Στη φυλακή ο Καρμέλο Άντονι: Η στιγμή που τον άλλαξε

Ο Καρμέλο Άντονι επισκέφθηκε τις φυλακές, είδε πώς είναι η ζωή πίσω από τα κάγκελα, συνομίλησε με νεαρούς κρατουμένους και άλλαξε τρόπο σκέψης.

Στη φυλακή ο Καρμέλο Άντονι: Η στιγμή που τον άλλαξε
Νικς Άντονι

Το εφετινό καλοκαίρι δεν ήταν σαν όλα τ' άλλα για τον Καρμέλο Άντονι. Δεν ξέρουμε πού ακριβώς "ξόδεψε" τις καλοκαιρινές διακοπές του, ούτε σε πια εξωτική παραλία ξεκούρασε το κορμί του, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα.

Αυτό που μάθαμε είναι πως βρήκε χρόνο να επισκεφτεί τις φυλακές της Νέας Υόρκης στο νησί Ρίκερς και να συνομιλήσει με νεαρούς κρατούμενους για τα όσα έχουν βιώσει έως τώρα στη ζωή τους.

Ο 31χρονος Melo γνωρίζει τι σημαίνει κάποιο παιδί να ζει στις κακόφημες γειτονιές του Μπρούκλιν και της Βαλτιμόρης, να ενηλικιώνεται μέσα σ' ένα "σκοτεινό" περιβάλλον. Ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε το τεράστιο ταλέντο του, αφοσιώθηκε στο μπάσκετ και βρήκε το δρόμο του φτιάχνοντας (όπως ονειρευόταν) τη ζωή του. Δεν κατέκρινε όμως ποτέ εκείνους που έχασαν το στρατί, γιατί μεγάλωσε ανάμεσα σε τέτοια παιδιά, γνωρίζοντας κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν άνδρες.

Ίσως το παρελθόν ήταν ο βασικός λόγος που τον οδήγησε μέχρι τις φυλακές Ρίκετς, το δεύτερο μεγαλύτερο σωφρονιστικό ίδρυμα στις ΗΠΑ (1.672 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Πριν από την προετοιμασία των Νικς, ο Άντονι αποφάσισε να "βιώσει" όλα όσα οι τρόφιμοι των φυλακών. Και αν μπορεί να βοηθήσει.

"Με άγγιξε βαθιά"

Για τον ίδιο η συναναστροφή αυτή αποδείχθηκε μάθημα ζωής. " Ήταν κάτι βαθύ. Ήταν από αυτά τα πράγματα που σου αλλάζουν τη ζωή. Παρόλο που ήταν μια δύσκολη ημέρα για μένα το να είμαι εκεί και να βλέπω μόνο το περιβάλλον ήταν κάτι που με ενέπνευσε πραγματικά", ανέφερε.

" Προσπάθησα ν' ακούσω τις ιστορίες τους. Σε πολλούς ανθρώπους δεν έχει δοθεί η ευκαιρία ν' ακουστεί η φωνή τους. Ήθελα να βρεθώ εκεί, ήταν κάτι που ήθελα να κάνω για να μιλήσω στα παιδιά. Με άγγιξε βαθιά όλο αυτό βλέποντας πώς ακριβώς περνούν μέρα με τη μέρα", συνέχισε την αφήγησή του ο σταρ των Νικς, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει το ενδιαφέρον του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες κράτησης.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ήταν που ο Άντονι είχε παραβρεθεί στο συλλαλητήριο που είχε οργανωθεί μετά την κηδεία ενός 25χρονου, του Φρέντι Γκρέι, ο οποίος απεβίωσε μετά από χτύπημα στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Μπορεί ο Μέλο να μην είναι ο... Batman της Νέας Υόρκης, ο "άτρωτος" που θα εξολοθρεύσει το έγκλημα. Είναι όμως ένας τοπικός ήρωας με ευαισθησίες και ισχυρή φωνή. Δεν μένει άπραγος στην αδικία και εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο σωφρονισμού και το δικαστικό σύστημα που θεωρεί ότι κωλυσιεργεί με υποθέσεις ατόμων που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Και παρακολουθεί τις εξελίξεις με στόχο να "επέμβει" όπως και όποτε μπορεί.

Να γιατί αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά που κατέληξαν πίσω από τα σίδερα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK