H νέα μορφή της Euroleague και του Eurocup

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η Euroleague έδωσε μια σαφέστερη εικόνα για το χάρτη που θα έχει η διοργάνωση την επόμενη σεζόν. Αύξηση των εσόδων για τις ομάδες. Η δομή του Eurocup.

H νέα μορφή της Euroleague και του Eurocup

Πιο συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε, το σύστημα τις διοργάνωσης θα παραμείνει το ίδιο, όμως θα καταργηθούν τα προκριματικά.

Οι συμμετοχές

Έντεκα ομάδες θα συμμετέχουν στην Euroleague με άδειες τύπου Α και αυτές θα είναι οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ Κούτσα, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Αναντολού Εφές, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζαλγκίρις και Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο. Η Μάλαγα χάνει την απευθείας θέση της, όμως μπορεί να την κερδίσει μέσω του πρωταθλήματος, ενώ η Χίμκι έχει επίσης κλείσει ένα εισιτήριο (άδεια τύπου C), λόγω κατάκτησης του Eurocup.

Οκτώ άδειες τύπου Β θα δοθούν σε Αδριατική Λίγκα (2) και Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία και Ισπανία (από 1). Τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις θα μπορούν να τις πάρουν οι ομάδες με wild card και προτεραιότητα θα δοθεί σε συλλόγους από Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, προφανώς για οικονομικούς λόγους.

Αύξηση εσόδων

Ένα νέο μοντέλο διανομής χρημάτων στις ομάδες ανακοίνωσε η Euroleague. Έτσι τα έσοδα που θα παίρνει κάθε ομάδα θα υπολογίζονται βάση της επιτυχίας της στο παρκέ και τις νίκες (53%) και τη συμβολή τους στα κέρδη της διοργάνωσης μέσω εισιτηρίων και διαφημίσεων (47%).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε αύξηση του πριμ νίκης το οποίο θα φτάνει τα 30 με 40.000 ευρώ ανά αγώνα, ενώ η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο θα λάβει περίπου 1.000.000 ευρώ, ενώ ο ηττημένος του τελικού θα βάλει στα ταμεία του περίπου 500.000 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, η Euroleague αναμένεται να αυξήσει τα έσοδά της κατά την τριετία 2015-18 κατά 47.3% σε σχέση με την τριετία 2012-15. Οι κανονισμοί του Financial Fair Play θα τεθούν επίσης σε ισχύ για την περίοδο 2015-16.

Επίσης θα δημιουργηθεί ένα νέο συμβούλιο, το οποίο θα αντικαταστήσει την κεντρική επιτροπή επιτροπή διαιτησίας. Το νέο όργανο με επικεφαλής τον κ. Κώστα Ρήγα θα συνδιαλέγεται με στόχο όχι μόνο το ποιοι θα σφυρίζουν τα παιχνίδια, αλλά γενικότερα τους κανονισμούς και το πως θα γίνει καλύτερο το κομμάτι της διαιτησίας.

Τέλος, θα δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων η οποία θα δουλεύει με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής των αγώνων και των πρωτοκόλλων που αφορούν τα παιχνίδια.

Η δομή του Eurocup

Στο Eurocup δεν αλλάζει ο αριθμός των ομάδων, μιας και του χρόνου θα λάβουν μέρος 36 σύλλογοι. Τρεις από Αδριατική Λίγκα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία και Ισπανία, δύο από Τουρκία, Λιθουανία και Ισραήλ και μια από Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Λετονία, Πολωνία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις θα δοθούν με wild cards.

News 24/7

24MEDIA NETWORK