Μπαρτζώκας: "Δεν τελειώσαμε"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει για τον Ολυμπιακό, επισημαίνοντας πως οι παίκτες του θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να κρατηθούν ζωντανοί στη σειρά με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Μπαρτζώκας: "Δεν τελειώσαμε"

"Χρόνια Πολλά σε όλους!Χριστός Ανέστη! Ευχαριστούμε που είστε εδώ αντί να είστε με τις οικογένειες σας αυτή τη μέρα. Εμάς το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει προπόνηση σήμερα και αγώνα αύριο με τη Ρεάλ Μαδρίτης σε αυτή την πολύ δύσκολη σειρά. Όπως ξέρετε, τα δύο πρώτα παιχνίδια θα χρησιμεύσουν ως οδηγός για το τι θα γίνει στο επόμενο. Κάθε ομάδα κάνει προφανώς κάποιες αλλαγές με βάση τα προηγούμενα ματς, και εμείς αυτό θα κάνουμε. Και φυσικά εννοώ μικρές αλλαγές στην τακτική. Και ελπίζουμε αύριο με τη βοήθεια του κόσμου μας και φυσικά γνωρίζοντας πως απέναντι σε μια τόσο ποιοτική ομάδα με τόσο ταλέντο χρειάζεται να κάνουμε πολύ καλό ομαδικό παιχνίδι για να κερδίσουμε και να παίξουμε ξανά την Τετάρτη.

Πιστεύουμε όλοι μας ότι μπορούμε να το κάνουμε, δεν θεωρούμε πως είναι κάτι το αδύνατον. Αλλά φυσικά ξέρουμε επειδή είδαμε το ταλέντο αυτής της ομάδας πως εάν την αφήσεις να παίξει με ταχύτητα. Και έχοντας τρεις περιφερειακούς που έχουν όλες τις επιλογές, αλλά και ψηλούς με ταλέντο, πρέπει λοιπόν κάπως να τους αλλοιώσεις τον τρόπο παιχνιδιού τους, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και να προχωρήσουμε στη σειρά", ήταν τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα στην αρχική του τοποθέτηση.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τις χαμένες βολές στα πρώτα δύο παιχνίδια και εάν αυτά έπαιξαν ρόλο στην έκβαση των ματς και αν είναι ένας τομέας που χρειάζεται να βελτιωθούν οι παίκτες του. "Συμφωνώ, ιδίως όταν το παιχνίδι κρίνεται σε μικρές διαφορές παίζει ρόλο. Πάντα παίζει ρόλο στα μεγάλα παιχνίδια. Αν θέλετε να σας δώσω εξήγηση γι’ αυτό, θα έλεγα πως σίγουρα οι περιφερειακοί έχουν διαφορετικό ποσοστό από τους ψηλούς. Αλλά εμάς μας πόνεσαν οι βολές των ψηλών μας περισσότερο.

Αλλά και οι βολές παικτών όπως ο Γιώργος Πρίντεζης που έχει μεγάλο ποσοστό καριέρας αλλά και ο Βασίλης Σπανούλης. Έχασε δύο συνεχόμενες ο Πρίντεζης, ο Βασίλης τρεις και τελικά χάσαμε 12. Είναι κάτι που παίζει ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού, αλλά δεν μπορείς να δώσεις περισσότερη έμφαση στην ομάδα, θέλω να πω δεν μπορείς να πεις κάτι παραπάνω, κάποια οδηγία ή οτιδήποτε.

Έχει σχέση με το στρες, την πίεση, την συγκέντρωση και φυσικά με την ικανότητα του καθενός στις βολές. Είναι κάτι που ο κάθε παίκτης πρέπει να διαχειριστεί γιατί οποιαδήποτε παρέμβαση από την ομάδα πάνω σε αυτό συνήθως, έτσι γράφουν τα βιβλία, επιφέρει μεγαλύτερη πίεση. Ελπίζω αύριο να έχουμε καλύτερο ποσοστό που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε".

Σε ερώτηση για το εάν ο στόχος του Ολυμπιακού στο τρίτο ματς είναι να αρχίσει καλύτερα το παιχνίδι σε σχέση με τα δύο πρώτα, ο 48χρονος κόουτς είπε: "Ποτέ δεν μπορεί να είναι προπονητικά ένας στόχος αυτός. Σαν μια ευχή ναι, στόχος όχι. Όπως είναι το μπάσκετ με τα 24’’, με τον τρόπο που παίζει η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός μπορεί να γυρίσεις στο ματς τέτοιες διαφορές. Δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο οι διαφορές. Μακάρι να είμαστε καλύτεροι στο ξεκίνημα. Αυτοί στο δεύτερο παιχνίδι έκαναν καταπληκτικό ματς.

Εμάς το σημαντικό ήταν πως μείναμε ενωμένοι από αυτό το καταπληκτικό ξεκίνημα που είναι εύκολο να σου φέρει τριβές. Εμείς μείναμε ενωμένοι και κοντά στο σκορ. Και νομίζω πως είχαμε κάνει καλό παιχνίδι επιθετικά στο πρώτο ημίχρονο. Σκοπός να πάμε από την αρχή καλά, δεν είναι εύκολο να το ελέγξεις, πάντα παίζει και ο αντίπαλος. Νιώθουμε πως κάθε πεντάδα που βάζουμε, το κάνουμε με σκοπό να πάμε από την αρχή καλά. Είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας, πάντα έτσι, πάντα αλλιώς. Ποτέ δεν μπορείς να το προγραμματίσεις αυτό. Αν ήταν έτσι, σύμφωνα με τους αριθμούς, θα έβαζες μια συγκεκριμένη ομάδα και θα έπαιζε".

Για την τακτική του Λάσο στις προπονήσεις της ομάδας του, αλλά και πως διαχειρίζεται το υλικό που έχει στα χέρια του: "Καταρχήν να σας πω και μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια, εγώ έχω μεγάλη εκτίμηση στον συγκεκριμένο προπονητή. Και για να μην είμαστε πάντα αμφισβητίες, σύμφωνα με τους αριθμούς και με τις νίκες και ήττες που έχει κάνει, αυτή η ομάδα είναι η καλύτερη στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Με την καλύτερη άμυνα ανά κατοχή, με την καλύτερη επίθεση κλπ. Ο κύριος Λάσο το χειρίζεται καταπληκτικά. Είναι καλύτερα ορισμένες φορές να χειρίζεσαι τις συνήθειες της ομάδας σου και έτσι τα χρησιμοποιεί.

Είναι ένας τρόπος χειρισμού έτσι όπως είναι τα παιχνίδια φέτος το ευρωπαϊκό μπάσκετ πηγαίνει περισσότερο στο ΝΒΑ, ευτυχώς ή δυστυχώς έτσι είναι. Η προπόνηση παίζει πάντα σημαντικό ρόλο, αλλά όχι όσο παλιά. Η διαχείριση των αποτελεσμάτων είναι πιο σημαντική. Ταξίδια παιχνίδια παίζεις 80-85 παιχνίδια μέσα στη χρονιά. Παλιά έπαιρνες την Ευρωλίγκα και έπαιζες 12 ματς, τώρα μόνο το TOP-16 είναι 14. Πλέον παίζει πάρα πολλά παιχνίδια, υπάρχει έξτρα επιβάρυνση από το καλοκαίρι για τους διεθνείς, σας είπα, εμάς φάνηκε ξεκάθαρα, οι τρεις Έλληνες διεθνείς μας τραυματίστηκαν μέσα στο TOP-16 και από τραυματισμούς, ακόμη και του Στράτου τώρα η ίωση, είναι από την κούραση. Ο χειρισμός της νέας κατάστασης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, χρίζει μελέτης. Και πέρσι που ήταν η πρώτη χρονιά και φέτος που είναι η δεύτερη.

Για να μην αποφύγω την ερώτηση, ο τρόπος χειρισμού αυτής της ομάδας, με πολύ ένταση στην προπόνηση, ταχύτητα και να βασίζεται στο ταλέντο των παικτών, τους έχει οδηγήσει εκεί που τους έχει οδηγήσει. Εμείς έχουμε διαφορετικό τρόπο, και πολλές ομάδες στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε και πολλούς νέους ηλικιακά παίκτες που χρειάζονται προπόνηση. Φυσικά έχουμε και τους έμπειρους. Νομίζω πως καλά τα έχουμε πάει και εμείς φέτος και μένει να κάνουμε μια νίκη αύριο για να το επιβεβαιώσουμε και να συνεχίσουμε".

Για την αμυντική τακτική που θα ακολουθήσει στο ματς και εάν θα συνεχίσει την άμυνα του δευτέρου ημιχρόνου στο δεύτερο παιχνίδι της Μαδρίτης είπε: "Το εάν θα συνεχιστεί, δεν μπορώ ποτέ να μιλήσω για τακτική. Είναι μια ερώτηση που αφορά την τακτική, την τακτική την ανακοινώνουμε πρώτα στους παίκτες. Ως συμπέρασμα θα τα δούμε τα δύο πρώτα ματς. Ο Στράτος, μου είπαν οι γιατροί και ο γυμαστής μας θα κάνει προπόνηση σήμερα. Είναι δύσκολο έως αδύνατο να χρησιμοποιηθεί αύριο. Έχει πάρει ενδοφλέβια αντιβίωση γιατί η πρώτη δεν τον έπιασε. Είναι φοβερά εξασθενημένος ο οργανισμός του αφού έλειπε ένα μήνα και μετά είχε πυρετό".

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν το διετές ταξίδι ολοκληρωθεί σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός αποκλειστεί: "Ο Ολυμπιακός δεν είναι υποχρεωμένος να κερδίζει κάθε χρόνο τη Euroleague. Αυτό που θέλουν όλοι από την ομάδα μας είναι να προσπαθεί για το καλύτερο. Αρχικά να κάνουμε έναν απολογισμό όταν τελειώσει το φετινό μας παιχνίδι στην Ευρωλίγκα και όχι τώρα. Η Γιουγκοπλάστικα το έκανε με 12 παιχνίδια τη σεζόν τα τρία συνεχόμενα. Η Ρεάλ έχει να πάρει από το 1995.

Δεν θα έλεγα πως τελειώνει το ταξίδι κάθε χρόνο, αλλά τελειώνει το ταξίδι της σεζόν που κάθε χρόνο είναι ξεχωριστή. Ακόμη και πιο σημαντικό από τις κατακτήσεις θα έλεγα πως είναι η σταθερότητα και το να είσαι πάντα εκεί στα μεγάλα ραντεβού και να δείχνεις συνέπεια. Και όταν είσαι πάντα εκεί στα μεγάλα ραντεβού, θα έχεις την ευκαιρία να κατακτήσεις και τρόπαια.

Οι παίκτες ήταν σκασμένοι στα αποδυτήρια προχθές, θεωρούμε πως είχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κερδίσουμε. Θα κάνουμε ό,τι κάνουμε όλη τη χρονιά, θα προσπαθήσουμε, με τα λάθη μας, αλλά θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ. Δεν θέλουμε να αποχαιρετήσουμε από τώρα την Ευρωλίγκα".

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν φοβάται την Ρεάλ: "Δεν υπάρχει κανένας φόβο γι’ αυτή την ομάδα. Και η Ρεάλ θα έλεγα πως μας αντιμετωπίζει πάρα πολύ συγκρατημένα. Δεν ξέρω εάν έχετε και εσείς την ίδια αίσθηση. Είδατε και στην Ισπανία τι έγινε όταν επιστρέψαμε από τους 17 πόντους, ο κόσμος πάγωσε. Και οι δύο μετράνε τον αντίπαλο τους. Παίζει μεγάλο ρόλο και ο ανθρώπινος παράγοντας επαναλαμβάνω. Προσπαθούμε να βάλουμε όσους περισσότερους παίκτες γίνεται στο πνεύμα των πλέι οφ και νομίζω θα είμαστε έτοιμοι αύριο".

News 24/7

24MEDIA NETWORK