Η ζωή χωρίς τον Σπανούλη

Η απώλεια του Βασίλη Σπανούλη έρχεται να πληγώσει τον Ολυμπιακό στο πιο κρίσιμο κομμάτι της εφετινής σεζόν, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ευρωλίγκα. Παρακάτω θα διαβάσετε γιατί η απουσία του Λαρισαίου γκαρντ αποτελεί πραγματικό μπελά για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Η ζωή χωρίς τον Σπανούλη

Για κάθε ομάδα πάνω στη Γη συνιστά σημαντικό πρόβλημα το να αγωνίζεται χωρίς το φυσικό της ηγέτη. Οπως οι Λέικερς δεν είναι ίδιοι χωρίς τον Κόμπε, οι Καβαλίερς χωρίς τον Λεμπρόν και οι Ρόκετς χωρίς τον Χάρντεν, έτσι και ο Ολυμπιακός δικαιούται να λέει ότι έχει ανέβει ανήφορο χωρίς τον Σπανούλη.

Ειδικά δε για τη φετινή ομάδα των "ερυθρόλευκων", η απώλεια θα έλεγε κανείς ότι είναι κολοσσιαία καθώς το σύνολο χτίστηκε γύρω από την κλάση του Ελληνα σταρ. Οι υπόλοιποι, προς το παρόν, δείχνουν να παίζουν καλά τους ρόλους τους, πλέον όμως καλούνται να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, κυρίως στην επίθεση εκεί που ο Kill Bill ορίζει, συνήθως, τις εξελίξεις.

Τι χάνει ο Ολυμπιακός χωρίς τον Σπανούλη

Το εύκολο είναι να πεις ότι χάνει τον ηγέτη του, τον άνθρωπο που τον κρατά όρθιο στα δύσκολα. Μπορούμε όμως να το εξειδικεύσουμε και με αριθμούς καθώς το μπάσκετ είναι και παιχνίδι αριθμών.

Μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός σκοράρει στην Ευρωλίγκα κατά μέσο όρο 75,8 πόντους και μοιράζει 17,7 τελικές πάσες.

Ο Σπανούλης προσφέρει ανά αγώνα 16,6 πόντους (μακράν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού) και 5,9 ασίστ (επίσης πρώτος στις τελικές πάσες). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι "ερυθρόλευκοι" χάνουν το 22% του σκορ τους και το 34% των τελικών πασών χωρίς τον αρχηγό τους στο γήπεδο.

Υπάρχουν βέβαια και πράγματα που δεν καταγράφονται στη στατιστική. Οπως το γεγονός ότι οι υπόλοιποι αισθάνονται σιγουριά όταν αγωνίζεται ο αρχηγός τους. Επίσης η ομάδα αλλιώς κινείται και συμπεριφέρεται πάνω στο παρκέ με τον Σπανούλη παρόντα και διαφορετικά χωρίς αυτόν. Ο αντίπαλος, τέλος, ξέροντας ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει το Νο 1 κίνδυνο, οπλίζεται με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Τα περσινά παιχνίδια της Ευρωλίγκας χωρίς τον Σπανούλη

Κατά την περσινή σεζόν, ο Ολυμπιακός στερήθηκε τις υπηρεσίες του αρχηγού του για τρία συνεχόμενα ματς στο top-16. Το κοντέρ έγραψε 0-3 αφού η απουσία του Λαρισαίου από το ροτέισον αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Θυμηθείτε τα παιχνίδια

Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 78-74

Ο Ολυμπιακός παλεύει το παιχνίδι στην Πόλη και παίρνει σκορ κυρίως από τον Σλούκα και τον Περπέρογλου (έκαστος από 17 πόντους). Είναι επίσης καλός στη δημιουργία παρά την απουσία του αρχηγού του αλλά αυτα δεν αποδεικνύονται αρκετά για να έρθει η νίκη. Ο Κλέιζα και ο ΜακΜακάλεμπ πετυχαίνουν 41 πόντους και η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς παίρνει το ματς.

Ολυμπιακός-Μιλάνο 86-88

Η τελευταία εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα μέχρι την Παρασκευή. Ο Στράτος Περπέρογλου αναλαμβάνει και πάλι το έργο να φορέσει τα παπούτσια του απόντα Σπανούλη και η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει αρκετά καλά σκοράροντας 22 πόντους. Οι Ιταλοί όμως βλέπουν το καλάθι σαν βαρέλι από το τρίποντι (12/24), είναι πιο δημιουργικοί (17-13 ασίστ) και φτάνουν στο διπλό.

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 70-58

Μία έξοδος στη Βαρκελώνη για ματς με την Μπαρτσελόνα είναι πάντα μία δύσκολη υπόθεση, πόσω μάλλον όταν λείπει ο Σπανούλης. Σ' αυτό το ματς τα γκαρντ του Ολυμπιακού πέτυχαν όλους και όλους 12 πόντους, ο Περπέρογλου έμεινε άποντος και έμειναν να παλεύουν μόνοι τους οι ημίψηλοι και οι ψηλοί. Αποτέλεσμα; Μία εύκολη ήττα που συνοδεύτηκε με απογοητευτικά ποσοστά στα τρίποντα (26%).

Αναλυτικά οι αγώνες που αναμένεται να λείψει

16/03 ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

20/03 Μπασκόνια - Ολυμπιακός

23/03 Ολυμπιακός - ΚΑΟΔ

26/03 Ολυμπιακός - Εφές

29/03 Κόροιβος - Ολυμπιακός

03/04 ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός

9-10/04 Ολυμπιακός- Νίζνι Νόβγκοροντ

News 24/7

24MEDIA NETWORK