Μπαρτζώκας: "Δύσκολο να διαδεχθείς τον Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό, σαν να πηγαίνεις σε κρεμάλα"

Με αφορμή την επέτειο από την κατάκτηση του τροπαίου στο Λονδίνο ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν καλεσμένος στη NOVA και έκανε τον απολογισμό της προπονητικής πορείας του στον Ολυμπιακό.

Μπαρτζώκας: "Δύσκολο να διαδεχθείς τον Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό, σαν να πηγαίνεις σε κρεμάλα"
INTIME SPORTS

Μίλησε...

Για την πρόσληψή του: " Ανέλαβα την ομάδα που υποστήριζα από την αρχή. Ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην απόλυτη ακμή του ως Πρωταθλητής Ελλάδος και Ευρώπης. Είναι δύσκολο να διαδεχθείς έναν προπονητή όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Αυτό από μόνο του ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Όταν συμφώνησα με τον Ολυμπιακό, μου είπαν οι φίλοι μου ότι είναι σαν να πηγαίνει στην κρεμάλα.

Αυτό που έλεγα διαρκώς ήταν ότι πήγα στην ομάδα που αγαπούσα. Ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή της επαγγελματικής μου καριέρας. Πιο χαρούμενη κι από την κατάκτηση της Turkish Airlines Euroleague".

Τον Ντόρσεϊ: " Μου άρεσε πολύ ως αθλητής. Το καλοκαίρι ήθελε να περιμένει να δει τι θα γίνει και να εξαργυρώσει το γεγονός πως ήταν Πρωταθλητής Ευρώπης. Δεν απαντούσε. Είναι από τους καλύτερους πικ εν ρολ αμυντικούς που υπήρχαν στην Ευρώπη. Είχε βέβαια και αδυναμίες στο παιχνίδι του. Καταφέρθηκε εναντίον του τρόπου που έπαιζε η ομάδα και του Βασίλη (σ.σ Σπανούλη). Μας στεναχώρησε πολύ όλο αυτό. Το να φύγει από την ομάδα ήταν μονόδρομος. Οποιοσδήποτε βρισκόταν στη θέση μου, το ίδιο θα έκανε".

Τους αδερφούς Αγγελόπουλους: " Μετά το αρχικό 1-3 στο Top 16 μού έστειλαν μήνυμα οι πρόεδροι, λέγοντας ότι 'είμαστε μαζί σας, θα είμαστε ενωμένοι και θα πετύχουμε τον στόχο μας'. Ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την ψυχολογία μου. Ήταν μία καταπληκτική σχέση αυτή που είχαμε. Είναι φανταστικοί άνθρωποι και αυτή παραμένει η άποψή μου μέχρι σήμερα. Στα δύο και κάτι χρόνια που έμεινα στην ομάδα, είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Ξέρουν πολλά πράγματα, που δεν ξέρει ο κόσμος, για το πως δουλέψαμε και τι είχαμε στο μυαλό μας".

Τον τραυματισμό του Μάντζαρη: " Με στεναχώρησε πολύ, παρότι είμαι εξοικειωμένος. Εκείνη την χρονιά, ο Βαγγέλης ήταν πρώτος σε χρόνο συμμετοχής. Του είχαμε μεγάλη εμπιστοσύνη γιατί ήταν ο defensive stopper της ομάδας, μαζί με τον Έισι (Λο). Η απουσία του ήταν τεράστια. Έμεινε εκτός δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν και το γεγονός πως τα καταφέραμε δίχως αυτό είναι μεγάλο credit για τους παίκτες που τον αναπλήρωσαν στο ροτέισον".

Τη μη χρησιμοποίηση του Σπανούλη στο ματς με την Εφές: " Ξέρω τι δουλειά κάνω και ότι ο προπονητής είναι ο απόλυτος υπεύθυνος στις ήττες. Το εύκολο θα ήταν να βάλω τον Βασίλη στο παρκέ και να ρίξω την ευθύνη στους υπόλοιπους. Ποτέ δεν ήθελα να τον διαχειριστώ. Ήταν καθαρά θέμα ενστίκτου. Εγώ είχα την ευθύνη και δεν μου χαρίστηκε κανείς. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ο κόσμος χρειάζεται σταρ και ο Βασίλης είναι τέτοιος. Τώρα για το αν το έχω μετανιώσει; Όχι! Εκείνο το βράδυ, οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας κατάλαβαν πως τους εμπιστεύομαι εξίσου".

Το Final-4: " Στον ημιτελικό δεν ήταν μόνο ότι κάναμε πολύ καλή αμυντική δουλειά. Κάτι που προφανώς έγινε. Από ένστικτο ένιωθα ότι μας φοβόντουσαν. Είχαν φόβο για να μας κερδίσουμε. Κάτι που εν τέλει φάνηκε όταν κάναμε ένα πολύ αμυντικό παιχνίδι. Δεν πιστεύω ότι ήταν το τέλειο. Δεν υπάρχει τέλειο. Στοχεύσαμε σε συγκεκριμένα πράγματα και μας βγήκαν.

Η Ρεάλ στον τελικό έβαλε μεγάλα σουτ στην αρχή. Είχα κι εγώ την ευθύνη βέβαια. Για παράδειγμα, ο Γιούλ είχε 2/2 τρίποντα, ενώ είχαμε επιλέξει να πηγαίνουμε από κάτω στα σκριν. Στην πορεία το αλλάξαμε και εφαρμόσαμε άλλη άμυνα πάνω του, αλλάξαμε και την πεντάδα, πηγαίνοντας σε ένα πιο αμυντικογενές σχήμα. Σιγά - σιγά πήγαμε το παιχνίδι στα μέτρα μας. Το γεγονός ότι στο ημίχρονο ήμασταν πίσω με τέσσερις πόντους, ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα για να πάρουμε την Turkish Airlines Euroleague.

Ο Φίλιππος Συρίγος με ρώτησε τότε αν είναι τόσο εύκολο να παίρνεις την Turkish Airlines Euroleague, γιατί το κάναμε να φαίνεται εύκολο. Αυτό που του απάντησα ήταν ότι ο δρόμος μέχρι να φτάσεις στην κορυφή είναι δύσβατος".

Το ότι είναι ο πρώτος Έλληνας κόουτς με Ευρωλίγκα: " Είναι κάτι πολύ σημαντικό και τιμητικό. Αν θέλετε τη γνώμη μου, προπονητές - θρύλοι όπως ο Ιωαννίδης και ο Γιαννάκης άξιζαν να το πάρουν κι αυτοί. Οι συγκυρίες ήταν εναντίον τους, για διαφόρους λόγους. Στην περίπτωση μου ήταν υπέρ. Βοήθησα λίγο από την πλευρά μου να αλλάξει το κατεστημένο, αφού δεν το είχε πάρει προπονητής από τη χώρα μας. Ίσως το γεγονός πως ένας Έλληνας κατέκτησε την Turkish Airlines Euroleague, έκανε τους ιδιοκτήτες των ομάδων να δουν πιο θετικά την επιλογή ενός Έλληνα προπονητή".

Διαβάστε ακόμη:

Οι 10 στιγμές των Final-4 που δεν είδατε ποτέ στην τηλεόραση

Τα δύο πρόσωπα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς

News 24/7

24MEDIA NETWORK