ΝΒΑ... Greece

Ο Κώστας Παπανικολάου και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι έτοιμοι να αφήσουν τη σφραγίδα τους στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, ο δεύτερος μάλιστα έχει αρχίσει από πέρυσι. Το Contra.gr σας παραθέτει τα επιτεύγματα όλων των Ελλήνων που πέρασαν από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

ΝΒΑ... Greece

Σημαντική σημείωση: Αναφέρονται οι παίκτες που αποτελούν προϊόντα του ελληνικού μπάσκετ και έχουν ολοκληρώσει την παρουσία τους στο ΝΒΑ.

Ιάκωβος Τσακαλίδης

Ομάδες: Φοίνιξ Σανς,Μέμφις Γκρίζλις, Χιούστον Ρόκετς

Χρόνος Παραμονής: Επτά σεζόν (2000-2007)

Να διευκρινίσουμε κάτι. Ο Ιάκωβος Τσακαλίδης δεν είναι Ελληνας με τη στενή έννοια του όρου (στη Γεωργία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο άνθρωπος) αλλά αποτελεί σαφώς προϊόν του ελληνικού μπάσκετ. Ηρθε στην Ελλάδα πολύ μικρός (λίγο μετά τα 15) και ουσιαστικά έμαθε το άθλημα στην Ελλάδα κάτω από τις οδηγίες του Γιάννη Ιωαννίδη. Το τεράστιο κορμί του "γυάλισε" στον κόσμο του ΝΒΑ και έτσι ο σέντερ (ύψους 2.20μ) της ΑΕΚ έγινε ντραφτ το 2000 από τους Σανς στο Νο 25.

Στο ΝΒΑ παρέμεινε για επτά συνεχείς σεζόν. Δεν έγινε ποτέ σούπερ σταρ, ούτε καν χαμάλης πολυτελείας αλλά όσο έμεινε μακριά από τους τραυματισμούς είχε συνεπή παρουσία στις ομάδες του. Τελείωσε την παρουσία του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με 4,8 πόντους και 3,9 ριμπάουντ, αριθμοί αν μην τι άλλο "συμπαθητικοί.

Η καλύτερη στιγμή : Ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου (25 Μαρτίου του 2002), ο Τσακαλίδης κάνει τη δική του επανάσταση. Βασικός δίπλα σε παίκτες όπως ο Σον Μάριον και ο Στέφον Μάρμπουρι, ο Ελληνας σέντερ παίρνει 34 λεπτά συμμετοχής κόντρα στους Καβαλίερς και δείχνει στους σέντερ του Κλίβελαντ τι εστί βερίκοκο. Τελειώνει το ματς με 23 πόντους, 9 ριμπάουν, 1 ασίστ και 1 κόψιμο.

Αντώνης Φώτσης

Ομάδα: Μέμφις Γκρίζλις

Χρόνος Παραμονής: Μία σεζόν (2001-2002)

Σε ηλικία 20 ετών, ο Αντώνης Φώτσης αποφάσισε να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και να μετακομίσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη είχε καταφέρει ήδη σημαντικά πράγματα (μεταξύ άλλων πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό το 2000) και οι πάντες περίμεναν με αγωνία την κατάληξη της προσπάθειάς του στο ΝΒΑ. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε ο Ελληνας φόργουορντ και η οικογένειά του που τον συνόδευσε στον Μέμφις. Οι Γκρίζλις είχαν δει στον παίκτη πλούσια προσόντα και τον επέλεξαν στο ντραφτ του 2001 (στο Νο 47), όμως στην πράξη δεν τον εμπιστεύτηκαν παρά ελάχιστα.

Ο Φώτσης έπαιξε σε 28 παιχνίδια με μέσο όρο 11,4 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδια. Σκόραρε σχεδόν 4 πόντους, έπαιρνε 2,2 ριμπάουντ και έδινε 0,4 ασίστ, αριθμοί μάλλον φτωχοί για το ταλέντο του. Ετσι και αλλιώς, οι Γκρίζλις της εποχής ήταν μία από τις χειρότερες ομάδες στο ΝΒΑ (τρίτο χειρότερο ρεκόρ στη Λίγκα) και το γεγονός αυτό δεν βοήθησε τον Φώτση να δείξει κάτι παραπάνω.

Η καλύτερη στιγμή: Στις 19 Ιανουαρίου ο Αντώνης Φώτσης πήρε 28 λεπτά συμμετοχής στο παιχνίδι της ομάδας με το Ορλάντο. Σκόραρε 21 πόντους και μάζεψε 7 ριμπάουντ στη μακράν καλύτερη βραδιά του στις ΗΠΑ η οποία, δυστυχώς, δεν είχε συνέχεια.

