"Το 140% της ελληνικής φορολογίας στέλνει τους παίκτες σε... Ρωσία και Τουρκία"

Ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος μίλησε στην εκπομπή "Ανάποδο Ψαλίδι" με τη Νίκη Μπάκουλη στο "Ραδιόφωνο 24/7" στους 88.6 και αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική φορολογία η οποία... αποτελεί "αγκάθι" για τις μεταγραφές καλών παικτών στις μεγάλες ομάδες.

BASKET LEAGUE / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Για την υψηλή φορολογία που αποτελεί "αγκάθι" στις μεταγραφές των ελληνικών ομάδων στο μπάσκετ μίλησε ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος στην εκπομπή "Ανάποδο Ψαλίδι" με τη Νίκη Μπάκουλη στο "Ραδιόφωνο 24/7" στους 88.6.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

"Πράγματι μέχρι και τον προηγούμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος υπήρχε ένα ειδικό καθεστώς για τους αθλητές και τις αμοιβές τους. Διασφάλιζε κατά ένα μεγάλο βαθμό μια μικρότερη φορολόγηση, ευνοώντας τις ομάδες, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδο.

Με την αλλαγή όμως από το 2016 οι μπασκετμπολίστες θεωρούνται κι αυτοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή για τους υψηλά αμειβόμενους η φορολογία είναι στο 45% της καθαρής αμοιβής η εφορία, εκεί υπολογίζεται και η προκαταβολή φόρου που είναι άλλο ένα 45% και υπάρχει και η εισφορά αλληλεγγύης και κάποιες άλλες μικροεισοφορές και έτσι φτάνουμε σε ένα 135% με 140% το σύνολο της επιβάρυνσης για την ομάδα, αν έχει συμφωνήσει να πληρώσει τη φορολογία.

Αν ένας παίκτης που έχει συμβόλαιο 1.000.000 ευρώ θα είναι περίπου στις 650.000 με 700.000 η εφορία, συν την προκαταβολή φόρου που θα πρέπει του χρόνου να εκπέσει από την ομάδα, αυτό σημαίνει ότι το συμβόλαιο μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο. Εκεί να προσθέσουμε και το κόστος της ασφάλισης, είναι ελεύθερος επαγγελματίας το αθλητής όπως είπαμε, με το κόστος να επιβαρύνει κι αυτό την ομάδα. Γι' αυτό άλλωστε και γίνονται συζητήσεις προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι οι παίκτες την εφορία.

Στο εξωτερικό ισχύει, αλλά είναι πολύ χαμηλότεροι οι φορολογικοί δείκτες. Στην Τουρκία για παράδειγμα είναι 12% και στην Ρωσία είναι 8%. Σαφώς ένας αθλητής θα προτιμούσε μια τέτοια χώρα. Τα συμβόλαια στην Ελλάδα άλλαξαν, αν τα δούμε τα περισσότερα ήταν από 1 εκ. και κάτω, γι' αυτό ακριβώς το λόγο".

News 24/7

24MEDIA NETWORK