Σωστός ο "αποκλεισμός", ζητούμενο η "δίψα"

Οι παίκτες έμειναν μακριά από τους δημοσιογράφους για να αποφύγουν κάθε περιττή συναναστροφή, αλλά πρέπει να μείνουν το ίδιο "διψασμένοι", όπως με την Ισπανία για τη νίκη ώστε να κάμψουν την αντίσταση των Σλοβένων.

Σωστός ο "αποκλεισμός", ζητούμενο η "δίψα"

"Τα λίγα λόγια ζάχαρη τα καθόλου μέλι", συνήθιζε να λέει ο Γιάννης Ιωαννίδης και είχε δίκιο. Μολονότι η κίνηση του Τρινκιέρι να "αποκλείσει" τους παίκτες από τους εκπροσώπους του Τύπου είναι ότι χειρότερο για όσους βρισκόμαστε στη Σλοβενία και "διψάμε" για μια "πιασάρικη" ατάκα, για την ομάδα είναι ό,τι καλύτερο.

Όχι φυσικά επειδή οι δημοσιογράφοι κάνουν κακό στην ομάδα. Είναι μέρος των υποχρεώσεων των παικτών να μιλούν δημόσια και όποιος το θεωρεί περιττό, έχει μείνει σε άλλη εποχή, αν και για να είμαστε δίκαιοι ουδέποτε οι διεθνείς της σύγχρονης εποχής υπήρξαν "αντιδημοσιογραφικοί".

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι χρήσιμο σε αυτό το μπασκετικό "Big Brother", το οποίο είχαμε αναλύσει στο Κόπερ, να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες συναναστροφές. Όχι μόνο με δημοσιογράφους, αλλά με οποιονδήποτε βρίσκεται εκτός των τειχών της Εθνικής.

Θα σταθούμε και πάλι στην ατάκα του Βασίλη Σπανούλη περί… "ενδιάμεσης κατάστασης", μετά τις νίκες και τις ήττες. Όπως δεν απογοητευτήκαμε ύστερα από την ήττα από την Φινλανδία, έτσι και τώρα δεν πρέπει να ενθουσιαστούμε επειδή νικήσαμε τον κακό μας δαίμονα (βλέπε Ισπανία).

Η Εθνική έχει το υλικό για να πετύχει, μα τα πάντα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ είναι "ρευστά". Για παράδειγμα η Ουκρανία δύο μέρες μετά τη συντριβή της από την Λετονία, "επέστρεψε" με τρόπο εντυπωσιακό, νικώντας (σχετικά άνετα) την Σερβία του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Έτσι έμεινε στο "κόλπο" της πρόκρισης, όπως έπραξε και η Ελλάδα μια μέρα νωρίτερα με την επικράτηση επί των Ισπανών.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να υπάρχει ψύχραιμη διαχείριση διότι σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν οι αμνοί από τα ερίφια κι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει… λάθος στο διαχωρισμό.

Οι παίκτες πρέπει να μείνουν το ίδιο συγκεντρωμένοι, οπότε ορθά ο Τρινκιέρι τους κράτησε μακριά από τους δημοσιογράφους, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί (και δεν πρόκειται) να αρκεστεί σε αυτό.

Οι Σλοβένοι έχουν ταλέντο, αλλά δεν είναι τα μεγαλύτερα… παλικάρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και πάλι ο Καββαδάς θα πρέπει να "τσεκουρώσει" τους αντίπαλους σέντερ, ότι ο Μπράμος θα χρειαστεί να καταθέσει και την τελευταία ικμάδα ενέργειας του και ο Μπουρούσης να δείξει το πνεύμα αυταπάρνησης που παρουσίασε απέναντι στους Ισπανούς, με αποκορύφωμα το "μακροβούτι" του στον πάγκο μας.

Κάλλιστα μπορεί να αντιτάξει κανείς ερωτήματα που αφορούν το τεχνικό σκέλος. Πως θα εξουδετερώσουμε τον Ντράγκιτς, πως θα αποφύγουμε τα μακριά χέρια του Μπέγκιτς και πολλά ακόμα…

Στην παρούσα φάση νομίζουμε ότι έχουν δευτερεύουσα σημασία. Κι αυτό διότι οι παίκτες έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση από το τεχνικό επιτελείο και σε συνδυασμό με την προσωπική τους γνώση (καθώς έχουν παίξει ουκ ολίγες φορές αντίπαλοι με τους Σλοβένους), γνωρίζουν άριστα πως πρέπει να λειτουργήσουν και στις δύο άκρες του παρκέ.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, η Εθνική θα πρέπει να παρουσιαστεί ανάλογα "διψασμένη" με τον αγώνα απέναντι στην Ισπανία, για να μπορέσει να κάμψει τους "οικοδεσπότες" και να κάνει το καθοριστικό βήμα για την πρόκριση στην οκτάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK