Ο Μπόμπι Νάιτ και η απόπειρα στραγγαλισμού

Με αφορμή την επίθεση του Ηλία Παπαθεοδώρου στον Αντώνη Κόνιαρη, ο Κώστας Κεφαλογιάννης υπενθυμίζει την περίπτωση του Μπόμπι Νάιτ, ο οποίος είχε αποπειραθεί να στραγγαλίσει έναν παίκτη του σε μία προπόνηση.

Ο Μπόμπι Νάιτ και η απόπειρα στραγγαλισμού

Η εικόνα του έξαλλου προπονητή που βρίσκεται μισό βήμα είτε από τη δολοφονία, είτε από το εγκεφαλικό, είναι συνυφασμένη με το μπάσκετ περισσότερο από ότι με άλλα αθλήματα. Ίσως επειδή στο μπάσκετ οι προπονητές συμμετέχουν 40 λεπτά στη ροή του αγώνα, σχεδόν σαν να παίζουν και οι ίδιοι, με αποτέλεσμα οι παλμοί να ανεβαίνουν στην στρατόσφαιρα.

Συχνά, μάλλον περισσότερο συχνά από όσο θα έπρεπε, όλη αυτή η ένταση ξεσπάει στους παίκτες. Περιστατικά όπως το πολύκροτο πλέον, ανάμεσα στον προπονητή της Εθνικής Εφήβων Ηλία Παπαθεοδώρου και τον Αντώνη Κόνιαρη, δεν είναι σπάνια στο μπάσκετ. Η πιο γνωστή περίπτωση, εκρηκτικού (αλλά και σπουδαίου) κόουτς, ο οποίος μπορούσε ακόμα και να στραγγαλίσει παίκτη του, όταν εκνευριζόταν (συνέχεια δηλαδή) είναι ο Μπόμπι Νάιτ!

Ο Μπόμπι Νάιτ και η απόπειρα στραγγαλισμού

Μαστίγιο χωρίς καρότο

Ο Νάιτ αποσύρθηκε από την προπονητική το 2008, μετά από 46 χρόνια στους κολεγιακούς πάγκους (ξεκίνησε το 1962). Το όνομα του το έφτιαξε στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα με το οποίο κατέκτησε τρεις τίτλους NCAA (1976, 1981, 1987) σε 29 χρόνια καριέρας (1971-2000). Σε αυτό το διάστημα έφτιαξε και το "μύθο" του εκρηκτικού, αθυρόστομου προπονητή που πετούσε καρέκλες στο παρκέ, κορόιδευε διαιτητές, έβριζε παίκτες και αντιπάλους, κάποτε εθεάθη σε προπόνηση να... μαστιγώνει αστειευόμενος δυο αθλητές του κ.ο.κ. Μπορείτε να αναζητήσετε τα κατορθώματα του Μπόμπι Νάιτ στο ίντερνετ, αρκεί να έχετε χρόνο: Είναι αμέτρητα!

Το μοιραίο στραγγάλισμα

Ωστόσο ακόμα και για ένα θρύλο, έρχεται η στιγμή που το ποτήρι ξεχειλίζει. Για τον Νάιτ, αυτή η στιγμή ήταν τον Μάρτιο του 2000. Τα πάντα ξεκίνησαν από την καταγγελία του Νιλ Ριντ, ο οποίος αποκάλυψε ότι τρία χρόνια νωρίτερα, το 1997, ο τότε προπονητής του είχε προσπαθήσει να τον στραγγαλίσει σε μια προπόνηση! Τόσο ο Νάιτ όσο και το πανεπιστήμιο αρνήθηκαν την κατηγορία! Ωστόσο μερικές μέρες μετά, το CNN έδειξε βίντεο που επιβεβαίωνε ή έμοιαζε να επιβεβαιώνει την καταγγελία. Ο Νάιτ πράγματι είχε βάλει τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του Ριντ. Και μαζί, τα έβαλε και γύρω από τη θητεία του στην Ιντιάνα. Ο πρώτος τη γλίτωσε, η δεύτερη όχι. Το συμβούλιο του Πανεπιστημίου αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή.

Βεβαίως, τα ρεπορτάζ της εποχής έλεγαν ότι το επεισόδιο με τον Ριντ υπήρξε απλώς η αφορμή. Κυκλοφορούσαν διαρκώς φήμες ότι ενώ οι νίκες (που ως γνωστόν τα καλύπτουν όλα) σταμάτησαν να έρχονται, ο Νάιτ, όσο πήγαινε και χειροτέρευε: Μεταξύ άλλων είχε πετάξει ένα γυάλινο ποτήρι σε μια γραμματέα ενώ είχε απειλήσει ότι θα δείρει τον Κλάρενς Ντόνιγκερ, διευθυντή του Πανεπιστημίου και ουσιαστικά αφεντικό του. Οι διοικούντες ήθελαν να τον διώξουν αλλά καθώς αποτελούσε ζωντανό θρύλο για την πόλη, δεν ήξεραν πώς. Ο "στραγγαλισμός" τους έδωσε τη διέξοδο που αναζητούσαν. Ο Νάιτ απολύθηκε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Για την ιστορία, αξίζει να πούμε ότι ο ιδιόρρυθμος κόουτς βρήκε αμέσως δουλειά, στο Τέξας Τεκ, όπου έμεινε μέχρι το 2008. Ο Νιλ Ριντ δεν έπαιξε μπάσκετ μετά το Πανεπιστήμιο. Έγινε καθηγητής και κόουτς σε γυμνάσιο της Καλιφόρνια, παντρεύτηκε, έκανε δυο κόρες. Έφυγε από τη ζωή το 2012, σε ηλικία μόλις 36 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Θ. Καίσαρη: Το μπάλωμα είναι χειρότερο απ' την τρύπα

Σχόλιο Τ. Μαγουλά: H δεύτερη σφαλιάρα στον Κόνιαρη

Σχόλιο Σ. Καβαλιεράτου: Πρέπει να συγκρατεί τα νεύρα του

ΚΑΕ Παναθηναϊκός: "Επικίνδυνος και εγωκεντρικός ο Παπαθεοδώρου"

Χαστούκι του Παπαθεοδώρου στον Κόνιαρη (VIDEO)

Παπαθεοδώρου - Κόνιαρης: "Δεν τον χτύπησα, δεν με χτύπησε"

News 24/7

24MEDIA NETWORK