Ευθύμης Ρεντζιάς

Ομάδα: Φιλαδέλφια Σίξερς

Χρόνος Παραμονής: Μία σεζόν (2002-2003)

Το πλούσιο ταλέντο του Ευθύμη Ρεντζιά έχει εγκαίρως αντιληπτό από τους πάντα ενημερωμένους Αμερικανούς. Ο Τρικαλινός σέντερ έγινε ντραφτ το 1996 και επιλέχθηκε σχετικά ψηλά (στο Νο 23 από τους Ντένβερ Νάγκετς) όμως καθυστέρησε πολύ να πάρει την απόφαση να μπει στο αεροπλάνο για τις ΗΠΑ. Το έπραξε μόλις το 2002, σε ηλικία 26 ετών, και αφού είχε αφήσει ίσως τα καλύτερα μπασκετικά χρόνια του στην πενταετία του στην Μπαρτσελόνα (1997-2002). Εν τέλει έπαιξε στους Σίξερς (του μεγάλου Αλαν Αϊβερσον) τη σεζόν 2002-2003 χωρίς να καταφέρει να κάνει κάτι αξιομνημόνευτο στα 35 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Θα έχει πάντως να λέει ότι έπαιξε στο τελευταίο παιχνίδι του Μάικλ Τζόρνταν στο ΝΒΑ, στις 16 Απριλίου του 2003 όταν οι Σίξερς συνέτριψαν με 107-87 τους Ουίζαρντς.

Η καλύτερη στιγμή: Στις 5 Φεβρουαρίου του 2003, οι Σίξερς ανοίγουν το ροτέισον στο παιχνίδι τους με τους Νετς. Χάνουν από νωρίς τη μάχη και ο Ευθύμης Ρεντζιάς παίρνει θέση στο παρκέ για να σημειώσει 9 πόντους και να πάρει 3 ριμπάουντ.

Βασίλης Σπανούλης

Ομάδα: Χιούστον Ρόκετς

Χρόνος Παραμονής: Μία σεζόν (2006-2007)

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ίσως το μεγαλύτερο ελληνικό πρότζεκτ για το ΝΒΑ, πριν φυσικά εμφανιστεί στα δρώμενα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Οι Ρόκετς απέκτησαν έμπλεοι χαράς τα δικαιώματά του από τους Μάβερικς (ντραφτ στο Νο 50 το 2004)και τον είδαν να προοδεύει πολύ τη σεζόν 2005-06 κάτω από τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι του 2006 προτίμησε να αφήσει το συμβόλαιό του με τους πράσινους και να υπογράψει για τρία χρόνια στους Ρόκετς για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Το ταξίδι του όμως στο Χιούστον εξελίχθηκε σε μόνιμο εφιάλτη.

Ο κόουτς των Ρόκετς του ξεκαθάρισε νέτα-σκέτα από την αρχή ότι δεν πρόκειται να παίξει, ο Σπανούλης μάλλον το πήρε κατάκαρδα και έτσι η σχέση οδηγήθηκε σε πρόωρο διαζύγιο παρά το γεγονός ότι ο Ελληνας γκαρντ πήγε στις ΗΠΑ με τη φόρα της εκπληκτικής εμφάνισης της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στην ντριμ τιμ του 2006. Τα μόλις 31 παιχνίδια και οι 2,7 πόντοι δεν είναι αριθμοί που αντικατοπτρίζουν την ποιότητα του Λαρισαίου γκαρντ.

Η καλύτερη στιγμή του: Στην άνετη νίκη των Ρόκετς επί των Ουόριορς στις 5 Δεκεμβρίου του 2006, ο Βαν Γκάντι εμπιστεύεται τον Σπανούλη για 23 λεπτά. Ο Λαρισαίος παίρνει την ευκαιρία και τελειώνει το ματς με 13 πόντους και 2 ασίστ χωρίς όμως να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια.

Ανδρέας Γλυνιαδάκης

Ομάδα: Σιάτλ Σούπερ Σόνικς

Χρόνος Παραμονής: Μία σεζόν (2006-2007)

Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης το κυνήγησε το όνειρο του ΝΒΑ. Εγινε ντραφτ το 2003 στο Νο 58 από τους Πίστονς αλλά τελικά το συμβόλαιο το βρήκε τρία χρόνια αργότερα από τους Σόνικς και αφού είχε περάσει τη σεζόν 2005-06 στην ΝΒDL League. Στο Σιάτλ, ο Χανιώτης σέντερ αγωνίστηκε για 13 παιχνίδια πριν η ομάδα λύσει το συμβόλαιό του στις 4 Ιανουαρίου του 2007.

Η καλύτερη στιγμή του: Στις 18 Δεκεμβρίου του 2006, ο Γλυνιαδάκης βρίσκεται στην αρχική πεντάδα των Σόνικς στο παιχνίδι τους κόντρα στους Γκρίζλις. Στο καλύτερο βράδυ του στο καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, ο άλλοτε σέντερ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού σκοράρει 8 πόντους και μαζεύει 1 ριμπάουντ σε 12 λεπτά συμμετοχής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK