Η πρεμιέρα που χρειαζόταν

Η νίκη επί της αδύναμης Σουηδίας δεν συνιστά εθνικό θρίαμβο, έδειξε όμως ότι η Εθνική έχει θέσει τα θεμέλια για να νικήσει ισχυρότερους αντιπάλους. Ο Ρήγας Δάρδαλης σχολιάζει από το Κόπερ την πρεμιέρα της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Η πρεμιέρα που χρειαζόταν

Ουδείς πρόκειται να θριαμβολογήσει για την παρ’ ολίγον «τριαντάρα» επί της Σουηδίας. Από την άλλη θα είναι δείγμα μιζέριας να σταθεί κανείς στη χαμηλή δυναμικότητα του αντιπάλου και όχι στα καλά στοιχεία που (αν)έδειξε η Εθνική μας στην πρεμιέρα της στο Ευρωμπάσκετ.

Πρώτα απ’ όλα ξεπέρασε σε χρόνο-μηδέν το (λογικά) νευρικό ξεκίνημα της και αντιμετώπισε το ματς με την δέουσα σοβαρότητα ως το τελευταίο του δευτερόλεπτο. Ο Τρινκιέρι έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, αποσύροντας στον πάγκο τους αγχωμένους Πρίντεζη-Μαυροκεφαλίδη και με την είσοδο του Καιμακόγλου και (κατά κύριο λόγο) του Μπουρούση η τάξη αποκαταστάθηκε άμεσα.

Ο νέος σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης για πολλοστή φορά φανέρωσε την… κάψα που έχει όταν φοράει την φανέλα της Εθνικής και ως ο ψηλός με την καλύτερη «instant offense» στην Ευρώπη, άλλαξε τον ρου της αναμέτρησης. Μέσα σε οκτώ λεπτά μέτρησε 12 πόντους (!) με 5/6 δίποντα και 2/2 βολές, ενώ πρόσθεσε και έξι «σκουπίδια». Όταν αποσύρθηκε η Εθνική είχε πάρει τα ηνία του αγώνα και δεν τα έχασε ποτέ ως τέλους.

Το πιο σημαντικό είναι όχι τόσο πως μοιράστηκε ο χρόνος, όσο πως κάποιοι παίκτες έδειξαν έτοιμοι να ανταποκριθούν στους ρόλους τους. Ο Περπέρογλου πηγαίνοντας… πισινό-πισινό πέτυχε εννέα (σημαντικά για την άνετη επικράτηση) ποντάκια, πιστοποιώντας πως είναι το «τριάρι» που ξέρει να ποστάρει καλύτερα όσο κάθε άλλο στα Ευρωπαικά παρκέ.

Ο Σλούκας δεν είχε καμία σχέση με τον άγχρωμο «ρούκι» του 2011 στην Λιθουανία. Άκρως ουσιαστικός πέτυχε δέκα πόντους, δίχως να εκβιάσει καμία προσπάθεια.

Ο Μπράμος έπαιξε τη γνωστή επιθετική του άμυνα κι έβαλε «φρένο» στον Τέιλορ, ο οποίος είχε ξεκινήσει σεληνιασμένος.

Φυσικά υπήρχαν και παίκτες που έπαιξαν κάτω των δυνατοτήτων τους. Πρώτος ο εμφανώς αγχωμένος Πρίντεζης, ακολούθως ο Παπανικολάου (τον οποίο φρόντισε να συνετίσει ο Γιώργος Λημνιάτης σε ένα τάιμ-άουτ), ακόμα και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Θα πει κανείς πως με οκτώ πόντους κι εννέα ριμπάουντ δεν γίνεται να υστέρησε. Λάθος! Ο Μαυροκεφαλίδης είναι παίκτης που έχει την ικανότητα να αλλάζει τις ισορροπίες για την Εθνική με την ευχέρεια του στο σκοράρισμα και βρίσκεται στην πιο παραγωγική ηλικία της καριέρας του. Μπορεί, λοιπόν, να παίξει πολύ καλύτερα.

Γι’ αυτό, όμως, ευθύς εξ’ αρχής, γράψαμε πως ήταν η πρεμιέρα που χρειαζόταν η Ελλάδα. Στα επόμενα παιχνίδια αυτοί οι τρεις, αλλά κι ολόκληρη η ομάδα θα έχουν την ευκαιρία να «ανεβάσουν στροφές» και να προσφέρουν αυτά που μπορούν.

Make no mistake, που λένε και οι Αμερικανοί. Είναι ένα μεγάλο τουρνουά και οι διεθνείς μας αρκετά έμπειροι για να μην επηρεάζονται από μια κακή, η ακόμα και από μια εξαιρετική εμφάνιση.

Περισσότερα δεν χρειάζεται να γραφτούν γι’ αυτό το ματς. Το πρόσημο είναι θετικό και ήδη πρέπει να αφήσουμε πίσω την πρεμιέρα για να επικεντρωθούμε στους Ρώσους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK