του ζητάει να τρέξει. Ο Οβελιξ τρέχει, σακατεύει όλους τους αντιπάλους του, σκοράρει και βρίσκει και το βαρέλι με το ζωμό. Αυτή η στιγμή ανθολογίας των κόμικ, θυμίζει αρκετά έντονα το Royal Shrovetide Football, τον ετήσιο αγώνα 'αρχαίου ποδοσφαίρου', που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περιοχή Άσμπερν του Νταρμπισιρ. Το παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο που ξέρουμε, είναι ανείπωτα βίαιο και ταυτόχρονα αστείο.

Πώς παίζεται:

Στο παιχνίδι μπορούν να λάβουν μέρος χιλιάδες παίκτες. Στο φετινό, που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου, έλαβαν μέρος 3.000 παίκτες, αρκεί να είχαν γεννηθεί στο Άσμπερν ή στις γύρω περιοχές.

Όσοι έχουν γεννηθεί νότια του ποταμού του Άσμπερν, μπαίνουν στη μια ομάδα, τους Down 'Ards. Στους Up 'Ards μπαίνουν όσοι έχουν γεννηθεί βόρεια του ποταμού.

Τα τέρματα βρίσκονται, αντίστοιχα, στη βόρεια και στη νότια πλευρά της πόλης, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων. Ο κάθε παίκτης μπορεί να σκοράρει, χρησιμοποιώντας είτε τα πόδια είτε τα χέρια του.

Τι απαγορεύεται:

Να κρύψει κάποιος παίκτης τη μπάλα σε τσάντα, να τη βάλει μέσα σε αυτοκίνητο, να βγάλει όπλο εναντίον συμπαίκτη του. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι μιας και μεγάλο μέρος του παιχνιδιού διαδραματίζεται στον ποταμό του Άσμπερν -ΜΕΣΑ στον ποταμό-, η μπάλα είναι αισθητά πιο βαριά από την κλασική μπάλα ποδοσφαίρου και το κύριο υλικό της είναι ο φελλός.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μια εκδοχή ποδοσφαίρου, όπου αντί για ποδοσφαιριστές, εμφανίζεται κάτι που θυμίζει περισσότερο ορδή από ζόμπι. Μη φανταστείτε, όμως, ότι υπάρχει κάποια εχθρική διάθεση. Το Royal Shrovetide Football υπάρχει εδώ και αιώνες και αποτελεί ένα αξιοθέατο, μια αφορμή εκδρομής για πολλούς μυημένους Άγγλους και όχι μόνο.

Το φετινό παιχνίδι άρχισε το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης και με ένα διάλειμμα αρκετών ωρών λόγω έντονης βροχής που δυσκόλευε τη μετακίνηση της μπάλας, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Ρίτσαρντ Σμιθ από την ομάδα του Κάτω Ποταμού κατάφερε να βάλει το γκολ της νίκης και ανυπομονούμε ήδη για τη στιγμή που θα παίζεται κάτι αντίστοιχο στον Καρδιτσιώτη ποταμό ή σε οποιοδήποτε άλλο ποτάμι της επικράτειας (τρέμε Survivor!).

Photo Credits: AP/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK