Οι 12 σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ το 2012

Το 2012 το ελληνικό μπάσκετ βίωσε στο...πετσί του τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οι προϋπολογισμοί των ομάδων έπεσαν αισθητά, τα βαριά ονόματα των πάγκων αποτέλεσαν παρελθόν και οι πάντες επιχείρησαν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Παρόλα αυτά οι συγκινήσεις δεν έλειψαν, κάθε άλλο (videos)

Οι 12 σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ το 2012

Nέος πρωταθλητής

H μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να ανακτήσει τα εγχώρια σκήπτρα την ίδια σεζόν που ανέκτησε και τα ευρωπαϊκά. Ηταν, βέβαια, σαφές ότι μετά το θρίαμβο της Πόλης το ψυχολογικό πλεονέκτημα των "ερυθρόλευκων" ήταν τεράστιο έναντι του Παναθηναϊκού ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε και μειονέκτημα έδρας. Η κούρσα του τίτλου κρίθηκε στο 5ο (ιδιαίτερα αμφίρροπο) παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με 82-76 και στέλνει στα ουράνια τον κόσμο του ο οποίος είχε κάνει πολλή υπομονή.

Το κύκνειο άσμα του Ομπράντοβιτς

Ολα τα ωραία κάποτε τελειώνουν στη ζωή. Το ίδιο συνέβη και με θητεία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν στις 12 Ιουνίου και το γεγονός προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους απανταχού φίλους του συλλόγου που στο πρόσωπο του Ζοτς έβλεπαν το δικό τους άνθρωπο. Σε 13 χρόνια παρουσίας ο Ομπράντοβιτς σάρωσε κατακτώντας 11 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα και 5 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο,τι και να πει κανείς, είναι λίγο.

Η αποχώρηση του Ντούσαν Ιβκοβιτς

Για τον Ομπράντοβιτς, οι περισσότεροι είχαν ψυχανεμιστεί την εξέλιξη και θα έλεγε κανείς ότι η αποχώρησή του δεν εξέπληξε πολλούς. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την αποχώρηση του Ντούσαν Ιβκοβιτς από τον πάγκο του Ολυμπιακού μετά από μία απίστευτη σεζόν. Ομως, ο Ντούντα πήρε την απόφασή του, προφανώς θεωρώντας ότι δεν είχε κάτι άλλο να δώσει. Αλλωστε, ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα με πόσο μεγάλο κόπο έχτισε το οικοδόμημα του Ολυμπιακού τα τελευταία δύο χρόνια.

Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός

Ο πρώτος τίτλος της σεζόν είχε χρώμα πράσινο. Μετά από δύο χαμένους τελικούς από τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός πήρε την εκδίκησή του και επικρατώντας με 71-70 κατέκτησε το Κύπελλο στον...κλασικό πια τελικό του Ελληνικού. Το παιχνίδι κρίθηκε στο τελευταίο σουτ που (δεν) έβαλε ο Κώστας Παπανικολάου. Ο τίτλος έμελλε να είναι ο τελευταίος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Αλλαγή στρατοπέδου για Περπέρογλου

Το 2010 ο Βασίλης Σπανούλης το τόλμησε και από τον Παναθηναϊκό μεταγράφηκε κατευθείαν στον Ολυμπιακό. Δύο χρόνια αργότερα τον μιμήθηκε ο Στράτος Περπέρογλου. Ο Ελληνας φόργουορντ θέωρησε ότι οι "ερυθρόλευκοι" αναγνώρισαν περισσότερο την αξία του σε σχέση με την πρώην, πια, ομάδα του και χωρίς μεγάλο ντόρο είναι η αλήθεια φόρεσε την κόκκινη φανέλα μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στον Παναθηναϊκό.

Ξανά στην Ελλάδα ο "Σόφο"

Μετά από δύο χρόνια παραμονής στη Μακάμπι, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έκρινε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που του άνοιξε την πόρτα...εισόδου αφού ο Αργύρης Πεδουλάκης έκρινε ότι ταιριάζει στα σχέδιά του για το νέο Παναθηναϊκό.Ετσι μετά από την πενταετή θητεία του στον Ολυμπιακό, ο "Σόφο" φόρεσε και τα πράσινα.

Το ξέσπασμα!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε το καλοκαίρι του 2012 ένα δύσκολο φορτίο. Να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ασφαλή λιμάνια μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από τον πράσινο πάγκο. Στις 7 Δεκεμβρίου, και ενώ η ομάδα έδειχνε να βρίσκει το δρόμο της, ο νέος διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ εξαπέλυσε μ ία απίστευτη επίθεση κατά του θείου του Θανάση προαναγγέλοντας την αποχώρησή του!

Το στραπάτσο της Εθνικής ομάδας

Η Εθνική ομάδα τα...μούσκεψε μέσα στο 2012. Πήγε σχεδόν σίγουρη στο προολυμπιακό τουρνουά της Βενεζουέλας αλλά το όνειρο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έσβησε στο Καράκας. Αιτία; Η αναπάντεχη ήττα από τη Νιγηρία που κόστισε, εκτός των άλλων, και την απομάκρυνση του Ηλία Ζούρου από τον πάγκο της "επίσημης αγαπημένης".

Η επανάσταση του Ελληνα προπονητή

Προιόν της οικονομικής κρίσης ή όχι, οι ελληνικές ομάδες εμπιστεύονται πλέον απόλυτα τους Ελληνες προπονητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις θέσεις των Ντούσαν Ιβκοβιτς και Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό πήραν αντίστοιχα οι Γιώργος Μπαρτζώκας και Αργύρης Πεδουλάκης. Υπάρχει, παράλληλα, και πολύ σημαντική παρουσία Ελλήνων κόουτς σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης, ακόμη και στην Κίνα.

Η ΑΕΚ στη Β' Εθνική

Το 2002 η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδας. Δέκα χρόνια και κάτι ημέρες αργότερα υποβιβάστηκε...οικoιοθελώς στην τρίτη,τη τάξει, εθνική κατηγορία, τη Β' Εθνική αφού δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α2. Την απόφαση πήρε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ με τη σύμφωνη γνώμη του μεγαλομετόχου Γιάννη Φιλίππου. Ενας μεγάλος κύκλος για την Ενωση έκλεισε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο.

Η επιστροφή του Απόλλωνα

Μετά από πέντε χρόνια απουσία, μία ιστορική επαρχιακή ομάδα του ελληνικού μπάσκετ επανήλθε στα μεγάλα σαλόνια της Α1. Ο Απόλλωνας του Νίκου Βετούλα επιβίωσε, μαζί με τον Πανελευσινιακό, στη μεγάλη μάχη της Α2 κα ι πήρε το εισιτήριο της ανόδου μέσα σε αποθέωση. Δίχως αμφιβολία, το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται την Πάτρα στην Α1.

Παρελθόν το αήττητο

Επί 4,5 χρόνια η γυναικεία ομάδα του Αθηναϊκού πορευόταν αήττητη στα γήπεδα της χώρας μετρώντας 105 συνεχείς νίκες (τύφλα να έχει ο Αρης του Γκάλη). Ομως στις 24 Νοεμβρίου το αήττητο αποτέλεσε παρελθόν με δράστη την ομάδα του Ελληνικού.

News 24/7

24MEDIA NETWORK