Με Ελληνική ψυχή και πάθος για το καλύτερο!

Ο Σωτήρης Γεωργίου σφυρίζει την... έναρξη του Ευρωμπάσκετ και αναλύει τα δυνατά και αδύνατα σημεία της Εθνικής Ελλάδας στο τουρνουά. Ποια είναι τα πρόσωπα κλειδιά σε επίθεση και άμυνα, όπως και ποιες... ύπουλες ομάδες πρέπει να προσέξει η γαλανόλευκη.

Με Ελληνική ψυχή και πάθος για το καλύτερο!

Σε λίγες ώρες έχουμε λοιπόν τζάμπολ στην Φινλανδία και στο 40ό Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται αρχικά σε 4 πόλεις και ισάριθμες χώρες. Με την Ελλάδα μας, την Εθνική αγαπημένη να κατεβαίνει με πεσμένα τα φτερά και χαμηλούς τους τόνους αν και πριν ένα δύο μήνες όλοι μίλαγαν για την μεγάλη ευκαιρία και την επιστροφή που ψήνεται για τα μετάλλια και σε συνδυασμό με τις απουσίες των αντιπάλων μας.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΜΗΝΟ

Τα δεδομένα άλλαξαν και άλλαξαν για πολλούς λόγους. Αρχικά υπάρχει η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει προχωρήσει πιο άμεσα στην εξεύρεση προπονητή και με κάτι καλύτερο από τον παροπλισμένο σε επίπεδο διευθυντή ουσιαστικά των Εθνικών ομάδων Κώστα Μίσσα. Στην συνέχεια ήρθαν οι απουσίες Κουφού (βασικά) και Ντόρσεϊ.

Το γλυκό έδεσε για τα καλά με την ξαφνική απώλεια-απουσία του Αντετοκούνμπο, ήρθαν και τα άσχημα φιλικά με το κλασικό μεγάλο πρόβλημα στο σκοράρισμα και το κερασάκι στην τούρτα ήταν τα αποδυτήρια. Ενώ η ομάδα πάντα θεωρείται ενωμένη και δεμένη, είχαμε μικροπαρεξηγήσεις και ένα άγριο καυγά Παππά-Μπουρούση που έβαλε φωτιά, αν και οι δύο παίκτες ξεκαθάρισαν ότι δεν συνέβη κάτι σπουδαίο, ότι είναι φιλαράκια και τα συνηθίζουν αυτά και ότι το γεγονός θεωρείται λήξαν.

ΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ

Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη απουσία κομβικής σημασίας που αλλάζει τα δεδομένα πράγματι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα ήταν ο ηγέτης της ομάδας μας. Δεν είναι ακόμα Νοβίτσκι, Πάου Γκασόλ ή Τόνι Πάρκερ, αλλά με το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης σκόρερ και ηγέτη μετά την αποχώρηση Διαμαντίδη και Σπανούλη, ο Γιάννης θα ήταν ο παίκτης των 20 πόντων. Και ας δυσκολεύεται στην Ευρώπη και στο σετ μπάσκετ με την έλλειψη μακρινού σουτ. Όμως με 2-3 ατομικές φάσεις και ισάριθμους αιφνιδιασμούς από το πιο σίγουρο ριμπάουντ του, η ομάδα μας χάνει εύκολα 10 πόντους που στον μ.ο θα την ανέβαζαν άνετα στους 80 από τους 70.

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΟΥΜΕ

Η ομάδα μας ποντάρει στα γνωστά χαρακτηριστικά της Ελληνικής σχολής μπάσκετ. Δηλαδή στο διαβασμένο μπάσκετ, στην τακτική, στην άμυνα και την ψυχή μας. Είναι τα διαχρονικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν σε όλα τα επίπεδα το Ελληνικό μπάσκετ. Μπορεί να μην έχουμε τον αμυντικό εξολοθρευτή ή ογκόλιθο τύπου Διαμαντίδη, αλλά παίζουμε συνολικές καλές ομαδικές άμυνες και έχουμε καλό διάβασμα και τακτική με τους εξαιρετικούς μας ρολίστες. Μετά από χρόνια πάντως έχουμε μια πλήρη και γεμάτη περιφέρεια.

ΠΟΥ ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ

Βασικά λείπει ο σκόρερ, ο ηγέτης, ο άνθρωπος για τις δύσκολες στιγμές. Ο Παππάς έχει τα αγωνιστικά αυτά χαρακτηριστικά, αλλά από την άλλη είναι ευνουχισμένος τα τελευταία χρόνια και στην ομάδα του. Η ομάδα μας δεν έχει τον καλό μακρινό σουτέρ και όπως φάνηκε και στα φιλικά δυσκολεύεται να φτάσει στους 70-75 πόντους. Πρόβλημα έχουμε και στο αμυντικό πικ εν ρολ με τα ψηλά κορμιά που διαθέτουμε και επιμέρους στο ριμπάουντ και στην περιφερειακή ατομική άμυνα.

Αν η ομάδα δεν πάρει το εύκολο ριμπάουντ κολλάει και στο σεταρισμένο παιχνίδι δυσκολεύεται αφάνταστα.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Τι τελικά περιμένουμε; Βασικά όχι πολλά. Θέλουμε να δούμε την Εθνική μας να καταθέτει ψυχή και δυνάμεις στο παρκέ, να παλεύει και όπου πάει. Η ομάδα μας θα στηριχθεί στην άμυνα, θα έχει πρόβλημα στο σκορ και στο μακρινό σουτ που το τρίποντο θα είναι το κλειδί μας. Η ομάδα αυτή θα έχει πολλά θρίλερ μπροστά της, αλλά ελπίζει επειδή έχουν και απουσίες και προβλήματα όλοι οι αντίπαλοί μας. Είμαστε κλασικά ικανοί με την άμυνα και το πάθος και την ψυχή για μια μεγάλη νίκη,αλλά και με το πρόβλημα στο σκορ και το άγχος, να πάθουμε και μεγάλη ζημιά και να τρέχουμε.

Στον όμιλο που είμαστε ελπίζουμε να κτυπήσουμε το ματς με την καλύτερη αλλά με σοβαρές απουσίες Γαλλία και θα έχουμε μεγάλο ντέρμπι με την Σλοβενία. Πρέπει να κερδίσουμε την πονηρή οικοδέσποινα Φινλανδία για να αποφύγουμε την 4η θέση και μην πέσουμε στο πρώτο χιαστί (που είναι κλασικά εφιάλτης για εμάς) στην δυνατή Λιθουανία. Ασφαλώς να μην έχουμε θέμα με την αδύνατη Ισλανδία και την μαχητική και πονηρή (αλλά χωρίς Γκόρτατ) Πολωνία για να εξασφαλίσουμε την πρώτη πρόκριση.

Θεωρώ ότι κλειδί θα είναι το σουτ από το τρίποντο, θα πρέπει να πάρει πολλές πρωτοβουλίες ο Παππάς για να ανοίξει τις άμυνες και μάχη ομαδική για το ριμπάουντ για να τρέξουμε. Στοχευμένες επιθέσεις με πολλές μπάλες στον Πρίντεζη στο σετ μπάσκετ, καλή κυκλοφορία της μπάλας και χαμηλά σχήματα στους ψηλούς με πίεση και αλλαγές στα σκριν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK