Κέσελ: "Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό"

Ο Μάρκο Κέσελ μίλησε κατά τη διάρκεια της Media Day του Ολυμπιακού για την παρουσία των Πειραιωτών στο Final-Four της Κωνσταντινούπολης (11-13 Μαΐου), τόνισε πως ονειρεύεται το τρόπαιο, αλλά ξεκαθάρισε πως προηγείται το ματς με την Μπαρτσελόνα.

Κέσελ: "Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό"
INTIME SPORTS

Ο Σέρβος σμολ-φόργουορντ μίλησε στο RedPlanet.gr για την πρώτη του συμμετοχή σε τελική φάση της Euroleague, τονίζοντας πως νιώθει υπερήφανος για το γεγονός αυτό. Ο 24χρονος σουτέρ ανέφερε τις διαφορές του φετινού συνόλου σε σχέση με τα προηγούμενα, μίλησε για την δυναμική της Μπαρτσελόνα, τόνισε τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ερυθρόλευκοι, επεσήμανε πως όλοι θα παλέψουν μέχρι τέλους για να βγει νικήτρια η ομάδα, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει πως στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο όλοι ονειρεύονται την κατάκτηση του τροπαίου στην Πόλη.

Ποια είναι τα συναισθήματα σου για το γεγονός πως θα λάβεις μέρος για πρώτη φορά στην καριέρα σου σε ένα Final-4;

"Όπως είχα πει μετά την πρόκριση μας στο Final-4, σε εκείνο το υπέροχο βράδυ εδώ στο ΣΕΦ όταν και κάναμε την σειρά 3-1 επί της Σιένα, νιώθω καταπληκτικά και είμαι πολύ χαρούμενος που θα λάβω μέρος στην τελική φάση της Euroleague. Από τότε, μπορώ να πω, πως σκέφτομαι τον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα και προετοιμάζομαι όσο καλύτερα μπορώ. Περιμένω με ανυπομονησία την στιγμή που θα ταξιδέψουμε από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη για το Final-4. Τα συναισθήματα μου είναι έντονα, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε όλοι μας συγκεντρωμένοι και κυρίως να ευχαριστηθούμε αυτά τα παιχνίδια που θα δώσουμε εκεί. Αισθάνομαι υπερήφανος που θα αγωνιστώ την πρώτη μου φορά σε ένα Final-Four με τον Ολυμπιακό".

Στο ξεκίνημα της σεζόν κανείς δεν πίστευε πως θα φτάσετε στο ψηλά. Τι άλλαξε στη συνέχεια και βελτιωθήκατε, καταφέροντας να φτάσετε μέχρι την Πόλη;

"Κοίτα. Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός διέθετε ρόστερ με τεράστια μπάτζετ και ομάδες με αρκετούς παίκτες-σούπερ σταρ, οι οποίοι ήταν διάσημοι σε όλη την Ευρώπη. Φέτος, όμως, δεν διαθέτουμε ομάδα αυτού του στυλ. Έπεσε το μπάτζετ, άλλαξε το προφίλ της ομάδας, οπότε αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να μην είναι σε θέση να πιστέψει στους τωρινούς παίκτες της ομάδας μας, αλλά και στην δυναμική του συνόλου. Είτε επειδή φέτος έχουμε στον Ολυμπιακό αρκετούς νεαρούς παίκτες ηλικιακά, με εξαίρεση, βέβαια, τον Σπανούλη και κάποιους άλλους οι οποίοι είναι έμπειροι, είτε διότι η τωρινή ομάδα μας δεν διαθέτει τους πολλούς παίκτες σούπερ-σταρ που είχε το ρόστερ τα περασμένα χρόνια. Όμως, με την σκληρή δουλειά μας, την προσπάθεια μας και τα καλά παιχνίδια που κάναμε στη συνέχεια, πιστεύω πως δημιουργήσαμε μία καλή "χημεία" μεταξύ μας, αλλά και μία πολύ καλή φιλία, καθώς το κλίμα στην ομάδα είναι πάρα πολύ καλό, όχι μόνο εντός παρκέ, αλλά και εκτός γηπέδου. Μέρα με την μέρα βελτιώσαμε τομείς του παιχνιδιού μας και καταφέραμε να κάνουμε το ΣΕΦ να γεμίσει, τόσο στο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό, όσο και στην σειρά με την Σιένα. Και το γεγονός αυτό μας έκανε πολύ χαρούμενους και περήφανους, καθώς φέραμε στο γήπεδο και πάλι τον κόσμο μας'.

Αντίπαλος στον ημιτελικό η Μπαρτσελόνα. Ποια είναι η άποψη σου για εκείνη σαν ομάδα;

"Διαθέτουν μία ομάδα στην οποία οι παίκτες της παίζουν μαζί για αρκετά χρόνια και είναι έμπειρη. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα (έξι), κατέκτησαν με την Μπαρτσελόνα και την Ευρωλίγκα το 2010 κόντρα στον Ολυμπιακό στον τελικό. Σίγουρα αυτός που ξεχωρίζει, ειδικά στην επίθεση, είναι ο Ναβάρο, αλλά και ο Λόρμπεκ. Δεν θα ήθελα, όμως, να επικεντρωθώ σε κάποιον παίκτη συγκεκριμένα, διότι γενικά μπορώ να πω πως διαθέτουν αρκετούς πολύ καλούς καλαθοσφαιριστές. Έχουν στο ρόστερ τους ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και σίγουρα το να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεί μία πολύ μεγάλη πρόκληση για εμάς. Θέλουμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί απέναντι τους και να τους δείξουμε πως διαθέτουμε ως ομάδα χαρακτήρα. Να τους αποδείξουμε πως θα διεκδικήσουμε τη νίκη, αλλά και πως θα παλέψουμε για την πρόκριση μας στον τελικό μέχρι τέλους. Είναι μία μεγάλη πρόκληση για την ομάδα μας και θα είμαστε έτοιμοι για αυτό το ξεχωριστό ματς".

Ποια θεωρείς πως είναι τα σημαντικά σημεία τα οποία θα πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός ώστε να κερδίσει την Μπαρτσελόνα;

"Καταρχάς, θεωρώ πως πνευματικά και εγκεφαλικά θα πρέπει να παρουσιαστούμε απόλυτα συγκεντρωμένοι και έτοιμοι για αυτό το παιχνίδι. Να βγάλουμε στο ματς μεγάλη ενέργεια και να παλέψουμε για κάθε μπάλα μέσα στο γήπεδο. Τώρα, όσον αφορά στην άμυνα και την επίθεση, πρόκειται για θέματα τακτικής και συστημάτων, τα οποία αν τα ακολουθήσεις σωστά θα σου διευκολύνει την προσπάθεια ώστε να φτάσεις στη νίκη. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα όμως, και σε αυτά τα είδους παιχνίδια, πιστεύω πως θα πρέπει ο καθένας μας να παίξει έχοντας έξτρα κίνητρο και μεγάλη καρδιά. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μπορούν να μας ωθήσουν ώστε να νικήσουμε την ισπανική ομάδα. Θα πρέπει να αγωνιστούμε με πάθος, θέληση και ψυχή σε κάθε φάση. Αν παίξουμε έτσι, όλα θα γίνουν όπως πρέπει, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα.'.

Στην ίδια θέση με εσένα στην Μπαρτσελόνα παίζουν οι Μάικλ, Ίνγκλις, αλλά και ο Έιντσον. Είσαι έτοιμος να τους σταματήσεις στην άμυνα και να τους κερδίσεις στην επίθεση;

"Είναι σίγουρα πρόκληση για εμένα να κληθώ να αντιμετωπίσω καλούς παίκτες. Αποτελεί κίνητρο τόσο για εμένα, όσο και για τους συμπαίκτες μου, ώστε να δώσουμε τον καλύτερο μου εαυτό στον ημιτελικό. Ο κάθε παίκτης το Ολυμπιακού έχει τον δικό του ρόλο στην ομάδα. Άλλος κάνει περισσότερα, άλλος λιγότερα, αλλά ο κάθε παίκτης έχει να συνεισφέρει το δικό του κομμάτι γα το καλό του συνόλου, ώστε να το βοηθήσει να πετύχει τον στόχο του. Θεωρώ πως η καλή ομαδικότητα που έχουμε είναι ένα πολύ καλό στοιχείο της ομάδας μας. Τώρα, σε προσωπικό επίπεδο, αν καταφέρω να τους σταματήσω στην επίθεση παίζοντας καλή άμυνα και καταφέρω παράλληλα να βοηθήσω την ομάδα μας στο σκορ, βάζοντας κάποια σουτ και κάνοντας ορισμένα πράγματα σωστά, τότε θα ενισχύσω την ομάδα, όπως θα την ενισχύσει και θα την βοηθήσει ο καθένας από εμάς"

Νιώθεις καλά και είσαι έτοιμος ώστε να δώσεις στο Final-Four το 100% των δυνατοτήτων τους;

"Ναι, νιώθω και βρίσκομαι σε εξαιρετική κατάσταση. Ούτε αντιμετωπίζω προβλήματα τραυματισμών. Δόξα τον Θεό! Αυτά, πάει, πέρασαν. Είμαι καλά και νιώθω έτοιμος για το Final-Four".

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού ανέκαθεν λάτρευαν τους σπουδαίους σουτέρ. Και εσύ είσαι ένας ικανός σουτέρ. Μπορείς να υποσχεθείς στον κόσμο ότι είσαι αποφασισμένος να φορτώσεις με μπόλικα τρίποντα τα αντίπαλα καλάθια;

"Ξέρω πολύ καλά πως όλοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, και όχι μόνο, περιμένουν από εμένα, πάνω από έναν χρόνο, να κάνω ορισμένα πολύ μεγάλα παιχνίδια και να σημειώνω πολλά τρίποντα. Η αλήθεια είναι πως από πέρσι αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα, τα οποία με πήγαν... πίσω. Δεν θα ήθελα να δώσω μεγάλες υποσχέσεις, ούτε να φορτώσω τον εαυτό μου με πίεση και άγχος ενόψει Final-Four. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ σε όλους είναι πως θα παλέψω μέχρι τέλους, είτε αν θα χρειαστεί να βρεθώ στο παρκέ για 5 λεπτά, είτε για 25 λεπτά. Θα επιδιώξω να βάλω τα δυνατά μου και να παρουσιάσω τον καλύτερο μου εαυτό στο γήπεδο. Να κάνω σωστά την δουλειά μου στο ματς και όπως πρέπει το κομμάτι που μου αναλογεί και ζητάνε από εμένα οι προπονητές μου να κάνω. Όσον αφορά τα τρίποντα, μακάρι να βάλω αρκετά. Με λίγο τύχη, αλλά και με την βοήθεια του... θεού (γέλια), ελπίζω να βοηθήσω την ομάδα σημειώνοντας κάποια μακρινά σουτ. Το ποιο σημαντικό πράγμα για εμένα, όμως, είναι το να κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα και να παίξουμε στον τελικό. Αυτό έχω μόνο στο μυαλό μου και με απασχολεί".

Ποιες είναι οι συμβουλές που σας έχει δώσει τις τελευταίες μέρες ενόψει Final-4 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και πως σας έχει προετοιμάσει αγωνιστικά και ψυχολογικά για το Final-4;

"Δώσαμε δύο φιλικά παιχνίδια, ένα απέναντι στον Πανιώνιο, και ένα ακόμη κόντρα στην Ράντσισκι από την Σερβία. Γενικώς, πάντως, θεωρώ, πως από το ξεκίνημα της σεζόν, έχουμε δώσει αρκετά πολύ δυνατά ματς, κυρίως στην Ευρωλίγκα, αλλά και στην Ελλάδα. Και στην Ευρώπη πιστεύω έχουμε πραγματοποιήσει ορισμένες εξαιρετικές εμφανίσεις. Επίσης, εκτιμώ πως στον τελικό του Κυπέλλου, ο τρόπος που χάσαμε το τρόπαιο από τον Παναθηναϊκό, ήταν ένα πολύ καλό μάθημα για εμάς, για το πως θα πρέπει να διαχειριζόμαστε καταστάσεις, αλλά και παιχνίδια τα οποία κρίνονται στο τελευταίο λεπτό, στην τελευταία φάση. Και πιστεύω πως εκείνος ο τελικός, ο τρόπος που χάσαμε τον τίτλο, μας βοήθησε στο να λειτουργήσουμε καλύτερα κόντρα στην Σιένα. Θεωρώ, λοιπόν, πως από τα όσα έχουμε ζήσει και περάσει μέσα στην σεζόν, είμαστε έτοιμοι τόσο από αγωνιστικής πλευράς, όσο και από θέμα ψυχολογίας, αλλά και νοοτροπίας για αυτό το Final-Four".

Έχεις την αυτοπεποίθηση αλλά και την εμπιστοσύνη στην ομάδα, πως έχει δυνατότητες να κατακτήσει ακόμη και το τρόπαιο; Είναι κάτι που το ονειρεύεσαι;

"Κανένας δεν σου απαγορεύει να κάνει να κάνεις όνειρα για κάτι που θέλεις να πετύχεις. Κάθε επαγγελματίας αθλητής σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε αν είναι μπασκετμπολίστας, είτε αν είναι αθλητής του τένις και λαμβάνει μέρος σε μία διοργάνωση, σε έναν θεσμό, θέλει πάντα να κερδίζει. Έτσι συμβαίνει και με εμάς. Όχι μόνο οι παίκτες του Ολυμπιακού, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, το σταφ, η διοίκηση, όλα τα παιδιά, ονειρευόμαστε το να καταφέρουμε να κατακτήσουμε την Ευρωλίγκα στην Πόλη. Υπάρχει καλή ατμόσφαιρα και είναι θετικό το κλίμα στην ομάδα και το ενδεχόμενο να πάρουμε το τρόπαιο αποτελεί τεράστιο κίνητρο για εμάς. Προηγείται, όμως, ο ημιτελικός με την Μπαρτσελόνα και εκεί είμαστε συγκεντρωμένοι. Θα παίξουμε λεπτό προς λεπτό και σιγά-σιγά παίζοντας θα διαπιστώσουμε το αν θα μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο μας".

Ο Μίλαν Τόμιτς σας έχει μιλήσει για τα προηγούμενα Final-Four ή για εκείνο του '97 που ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο;

"Μας έχει μιλήσει αρκετές φορές για τα παλαιότερα Final-Four του Ολυμπιακού και ειδικά για το 1997. Ξέρω τι είχε συμβεί τότε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως αυτήν την στιγμή είναι να μην λένε μεγάλα λόγια, να ρίξουμε τους τόνους, να ηρεμήσουμε, ειδικά τον Τόμιτς (γέλια), και να πάμε στην Πόλη να κάνουμε το παιχνίδι μας".

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στον φίλαθλο κόσμο του Ολυμπιακού ενόψει Final-Four;

"Να ξέρουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού πως εμείς θα πάμε εκεί και θα παλέψουμε όλοι μας μέχρι τέλους. Από την πρώτη στιγμή, έως και την τελευταία. Θα βάλουμε τα δυνατά μας αρχικά για να κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα, και στη συνέχεια, αν έχουμε και την ευλογία του Θεού, να μας δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσουμε στον μεγάλο τελικό το Πρωτάθλημα Ευρώπης. Να είναι σίγουροι πως θα βγάλουμε στο γήπεδο τον καλύτερο ματς εαυτό, θα παρουσιαστούμε ενωμένοι και θα τα δώσουμε όλα για να νικήσουμε. Πρώτος στόχος όμως είναι να κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα. Αυτό το ματς προηγείται και εκεί είμαστε συγκεντρωμένοι".

News 24/7

24MEDIA NETWORK