Ελλάδα-Κροατία 74-69

Η Εθνική ομάδα έκανε τα εύκολα-δύσκολα αλλά τελικά νίκησε 74-69 την Κροατία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ. Χάρμα οφθαλμών στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Ηλία Ζούρου, άντεξε στην πίεση των Κροατών στο δεύτερο.

Ελλάδα-Κροατία 74-69

Ετσι νίκησε

Μάς ταιριάζει το γρήγορο μπάσκετ αλλά το ερώτημα που τίθεται πόσο αντέχουμε να το παίξουμε ακόμα και με σφιχτό ροτέισον. Οι απαντήσεις που πήραμε από τον αγώνα με τους Κροάτες είναι μάλλον ασαφείς. Υπάρχει λόγος. Στο πρώτο ημίχρονο, η Εθνική ομάδα έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με το Μαυροβούνιο. Καλή, πιεστική άμυνα, ταχύτητα στην επίθεση (ακόμα και στο σετ παιχνίδι), ορθολογικά σχήματα, ολοκληρωτικό μπάσκετ (θα μας επιτρέψετε την υπερβολή).

Το 44-27 του ημιχρόνου (που ήταν και 43-23) δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για το υπόλοιπο του αγώνα. Κακώς, όπως αποδείχθηκε. Κακώς διότι οι παίκτες του Ζούρου δεν μπορούσαν να συνεχίσουν στον ίδιο φρενήρη ρυθμό και έπρεπε να κατεβάσουν κάπως την ταχύτητα για να μένουν φρέσκοι. Και εκεί, μαζί με τα σχήματα που χρησιμοποίησε ο Βράνκοβιτς (με δύο ψηλούς) και το ώριμο παιχνίδι του μέχρι σήμερα παροπλισμένου Μπάρατς άρχισαν τα προβλήματα.

Στο σετ παιχνίδι η Εθνική δεν είχε ξεκάθαρες ιδέες και η παραγωγικότητά της μειώθηκε αισθητά. Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του παρκέ, η Κροατία είχε τον τρόπο της. Τα...σουτάκια του Μπάρατς, οι πόντοι του Πόποβιτς, η άνοδος του Τόμιτς και η ζώνη στην άμυνα τις χάρισαν οξυγόνο αφού η διαφορά μειώθηκε (58-45, 58-51, 60-55) με αποτέλεσμα ο αγώνας να λάβει δραματικό χαρακτήρα.

Στο...δράμα όμως πήραμε καλό βαθμό. Τόσο διότι στην κρίσιμη ώρα οι παίκτες του Ηλία Ζούρου είχαν καθαρό μυαλό για να πάνε σε ώριμες επιλογές (ακόμα και σε θεαματικά καλάθια, παρά το κρίσιμο του πράγματος) αλλά και γιατί είχαν τα άντερα να βάλουν μεγάλα σουτ και βολές. Ας πούμε το τρίποντο του Φώτση που κάνει το 69-63 στα 56 δευτερόλεπτα δεν το βάζει ένας λιγόψυχος. Ούτε τις βολές του Ζήση στο τέλος.

Το θρίλερ ολοκληρώθηκε χωρίς άλλα εμφράγματα και η Εθνική πανηγύρισε μία πολύ σημαντική νίκη. Το αν αυτή η νίκη θα μπορούσε να έλθει και πιο εύκολα, θα το μάθουμε στα επόμενα ματς, στο Βίλνιους πια.

Σταρ

Η ατάκα από το διπλανό γραφείο αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματικότητα."Δεν χάνει σουτ το παλληκάρι". Πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα για τον Αντώνη Φώτση.Οταν σηκώνεται για να σουτάρει, ιδιαίτερα σε οριακές καταστάσεις, ξέρεις ότι η μπάλα θα πάει μέσα στο καλάθι. Μία γνήσια, αρχηγική εμφάνιση από τον φόργουορντ της Αρμάνι Μιλάνο. Κρίμα που ο "Μπάτμαν" δεν θα παίξει μπάσκετ στα μέρη μας φέτος.

Απογοήτευση

Σημείο προβληματισμού το ότι χάθηκε εύκολα μία μεγάλη διαφορά. Αλλά σ' ένα τουρνουά συνεχόμενων αγώνων ουδείς εγγυάται ότι μπορεί μία ομάδα να παίζει επί 40 αγωνιστικά λεπτά στο κόκκινο.

Σχόλιο

Βήμα-βήμα δεν έλεγαν οι Ελληνες διεθνείς πριν την έναρξη της διοργάνωσης; Ετσι ακριβώς πορευόμαστε. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, μπήκαμε στο πούλμαν για το Βίλνιους. Αυτό όμως που έχει περισσότερη σημασία είναι ότι το κάναμε υπηρετώντας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στα παιχνίδια έναν τρόπο παιχνιδιού όμορφο και αποτελεσματικό. Να, η πρώτη μεγάλη κατάκτηση αυτής της ομάδας.

Τα δεκάλεπτα: 25-13, 44-27, 58-45, 74-69.

Ελλάδα: Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 11, Ζήσης 9, Βασιλειάδης 17, Καλάθης 9, Φώτσης 17, Παπανικολάου, Μπράμος 2, Κουφός 7, Καϊμακόγλου 2.

Κροατία: Τόμιτς 10, Άντριτς 9, Πόποβιτς 14, Μπογκντάνοβιτς 4, Στίπτσεβιτς 2, Ντρέιπερ 3, Σίμον 11, Μάρκοτα, Ρούντεζ, Ζόριτς 2, Μπάρατς 14.

To live του αγώνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK