Οι 13 κορυφαίες στιγμές του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό

Λίγη ώρα πριν την επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο κλειστό του ΟΑΚΑ -αυτή τη φορά ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού- το Contra.gr καταγράφει τις 13 κορυφαίες στιγμές της καριέρας του στο τριφύλλι. Super story: ο Ομπράντοβιτς των τίτλων, τα 5 ευρωπαϊκά στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Οι 13 κορυφαίες στιγμές του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό

1. Ο καυγάς του με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη τον Ιανουάριο του 2000 σφυρηλάτησε μία πολύ δυνατή σχέση όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο. Από τη στιγμή που ο "Ζοτς" κέρδισε ουσιαστικά τον πόλεμο με τον τότε πρωτοκλασάτο (και αρχηγό) παίκτη του, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού.

2. Ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού στο φάιναλ φορ της Θεσσαλονίκης το 2000 κατέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο δύο πράγματα. Το ότι οι "πράσινοι" είχαν πέσει διάνα στην επιλογή τους για το διάδοχο του Λευτέρη Σούμποτιτς αλλά και το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Ομπράντοβιτς είχε κάνει την καλύτερη επιλογή για να επιστρέψει στους τίτλους. Ο Παναθηναϊκός του 1999-2000 έπαιξε απολαυστικό μπάσκετ και κατέκτησε χαλαρά την κορυφή της Ευρώπης.

3. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στέφεται για πρώτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής Ελλάδας με σουίπ επί του ΠΑΟΚ στην πρώτη απόπειρά του να κατακτήσει τον εγχώριο τίτλο. Η Ελλάδα έτσι γίνεται η δεύτερη χώρα στην οποία ο Σέρβος κόουτς φτάνει στην κορυφή μετά από τη Σερβία.

4. Το φάιναλ φορ της Μπολόνια το 2002 ο Ομπράντοβιτς θα το διηγείται και στα εγγόνια του, είναι το μεγάλο του κατόρθωμα, η επιτoμή της προπονητικής διάννοιάς του. Αφού ερίξε στο καναβάτσο τη Μακάμπι του Ντέιβιντ Μπλατ στον ημιτελικό, ο Παναθηναϊκός με σέντερ τους Μίντλετον και Λάζαρο Παπαδόπουλο κατοτρόπωσε τη γηπεδούχο Κίντερ Μπολόνια του Ετόρε Μεσίνα.

5. Ενας τίτλος έλειπε από τη συλλογή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον κατακτά και αυτόν το 2003. Ο λόγος για το Κύπελλο Ελλάδας το οποίο ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε νικώντας τον Αρη στον τελικό του φάιναλ φορ της Λάρισας.

6. Το καλοκαίρι του 2004 ο Παναθηναϊκός εντάσσει στο δυναμικό του τον Δημήτρη Διαμαντίδη και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποκτά την... προβολή του μέσα στο παρκέ. Με το χρόνο ο ένας θα λατρέψει τον άλλον σε τέτοιο σημείο που η παραμονή του Ελληνα άσου στους "πράσινους" μετά το διαζύγιο με το Σέρβο κόουτς να θεωρείται αμφίβολη. Εδώ μιλάμε για έναν (μπασκετικό) έρωτα μεγάλο.

7. Η σεζόν 2006-07 σηματοδοτεί το πρώτο τρεμπλ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ηταν κάτι που είχε λείψει έτσι και αλλιώς από τους δύο προηγούμενους ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας επί ημερών Ζοτς, το 2000 και το 2002. Η ομάδα εκείνης της χρονιάς χαρακτηρίστηκε, όχι άδικα, ασυναγώνιστη και πανηγύρισε το ευρωπαϊκό τρόπαιο μπροστά στους οπαδούς της στην Αθήνα.

8. Η αύρα του Ομπράντοβιτς φέρνει στον Παναθηναϊκό τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίκτη της τελευταίας δεκαετίας, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Οι κακές γλώσσες, το καλοκαίρι του 2007, έλεγαν ότι ο Σάρας επιβλήθηκε στον Ζοτς από τη διοίκηση, ωστόσο οι δυο τους κατάφεραν να βρουν κοινούς τόπους και να συνεργαστούν αρμονικά.

9. Ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς βάζει τέλος σε μία μεγάλη κατάρα που τον ήθελε να χάνει από τον Ολυμπιακό σε ημιτελικούς Ευρωλίγκα. Η λύση στα...μάγια λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του φάιναλ φορ του Βερολίνου το 2009 όταν οι "πράσινοι" νικούν μετά από ένα επικό ματς τους "ερυθρόλευκους". Εν συνεχεία θα πανηγυρίσουν και το τρόπαιο αφού θα επικρατήσουν την ΤΣΣΚΑ στον τελικό (με τον Ομπράντοβιτς να ξεσπά στο τέλος για την άδικη αντιμετώπιση από τη διαιτησία).

10. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ρίχνει ένα ακόμη οχυρό, ή για να ακριβολογούμε, κερδίζει ακόμα ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Για πρώτη φορά στην εν Ελλάδι παρουσία του οδηγεί τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έχοντας μειονέκτημα έδρας. Τελικοί πλέι οφ με τον Ολυμπιακό το 2009, 1-3.

11. Η σειρά των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα κατά τη διάρκεια της σεζόν 2010-11 μένει στην ιστορία. Με την άμυνα-μέγγενη 1-4, ο Ομπράντοβιτς βγάζει ουσιαστικά εκτός σειράς τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ο Παναθηναϊκός απέκλείει την Μπαρτσελόνα από το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης.

12. Τον Μάιο του 2011 ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε το έκτο αστέρι στη φανέλα του ίσως στην πιο εύκολη επικράτησή του σε φάιναλ φορ. Δύο σχετικά άνετες νίκες επί της Σιένα και της Μακάμπι χάρισαν τον 6ο ευρωπαϊκό τίτλο στους "πράσινους" και τον 8ο (!) στην καριέρα του Ζοτς.

13. Ο τελευταίος τίτλος πρωταθλητή Ελλάδας για τον Ομπράντοβιτς έρχεται τον Ιούνιο του 2011 πάλι με ανατροπή πλεονεκτήματος έδρας κόντρα στον Ολυμπιακό. Τούτη τη φορά ο Ζοτς ρίχνει στο καναβάτσο τον κουμπάρο και επιστήθιο φίλο του Ντούσαν Ιβκοβιτς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK