Pax romana: Ο "μπελάς" Τότι και τα 7 κακά της μοίρας της Ρόμα (vids)

"Το πιο όμορφο κομμάτι της καριέρας σου είναι έτοιμο να αρχίσει. Πάμε να κερδίσουμε". Αυτό ήταν το γραπτό μήνυμα καλωσορίσματος που έφτασε στο κινητό του Μάρκο Μποριέλο από έναν εκ των αρχηγών της Ρόμα, αμέσως μετά την συμφωνία για τη μετακίνηση από τη Μίλαν. Ο Ντανιέλε ντε Ρόσι είχε προκαλέσει ανατριχίλα στον Ιταλό επιθετικό καθ’ ομολογία του ίδιου και όπως εξήγησε αργότερα δικαιολογώντας την επιλογή του: "Με τη Γιουβέντους μίλησα για ποσά. Η Σένσι μου μίλησε για πάθος".

Pax romana: Ο "μπελάς" Τότι και τα 7 κακά της μοίρας της Ρόμα (vids)
Ούτε δύο μήνες δεν έχουν συμπληρωθεί από εκείνη την ημέρα και η Ρόμα βρίσκεται στην πιο δεινή θέση των τελευταίων ετών. Δεν είναι μόνο η αγωνιστική κατάσταση και οι βαθμολογικές απώλειες. Είναι το γενικότερο κλίμα κατάρρευσης που αποπνέει η βόλτα έξω από το "Ολίμπικο", την ημέρα διεξαγωγής αγώνα των "τζιαλορόσι". Διότι τις υπόλοιπες ημέρες, το κεντρικό γήπεδο της Ρώμης φοράει τα γιορτινά του, γίνεται αρένα για έναν νέο, διάσημο κάτοικο, έναν αετό, και πανηγυρίζει τις επιτυχίες της Λάτσιο. Ημέρες σαν κι αυτές, τα δαιμόνια που εγκαταβιούν στα ενδόμυχα των φίλων της Ρόμα απελευθερώνονται και σχηματίζουν μονάχα ένα όνομα: Φραντσέσκο Τότι...

Η εμβληματική φυσιογνωμία της ιταλικής πρωτεύουσας, ο ποδοσφαιριστής που είναι συνυφασμένος με το καμάρι της πόλης, για πρώτη φορά στη 18χρονη παρουσία του στην ομάδα, πρωταγωνιστεί σε μία μέχρι πρότινος αδιανόητη σκέψη: πως, πλέον, στα 34 του, αποτελεί περισσότερο τροχοπέδη, παρά κινητήριο μοχλό του συλλόγου που αγάπησε και αγαπήθηκε...

1. Ιδιοκτησιακό χάος

Ο βασικός πιστωτής της Ρόμα, η τράπεζα "Unicredit", έχασε κάθε ικμάδα υπομονής που είχε απομείνει για την οικογενεία Σένσι, εξαιτίας των χρεών που ξεπερνούν τα 350.000.000 ευρώ. Η πρόεδρος Ροζέλα Σένσι συμφώνησε να παραχωρήσει το 49% των μετοχών στην τράπεζα και προσέλαβε την εταιρία "Rothschild" με αποστολή την εξεύρεση αγοραστή. Οι άνθρωποι της "Unicredit" δεν δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, αφού χαρακτήρισαν τη μεταγραφή του Μποριέλο (δανεικός για φέτος, αλλά με την υποχρέωση να αγοραστεί πριν το τέλος της σεζόν έναντι 10.000.000 ευρώ) ως "δώρο" προς την ομάδα. Βέβαια, την ίδια στιγμή ο εκτελεστικός διευθυντής της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, χαρακτήρισε τον Ιταλό διεθνή επιθετικό ως... δώρο των "ροσονέρι" προς τους "τζιαλορόσι" λόγω των καλών σχέσεων των δύο συλλόγων, μιας και η τιμή που διαπραγματευόταν τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους λίγες ημέρες νωρίτερα ήταν κατά 5.000.000 ευρώ υψηλότερη.

Τα δυσβάσταχτα χρέη της Ρόμα προκύπτουν από τις χρήσεις αρκετών ετών. Η "Capitalia Bank" αρχικά αποτέλεσε το οικονομικό "δεκανίκι" του συλλόγου και η "Unicredit" που την εξαγόρασε συνέχισε το έργο, καλύπτοντας με κακής ποιότητας make-up την κρίση στα ταμεία του συλλόγου. Η χρεοκοπία προλαμβάνεται από τους... πελάτες της τράπεζας που πληρώνουν για τους πανάκριβους αστέρες και τα λειτουργικά έξοδα των "τζιαλορόσι" τόσα χρόνια, ωστόσο η "φούσκα" είναι έτοιμη να εκραγεί κι έτσι οι πάντες αναζητούν βιώσιμη λύση. Γι’ αυτό το αγωνιστικό σκέλος περνάει σε δεύτερη μοίρα, γι’ αυτό ο Ρανιέρι δεν πρέπει να φοβάται για το μέλλον του (δεν υπάρχει λογική στην αλλαγή προπονητή πριν την πώληση, δεν υπάρχει λογική στην αποδοχή πρότασης από ομάδα που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης).

Η σκέψη αυτή δεν είναι φευγαλέα στο μυαλό του προπονητή του, Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός τεχνικός, από πέρυσι ακόμα, είχε απτές αποδείξεις ότι το ρολόι κυλούσε αντίστροφα για τον capitano, αλλά οι τραυματισμοί του τον άφησαν σε αρκετά ματς εκτός, με τον Ρανιέρι να... νίπτει τας χείρας του. Φέτος τίθεται αντιμέτωπος με μία ακόμα πιο σκληρή πραγματικότητα, έναν υγιή Τότι που θέλει να παίζει και αντιδρά σε κάθε αντικατάστασή του. Με τη Ρόμα στη 19η θέση, τη "δαμόκλειο σπάθη" (επονομαζόμενη και... Μαρτσέλο Λίπι) πάνω από το κεφάλι του, την αβεβαιότητα λόγω του ιδιοκτησιακού και τους τραυματισμούς να μην αφήνουν σε ησυχία το ρόστερ, ο Ρανιέρι οφείλει να βρει αντίδοτο για έναν ακόμα μεγαλύτερο "πονοκέφαλο", αυτόν του "Er Pupone".

Οι υποσχέσεις

Όταν τον Ιανουάριο του 1996 ο Τότι δήλωνε ότι "θέλω να παίζω στη Ρόμα για πάντα. Δεν θέλω να φύγω από την πόλη", όλοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για μία υπόσχεση ενός 20χρονου ταλαντούχου ποδοσφαιριστή και τίποτα περισσότερο. Εξάλλου, στην πράξη, ο λόγος του Τότι δεν έχει και μεγάλη βαρύτητα. Την ίδια χρονιά, λίγους μήνες αργότερα, ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το "Ολίμπικο" και τους "τζιαλορόσι", αφού δεν έβλεπε μέλλον με τον Κάρλος Μπιάνκι στον πάγκο. Ο Αργεντινός τεχνικός δεν τα πήγαινε καλά με τους Ιταλούς και δη τους Ρωμαίους, με τον Τότι, που είχε δεχθεί συμβόλαιο από τη Σαμπντόρια, να δηλώνει αργότερα για τη συγκεκριμένη περίοδο πως "το μυαλό μου ήταν ήδη στη Γένοβα".

Ενα χρόνο νωρίτερα, το 1995, είχε υποσχεθεί δημοσίως σε συνέντευξή του ότι θα παντρευτεί τον παιδικό έρωτα με τον οποίο είχε δεσμό, την Μάρτζια Σιλβέστρι. Μάλιστα είχε ανακοινώσει και ημερομηνία: "το 1998, στο τέλος του συμβολαίου μου με τη Ρόμα".

1988: Τότι vs Νέστα

Τα πρώτα δείγματα

2. Οι ανασφάλειες του Ρανιέρι

Διανύει το 59ο έτος της ηλικίας του και το 23ο ως προπονητής. Αντί να απολαμβάνει τις δάφνες της επιτυχίας όπως αρκετοί συνομήλικοι συνάδελφοί του, καλείται καθημερινά να δείχνει τα διαπιστευτήριά του ως τεχνικός. Ο Ζοζέ Μουρίνιο, μάλιστα, διάδοχός του στην Τσέλσι και αντίπαλός του στη Serie A τα τελευταία δύο χρόνια, τον χαρακτηρίζει μέτριο τεχνικό. Στο περιβόητο ξέσπασμα στη συνέντευξη Τύπου ήταν χειμαρρώδης. "Θέλαμε να κάνουμε μία σπουδαία αρχή στη σεζόν, αλλά δεν μας βγήκε. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Η ομάδα είναι δυνατή και έχει ‘μπάλες’. Θα το δείτε", δήλωσε σε μία αποστροφή του (μονο)λόγου του για να ακολουθήσουν τα απωθημένα ετών: "Τι γνωρίζετε εσείς οι δημοσιογράφοι για την καριέρα μου και πόσες στρατηγικές έχω χρησιμοποιήσει; Πηγαίνετε να δείτε τι έχω κάνει".

Αυτό που δεν έχει κάνει και τον έχει ενοχλήσει αρκετά, είναι να υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας. Οποιοσδήποτε προπονητής που παίρνει μία ομάδα μετά από δύο ήττες στις δύο πρώτες αγωνιστικές και την φέρνει σε τροχιά πρωταθλητισμού μέχρι και την τελευταία αγωνιστική θα έβλεπε το έγγραφο με το αναπροσαρμοσμένο επταψήφιο ποσό στο γραφείο του έτοιμο για υπογραφή πριν την έναρξη της νέας σεζόν. Υπό το βάρος των διοικητικών εξελίξεων, οι επαφές των δύο πλευρών περί ανανέωσης αποδείχθηκε αναγκαίο κακό για τη Ροζέλα Σένσι, αφού παρέπεμψε τις πραγματικές συζητήσεις στις καλένδες.

Η μεγαλύτερη ανασφάλειά του, όμως, έχει δίπλωμα προπονητικής και ονοματεπώνυμο: Μαρτσέλο Λίπι. Ο "Πολ Νιούμαν" του ιταλικού ποδοσφαίρου, διαθέσιμος γαρ, παρουσιάζεται ως υποψήφιος αντικαταστάτης κάθε επισφαλή προπονητή μεγάλης ομάδας. Εν προκειμένω της Ρόμα. Μόνο που στην περίπτωση του Ρανιέρι, δεν είναι η πρώτη φορά που αισθάνεται αυτήν τη σκιά: "Γνώριζα τι συνέβαινε στο Τορίνο. Γνώριζα ότι ο Λίπι ήταν πίσω από αυτά και τα ίδια πράγματα εμφανίζονται στον Τύπο και τώρα, όπως τότε".

Από τις δύο υποσχέσεις, η μία (έστω και δια της πλαγίου, ήτοι μετά την αλλαγή προπονητή και την αποχώρηση του Μπιάνκι) τηρήθηκε. Το... σωτήριο έτος 1998 το συμβόλαιο του Τότι τελείωσε, αλλά τέθηκε σε ισχύ καινούργιο. Αυτό ήταν και το μοναδικό σπουδαίο συμβάν στην ζωή του για εκείνο το πολυαναμενόμενο. Το 2000 χώρισε με την Σιλβέστρι και έμεινε για λίγο ακόμα εργένης. Η πρώτη υπόσχεση εκπληρώθηκε και το 2009 υπεγράφη η τελευταία πράξη της, με την ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών... εφ’ όρου ζωής. Ο Τότι θα συνέχιζε 5 χρόνια στον αγωνιστικό χώρο και 5 χρόνια ως παράγοντας του συλλόγου στον οποίο πέρασε ολόκληρο τον επαγγελματικό βίο του.

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, ο κόσμος της Ρόμα αρχίζει να έχει δεύτερες, ανασταλτικές σκέψεις για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας απόφασης. Η συμπεριφορά του Τότι, σε συνδυασμό με την απόδοσή του εντός αγωνιστικού χώρου από το 2009 κι εντεύθεν περισσότερο προβληματίζουν, παρά δικαιολογούν τις δοξασίες. Η σχέση του με τον Ρανιέρι δεν είναι η καλύτερη δυνατή και οι πρώτοι σοβαροί τριγμοί άρχισαν τον Απρίλιο...

Ηταν το εντός έδρας παιχνίδι με την Αταλάντα, όταν ο Ιταλός τεχνικός αποφασίζει να αντικαταστήσει τον Τότι. Ο αρχηγός της Ρόμα συζητάει μαζί του λίγο, ζητώντας του να βγάλει τον Ζερεμί Μενέζ αντ’ αυτού, επειδή ο Γάλλος είχε κίτρινη κάρτα. Οπως εξήγησε αργότερα, έβλεπε μέσα από το γήπεδο ότι ο συμπαίκτης του ήταν αρκετά εκνευρισμένος και προαισθανόταν ότι θα πάρει και δεύτερη κίτρινη κάρτα και ως αρχηγός ενημέρωσε τον προπονητή του.

Μία εβδομάδα αργότερα, οι "τζιαλορόσι" θα καταλάμβαναν τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων στο "Ολίμπικο" για το derby della capitale κόντρα στη Λάτσιο. Ενα από τα πιο σημαντικά ντέρμπι των τελευταίων ετών, λόγω της βαθμολογικής θέσης των δύο ομάδων.

Ο Τότι αρνείται να γίνει αλλαγή κόντρα στην Αταλάντα

Οι "λατσιάλι" προηγούνται στο ημίχρονο με τέρμα του Τομάσο Ρόκι. Οι "τζιαλορόσι" έχουν κάκιστη απόδοση, με χειρότερο από όλους τον Τότι. Λάθος κοντρόλ, λάθος πάσες, "ψωμοτύρι" στο πιάτο ενός προπονητή για αλλαγή. Εχοντας αντικρίσει και κίτρινη κάρτα, η περίπτωση ενέπιπτε και στα... κριτήρια Τότι. Ο Ρανιέρι κάνει τη "μαγική" κίνηση στο ημίχρονο και απαγορεύει στους Τότι και Ντανιέλε ντε Ρόσι (επίσης αρνητικός, επίσης "κιτρινισμένος") να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο. Στη θέση τους οι Ροδρίγο Ταντέι και Ζερεμί Μενέζ, από τα πόδια των οποίων αρχίζουν τα δύο γκολ της ανατροπής του Μίρκο Βούτσινιτς. Το 2-1 δίνει τη νίκη στη Ρόμα που συνεχίζει την πορεία πρωταθλητισμού και παράλληλα διατηρεί την "άσπονδη γειτόνισσα" πλησίον της διακεκαυμένης ζώνης.

Το φάσμα του υποβιβασμού της Λάτσιο είναι τόσο ορατό, που ο Τότι κάνει την χαρακτηριστική κίνηση με τους αντίχειρές του να δείχνουν προς τα κάτω μπροστά στους φιλάθλους. "Ημουν μπροστά στους φίλους της Ρόμα, οπότε δεν συνιστά πρόκληση", δικαιολογήθηκε αργότερα, όταν μεταξύ άλλων ο τεχνικός της Λάτσιο, Εντι Ρέια, ζήτησε την τιμωρία του για... 10 αγώνες.

Ο προκλητικός πανηγυρισμός του Τότι

3. Τραυματισμοί-προπονητικό κέντρο

Την περσινή σεζόν η αμυντική τετράδα που υποστήριξε την βαθμολογική άνοδο της Ρόμα αποτελείτο από τους Μάρκο Κασέτι (δεξιά), Τζον Αρνε Ρίισε (αριστερά), Νίκολας Μπουρντίσο (κέντρο) και Ζουάν (κέντρο). Φέτος έχουν αγωνιστεί στην άμυνα ο... επικίνδυνος Μεξές (βασικός, όταν δεν είναι "λαβωμένος" ή τιμωρημένος), ο αδερφός του Μπουρντίσο, Γκιγέρμο, και μάλιστα σε θέση ακραίου μπακ ενώ είναι στόπερ, ο ξεχασμένος Σισίνιο, ο ακραίος μέσος Αλεάντρο Ρόζι σε θέση δεξιού μπακ και ο ανεπαρκής αριστερός μπακ Πάολο Καστελίνι. Στο τέρμα ο τραυματισμός του βασικού και αναντικατάστατου Ζούλιο Σέζαρ επανέφερε στο προσκήνιο τον... τρίτο τερματοφύλακα Μπόγκνταν Λόμποντς (με τον Ντόνι να περιμένει καρτερικά στον πάγκο). Η αξιοπρεπής λύση στο κέντρο (και θερινή μεταγραφή) Φάμπιο Σιμπλίσιο είναι νοκ άουτ, όπως και ο Ταντέι, Οι Τότι, ντε Ρόσι είναι καθημερινοί πελάτες του ιατρείου της Τριγκόρια, ενώ ούτε ο Αντριάνο και ο Βούτσινιτς έχουν γλιτώσει.

Οι φετινοί τραυματισμοί στη Ρόμα έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Οι περισσότεροι εξ αυτών αποτελούν μυϊκά προβλήματα και σημειώνονται από τον κάκιστο αγωνιστικό χώρο στην Τριγκόρια, το προπονητικό κέντρο του συλλόγου. Τα πρώτα παράπονα του Ρανιέρι είχαν γίνει την περσινή σεζόν, ωστόσο φέτος το φαινόμενο εντάθηκε και οι φωνές πληθαίνουν από όλες τις πλευρές. Η διοίκηση, από την πλευρά της, περί πολλά τυρβάζει και το προπονητικό σίγουρα δεν αποτελεί προτεραιότητα...

Η όποια εσωτερική ψυχραιμία, ένα στοιχείο που ποτέ δεν συμπεριλαμβανόταν στο λεξικό του Τότι, εξαφανίστηκε ολοσχερώς την επόμενη μέρα, όταν αντίκρισε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. "Μία πρωτοφανής επίδειξη θάρρους", περιέγραφε ο Αλεσάντρο Βοκαρέλι της ρωμαϊκής "Corriere dello Sport" την κίνηση του τεχνικού της Ρόμα. "Ο Ρανιέρι δεν άφησε δύο παίκτες στα αποδυτήρια χθες, αλλά τον Ρωμύλο και τον Ρέμο (σ.σ. κατά τη μυθολογία οι ιδρυτές της Ρώμης) ", διατράνωνε ο Λουίτζι Γκαρλάντο της "Gazzetta dello Sport" και συνέχιζε: "Εσβησε το Κολοσσαίο από τις καρτ-ποστάλ ένας άντρας που θεωρούταν ο κ. Αβέβαιος. Οι ανακηρυγμένοι ‘στρατηγοί’ Μουρίνιο και Καπέλο δεν θα τολμούσαν να διανοηθούν να κάνουν μία τέτοια κίνηση". "Χρειάζεται ένα πραγματικά τεράστιο ζευγάρι... καρυδιών για να βγάλεις τους Τότι και ντε Ρόσι σε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι των τελευταίων ετών", σημείωσε ο Μάρκο Ανσάλντο στη "La Stampa".

Ο capitano συνειδητοποίησε ότι "untouchable" ήταν πλέον μόνο ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στην ομώνυμη ταινία. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι παρουσίες του στον πάγκο δικαιολογούνταν από τραυματισμούς, ανετοιμότητα, κούραση. Πλέον προστέθηκε ακόμα ένας, καινοφανής, παράγοντας, που καθιστά τρωτό και υπό διαρκή κρίση τον ηγέτη αυτής της ομάδας. Η πίεση που αισθάνθηκε από αυτές τις εξελίξεις εν μέρει τον οδήγησαν και στην απαράδεκτη κλοτσιά ενάντια στον Μάριο Μπαλοτέλι στον τελικό του Coppa Italia, αν και ο κόσμος τον στήριξε απόλυτα μετά από αυτό το περιστατικό.

Ο Τότι κλοτσά τον Μπαλοτέλι

Τότι... εν υαλοπωλείο

Και η σεζόν 2009-2010 είναι γεγονός. Η προετοιμασία της ομάδας πέρασε από "χίλια κύματα" λόγω του ιδιοκτησιακού και το... καθιερωμένο σούπερ καπ κόντρα στην Ιντερ στέφεται με αποτυχία. Η εκκίνηση της σεζόν αντίστοιχα κακή της περσινής, με τον Τότι να αγωνίζεται ως επιθετικός στο πλευρό είτε του Μποριέλο, είτε του Βούτσινιτς, αλλά να μην ικανοποιεί με την απόδοσή του (όπως όλη η Ρόμα). Στη συντριβή 5-1 από την Κάλιαρι στη Σαρδηνία (2η αγωνιστική), επιχείρησε να καταστρέψει τον αστράγαλο του Νταβίντε Αστόρι κι ενώ το σκορ ήταν μόλις 1-0 και λίγο αργότερα αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού. Ηταν η αρχή της... Τοτιάδας.

4. Ο αλλοπρόσαλλος μεταγραφικός σχεδιασμός

Επί τρεις μήνες ο Ρανιέρι ικέτευε τη διοίκηση να του εξασφαλίσει έναν ποδοσφαιριστή, τον πραγματικό στυλοβάτη της περσινής άμυνας, Νίκολας Μπουρντίσο. Η μεταγραφή (πέρυσι αγωνιζόταν ως δανεικός από την Ιντερ) ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου κι ενώ 20 ημέρες νωρίτερα είχε αποκτηθεί ο μικρός αδερφός του διεθνή Αργεντινού, Γκιγέρμο.

Ακόμα πιο πριν, ο Ρανιέρι είχε "φορτωθεί" με έναν ποδοσφαιριστή που δεν επιθυμούσε στο ρόστερ και για τον οποίο είχε εκφράσει την άποψή του στη διοίκηση. Ο λόγος φυσικά για τον Αντριάνο, ο οποίος συμπλήρωσε 3 μήνες στην ομάδα και ακόμα δεν βρίσκεται σε αγωνιστική φυσική κατάσταση. Ενα περιστατικό στο τέλος του αγώνα με την Ιντερ υπογραμμίζει με τον πλέον παραστατικό τρόπο τις διαθέσεις του Ρανιέρι. Ο Ιταλός τεχνικός δίνει εντολή στον Βραζιλιάνο να ζεσταθεί για να περάσει ως αλλαγή. Στο 87ο λεπτό, όμως, φωνάζει τον λησμονημένο Ζούλιο Μπαπτίστα να περάσει στον αγωνιστικό χώρο, εξηγώντας αργότερα ότι δεν του άρεσε η αργοπορημένη αντίδραση του Αντριάνο όταν σηκώθηκε για ζέσταμα.

Από εκεί και πέρα, ο Μεξές πήρε εκ νέου φανέλα βασικού λόγω των τραυματισμών και των τιμωριών Μπουρντίσο και Ζουάν και επανέφερε στην αμυντική λειτουργία της Ρόμα τα αβίαστα λάθη, τις κάρτες λόγω διαμαρτυριών και καυγάδων και (μοναδικό θετικό) τα γκολ από "στημένες" φάσεις. Εναλλακτικές στα άκρα δεν υπάρχουν, ενώ στη μεσαία γραμμή ο 34χρονος Σιμόνε Περότα αποτελεί επιβεβλημένη λύση είτε στο κέντρο, είτε δεξιά, είτε αριστερά, αναλόγως το κενό που υπάρχει, ελλείψει μεταγραφικής ενίσχυσης.

Ενας αγώνας Champions League πάντα έχει τη δύναμη να μεταβάλλει πλήρως δεδομένα και καταστάσεις. Σε αυτό υπολόγιζαν στην Τριγκόρια, όταν έδιναν όρκο τιμής ότι η φετινή σεζόν άρχιζε στη Βαυαρία και συγκεκριμένα στην "Αλιαντς Αρένα" για την πρεμιέρα της φάσης των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η Μπάγερν Μονάχου, η περσινή φιναλίστ του θεσμού, ήταν δυνατός αντίπαλος, αλλά ουχί φόβητρο, ελλείψει Αριεν Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί.

Ο Ρανιέρι δεν είδε έτσι το παιχνίδι. Παρέταξε μία άκρως αμυντική Ρόμα, όχι τόσο σε σύστημα (κλασικό 4-4-2), όσο σε φιλοσοφία. Εάν οι "τζιαλορόσι" είχαν απέναντί τους την περσινή νταμπλούχο Γερμανίας, τότε τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Κόντρα σε αυτήν την Μπάγερν, κλείστηκαν στα μετόπισθεν, δέχθηκαν μόλις δύο γκολ και αυτά στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, είχαν δύο καλές στιγμές νωρίτερα με τον Βούτσινιτς και ουσιαστικά στο πιο δύσκολο ματς του ομίλου έφτασαν πολύ κοντά στο βαθμό της ισοπαλίας.

Στο 79ο λεπτό ο Τότι αντικαταστάθηκε από τον Μενέζ, φανερά απηυδισμένος. Κατά την επιστροφή της ομάδας στη βάση, από το αεροδρόμιο του Μονάχου, άδραξε την ευκαιρία να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του. "Επιστρέψαμε στο κατενάτσιο. Δεν παίξαμε μπάλα, σκεφτόμασταν μόνο την επίθεση. Παίζοντας καθ' αυτόν τον τρόπο, μου φαίνεται δύσκολο να μπορέσουμε να νικήσουμε", φέρεται να δήλωσε ο 34χρονος μέσος στις "Gazzetta dello Sport" και "Corriere dello Sport". Οταν ρωτήθηκε ο τεχνικός των Ρωμαίων για την κριτική του Τότι κατά την αναχώρηση της αποστολής από τη γερμανική πόλη, η απάντηση ήταν... σαφής: "Δεν γνωρίζω τίποτα, δεν έχω διαβάσει τίποτα, δεν θέλω να σχολιάσω". Ο σύλλογος, από την πλευρά του, για να αποφύγει τα χειρότερα, επέβαλε απαγόρευση δηλώσεων, όπως συνέβη και πέρυσι για αρκετό διάστημα.

Το ξέσπασμα Ρανιέρι

"Αυτή τη φορά θα αρχίσω και θα τελειώσω", προϊδέασε ο Ρανιέρι στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα πρωταθλήματος με τη Μπολόνια και η αλήθεια είναι ότι ο λόγος που ακολούθησε ήταν ξεκάθαρος και περνούσε το μήνυμα που επεδίωκε, εν αντιθέσει με τις ψυχεδελικές διαφημίσεις που περιστρέφονταν στο background. Εάν αυτό το μήνυμα ήταν ορθόν, διαφορετικό ζήτημα... "Το να μιλάς μετά από ένα παιχνίδι είναι εύκολο. Εύκολο. Εγω κάνω πράγματα πριν, βασισμένα στην πληροφόρηση που έχω και όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Για εσάς είναι εύκολο να κάνετε πράγματα μετά", ήταν τα πρώτα σχόλια του μονολόγου του, που περιελάμβανε φωνές, χτυπήματα στο τραπέζι, νευρικές κινήσεις και... Τότι.

"Διάβασα ότι ο Τότι ήταν εναντίον μου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, επειδή τα αποδυτήρια είναι ενωμένα και έχω τυφλή εμπιστοσύνη σε όλους τους παίκτες μου. Η σχέση μου με τον αρχηγό είναι μια χαρά. Μερικές φορές έκανα λάθος που τον έβγαλα, αλλά σε κάποιες άλλες δεν έπρεπε να τον κρατήσω στο γήπεδο. Ομως όλα έγιναν για το καλό της Ρόμα", εξήγησε ο Ρανιέρι, ο οποίος μετά από 6,5 λεπτά χαιρέτησε τους δημοσιογράφους και αποχώρησε.

Η συνέντευξη Τύπου του Ρανιέρι

Στο ίδιο έργο θεατές

Η pax romana επιβεβαιώθηκε μία ημέρα αργότερα, όταν ο Τότι από την προσωπική ιστοσελίδα του άφηνε μήνυμα ενότητας, υπογραμμίζοντας την αγάπη του ίδιου και του προπονητή του για την ομάδα και προσπερνώντας τα του παρελθόντος. Το παιχνίδι με την Μπολόνια που ακολούθησε ήταν η νηνεμία πριν την (νέα) καταιγίδα. Οσον αφορά στον Τότι, διότι η Ρόμα απέτυχε παταγωδώς για ακόμα μία φορά. Προηγήθηκε 2-0 μέσα στο "Ολίμπικο", αλλά πήρε μόλις τον βαθμό της ισοπαλίας 2-2 (δύο γκολ ο "αειθαλής" Μάρκο ντι Βάιο στα τελευταία 13 λεπτά απέναντι στο σύνηθες "θύμα" του). Ο capitano αγωνίστηκε σε όλο το ματς και αρκετά ΜΜΕ τον έχρισαν απογοήτευση του αγώνα.

Σε έξι ημέρες θα είχε την ευκαιρία να δώσει την απάντησή του (απουσίασε από τον αγώνα με την Μπρέσια στο μεσοδιάστημα λόγω τραυματισμού). Το παιχνίδι με την Ιντερ, το πιο σημαντικό της χρονιάς, όπως αποδεικνυόταν, του προσέφερε την τέλεια ευκαιρία να αποστομώσει τους επικριτές του. Η παρουσία του στο βασικό σχήμα αδιαμφισβήτητη. Οσο και η δυσφορία της Curva Sud, του πετάλου των φανατικών, μετά από κάθε λάθος κοντρόλ και αποτυχημένο τακουνάκι. Οι πρώτες, δειλές αποδοκιμασίες προς τον capitano ήταν γεγονός. Οπως και η αρνητική απόδοσή του. Η τύχη του περιοριζόταν στο γεγονός ότι ούτε οι τρεμπλούχοι Ευρώπης παρουσίασαν κάτι σπουδαίο και το 0-0 αντικατόπτριζε πλήρως την εικόνα του αγώνα στο "Ολίμπικο".

Στο 76ο λεπτό ο Ρανιέρι αποφάσισε να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά του αγώνα και της Ρόμα συνάμα. Τοτι έξω, Βούτσινιτς μέσα. Ο αρχηγός ορμά προς τα αποδυτήρια χωρίς να ανταλλάξει βλέμμα με τον Ρανιέρι. Ο Μαυροβούνιος επιθετικός κάνει τη δουλειά για την οποία μπήκε στο ματς στο 92ο λεπτό, δίνοντας νίκη-βάλσαμο στους Ρωμαίους. Ο Τότι δεν είναι εκεί για να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του αυτήν την "σωτήρια" επιτυχία. Πριν ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα της λήξης είχε φύγει από το "Ολίμπικο". Η pax romana ήταν παρελθόν...

5. Διαιτητικές αποφάσεις

Ναι, η Ρόμα έχει μύρια κακά. Ναι, η Σένσι, ο Ρανιέρι, ο Τότι, ο... Αντριάνο φέρουν ευθύνες, όμως υπάρχουν και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτό το τοπίο της αποτυχίας. Μία ομάδα που την περσινή σεζόν, στην εντυπωσιακή ανάβασή της από την τελευταία στην πρώτη θέση, ευνοήθηκε αναμφίβολα από τη διαιτησία, φέτος βλέπει την άλλη πλευρά του νομίσματος. Το παιχνίδι κόντρα στη Μπρέσια, η ήττα 2-1, μπορεί να συζητήθηκε για τον τραυματισμό και τους λυγμούς του Ζούλιο Σέζαρ, ωστόσο είχαν προηγηθεί ορισμένα διαιτητικά σφυρίγματα που από μόνα τους προκαλούν δάκρια.

Το πέναλτι από το οποίο προήλθε το δεύτερο γκολ της Μπρέσια δεν έπρεπε να καταλογιστεί για δύο απλούς λόγους: το μαρκάρισμα του Μεξές έγινε εκτός περιοχής και δεν υπήρξε παράβαση! Ο διαιτητής όχι μόνο καταλόγισε την εσχάτη των ποινών, αλλά απέβαλε και τον Γάλλο αμυντικό, βασισμένος στη φήμη που τον ακολουθεί. Συν αυτώ, στη φάση, από την αρχή της, έπρεπε να υποδειχθούν από τον βοηθό δύο οφσάιντ! Από την πλευρά η Ρόμα διαμαρτύρεται για τέσσερις φάσεις στην περιοχή των "νεοφώτιστων". Δύο μαρκαρίσματα στον Μποριέλο (το ένα εμφανέστατο), ένα στον Μπρίγκι κι ένα χέρι αμυνομένου της Μπρέσια.

"Ο Τότι ήταν καλός, αλλά με τον Μίρκο ήθελα ταχύτητα", προσπαθούσε να δικαιολογηθεί ο Ρανιέρι στην κάμερα του "Sky", ζητώντας παράλληλα από τον αρχηγό να ηρεμήσει. Μία ημέρα αργότερα του το είπε και κατ’ ιδίαν, αφού ο Τότι επισκέφθηκε τον προπονητή του στο γραφείο του. Οι διάλογοι των δύο αντρών δεν έγιναν γνωστοί σε αυτό το ανεπίσημο τετ-α-τετ. Αυτό που έγινε γνωστό μία εβδομάδα αργότερα (κι ενώ είχε μεσολαβήσει η νίκη επί της Κλουζ με τον Τότι βασικό) ήταν η "θυσία" του Μποριέλο αντί του πλέον αρνητικού επιθετικογενή παίκτη του αγώνα με τη Νάπολι.

Ο Ρανιέρι δεν τόλμησε να αντικαταστήσει για δεύτερο σερί παιχνίδι πρωταθλήματος τον Τότι κι αντ’ αυτού προτίμησε να αποσύρει τον Μποριέλο. Η ήττα δεν απεφεύχθη (2-0), αλλά ούτε και η νέα κρίση. Ο νεοαποκτηθείς επιθετικός, παρατηρώντας το μέλλον του στους "τζιαλορόσι" να διακυβεύεται σε άμεση συνάρτηση με τα τερτίπια του Τότι, αποφάσισε να κάνει δημόσιους τους προβληματισμούς του. Ο Ιταλός τεχνικός είχε εξηγήσει την απόφασή του τονίζοντας ότι ο πρώην άσος της Μίλαν είχε κουραστεί, για να έρθει η απάντηση: "Αισθανόμουν μια χαρά. Νομίζω οι αμυντικοί της Νάπολι ήταν πιο κουρασμένοι από μένα. Εξεπλάγην από την αντικατάστασή μου, αλλά είναι μία απόφαση που οφείλω να σεβαστώ. Δεν θέλω να δημιουργήσω προβλήματα με τον προπονητή μου ή με τα ΜΜΕ, αλλά δεν θέλω να πω και ψέματα. Με ρωτήσατε εάν ήμουν κουρασμένος και σας λέω δεν είχα κουραστεί καθόλου".

Τη λύση έδωσε για ακόμη μία φορά η ιδιοκτήτρια Ροζέλα Σένσι, σημαίνοντας σιγή ασυρμάτου: "Πιστεύω ότι σε στιγμές δυσκολιών, ειδικά στον αθλητισμό, η δουλειά είναι το καλύτερο φάρμακο. Πρέπει όλοι να δώσουμε μία απάντηση με πράξεις και όχι με λόγια. Αυτές θα έρθουν στο προπονητικό κέντρο, με ιδρώτα στο γυμναστήριο, τρώγοντας υγιεινά και με καλή συμπεριφορά. Προτρέπω τους φιλάθλους να στηρίξουν τον Ρανιέρι και τους παίκτες. Χρειαζόμαστε την υποστήριξή τους πιο πολύ από ποτέ, την ίδια ώθηση που στο παρελθόν οδήγησε την ομάδα σε απίστευτα ύψη".

Οσο για τις κριτικές προς το πρόσωπο του Τότι, η ανακοίνωσή της περιελάμβανε ένα είδος απάντησης: "Δεν μου αρέσει να διαβάζω ότι ο Τότι μπορεί να σκέφτεται ότι αποτελεί πρόβλημα. Λέω στον Τότι ότι αποτελεί σύμβολο της Ρόμα και θα συνεχίσει να είναι στον αγωνιστικό χώρο. Ως αρχηγός, θέτει ένα θετικό παράδειγμα για τους συμπαίκτες του και για πολλούς νεαρούς που τον θαυμάζουν".

"Μαγεία" από Τότι

Πρόβλημα ή στήριγμα;

Επομένως ποια είναι η πραγματικότητα για τον αρχηγό; Χωράει στα πλάνα της Ρόμα ή πιάνει χώρο; Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αισθάνεται σε καλή κατάσταση και πως μπορεί να αγωνίζεται για 90 λεπτά. Η αλήθεια επίσης είναι ότι κάθε αντίπαλος προσαρμόζει τα μαρκαρίσματα πάνω του, με συνέπεια να καλείται να αντιμετωπίσει δύο και τρεις παίκτες στους αγώνες όσες φορές παίρνει την μπάλα στα πόδια του, δυσκολεύοντας εκ των πραγμάτων το έργο του.

6. Παράγοντας ντε Ρόσι

Εάν ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να συγκριθεί με τον Τότι στη Ρόμα, αυτός ονομάζεται Ντανιέλε ντε Ρόσι. Ο υπαρχηγός των "τζιαλορόσι" δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες τις καριέρας του σε εξωαγωνιστικό επίπεδο και αυτό τον επηρεάζει και εντός των τεσσάρων γραμμών. Η σύζυγός του, Ταμάρα Πιζνόλι, κατέρρευσε ψυχολογικά πριν ένα χρόνο όταν ο δικαστικός στο επάγγελμα πατέρας της δολοφονήθηκε, απάτησε τον ντε Ρόσι, όπως και αυτός με τη σειρά του και οι δυο τους πήραν διαζύγιο. Τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται στα δικαστήρια, με τον Ιταλό διεθνή να καταβάλλει υπέρογκα ποσά στην πρώην σύζυγό του ως διατροφή.

Σε συνδυασμό με την εσωτερική μετακίνησή του στο χώρο του κέντρου (από κεντρικός μέσος που προστάτευε την αμυντική τετράδα, έγινε αριστερός κεντρικός μέσος) η απόδοσή του στους αγώνες παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια. Εδώ και πέντε χρόνια τρέχει και για τον Ντάβιντ Πιζάρο που επωμίζεται πιο δημιουργικό ρόλο έστω κι αν αρχίζει τις προσπάθειές του από πολύ πίσω (regista σε ιταλικούς όρους). Φέτος, ελέω Τότι, αναγκάζεται να τρέχει για τρία άτομα και κάτι τέτοιο αποδεικνύεται αδύνατο.

Ο αντίλογος, όμως, είναι πανίσχυρος. Στα 34 του, ο Τότι δεν μπορεί να παίζει στην κορυφή της επίθεσης με δεύτερο παίκτη στο ίδιο ύψος. Το 4-4-2 αποδεικνύεται καταστροφικό για τη Ρόμα, αφού ο capitano στην επίθεση είναι αργός και "συγκρούεται" με τον έτερο επιθετικό, ενώ στην άμυνα βάσει θέσης (και δυνατοτήτων), ουδείς εκ των δύο σέντερ φορ δεν βοηθάει και έτσι τα αμυντικά χαφ της ομάδας επιβαρύνονται με διπλό φόρτο εργασίας.

Η φυσική κατάσταση αποτελεί ακόμα ένα σημείο αναφοράς. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν προπονείται συστηματικά και είναι φανερό ότι τα περιττά κιλά τον δυσκολεύουν σε αρκετές κινήσεις. Το σουλούπι του δεν θυμίζει επαγγελματία αθλητή, πόσο μάλλον ηγέτη πρωτοκλασάτης ομάδας. Ο 36χρονος Αλεσάντρο ντελ Πιέρο θεωρείται αρκετά πιο γυμνασμένος κι όμως περιορίζεται σε ποιοτικά 20-30 λεπτά ανά αγώνα. Η σωματική διάπλαση του επιτρέπει να αγωνίζεται μόνο ως "φουνταριστός" πλέον, αφήνοντας στους υπόλοιπους να κάνουν τα τρεξίματα γι’ αυτόν, σε οποιοδήποτε σχήμα με "αιχμή".

Με τον Λούκα Τόνι την περσινή σεζόν ως επιθετικό δίδυμο και με τον Μποριέλο φέτος δεν έχει αποδώσει και ως εκ τούτου τίθεται ευθέως σύγκριση του Τότι με τους υπόλοιπους παίκτες στο ρόστερ που μπορούν να αγωνιστούν ως "9αρια". Στις περιπτώσεις που προκρίνεται η επιλογή Τότι, είναι πρόδηλο ότι συμβαίνει για λόγους ψυχολογικής καθοδήγησης της ομάδας και για τις δυο-τρεις στιγμές "μαγείας" που μόνο ο capitano μπορεί να προσφέρει.

7. Λανθασμένη νοοτροπία

Οι μορφασμοί πόνου, αναμεμιγμένοι με τις κραυγές αγωνίας του Ζούλιο Σέζαρ στα τελευταία λεπτά του αγώνα της Ρόμα με την Μπρέσια σόκαραν τους περισσότερους φιλάθλους. Οι εξετάσεις στον "λαβωμένο" αστράγαλο έδειξαν ότι ο Βραζιλιάνος αντιμετώπιζε απλώς μία μικρή ζημιά στους συνδέσμους, που σαφώς και του προκαλούσε πόνους, αλλά δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που αντιμετωπίζει έναν τέτοιο τραυματισμό. Υπάρχουν παίκτες με είτε έχουν υποστεί κατάγματα, είτε ρήξη συνδέσμων βαρύτερου τύπου και αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα την κατάσταση (αν και σε αυτόν τον τομέα υπεισέρχεται και η παρενέργεια του σοκ).

Εάν η αιτία αφορά ζήτημα υγείας και δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική, υπάρχει παράδειγμα από το ίδιο ματς που δείχνει ότι η νοοτροπία και ο ψυχισμός των παικτών της Ρόμα τη δεδομένη στιγμή δεν είναι ούτε σωστά, ούτε σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικά. Ο λόγος για την αποχώρηση του Μεξές από τον αγώνα, μόλις αποβλήθηκε, με τον Γάλλο αμυντικό να δακρύζει πέραν πάσας λογικής παίρνοντας την άγουσα για τα αποδυτήρια.

Οι ισορροπίες στην ομάδα είναι ιδιαιτέρως εύθραυστες και το παραμικρό μπορεί να οδηγήσει τους ποδοσφαιριστές σε ψυχολογική κατάρρευση. Η ψυχική δύναμη, το κουράγιο, η αυτοπειθαρχία αποτελούν όρους με αμφίβολη ύπαρξη στα αποδυτήρια του "Ολίμπικο" και ουδείς εκ των υπευθύνων ασχολείται με αυτό το θέμα. Η διοίκηση, ο προπονητής και ο αρχηγός έχουν τα προβλήματά τους και η ανώτερη έννοια ομάδα δεν υφίσταται...

Οσες φορές έχει αγωνιστεί η τριπλέτα Μενέζ (δεξιά), Βούτσινιτς (αριστερά), Μποριέλο (κέντρο) τη φετινή σεζόν, τα αποτελέσματα δεν είναι θεαματικά, ωστόσο η εικόνα της δείχνει ότι με λίγη δουλειά και όταν μάθει ο ένας το παιχνίδι του άλλου, τότε η γραμμή κρούσης της Ρόμα θα βελτιωθεί αισθητά. Αυτομάτως κάτι τέτοιο σηματοδοτεί τον επίσημο παραγκωνισμό του Τότι, ο οποίος επί του πρακτέου διαθέτει συμβόλαιο αγωνιστικής συνεργασίας μέχρι το καλοκαίρι του 2014.

Εάν η περιθωριοποίησή του αρχίζει από τον Οκτώβριο του 2010 και η... Τοτιάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό κοινό πριν λίγους μήνες, γίνεται κατανοητό ότι η σύμπλευση των δύο πλευρών δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. Ο ίδιος ο Τότι, με την υπογραφή του νέου 10ετούς συμβολαίου του, είχε δηλώσει ότι δεν είναι απαραίτητο πως θα εξαντλήσει τα 5 χρόνια που προβλέπονται ως ποδοσφαιριστής και άφησε ένα "παράθυρο" να αποχωρήσει από την ενεργό δράση νωρίτερα. Η ίδια η Σένσι αφήνει εν λευκώ στον capitano αυτήν την απόφαση, αφού οποιαδήποτε ανάμιξη (και δη ούσα ήδη αρνητική πρωταγωνίστρια στο ιδιοκτησιακό σίριαλ) θα αποβεί επιβλαβής για την ίδια.

Το "μπαλάκι" περνάει στα χέρια του ίδιου του Τότι να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει σε αυτήν την περίοδο κρίσης της ομάδας. Εάν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο εξελίσσεται σε περιττό βάρος στα πλάνα του Ρανιέρι, ο οποίος προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση του, δεν θα αρνηθεί ακόμα και να αποπέμψει από το βασικό σχήμα τον ίνδαλμα εκατομμυρίων παιδιών της ιταλικής πρωτεύουσας. Εξάλλου, η φετινή σεζόν είναι μόλις η δεύτερη στην ιστορία κατά την οποία η Λάτσιο έχει διαθέσει περισσότερα εισιτήρια διαρκείας και με δεδομένη την εκπληκτική εκκίνησή της στη σεζόν, σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτή των "τζιαλορόσι", απαιτούνται δραστικά μέσα για να μην αυξηθούν κι άλλο οι απογοητεύσεις και να μην καταστραφεί η χρονιά της Ρόμα.

Εφόσον ο Τότι βάλει κάτω το τεράστιο "εγώ" του και υποταχθεί στα πλάνα του προπονητή που την περσινή σεζόν πραγματοποίησε ένα μικρό θαύμα οδηγώντας τη Ρόμα στη διεκδίκηση του τίτλου, τότε οι "τζιαλορόσι" μπορούν να εντοπίσουν μόνο αγωνιστικά οφέλη από αυτήν την κίνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, τίθεται ένα επιπλέον ερώτημα: Θα πρόκειται για τον ίδιο Τότι που έχτισε τον μύθο του όλα αυτά τα χρόνια πάνω κινούμενος από την ομάδα;

Αφιέρωμα στον Φραντσέσκο Τότι


News 24/7

24MEDIA NETWORK