Ο Ρέτζι Μίλερ και οι καλύτεροι σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ

Στα 50 του (είχε γενέθλια τη Δευτέρα) ο Ρέτζι Μίλερ θα έβρισκε εύκολα συμβόλαιο σε ομάδα του ΝΒΑ χάρη στο "δολοφονικό" σουτ του. Ήταν όμως ο κορυφαίος σουτέρ όλων των εποχών; Το Contra.gr επέλεξε δέκα "ανταγωνιστές" του.

Ο Ρέτζι Μίλερ και οι καλύτεροι σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ

Ο Ρέτζι Μίλερ έγινε (τη Δευτέρα) 50 ετών! Παραμένει όμως πιο σύγχρονος από ποτέ. Σ' ένα μπάσκετ που το υψηλό ποσοστό από το τρίποντο είναι ο ασφαλής δρόμος προς την επιτυχία, ο ψηλόλιγνος Καλιφορνέζος, έχοντας διατηρήσει τη σιλουέτα του, θα έβρισκε συμβόλαιο μόνο και μόνο για να σουτάρει από το τρίποντο. Ό,τι δηλαδή έκανε, με τρομερή συνέπεια, από 1987 έως το 2005 στους Ιντιάνα Πέισερς, τη μόνη ομάδα που έπαιξε στο ΝΒΑ.

Ο "Knick Killer" μόνο κίλερ των Νικς δεν ήταν. Ήταν καθεμιάς εκ των ομάδων που έβρισκε απέναντί του. Υπήρξε περίοδος, τη σεζόν 1997-98, που τέλειωσε την κανονική περίοδο με 43% από το τρίποντο, ενώ στα πλέι οφ του 1992 είχε 64% (σε τρία ματς)! Συνολικά στην καριέρα του ευστόχησε σε 2.560 σουτ για τρεις πόντους (σε 6.486 προσπάθειες) και κατέχει ακόμη τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της ιστορίας.

Είναι όμως ο κορυφαίος σουτέρ που αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ; Ο ανταγωνισμός είναι πιο ισχυρός από ποτέ, αφού ακόμη και οι πόιντ γκαρντς έχουν τελειοποιήσει τον τρόπο που εκτελούν απ' έξω, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ποσοστά τους. Το σουτ δεν είναι μονάχα ταλέντο, είναι πολύ περισσότερο δουλειά και μηχανική.

Ιδού δέκα "ανταγωνιστές" του Μίλερ:

Ρέι Άλεν

Ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία του αμερικάνικου πρωταθλήματος. Επισήμως δεν έχει αποσυρθεί από τη δράση και αν στα 40 του βρει μια τελευταία ομάδα, θα έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει το φράγμα των 3.000!

Στίφεν Κάρι

Ο πιο πλήρης γκαρντ των ημερών μας. Παίζει επαγγελματικό μπάσκετ την τελευταία 6ετία, αλλά έχει ήδη προλάβει ο ηγέτης των πρωταθλητών Γουόριορς να μπει στην πρώτη 50άδα των παικτών με τα περισσότερα εύστοχα σουτ από το τρίποντο. Πολύ υψηλό και το ποσοστό του, αφού αγγίζει το 45%!

Στιβ Νας

Καθαρός "άσος" ο Καναδός, ουδέποτε όμως υστέρησε στο σουτ απ' έξω. Είναι μέσα στην πρώτη 15άδα παικτών με τα περισσότερα εύστοχα (1.685) και στη 10άδα εκείνων με το υψηλότερο ποσοστό (43%). Ήταν έγκλημα για την εκάστοτε άμυνα της αντίπαλης ομάδας να τον αφήσει να σουτάρει ανενόχλητος. Σήμα κατατεθέν οι προσπάθειες μετά από ντρίμπλα ή εκείνες στον αιφνιδιασμό.

Ντράζεν Πέτροβιτς

Στα λίγα χρόνια που έπαιξε στο ΝΒΑ ο "Μότσαρτ" πρόλαβε ν' αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του. Τη σεζόν 1991-92, την καλύτερη του από τότε που πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε 123/277 τρίποντα, σουτάροντας με 44%! Δολοφόνος...

Βινς Κάρτερ

Βαδίζει στα 39, αλλά αντέχει ακόμα. Τη στιγμή που οι περισσότεροι τον έχουν στο μυαλό τους ως έναν εκ των πιο φημισμένων dunkers, ο "Air Canada" είχε στο ρεπορτόριό του και το σουτ απ' έξω απειλώντας με ποικιλία. Έχει ήδη πετύχει 1.878 τρίποντα με 38% και συνεχίζει, κυνηγώντας την πέμπτη θέση της λίστας.

Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς

Αν κάποιος από των πλάβι σχολή "κληρονόμησε" το χάρισμα του Πέτροβιτς στο σουτ ήταν ο Πέτζα. Έπαιξε σε πέντε ομάδες του ΝΒΑ και πληρωνόταν ακριβά γι' αυτόν ακριβώς το ρόλο. Να πυροβολεί κατά ριπάς από την περιφέρεια. Με 40% από το τρίποντο κατάφερε να γίνει απαραίτητος στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Γκλεν Ράις

Το Νο4 στο ντραφτ του 1989 έπαιξε σε έξι διαφορετικές ομάδες μέχρι το 2004, κυρίως σε Χιτ και Χόρνετς, και έφτασε παρά τα 1.560 τρίποντα στην καριέρα του. Το ποσοστό του στρογγυλό, 40%, ένα από τα υψηλότερα στην καταγεγραμμένη στατιστική του ΝΒΑ.

Κάιλ Κόρβερ

Ξέρει να κάνει λίγα πράγματα στο παρκέ, το εξής ένα βασικό: να βγαίνει από τα σκριν και να βάζει τα σουτ που παίρνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο... ακραίος των Χοκς ήταν απαραίτητος στο παιχνίδι που εφάρμοζαν μέχρι εφέτος και τα 1,729 τρίποντα που έχει πετύχει στην καριέρα του (με ποσοστό 43%) αποδεικνύουν πως αυτό που κάνει από το 2003 το κάνει εξαιρετικά.

Μιτς Ρίτσμοντ

Ο "Rock", βραχύσωμος γαρ, ήταν από τους πιο υποτιμημένους αστέρες του ΝΒΑ, καθώς τα καλά χρόνια της καριέρας του έπαιξε σε Γουόριορς και Κινγκς. Από το 1988 μέχρι το 2001 πέτυχε περισσότερα από 1.300 τρίποντα με ποσοστό ευστοχίας που άγγιζε το 40%. Δικαίως συμπεριλαμβάνεται στους πιο αξιόπιστους σουτέρ.

Κρις Μάλιν

Όσοι θυμούνται τον ξανθομάλλη Νεοϋορκέζο, θα έχουν σίγουρα αποτυπωθεί στη μνήμη τους οι εμφανίσεις του με την Dream Team στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Αριστερό χέρι - αλφάδι ο νυν κόουτς στο κολέγιο του Σεντ Τζονς, τρομερός εκτελεστής θέσης, αν και αργός στα πόδια, είτε από την κορυφή είτε από το φτερό είτε από τις γωνίες.

Εσείς ποιον επιλέγετε;

News 24/7

24MEDIA NETWORK