David Beckham: Million Dollar Baby

Η μεταγραφή του Ντέιβιντ Μπέκαμ μπορεί να προκαλεί την κοινή γνώμη, ωστόσο εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο του μάρκετινγκ στο ποδόσφαιρο. Ο Αγγλος μέσος θα κερδίσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να αγωνιστεί στους Los Angeles Galaxy και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Ο πλέον ακριβοπληρωμένος αθλητής από το καλοκαίρι επιβεβαιώνει: Brand It Like Beckham...

David Beckham: Million Dollar Baby

End it like Beckham, Vend it like Beckham, Spend it like Beckham, In a Galaxy far, far away, και φυσικά Beckham goes to Hollywood. Οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν πολλά στοιχεία για να καταφύγουν στα αγαπημένα τους λογοπαίγνια, ώστε να παρουσιάσουν την επικείμενη μετακίνηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ στους Los Angeles Galaxy. Μία μετακίνηση η οποία ταρακούνησε το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι καθώς ο Άγγλος θα εισπράξει τα επόμενα πέντε χρόνια περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ!

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πασιφανές: Αξίζει ένας άνθρωπος που κλωτσάει (όσο καλά και αν το κάνει) μια μπάλα για να μας ψυχαγωγεί και να ψυχαγωγείται και ο ίδιος, χρήματα που θα μπορούσαν να εξαλείψουν το φαινόμενο της πείνας για αρκετά χρόνια σε ένα μικρό αφρικανικό κράτος; Η απάντηση είναι «βεβαίως», αφού η ιστορία έχει αποδείξει, σε μεγάλο βαθμό και μέσα από την καριέρα του ίδιου του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ότι όσο υπάρχει ανταποδοτικό όφελος για τις εταιρίες-ομάδες, τα ποσά αυτά κρίνονται… λογικά.

Ο Άγγλος σταρ αποκτήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης το 2003, παραχωρώντας το 50% των εσόδων που θα είχε από την προβολή της εικόνας του από το σύλλογο. Από την πλευρά τους, οι «μερέγκες» αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο το «χρυσαφένιο» προϊόν που είχαν στα χέρια τους και μέσω εκατομμυρίων πωλήσεων της φανέλας του Μπέκαμ, αλλά και άλλες πρακτικές του μάρκετινγκ, κατάφεραν να αυξήσουν κατά 35% τα έσοδά του, χωρίς ταυτόχρονα να κατακτήσουν κανένα σημαντικό τρόπαιο! Ένας ποδοσφαιριστής, που προέρχεται από οικογένεια εργατικής τάξης, με πατέρα ηλεκτρολόγο και μητέρα κομμώτρια, κατάφερε να αποφέρει κέρδη για την πιο πλούσια ομάδα στον κόσμο ύψους 35 με 45 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και να είναι πρωταγωνιστής στο 35% των ειδήσεων της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ιαπωνία και στο 29% των ειδήσεων στην Αγγλία.

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι 31 χρονών πλέον ωστόσο για το φιλοθεάμον κοινό της Αμερικής, μόνο ξεπερασμένος δεν είναι. Η αγωνιστική κάμψη των τελευταίων ετών δεν έχει επηρεάσει την εικόνα που είχε δημιουργήσει με μεγάλο κόπο στις εκτός Ευρώπης χώρες και έτσι ήρθε η ώρα να καρπωθεί τα θετικά αυτής της πορείας. Από την Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να αποχωρεί ως αποτυχημένος και παραγκωνισμένος, ωστόσο στο Λος Άντζελες των αστεριών του Χόλιγουντ, της πλούσιας ζωής και της αλόγιστης σπατάλης καταφθάνει ως ένας σταρ που έχει όλα τα εχέγγυα για να ταιριάξει στην περίφημη Laa Laa Land.

Έχει κατακτήσει όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά τρόπαια (Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και κύπελλο σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα, το αγγλικό) και έχει αγωνιστεί 94 φορές για την εθνική Αγγλίας και από το 2001 ως αρχηγός. «Έχω αγωνιστεί για 15 χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο και τώρα νομίζω ότι χρειάζομαι νέα πρόκληση», δηλώνει ο ίδιος.

Έστω κι αν το χόκεϊ, ένα δημοφιλές άθλημα στις ΗΠΑ, είναι το μοναδικό σπορ που δεν του αρέσει, ελάχιστα θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί σε μία ζωή που λίγο πολύ έκανε και στην Ευρώπη. Γεμάτη πλούτη και δόξα, γεμάτη παπαράτσι και κάμερες, γεμάτη ματαιοδοξία και σκάνδαλα. Η σύζυγός του, Βικτόρια Μπέκαμ, φροντίζει ήδη για τη νέα κατοικία της οικογένειας. Οι φίλοι τους, Τομ Κρουζ και Κέιτι Χολμς, τους έχουν προτείνει μία έπαυλη που έχει τα… προσόντα να γίνει το νέο Beckingham Palace. Φημολογείται, μάλιστα, ότι ο Μάικλ Τζάκσον έχει προτείνει να τους πουλήσει τη θρυλική του Neverland!

Ο Ιούνιος του 2007 θα βρει τον Μπέκαμ να εκπληρώνει το american dream που πιθανώς να μην είχε μικρός, αλλά το απέκτησε ύστερα από την καθημερινή τριβή του με το ποδοσφαιρικό star system από μικρή ηλικία. Σε ηλικία 31 ετών θα αγωνίζεται στα γήπεδα των ΗΠΑ, για λογαριασμό των Λος Αντζελες Γκάλαξι, έχοντας το υψηλότερο συμβόλαιο στην ιστορία του αθλητισμού.

Το πόσο θα αντέξει να… ηγείται της προσπάθειας ανάπτυξης του αθλήματος στη χώρα επαφίεται σε αυτόν από εδώ και πέρα. Η μετακίνησή του, όμως, έχει επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά το «χρυσό» κανόνα του ποδοσφαίρου της νέας χιλιετίας, που δεν είναι άλλος από το… Brand it Like Beckham .


* Ολα τα ποσά έχουν μετατραπεί σε ευρώ για μεγαλύτερη ευκολία

Πηγές αφιερώματος: Guardian, Times, Sun, BBC, Gazzetta dello Sport, New York Times

News 24/7

24MEDIA NETWORK