Αφιέρωμα Contra.gr: Η νίκη επί των ΗΠΑ που δεν μέτρησε (VIDEOS)

Αν το επικό 101-95 επί των Αμερικανών στην Ιαπωνία το 2006 είναι η ωραιότερη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, το ματς του 1990 στην Αργεντινή απέναντι στα κολεγιόπαιδα του Μάικ Σιζέφσκι (ήταν και τότε στον πάγκο) ήταν ένα...πρελούδιο επιτυχίας.

Αφιέρωμα Contra.gr: Η νίκη επί των ΗΠΑ που δεν μέτρησε (VIDEOS)

Χωρίς τον Νίκο Γκάλη στη σύνθεσή της, το κουμάντο στον Κώστα Παταβούκα, τον Παναγιώτη Γιαννάκη σε ρόλο σούτινγκ γκαρντ και τον "άγουρο" Νάσο Γαλακτερό άσο στο μανίκι του κόουτς Κιουμουρτζόγλου, η Ελλάδα ταξίδεψε με συγκρατημένη αισιοδοξία στη χώρα του τάνγκο. Ο όμιλος με ΗΠΑ / Ισπανία (η Ν.Κορέα ήταν ο φτωχός συγγενής) φάνταζε απαιτητικός, αλλά από την πρεμιέρα η "επίσημη αγαπημένη" φρόντισε ν' ανεβάσει τον πήχη.

Ναι δεν είχαν τη μετέπειτα δυναμική οι Αμερικανοί, αλλά με Αλόνζο Μούρνινγκ (Νο2 στο ντραφτ του 1992), Κένι Άντερσον (καριέρα 14 χρόνων στο ΝΒΑ), Κρις Γκάτλιν (19.1 πόντοι με το Ντάλας τη σεζόν 1996-97), Κρίστιαν Λέτνερ (μέλος της Dream Team) και Μπίλι Όουενς (στη ρούκι πεντάδα της σεζόν 1991-92) δεν αποτελούσαν αμελητέα ποσότητα. Κατέβαιναν για το χρυσό, μετά το χάλκινο στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, και το φώναζαν.

Η Ελλάδα, το πρώτο εμπόδιο σε αυτήν τους την προσπάθεια, δεν ήταν εύκολη λεία και τους έστειλε το μήνυμα από το πρώτο ημίχρονο (προηγήθηκε ακόμη και 56-43). Οι Αμερικανοί επέστρεψαν και το ματς στο φινάλε έγινε ροντέο, με αποκορύφωμα το περιπετειώδες καλάθι του Γαλακτερού στην εκπνοή με το σκορ στο 89-89. Πανηγύρια αρχικά για τη μεγάλη νίκη, σαστιμάρα στη συνέχεια για την τελική απόφαση διαιτητών-γραμματείας. Επειδή πάντως το λέι απ ήταν όντως εκπρόθεσμο, το μεγάλο ματς οδηγήθηκε στην παράταση και οι Αμερικανοί, με περισσότερα αποθέματα ενέργειας, επικράτησαν 103-95.

Λίγο ήθελε τότε, αλλά έστω και καθυστέρηση 16 χρόνων, η μεγάλη στιγμή έφτασε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK