Το ήξερες ότι ο Μπαζάρεβιτς ήταν από το... Βόλο;

Σεργκέι Μπαζάρεβιτς. Ο άνθρωπος των… τριών διαφορετικών εθνικών ομάδων και των… τεσσάρων διαβατηρίων. Τύφλα να ‘χει ο Τζέιμς Μποντ…

Το ήξερες ότι ο Μπαζάρεβιτς ήταν από το... Βόλο;

Ο προπονητής της Εθνικής Ρωσίας, αυτός που κατάφερε να επαναφέρει την Εθνική ομάδα της χώρας του ξανά στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετά από δύο σερί παταγώδεις μάλιστα αποτυχίες το 2013 και το 2015 έχει ένα πολυτάραχο παρελθόν στα χρόνια του ως παίκτης.

Πρώτα απ’ όλα είναι ο μοναδικός στην ιστορία που έπαιξε τόσο στις Εθνικές ομάδας Σοβιετικής Ένωσης, της λεγόμενης Κοινοπολιτείας και της Ρωσίας. Με την… ΕΣΣΔ ήταν μέλος της 12αδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1990 στην Αργεντινή, με την CIS έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και με τη Ρωσία τόσο στο Ευρωμπάσκετ του 1995 στην Αθήνα όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ.

Τα… διαβατήριά του είναι μία άλλη… πονεμένη ιστορία αφού στο… παλμαρέ του υπάρχουν τέσσερα. Ως Σοβιετικός, ως Ρώσος αλλά και ως Τούρκος και Έλληνας!

Τούρκος έγινε λόγω της θητείας του στην Τόφας και την Τουρκ Τέλεκομ Άγκυρας στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του ’90 αντίστοιχα όταν οι Τούρκοι μοίραζαν… αφειδώς διαβατήρια σε Σέρβους, Ρώσους, Αμερικανούς και άλλους.

Το καλοκαίρι του 1999 όμως πέρασε το Αιγαίο προς τα δυτικά και ήρθε στην Ελλάδα όπου βρήκε τις… ρίζες του. Οι νεότεροι ίσως να μην έχετε ακούσει την ιστορία και οι παλαιότεροι να την έχετε ξεχάσει, όμως ο Σεργκέι Μπαζάρεβιτς είχε παίξει τη σεζόν 1999-2000 στον ΠΑΟΚ ως… παλιννοστούντας Έλληνας, δηλαδή έχοντας αποκτήσει (και) ελληνικό διαβατήριο.

Ο ΠΑΟΚ είχε κινηθεί τότε με άκρα μυστικότητα και τέλη Ιουλίου ανακοίνωσε την απόκτηση του διεθνή Ρώσου πλει-μέικερ ως… συμπατριώτη μας με καταγωγή από τον Βόλο! Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να περάσει στο… ντούκου αυτή η ελληνοποίηση με την ΕΟΚ να καταγγέλλει το συμβάν αλλά να είναι υποχρεωμένη να του εκδώσει δελτίο…

Πριν το τέλος του 1999 διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου του 2000 και το πόρισμα ήταν άκρως αποκαλυπτικό. Αποδείχθηκε (όπως έχει καταγραφεί και στα πρακτικά της Βουλής αφού το θέμα είχε λάβει και πολιτικές προεκτάσεις) ότι στον Μπαζάρεβιτς είχε χορηγηθεί διαβατήριο μέσω παλιννόστησης από σχετική αίτηση που είχε υποβάλει στο προξενείο του Νευροσίσκ στις 8 Δεκεμβρίου 1998 μέσω ειδικού για τέτοιες υποθέσεις γραφείου με αμοιβή 20.000 δολάρια! Δηλαδή αποδείχθηκε ότι δουλευόταν για αρκετούς μήνες η απόκτηση διαβατηρίου…

Αποδείχθηκε ότι τη σχετική αίτηση για την παλιννόστηση συμπληρώθηκε από άτομο που γνώρισε ελληνικά εν αγνοία του Μπαζάρεβιτς και που δήλωνε ως τόπο κατοικίας τη Σταυρούπολη στη Θεσσαλονίκη και τόπο εγκατάστασης την Αθήνα.

Τελικά, με αφορμή τη συμμετοχή του Μπαζάρεβιτς το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με την Εθνική Ρωσίας, η υπόθεση της απόκτησης διαβατηρίου πήρε μεγάλη έκταση και τελικά το διαβατήριό του ακυρώθηκε όταν πια όμως είχε φύγει από την Ελλάδα…

News 24/7

24MEDIA NETWORK