Ίβκοβιτς: "Πέρυσι κυριαρχούσε ο εγωισμός"

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς διασκεδάζει όσο ποτέ άλλοτε την εφετινή σεζόν στον Ολυμπιακό. Σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας, ο Σέρβος κόουτς έκανε τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με την περυσινή σεζόν και μίλησε για Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ και Παναθηναϊκό.

Ίβκοβιτς: "Πέρυσι κυριαρχούσε ο εγωισμός"

Όλη η συνέντευξη του Ντ.Ίβκοβιτς

Γεια σας κόουτς. Συγχαρητήρια για τη σπουδαία σεζόν. Πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχε απογοήτευση, αντίθετα τώρα μοιάζει με μεγάλη έκπληξη. Τι έκανε τη διαφορά του τότε και του τώρα;

" Πιστεύω πως πέρυσι είχαμε μία σπουδαία ομάδα με εξαιρετικούς δημιουργούς, όπως ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Βασίλης Σπανούλης, στην πρώτη σεζόν μαζί του. Ίσως ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, αλλά αποκλειστήκαμε από τη Σιένα στα προημιτελικά για έναν λόγο πιστεύω, διότι οι σπουδαίοι παίκτες μας δεν έβαλαν ποτέ στην άκρη τον εγωισμό τους για να υπηρετήσουν την ομάδα. Η βασική διαφορά φέτος είναι ότι έχουμε μία πιο νεανική ομάδα, αλλά παίζουμε όλοι μαζί σαν ένα. Είχαμε πολλά προβλήματα πριν από την έναρξη της σεζόν, όταν οι ιδιοκτήτες ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν και έπρεπε να μειώσουμε το μπάτζετ. Αν και πολλοί μας αντιμετωπίζουν ως έκπληξη, πιστεύω πως αξίζουμε να βρισκόμαστε στο Final 4".

Το ρόστερ της ομάδας είναι σχεδόν τελείως διαφορετικό από την περυσινή σεζόν. Σε ποια σημείο στη διάρκεια της σεζόν αρχίσατε να πιστεύετε ότι έχετε τις δυνατότητες να φτάσετε στο Final 4;

" Λοιπόν, ωριμάσαμε ως ομάδα βήμα-βήμα και παίζαμε όλο και καλύτερα. Έτσι πιστεύω. Αμέσως μετά την κλήρωση για το Top 16, είπα πως η πρόκριση στα play off θα είναι μεγάλη επιτυχία. Όταν επιβιώσαμε και έπρεπε να παίξουμε με τη Σιένα, σκέφτηκα "ωραία, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μας να πάρουμε ρεβάνς για τον περυσινό αποκλεισμό’. Έπρεπε και πάλι να πάμε βήμα-βήμα όλο το δρόμο. Πιστεύω πως η ομάδα μου έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης και μπορούμε να προοδεύσουμε ακόμα περισσότερο".

Βελτιώσατε πολλούς νέους παίκτες να εξελιχθούν στη διάρκεια της σεζόν. Τι σας έπεισε πως παίκτες όπως ο Β.Μάντζαρης, ο Κ.Σλούκας και άλλοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην Ευρωλίγκα;

" Κοιτάξτε, για να είσαι ανταγωνιστικός παίκτης στην Ευρωλίγκα, χρειάζεσαι εμπειρία. Με τον Μάντζαρη αυτό δεν υπήρχε στην αρχή της σεζόν, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν από τους παίκτες - κλειδιά. Ο Σλούκας είχε μεγάλη πείρα από τις μικρές εθνικές ομάδες, ήταν πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική, ξέρει να παίζει κάτω από πίεση και αυτό είναι ένα μεγάλο του πλεονέκτημα. Ο Σλούκας, ο Μάντζαρης και ο Κ.Παπανικολάου μάς δίνουν πολλή ενέργεια, όχι μόνο στα παιχνίδια, αλλά και στις προπονήσεις. Είναι σπουδαία παιδιά που έχουν βελτιώσει το παιχνίδι τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν στο μέλλον".

Πριν από το Top 16 συμπληρώσατε τα δύο τελευταία κομμάτια του παζλ με τον Τζόι Ντόρσεϊ και τον Έισι Λο. Πόσο σημαντική ήταν η παρουσία τους στην επιτυχία;

" Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικοί παίκτες για μας. Ο Τζόι ήταν αντίπαλός μας με την Κάχα Λαμποράλ και παρότι δεν έπαιζε πολύ, ξεχώρισα τα σωματικά του προσόντα και τις αντιδράσεις του στο παρκέ. Ήταν τελείως διαφορετικός από τους δικούς μας ψηλούς, τον Γλυνιαδάκη και τον Παπαδόπουλο. Νομίζω ότι είναι ο παίκτης - κλειδί για την άμυνα. Μας έχει βοηθήσει να βελτιωθούμε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Όσο για τον Λο, είναι απολύτως επαγγελματίας και διαθέτει μεγάλη προσωπικότητα. Αμφότεροι είναι καλοί χαρακτήρες και προσαρμόστηκαν απόλυτα στην ομάδα μας".

Φυσικά ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο ηγέτης από την πρώτη μέρα. Τι τον κάνει ιδανικό σταρ για μία ομάδα σαν κι αυτή;

" Μην ξεχνάτε ότι ο Βασίλης έπρεπε να υποβληθεί σε μία σοβαρή επέμβαση το καλοκαίρι και στα μέσα Δεκεμβρίου είχε έναν ακόμη περίπλοκο τραυματισμό στο σύνδεσμο του αστραγάλου. Μου είπε "κόουτς, μην ανησυχείς. Θα επιστρέψω για το Top 16". Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι ένας ξεχωριστός παίκτης. Αναμφίβολα όλες οι άμυνες τον έχουν για στόχο, αλλά είναι ένας ηγέτης κι έχει πολλή υπομονή. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να υπολογίζω σε έναν σταρ σαν κι αυτόν".

Η Μπαρτσελόνα έχει μία από τις καλύτερες άμυνες στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Πώς αντιμετωπίζεις μία τέτοια άμυνα;

" Λοιπόν, η φιλοσοφία μας είναι απλή. Πιστεύω πως έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε άμυνα στο ίδιο επίπεδο. Σε ένα ματς στο Final 4 περιμένω πολλά από την Μπαρτσελόνα και τον προπονητή της. Εμείς είμαστε πιο νεανική ομάδα, αλλά θα πρέπει να παίξουμε με μεγάλη ένταση, ειδικά στην άμυνα. Θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε, όπως κάνουν παραδοσιακά οι ισπανικές ομάδες. Όλοι λένε πως το ισπανικό πρωτάθλημα είναι από τα πιο γρήγορα στον κόσμο. Εμείς θα προσπαθήσουμε να παίξουμε καλή άμυνα και να τρέξουμε".

Στην Μπαρτσελόνα παίζει και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα, ο Ναβάρο. Πώς μπορείτε να τον περιορίσετε;

" Ο Ναβάρο μού αρέσει πάρα πολύ. Παλεύει συνεχώς και δίνει ό,τι έχει για την ομάδα του. Μάλιστα όταν τον είδα στο Ευρωμπάσκετ με την Ισπανία, ειδικά στην τελική φάση, τον απόλαυσα. Μετά από αυτό, κάθε παίκτης που έχει την ευκαιρία να τον μαρκάρει, έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση. Είναι πολύ δύσκολο να περιορίσεις έναν τόσο μεγάλο σταρ όπως ο Ναβάρο. Όλοι θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, όχι μόνο απέναντι στο Ναβάρο, αλλά απέναντι σε όλη την Μπαρτσελόνα. Και πρέπει να είμαστε περήφανοι για τους εαυτούς μας".

Ο Κάιλ Χάινς, ο καλύτερος ριμπάουντερ του Ολυμπιακού, είναι δέκα εκατοστά πιο κοντός από τους ψηλούς της Μπαρτσελόνα. Είναι μια ανησυχία για εσάς ή έχει αποδείξει πως μπορεί να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα;

" Ήμουν τυχερός που πέρυσι αντιμετωπίσαμε την Μπάμπεργκ. Είδα τον Κάιλ και, πιστέψτε με, είναι ο πιο κοντός σέντερ στην Ευρωλίγκα, αλλά είναι πολύ ανταγωνιστικός, διαθέτει εξαιρετική προσωπικότητα και δουλεύει πολύ σκληρά. Αν ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ κατάφερε με το ύψος του να κάνει τόσο μεγάλη καριέρα ως πάουερ φόργουορντ στο ΝΒΑ, ο Κάιλ μπορεί να κάνει το ίδιο στην Ευρώπη".

Ο άλλος ημιτελικός είναι μεταξύ δύο ομάδων που έχετε αντιμετωπίσει πολλές φορές φέτος, την ΤΣΣΚΑ και τον Παναθηναϊκό. Πώς βλέπετε αυτό το ματς;

" Πρόκειται για δύο πολύ καλές ομάδες. Όχι μόνο αντιμετωπίσαμε φέτος την ΤΣΣΚΑ, αλλά ήμουν προπονητής της επί τρία χρόνια και φτάσαμε σε τρία Final 4. Φυσικά η ΤΣΣΚΑ έχει φέτος το πλεονέκτημα να διαθέτει έναν παίκτη σαν τον Αντρέι Κιριλένκο. Και μεταξύ όλων των αστέρων της ΤΣΣΚΑ, αυτός είναι ο πραγματικός ηγέτης. Μην ξεχνάτε όμως πως ο Παναθηναϊκός είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης και διαθέτει έναν σπουδαίο προπονητή όπως ο Ομπράντοβιτς. Είναι μια ομάδα που αγωνίζεται μαζί εδώ και πολλά χρόνια κι έχει πετύχει σπουδαία πράγματα. Παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Μπατίστ δεν θα δώσουν στην ΤΣΣΚΑ κανένα πλεονέκτημα".

-Κάποιοι λένε πως φέτος ήταν μία από τις καλύτερες σεζόν σε μία μεγάλη και πετυχημένη προπονητική καριέρα σαν τη δική σας. Συμφωνείτε ή θα εξαρτηθεί από την κατάληξη του Final 4;

" Ξέρετε, αρκετοί μου το έχουν πει. Όταν μιλάς για προπονητική, ο κόσμος υπολογίζει πάντα αν κατακτάς τίτλο ή όχι. Εμείς αυτό που είπαμε από την αρχή της χρονιάς είναι πως όλοι θα πρέπει να απολαύσουν τη σεζόν. Εγώ το διασκεδάζω και κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα μου να παίξει καλό μπάσκετ. Αν καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα το απολαύσουμε ακόμη περισσότερο. Δεν νομίζω πως θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματά μας στο Final 4".

News 24/7

24MEDIA NETWORK