Τελικός 2002: Το μαχαίρι το κρατούσε Έλληνας

Ο Τάσος Μαγουλάς θυμάται τα δραματικά τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού του Μουντομπάσκετ ου 2002, μεταξύ Αργεντινής και Γιουγκοσλαβίας. Ο ρόλος του διαιτητή Πιτσίλκα και η αδικία που στέρησε στην Αργεντινή ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Τελικός 2002: Το μαχαίρι το κρατούσε Έλληνας

Υπάρχουν εκείνα τα κείμενα που όταν σκέφτεσαι, είσαι έτοιμος να γράψεις χιλιάδες λέξεις. Σε πλημμυρίζουν συναισθήματα καλά κρυμμένα 12 χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα, γι αυτό και βλέπεις το βίντεο για να τα…ανανεώσεις και να μπεις στο γράψιμο με φούρια.

Στην περίπτωση του τελικού του 2002, όσα και αν υπολόγιζες να γράψεις, για να καταδείξεις, να καταδικάσεις, να υπενθυμίσεις, είναι χαμένα από την ίδια την εικόνα. Μία επανάληψη των τελευταίων δευτερολέπτων και δεν υπάρχει καμία διάθεση να …ξεσκίσουμε(πολύ) τον Πιτσίλκα, ούτε να του επιτεθούμε για τα όσα συνέβησαν, ούτε καν αηδία δεν αισθάνεσαι.

Το συναίσθημα είναι μία απέραντη απογοήτευση. Σου κόβει την διάθεση. Είναι ίσως η μεγαλύτερη αδικία που έχει γίνει και δυστυχώς είναι ένα ελληνικό χέρι αυτό που …κρατά το μαχαίρι. Δεν είναι μόνο αδικία επειδή οι Αργεντινοί στερήθηκαν ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι ακόμα αδικία για την τελευταία μεγάλη Σερβία να πάρει έναν τίτλο με αυτό τον τρόπο.

Ο πιο όμορφος τελικός

Ένα παιχνίδι τόσο όμορφο από την καλύτερη ομάδα μπάσκετ του τουρνουά και την τελευταία ταλαντούχα ομάδα των πλάβι δυστυχώς μας άφησε μόνο τον επίλογό του.

Τελικός 2002: Το μαχαίρι το κρατούσε Έλληνας

Ένα μουντομπάσκετ που άλλαξε πολλά, ένα μουντομπάσκετ που είχε ελληνική συμμετοχή στον τελικό, τελικά έδειξε πώς ένας Έλληνας πάντα πρωταγωνιστεί.

Ο Νίκος Πιτσίλκας υπήρξε καλός διαιτητής, αποδεδειγμένα έντιμος και αυστηρός. Το τί έκανε δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής διαιτησίας για να το αναλύσεις. Έχει δώσει ένα αδιανόητο φάουλ στον Μποντιρόγκα στα 17’’ με τον Σκονοκίνι να μην τον ακουμπά εμφανώς ώστε να ισοφαρίσει. Έμεναν 6’’ όταν οι Αργεντίνοι έκλειψαν καθαρά την μπάλα από τον Ντίβατς και πήγαιναν τρεις με…κανέναν, να τελειώσουν το παιχνίδι με λέι απ.

Ο Έλληνας διαιτητής έδωσε φάουλ. Δυστυχώς η διάθεση για ένα μπασκετικό έγκλημα έγινε εμφανής, όταν μετά τις δύο χαμένες βολές του Ντίβατς, ο Σκονοκίνι φτάνει στο λέι απ εκεί τον κατεδαφίζει ο Γιάριτς. Παράταση. Ειλικρινά δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε το λόγο γιατί οι Αργεντινοί δεν άντεξαν στην παράταση.Απλά, ο Έλληνας διαιτητής έδωσε τον τίτλο στην Σερβία. Γιατί; Ο καθένας ας υποθέσει ότι θέλει. Σίγουρα πάντως δεν ενόχλησε πολύ κόσμο διότι μετά από μία τέτοια αλλοίωση αποτελέσματος η καριέρα του συνεχίστηκε κανονικά ως το 2009.

Η χειρότερη…στιγμή

Πρόκειται για την χειρότερη στιγμή σε μουντομπάσκετ σχήμα οξύμωρο για έναν τελικό ο οποίος έστειλε το μήνυμα στους Αμερικανούς, πόσο πλησιάζει η Ευρώπη το ΝΒΑ επειδή οι ομάδες του έπαιζαν κανονικό μπάσκετ με παίκτες αφοσιωμένους στην αποστολή τους.

Αυτή ήταν η ουσία του τελικού της 12 Σεπτεμβρίου 2002. Η επιβεβαίωση του μαθήματος στους αλαζόνες Αμερικανούς για το μπάσκετ που παίζουν. Η Αργεντινή ήταν η καλύτερη ομάδα του τουρνουά, παίζοντας ένα απίστευτα ομαδικό μπάσκετ. Η Σερβία με τον Πέσιτς στον πάγκο, κατάφερε γύρω από τον Ντίβατς να συγκεντρώσει όλα της τα αστέρια. Ο Πέτζα, ο Μποντιρόγκα, ο Γιάριτς, ο Γκούροβιτς. Αυτή η ομάδα από πλευράς ταλέντου κατάφερε να κοντράρει το ομαδικό μπάσκετ των νεαρών Αργεντινών και του εκπληκτικού στον τελικό Ομπέρτο, με ένα έπος στα τελευταία πέντε λεπτά από τον Μποντίρογκα, αλλά στο τέλος θα έχανε έστω στις λεπτομέρειες. Παρά τον τραυματισμό του Τζινόμπιλι και του Βολκοβίτσκι, οι Αργεντινοί στο τέλος επιβάλλονταν.

Το …έπος του Πιτσίλκα

Ο Πιτσίλκας αποφάσισε διαφορετικά. Δυστυχώς επειδή μένει η τελευταία εντύπωση δεν μπορείς να κρύψεις το γεγονός ότι ένας Έλληνας διαιτητής ξεπέρασε κάθε όριο κι έδωσε τον τίτλο στην Σερβία. Η Αργεντινή κέρδισε τις καρδιές μας και οι φίλοι μας οι Σέρβοι το κύπελλο του πρωταθλητή κόσμου. Ήταν το τελευταίο τους ενώ οι Αργεντίνοι, έφτασαν, απόντος κάποιου Έλληνα διαιτητή, μέσα στην Αθήνα να αποθεωθούν από το ελληνικό κοινό το 2004 ως Ολυμπιονίκες. Τελικά ο μπασκετικός Θεός τα πάντα εν σοφία ποιεί.

Τελικός 2002: Το μαχαίρι το κρατούσε Έλληνας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Νίκος Πιτσίλκας ήταν και ο διαιτητής του τελικού του Ευρωμπάσκετ 1995 στην Αθήνα ανάμεσα σε Λιθουανία και Σερβία. Επιβραβεύτηκε με τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων το 2000 και βέβαια με τον τελικό του Μουντομπάσκετ.

Το 2011 μιλώντας σε εφημερίδα της Λάρισας, ο Πιτσίλκας υποστήριξε πως αδίκησε την Αργεντινή γιατί βρισκόταν σε λάθος θέση την ώρα που σφύριζε. Μάλλον ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση για την καριέρα του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK