Αθλητές VS οπαδών (VIDEOS)

Με αφορμή την επίθεση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στους οπαδούς της Χάποελ Τελ Αβίβ, το Contra.gr σας θυμίζει χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών που έχασαν την ψυχραιμία τους και ξέσπασαν σε οπαδούς ή το αντίστροφο.

Αθλητές VS οπαδών (VIDEOS)
rodman.jpg

Ντένις Ρόντμαν και Ρον Αρτέστ έχουν πρωταγωνιστήσει σε επιθέσεις με... άμαχο πληθυσμό. Ο Ρόντμαν είχε κλοτήσει καμεραμάν όταν αγωνιζόταν με τη φανέλα των Μπουλς, ενώ ο Ρον Αρτέστ ήταν ο πρωταγωνιστής σ' ένα πρωτοφανές σκηνικό για τα δεδομένα του NBA, στο "μακελειό του Πάλας", όπως έμεινε στην ιστορία σε αγώνα των Πέισερς εναντίον των Πίστονς.

Εννέα παίκτες και των δύο ομάδων είχαν τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού αρκετών αγωνιστικών, ενώ ο ίδιος ο Αρτέστ είχε αποβληθεί από το υπόλοιπο της περιόδου, γεγονός που του είχε κοστίσει πέντε εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς.

Μία από τις πιο "διάσημες" περιπτώσεις συμπλοκής παίκτη με οπαδό είναι χωρίς αμφιβολία η περίφημη και συνάμα θεαματική κουνγκ φου κλωτσιά του Ερίκ Καντονά σε οπαδό της Κρίσταλ Πάλας το 1995. Αγωνιζόμενος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Γάλλος έπαιρνε πρόωρα το δρόμο προς τα αποδυτήρια, έπειτα από κόκκινη κάρτα που δέχθηκε, όταν, επιδεικνύοντας το ταλέντο του και στο κουνγκ φου, απογειώθηκε και χτύπησε και με τα δύο πόδια έναν οπαδό στο στήθος. Μέχρι να επέμβουν οι άνθρωποι της ασφάλειας, είχε ήδη προλάβει να του ρίξει και μερικές μπουνιές.

Ο Καντονά αργότερα υποστήριξε πως ο οπαδός του έλεγε ρατσιστικά συνθήματα, ενώ του πέταξε και ένα αντικείμενο, χωρίς ωστόσο η δικαιολογία του να σταθεί ικανή για να γλιτώσει την "καμπάνα". Η Γιουνάιτεντ τον τιμώρησε με 20.000 λίρες πρόστιμο, ο παίκτης μπήκε στο "ψυγείο" για εννέα μήνες και παράλληλα έχασε την αρχηγεία στην εθνική Γαλλίας.

Μάλιστα, όταν το 2011 του ζητήθηκε να θυμηθεί την καλύτερη στιγμή στην ποδοσφαιρική του καριέρα εκείνος απάντησε: "Έχω στο μυαλό μου πολλές καλές στιγμές, αλλά αυτή που προτιμώ είναι όταν κλότσησα τον χούλιγκαν".΄

Παρόμοια περιστατικά έχουμε συναντήσει και σε διασυλλογικό επίπεδο, σε αγώνες Champions League. Συγκεκριμένα το 2007, στην αναμέτρηση της Μίλαν με τη Σέλτικ στη Σκωτία στο πλαίσιο του Champions League, ο Σκοτ ΜακΝτόναλντ πέτυχε στο 90ο λεπτό το νικητήριο γκολ για τους γηπεδούχους. Ένας από τους οπαδούς της Σέλτικ, "μεθυσμένος" από χαρά, εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και χαστούκισε τον τερματοφύλακα της Μίλαν, Ντίντα, ο οποίος άρχισε να τον κυνηγάει, ενώ στη συνέχεια έπεσε θεαματικά στο έδαφος, κρατώντας το πρόσωπό.

Αθλητές VS οπαδών (VIDEOS)

Το ιατρικό επιτελείο τον μετέφερε εκτός αγωνιστικού χώρου με φορείο, ωστόσο, η... παράστασή του δεν έπεισε την UEFA, η οποία τον τιμώρησε με αποκλεισμό από τα δύο επόμενα παιχνίδια της Μίλαν.

Ούτε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αποτέλεσε εξαίρεση από τα περιστατικά συγκρούσεων οπαδών με παίκτες, φτάνοντας πολύ κοντά στο να επιτεθεί σε φίλο της ίδιας του της ομάδας. Ο Άγγλος άσος είχε δεχθεί ιδιαίτερα έντονη κριτική αγωνιζόμενος με τη φανέλα των Λος Άντζελες Γκάλαξι και κάποια στιγμή αποφάσισε να απαντήσει προσωπικά, όταν ένας οπαδός τον αποδοκίμασε έντονα. Ο Μπέκαμ επιχείρησε να πηδήξει στην κερκίδα όπου βρίσκοντας οι φίλοι των Γκάλαξι, αλλά οι άνθρωποι της ασφάλειας του γηπέδου τον συγκράτησαν, με τον Άγγλο σούπερ σταρ να ισχυρίζεται στη συνέχεια πως ήθελε απλώς να… σφίξει το χέρι του φιλάθλου.

Παρόμοιο περιστατικό με "θύμα" αυτή τη φορά ένα ball boy σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 στον αγώνα της Σουόνσι με την Τσέλσι για το Κύπελλο Αγγλίας. Ο Εντέν Αζάρ εκνευρίστηκε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης επειδή το ball boy δεν του έδινε την μπάλα προκειμένου να εκτελέσει το πλάγιο και να συνεχιστεί το παιχνίδι, το οποίο βρισκόταν προς το τέλος του.

Αθλητές VS οπαδών (VIDEOS)
© ACTION IMAGES

Το αποτέλεσμα ήταν ο Βέλγος να αρχίσει να κλωτσάει το 17χρονο αγόρι για να του δώσει την μπάλα. Ο Αζάρ αντίκρισε την κόκκινη κάρτα για την πράξη του αυτή, ενώ η ισοπαλία έδωσε το εισιτήριο στη Σουόνσι για τον τελικό του Κυπέλλου με την Μπράντφορντ.

Η αναμέτρηση της Στεάουα Βουκουρεστίου με την Πετρολούλ για το πρωτάθλημα Ρουμανίας το Νοέμβριο του 2011 βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν ένας θερμόαιμος οπαδός της δεύτερης, βλέποντας την ομάδα του να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-0, εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και γρονθοκόπησε τον ποδοσφαιριστή της Στεάουα, Γκεόργκε Γκαλαμάζ, ο οποίος τραυματίστηκε.

Αθλητές VS οπαδών (VIDEOS)

Ο αγώνας διεκόπη πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, αφού η μπουνιά του οπαδού προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τους παίκτες να αρχίζουν με τη σειρά τους να γρονθοκοπούν όσους μπήκαν στη συνέχεια στο χορτάρι.

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες λέει ο λαός και δεν έχει άδικο, αφού ακόμα και στην - κατά τα άλλα - πολιτισμένη Αγγλία δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες ξεχνούν τους καλούς τους τρόπους και εμπλέκονται σε επεισόδια με οπαδούς. Στο ντέρμπι του Μάντσεστερ το 2009, ένας οπαδός της Γιουνάιτεντ μπήκε στο γήπεδο, με τον Κρεγκ Μπέλαμι να χάνει την ψυχραιμία του και να τον χαστουκίζει. Το περιστατικό δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις και ο ποδοσφαιριστής τη γλίτωσε με μια απλή επίπληξη.

IHN SPT 200909 MANCHESTER UNITED V MANCHESTER CITY -  Manchester City Craig Bellamy punches fan that ran on pitch


PIctures by Ian Hodgson/Daily Mail
IHN SPT 200909 MANCHESTER UNITED V MANCHESTER CITY - Manchester City Craig Bellamy punches fan that ran on pitch PIctures by Ian Hodgson/Daily Mail IAN HODGSON

Φυσικά, τα ελληνικά γήπεδα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση από αυτά τα περιστατικά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την φραστική κυρίως επίθεση ενός οπαδού στον Μιχάλη Σηφάκη. Ο διεθνής τερματοφύλακας αγωνιζόταν τη σεζόν 2009-2010 στον Άρη, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο Καυτανζόγλειο για την αναμέτρηση με τον Ηρακλή, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Super League. Ένας οπαδός του "γηραιού", μόλις στο 1ο λεπτό του αγώνα, κατευθύνθηκε προς το μέρος του Έλληνα γκολκίπερ και άρχισε να του επιτίθεται λεκτικά, με τους άνδρες ασφαλείας του γηπέδου του Ηρακλή να μένουν άπραγοι.

Αθλητές VS οπαδών (VIDEOS)
NEWSPORTS

Ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων διατήρησε την ψυχραιμία του και δεν αντέδρασε καθόλου ακόμα και όταν ο φίλαθλος τον έπιασε από τον λαιμό, ενώ όταν τελικά οι σεκιούριτι του Ηρακλή αποφάσισαν να απομακρύνουν τον οπαδό από τον αγωνιστικό χώρο, αυτός πρόλαβε και έδωσε χαστούκι στον Σηφάκη.

Πίσω στο 2008, σε ένα ακόμη ελληνικό γήπεδο, στο ΟΑΚΑ, τον γύρο του κόσμου έκανε το βίντεο με την... τρικλοποδιά που έβαλε ο Μπαστία του Αστέρα Τρίπολης σε οπαδό που εισέβαλε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης των Αρκάδων με τον Παναθηναϊκό.

Αθλητές VS οπαδών (VIDEOS)

Ο Αργεντινός ... "γκρέμισε" τον φίλαθλο και τιμωρήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα για την απερίσκεπτη συμπεριφορά του.

Το πιο "φρέσκο" επεισόδιο είναι αυτό του Σοφοκλή Σχορτσανίτη με τους οπαδούς της Χάποελ Τελ Αβίβ, το οποίο και αποτέλεσε αφορμή για το θέμα. Ο διεθνής σέντερ βγήκε εκτός εαυτού και εισέβαλε στην κερκίδα σαν μαινόμενος ταύρος, προτού τον συγκρατήσουν συμπαίκτες και σεκιούριτι.

Αθλητές VS οπαδών (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK