Πεδουλάκης, ο εξολοθρευτής του Ολυμπιακού: όλοι οι αγώνες

Ο Αργύρης Πεδουλάκης προσελήφθη για έναν και μόνο σκοπό: να πάρει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Το Contra.gr επιστρέφει στο παρελθόν και θυμίζει όλα τα ματς του "Άρτζι" απέναντι στους "ερυθρόλευκους" ενόσω ήταν στον Παναθηναϊκό.

Πεδουλάκης, ο εξολοθρευτής του Ολυμπιακού: όλοι οι αγώνες
Πεδουλάκης Ολυμπιακός

Ας μην κρυβόμαστε. Ένας από τους βασικούς λόγους, ίσως ο βασικότερος, της πρόσληψης-επιστροφής του Αργύρη Πεδουλάκη, μετά το διαζύγιο με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, είναι η παράδοσή που έχει "χτίσει" απέναντι στον Ολυμπιακό. Κυρίως δε ο τρόπος που "εφηύρε" προκειμένου να εξουδετερώνει τον Βασίλη Σπανούλη στα ντέρμπι των "αιωνίων".

Η ανακοίνωση της "πράσινης" ΚΑΕ δεν θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένη, αφού κάνει λόγο για την κατάκτηση ακόμη ενός τίτλου. Ο Πεδουλάκης έχει το know how και γι' αυτό επιλέχθηκε.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΤΙΤΛΟΥΣ

Επί των ημερών του "Άρτζι" ο Παναθηναϊκός δεν έθελξε με την εικόνα-απόδοση που εμφάνισε στο παρκέ. Στο τέλος της ημέρας πάντως πανηγύρισε τρεις τίτλους, ένα πρωτάθλημα - δύο κύπελλα, και σε όλες μα όλες τις περιπτώσεις χρειάστηκε να υπερβεί (με επιτυχία) το εμπόδιο των "ερυθρολεύκων". Συνολικά ο Πεδουλάκης συνάντησε τους Πειραιώτες δέκα φορές ανεξαρτήτως διοργάνωσης και το ρεκόρ του ήταν 7-3. Είχε δηλαδή 70% επιτυχία, χάνοντας παιχνίδια που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ζύγισαν πολύ στον τελικό απολογισμό της κάθε χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο 52χρονος προπονητής δεν απολύθηκε τον Μάρτιο του 2012 εξαιτίας του Ολυμπιακού ή ενός χαμένου εγχώριο τίτλου. Αλλά μετά από μια ευρωπαϊκή ήττα, κατά σύμπτωση από την Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ανέλαβε τον Παναθηναϊκό ως ο πρώτος προπονητής στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή και το φορτίο ήταν πολύ βαρύ. Σε μια περίοδο μάλιστα που τα ανοίγματα ήταν απαγορευτικά και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε αποφασίσει να μειώσει κατά πολύ το μπάτζετ.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο "Άρτζι" όφειλε να συνθέσει από το μηδέν ένα ανταγωνιστικό ρόστερ και έχοντας από τον σταθερό κορμό των προηγούμενων ετών μονάχα τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Κώστα Τσαρτσαρή είχε να διαχειριστεί μια περίπλοκη κατάσταση.

Το παρελθόν με τον Ολυμπιακό

Μάλιστα από πολύ νωρίς έπεσε στα βαθιά, αφού στις 22 Οκτωβρίου, στην 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, υπήρχε το ντέρμπι με τον πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας Ολυμπιακό. Η ιστορία μόλις είχε αρχίσει να γράφεται.

Με τον Στεφάν Λάσμε να μην έχει προπόνηση με τη νέα ομάδα του και να εκτελεί με 1/7 βολές και Αμερικανούς (τους Πάνκο, Κίτσεν και Άρμστρονγκ), να παίζουν από 5 μέχρι 15, ο Παναθηναϊκός έχασε 64-60 στο ΟΑΚΑ, με συνέπεια η θητεία του Πεδουλάκη στον "πράσινο" πάγκο να μην αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς.

Μέχρι το δεύτερο ματς, στις 4 Φεβρουαρίου 2013, μεσολάβησαν πολλά. Οι ξένοι άλλαξαν, κυρίως όμως έγινε η καταλυτική ανταλλαγή του Πάνκο με τον Γκιστ, ο οποίος επιλέχθηκε για μία και μόνο αποστολή: την άμυνα πάνω στον Βασίλη Σπανούλη. Ο Πεδουλάκης έχασε και το δεύτερο ντέρμπι, 72-67 στο ΣΕΦ, αλλά το σχέδιό του είχε αρχίσει να διαφαίνεται πλέον. Ο Σπανούλης των 19 πόντων στο ΟΑΚΑ έπεσε στους 11 με 2/11 σουτ!

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Κομβικής σημασίας αποδείχθηκε ο επεισοδιακός τελικός του κυπέλλου έξι ημέρες αργότερα (10/2), στο Ελληνικό. Η σύνθετη άμυνα των Πεδουλάκη-Μανωλόπουλου άφησε τον Σπανούλη χαμηλά (12 πόντοι) και ο Παναθηναϊκός επικράτησε 81-78 σ' ένα άδειο (λόγω της εκκένωσης) γήπεδο.

Η αποθέωση στο πρόσωπο του Πεδουλάκη έρχεται τέσσερις μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2013. Την περίοδο που ο Ολυμπιακός θριαμβεύει στο Λονδίνο, παραδίδοντας μαθήματα σύγχρονου μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός έχει αποκλειστεί από την Μπαρτσελόνα, έχει απομονωθεί και προετοιμάζεται για... πόλεμο. Ο πρώτος τελικός στο ΣΕΦ, στις 7/6, αφού οι "ερυθρόλευκοι" είχαν το πλεονέκτημα, εξελίσσεται σε παράσταση για ένα ρόλο. Οι Πειραιώτες μετά βίας σκοράρουν 50 πόντους, ο Σπανούλης έχει 11 με 3/10 σουτ σε 28 λεπτά και ο Παναθηναϊκός κάνει το μπρέικ με το εμφατικό 64-51!

Δύο ημέρες αργότερα στο ΟΑΚΑ (9/6) το σκηνικό δεν άλλαξε, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έπαιξε 37 λεπτά, αλλά παρέμεινε εγκλωβισμένος (12 πόντοι με 4/14 εντός πεδιάς) και ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 63-52 έχοντας το απόλυτο αβαντάζ για τον τίτλο.

Το τρίτο ματς είναι το πιο... κλειστό απ' όλα των τελικών. Με... ολίγον από Σπανούλη (13 πόντοι με 4/11 σουτ) ο Ολυμπιακός κυνήγησε την επιστροφή, αλλά στο 76-72 το ματς διακόπηκε από επεισόδια της "ερυθρόλευκης" εξέδρας. Η εκκένωση που απαίτησαν οι διαιτητές δεν επιτεύχθηκε και το φύλλο αγώνα έκλεισε με 76-72 και τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή, στο τελευταίο ματς της καριέρας του Κώστα Τσαρτσαρή.

ΕΧΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ... ΑΔΙΑΦΟΡΑ

Ο Αργύρης Πεδουλάκης άρχισε την επόμενη σεζόν καβάλα στ' άλογο και η ήττα από τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (14/10), στο ΣΕΦ, δεν προκάλεσε τριγμούς. Ήταν πολύ νωρίς ακόμα. Το ματς θύμισε το ντέρμπι... των Πατησίων, εκείνο με τον Έντι και τον Πάσπαλιε, και το 55-45 έδωσε τη νίκη στους Πειραιώτες. Που είχαν όμως τον Σπανούλη στους 2 πόντους με 1/7 σουτ σε 24 λεπτά και τον Λοτζέσκι να κάνει τη διαφορά.

Αντίθετα όταν κρινόταν ένας τίτλος ο Παναθηναϊκός του Πεδουλάκη ήταν αυτός που πανηγύρισε στο τέλος. Ο ημιτελικός κυπέλλου παραμονές Χριστουγέννων (23/12) καθόρισε τον τροπαιούχο και το "τριφύλλι" νίκησε 67-59 επιτρέποντας στον Σπανούλη μόνο 8 πόντους με 1/5 τρίποντα και 5 λάθη.

Πολύ σύντομα οι δυο ομάδες ξανασυναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ, για το ματς του β' γύρου του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει στη Δράμα και το αποτέλεσμα χάριζε πλεονέκτημα έδρας στη ρέγκιουλαρ σίζον. Ο Παναθηναϊκός πήρε το ματς με το... γυναικείο σκορ 58-48, αλλά είχε πετύχει το στόχο του κρατώντας τον Σπανούλη στους 3 πόντους με 1/10 σουτ!

Το τελευταίο ματς του Πεδουλάκη με αντίπαλο τον Ολυμπιακό διεξήχθη στις 20 Φεβρουαρίου του 2014, 20 ημέρες πριν απολυθεί. Οι δυο ελληνικές ομάδες συνέπεσαν στο Top16 της Ευρωλίγκας και η πρώτη μάχη διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Τελικό αποτέλεσμα 66-62 για τους "πράσινους" και έναν... άφαντο Σπανούλη με 6 πόντους από 1/12 εντός πεδιάς και 0 ασίστ σε 27 λεπτά. Στη ρεβάνς που ο Ολυμπιακός επικράτησε και πήρε την τρίτη θέση στον όμιλο είχε ήδη αναλάβει ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο οποίος πατώντας στο δρόμο του προκατόχου του οδήγησε το "τριφύλλι" στον τίτλο.

Photo Credits: Actionimages.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Επίσημο: Επιστροφή Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό
Επιστρέφει ο Παππάς στον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK