Γιατί πτωχεύουν οι παίκτες του ΝΒΑ;

Τα διαζύγια, οι διατροφές, οι συγγενείς, οι φίλοι και όλοι εκείνοι οι λόγοι που οδηγούν την πλειοψηφία των αθλητών του ΝΒΑ και όχι μόνο στην πτώχευση. Από τον Άλεν Άιβερσον στον Σον Κεμπ.

Γιατί πτωχεύουν οι παίκτες του ΝΒΑ;
Άιβερσον

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Sports Illustrated 60% των παικτών του ΝΒΑ χρεοκοπούν 5 χρόνια από την στιγμή που θα αποχωρήσουν από την ενεργό δράση, ενώ ο μέσος όρος καριέρας ενός παίκτη στο ΝΒΑ κρατάει μόλις 4.8 χρόνια. Χρεοκοπούν δηλαδή χωρίς να έχουν προλάβει να ζήσουν ούτε τα μισά χρόνια της ζωής τους. Στο NFL τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού το 78% των παικτών είτε χρεοκοπούν είτε αυτοκτονούν 2 χρόνια από την στιγμή που θα “συνταξιοδοτηθούν”.

Σκέψου να έχεις μόλις βγει από την εφηβεία και να έχεις υπογράψει ένα πολυετές συμβόλαιο με μπόλικα μηδενικά με μια ομάδα του ΝΒΑ. Πέρα από το επταψήφιο ποσό που γράφει το συμβόλαιο σου, περιμένεις να πάρεις και άλλα 2-3 εκατομμύρια από διαφημίσεις και λοιπές συμφωνίες και έχεις ήδη αρχίσει να ονειρεύεσαι πως θα γίνεις ο επόμενος Κόμπε ή Λεμπρόν. Όσο περίεργο και αν φαίνεται οι πιο πιθανές καταλήξεις του παραπάνω σεναρίου είναι στα 40 σου να έχεις αυτοκτονήσει ή να είσαι άστεγος λόγω χρεοκοπίας.

Η ατελείωτη λίστα των χρεοκοπημένων

Γιατί πτωχεύουν οι παίκτες του ΝΒΑ;

(ο πίνακας είναι από το GQ και είναι ένα παράδειγμα για το πως ξοδεύει κάποιος αθλητής 5.000.000 δολάρια)

Πολλοί επαγγελματίες αθλητές από τον Άιβερσον μέχρι τον Τάισον (γιατί προφανώς δεν είναι θέμα μόνο του ΝΒΑ και του NFL) χάνουν όλα τα λεφτά τους εξαιτίας μιας σειράς λανθασμένων αποφάσεων και καμίας προσοχής σχετικά με τα οικονομικά τους.

Η λίστα με τους παίκτες που έχουν χρεοκοπήσει είναι τεράστια. Ντένις Ρόντμαν, Άλεν Άιβερσον (ο οποίος το 2012, 3 χρόνια αφότου άφησε το μπάσκετ, είχε δηλώσει πως δεν είχε λεφτά ούτε για να αγοράσει ένα cheeseburger), Σον Κεμπ, Βιν Μπέικερ, Λάτρελ Σπρίγουελ, Σκότι Πίπεν...Όλοι τους βρέθηκαν να χρωστάνε και κάποιοι από αυτούς να μην έχουν καν να φάνε, αν και από τα χέρια τους είχαν περάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που τους οδηγούν στην χρεοκοπία;

Τα διαζύγια και οι διατροφές

“Αρκετοί παίκτες του ΝΒΑ έχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν μιλάνε για αυτό”, λέει ο Έιντοναλ Φόιλ, πρώην παίκτης του ΝΒΑ και συγγραφέας του “Winning the Money Game: Learned from the financial fouls of Pro Athletes”, βιβλίο το οποίο δίνει συμβουλές σε παίκτες για σωστή διαχείριση των χρημάτων τους.

Διαζύγια και διατροφές είναι τα τελευταία πράγματα που περιμένει ένας νεαρός σταρ όταν ξεκινάει την καριέρα του, γράφει ο Φόιλ και προσθέτει: “Στην αρχή της καριέρας μου άνθρωπος της λίγκας μου είχε πει ότι 87% των παικτών που αποχωρούν από την ενεργό δράση καταλήγουν στο διαζύγιο".

Γιατί πτωχεύουν οι παίκτες του ΝΒΑ;

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι επαγγελματίες αθλητές να έχουν παιδιά με διαφορετικές γυναίκες. Ο Φόιλ αναφέρει το θρυλικό “Where's Daddy” του 1998 στο Sports Illustrated που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο φαινόμενο. Ο Σον Κεμπ, τότε παίκτης των Καβαλίερς είχε μια κακή χρονιά, η οποία οφειλόταν στο άγχος του για να καταβάλει τις διατροφές για τα παιδιά του. Στα 28 του είχε 7 παιδιά!

Στα 20 του ο Σπρίγουελ είχε 3 παιδιά με 3 διαφορετικές γυναίκες. Όπως καταλαβαίνετε, τεράστια είναι επίσης η λίστα των παικτών που πληρώνουν διατροφή για παιδιά εκτός γάμου. Από τον Πάτρικ Γιούινγκ και το Λάρι Μπερντ, στον Τζέσον Κιντ και τον Στέφεν Μάρμπερι.

Ο Τζέισον Κάφεϊ, πρώην σταρ του ΝΒΑ (με κέρδη πάνω από 35.000.000 δολάρια σε 8 χρόνια) πτώχευσε το 2007, μετά τη σύλληψη του γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει τις διατροφές των παιδιών του. Είχε 10 παιδιά με 8 διαφορετικές γυναίκες!

Οι συγγενείς και οι φίλοι

“Ο μέσος παίκτης του NBA χρωστάει 1.000.000 δολάρια σε φόρους κάθε χρόνο. Ο λόγος είναι απλός. Αν έχεις φίλους και οικογένεια, όσο περισσότερα λεφτά βγάζεις τόσο περισσότερα λεφτά ξοδεύεις μαζί τους. Ας πούμε ότι ξοδεύεις τα μισά σου χρήματα σε αυτούς και τα άλλα μισά για τον εαυτό σου. Σε αυτή την περίπτωση έχεις ξεχάσει πως έχει να πληρώσεις και φόρους με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσεις”, συνεχίζει ο Φόιλ.

Γιατί πτωχεύουν οι παίκτες του ΝΒΑ;
Γουόκερ

Ο Αντουάν Γουόκερ, πρώην πρωταθλητής με τους Χιτ σπατάλησε, μεταξύ άλλων, τα 110.000.000 δολάρια του με το να είναι πολύ γενναιόδωρος και να στηρίζει οικονομικά 70 ανθρώπους (φίλους και συγγενείς).

“Επίσης, σχεδόν κανείς από εμάς δεν προέρχεται από πλούσια οικογένεια. Η πλειοψηφία των αθλητών δεν προέρχεται καν από μεσοαστικές οικογένειες. Αντιθέτως, προερχόμενοι από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα υπογράφουμε στα 20 μας παχυλά συμβόλαια, τα οποία δεν έχουμε ιδέα πώς να διαχειριστούμε. Όταν έρχονται οι γονείς και οι φίλοι σου και σου ζητάνε λεφτά, δεν μπορείς να πεις όχι. Είσαι συναισθηματικά δεμένος μαζί τους”.

Ο τζόγος

Άλλος ένας παράγοντας είναι ο τζόγος. Ο Γουόκερ, μάλιστα, συνελήφθη στο Λας Βέγκας γιατί έδινε πλαστές επιταγές στα καζίνο, ενώ το 2006 ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ παραδέχτηκε ότι έχει χάσει τουλάχιστον 10.000.000 τζογάροντας.

Ο Φόιλ, 40 ετών πλέον, προέρχεται όπως οι περισσότεροι από φτωχή οικογένεια και τον μεγάλωσαν οι παππούδες του σε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής. Οι σκάουτς τον εντόπισαν στην εφηβεία του και τον έφεραν στην Νέα Υόρκη σε μια ανάδοχη οικογένεια. "Μέχρι τότε δεν είχα δει αυτοκίνητο ούτε είχα μπει σε ασανσέρ", αναφέρει.

Γιατί πτωχεύουν οι παίκτες του ΝΒΑ;
Φόιλ 2008 NBAE

Ο ξαφνικός πλουτισμός δεν τον αποσταθεροποίησε χάρη στους ανάδοχους γονείς του. Ο πατέρας του ήταν οικονομολόγος και η μητέρα του κοινωνιολόγος. “Συχνά συζητούσαμε για το τι είναι σημαντικό στη ζωή και για την ηθική”. Δυστυχώς, ο Φόιλ αποτελεί απλώς εξαίρεση στον κανόνα.

Όπως είχαμε γράψει παλιότερα ο Ντάνιελ Νόρις, ο παίκτης που ζει σε φορτηγάκι αν και έχει εκατομμύρια, βρισκόταν μαζί με συμπαίκτες του όταν μπήκε στους λογαριασμούς τους το μπόνους μεταγραφής στους Blue Jays. Ένας από αυτούς πρότεινε να πάνε στο μολ της περιοχής για να το γιορτάσουν, ψωνίζοντας. Ψώνιζαν επί 3 ώρες και μόλις τελείωσαν, τα πράγματα που είχαν αγοράσει σχεδόν δεν χωρούσαν στα αυτοκίνητα τους. Οι περισσότεροι παίκτες είχαν ξοδέψει πάνω από 10.000 δολάρια αγοράζοντας λάπτοπ, κοσμήματα και κινητά.

Η μονόπλευρη ανάπτυξη του εαυτού

Σύμφωνα με τον Τάισον Χάρτνετ, όπως έγραψε στην Huffingtonpost.com, για την χρεοκοπία των αθλητών φταίει το γεγονός πως δεν έχουν ιδέα για την ζωή πέρα από το άθλημα με το οποίο ασχολούνται. "Το μυαλό τους είναι τόσο αφοσιωμένο στις προπονήσεις και στους αγώνες που δεν καλλιεργούν άλλες πτυχές του εαυτού τους. Αφιερώνουν τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους για να γίνουν σπουδαίοι αθλητές, χωρίς να συνειδητοποιούν πως από τη στιγμή που θα τελειώσει η καριέρα τους έχουν ακόμα περίπου 40 χρόνια ζωής.

Ο μέσος δυτικός άνθρωπος ξεπερνάει τα 70 χρόνια ζωής. Μετά από 25 χρόνια σε ένα σπορ, σου μένουν τουλάχιστον 40 χρόνια ζωής. Παρόλα αυτά, πολλοί επαγγελματίες αθλητές λένε πως ποτέ δεν σκέφτηκαν πως κάποτε η καριέρα τους θα έφτανε στο τέλος της. Φανταζόντουσαν πως θα έπαιζαν στο ΝΒΑ για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η μέση καριέρα, όμως, στο ΝΒΑ διαρκεί περίπου 4.8 χρόνια. Ανά πάσα στιγμή ο παίκτης μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά ή να τον καλέσει ο προπονητής του στο γραφείο και να του ανακοινώσει πως δεν τον έχει πλέον στα σχέδια του. Αν δεν τον πάρει κάποια άλλη ομάδα, στην ουσία μπαίνει τέλος στην καριέρα του. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω στους αθλητές είναι να καλλιεργούν όλες τις πτυχές του εαυτούς του, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων".

Ο Τσίλντρες και η άλλη άποψη

Η οπτική του Τζος Τσίλντρες, πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, για το θέμα:

Όπως αναφέρει ο Τσίλντρες στο video, σημαντικό ρόλο παίζουν οι φόροι στις Η.Π.Α.. Το 2008 άφησε ένα συμβόλαιο 33.000.000 δολαρίων που του προσέφεραν οι Χοκς για τα 20.000.000 του Ολυμπιακού. Με τη φορολογία των Αμερικανών τα δύο ποσά ήταν σχεδόν τα ίδια.

Το θέμα έχει αναλυθεί από πολύ κόσμο. Μια άλλη οπτική θα βρει κανείς στο Sheridanhoops, το οποίο απαλλάσσει από τις ευθύνες τους ίδιους τους παίκτες: "Ο λόγος που επαγγελματίες αθλητές πτωχεύουν είναι ο ίδιος λόγος που καταστρέφεται οικονομικά η πλειοψηφία των ανθρώπων μόλις βγει στην σύνταξη. Το σύστημα έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να πτωχεύσεις".

Οι τρόποι προστασίας των παικτών

Γιατί πτωχεύουν οι παίκτες του ΝΒΑ;

Πέρα από τα βιβλία που έχουν αναφερθεί στο παραπάνω κείμενο, υπάρχει και το "NBA Rookie Transition Programme", ένα πρόγραμμα που προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να μάθει στους νέους παίκτες τον τρόπο να διαχειρίζονται την περιουσία τους. Ο ρούκι του 2014, Μάικλ Κάρτερ Γουίλιαμς, βλέποντας τόσους παίκτες να καταστρέφονται οικονομικά "κλείδωσε" τα λεφτά του σε ένα λογαριασμό, μην έχοντας τη δυνατότητα να τα σηκώσει για τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης, λέγεται πως ο πατέρας του Κλέι Τόμπσον και δύο φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ, έχει τον έλεγχο της περιουσίας του γιου του.

Δεν ξέρουμε αν το "κλείδωμα" των χρημάτων στην τράπεζα ή η διαχείριση της περιουσίας από τους γονείς των αθλητών είναι η λύση στο πρόβλημα, πάντως είναι μία αρχή και φαίνεται να αποδίδει. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα βρεθούν ακόμα πιο αποτελεσματικές λύσεις και η πτώχευση των αθλητών δεν θα αποτελεί τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δεκαπέντε αστέρια της Premier League που έχουν πτωχεύσει

Έχει 2.000.000 στην τράπεζα, αλλά μένει σε φορτηγάκι

News 24/7

24MEDIA NETWORK