Η Euroleague σηκώνει τα χέρια ψηλά για το Νταρουσάφακα - Μακάμπι

Η Euroleague δεν μπορεί να αποτρέψει στιγμές όπως αυτές στο φινάλε του Νταρουσάφακα - Μακάμπι, όπως παραδέχθηκε με ανακοίνωσή της.

Η Euroleague σηκώνει τα χέρια ψηλά για το Νταρουσάφακα - Μακάμπι
Μακάμπι-Νταρουσάφακα

Η Euroleague εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει το κωμικοτραγικό των τελευταίων λεπτών της αναμέτρησης Νταρουσάφακα - Μακάμπι Τελ Αβίβ, ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν ήταν σε θέση να την αποτρέψει.

Στο κείμενο εξηγείται ότι το πλαίσιο κανονισμών της FIBA δεν αφήνει περιθώρια για κάποια απαγόρευση ή τιμωρία και ως εκ τούτου, μέχρι να αλλάξει, κάθε ομάδα μπορεί να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που έκαναν Τούρκοι και Ισραηλινοί, όταν κυνηγούν κάποιον στόχο.

Η διοργανώτρια αρχή προσθέτει ότι θα αποστείλει προτάσεις στην Τεχνική Επιτροπή της FIBA, ώστε πλέον να μην προσμετρούνται οι πόντοι της παράτασης σε αντίστοιχες περιπτώσεις και να αποφευχθεί η διακωμώδηση του αθλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Μακάμπι Τελ Αβίβ χρειαζόταν νίκη με τουλάχιστον 11 πόντους για να περάσει στο top 16 αντί των Τούρκων και στα τελευταία λεπτά, όντας μπροστά για πολύ λιγότερο, άρχισε να χάνει επιθέσεις ώστε να οδηγήσει το παιχνίδι σε παράταση και να διεκδικήσει εκεί την πρόκριση.

Η ανακοίνωση

"Με αφορμή τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του αγώνα Νταρουσάφακα - Μακάμπι Τελ Αβίβ της 17ης Δεκεμβρίου 2015 στην Κωνσταντινούπολη, η Euroleague θα ήθελε να ανακοινώσει τα κάτωθι:

- Όλοι οι αγώνες της Euroleague διεξάγονται υπό τους κανονισμούς της FIBA.

- Το προαναφερθέν παιχνίδι διεξήχθη εντός του πλαισίου κανόνων, όταν προς τη λήξη της 4ης περιόδου, η φιλοξενούμενη ομάδα επιχείρησε να το οδηγήσει στην παράταση, ώστε να το κερδίσει με μίνιμουμ διαφορά 11 πόντων. Αυτή η διαφορά ήταν απαραίτητη ώστε η Μακάμπι να προκριθεί στη φάση top 16 της Euroleague.

- Από την ίδρυσή της το 2000, σε ετήσια βάση η Euroleague έχει μελετήσει, προτείνει και συνεπώς συνεισφέρει σε βελτιώσεις των κανονισμών της FIBA. Αυτό έχει καταστεί εφικτό χάρη στη συνεισφορά των προπονητών στην ετήσια συνάντησή τους, χάρη στη σύσκεψη κορυφής για τους κανονισμούς το 2012, χάρη στην εργασία της Επιτροπής Διαιτησίας, χάρη στους ανθρώπους της λίγκας και των λοιπών μετόχων. Αυτές οι προτάσεις έχουν διαβιβαστεί στην Τεχνική Επιτροπή της FIBA και η πλειονότητά τους έχει υιοθετηθεί.

- Η Euroleague θα συμβουλευτεί τους αρμόδιους μετόχους της ώστε να σχηματίσει μία πιθανή λύση σε αυτά τα γεγονότα που σημειώθηκαν κατά τον αγώνα Νταρουσάφακα - Μακάμπι. Αυτή η πρόταση θα περιλαμβάνει την ιδέα οι πόντοι που σημειώνονται σε κάθε παράταση να μην περιλαμβάνονται στην κατάταξη των ομίλων. Αυτή και άλλες προτεινόμενες βελτιώσεις θα διαβιβαστούν στην Τεχνική Επιτροπή της FIBA προς διαβούλευση. Οι επόμενες αλλαγές στους κανονισμούς της FIBA είναι προγραμματισμένες να γίνουν εγκαίρως για τη σεζόν 2016-2017".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

VIDEO: Η παρωδία στο Νταρουσάφακα - Μακάμπι

Με θρίαμβο και... Ολυμπιακό στο Top16 η Ρεάλ, παρωδία και αποκλεισμός για Μακάμπι, στον Παναθηναϊκό η Τσεντεβίτα

News 24/7

24MEDIA NETWORK