Ο Νίκος Μαραγκίδης στο Contra.gr: "Να παίξω μόνο έξι ματς στο ΝΒΑ και μετά ας αποσυρθώ"

Από τα αμερικανικά κολέγια στο ελληνικό πρωτάθλημα και από εκεί προς το μεγάλο όνειρο του ΝΒΑ. Διαδρομή δύσβατη αναμφίβολα, αλλά γιατί όχι; Μιλώντας με τον 20χρονο φόργουορντ του Πανιωνίου, Νίκο Μαραγκίδη, μάθαμε για όσα των ενώνουν με τον Ντόνοβαν Μίτσελ των Τζαζ, γιατί επιλέγει τον Δημήτρη Διαμαντίδη στο δίλημμα με Σπανούλη και πού κατατάσσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ο Νίκος Μαραγκίδης στο Contra.gr: "Να παίξω μόνο έξι ματς στο ΝΒΑ και μετά ας αποσυρθώ"
V.STOLIS

Ο Νίκος Μαραγκίδης είναι ένα παιδί που μετράει τ' άστρα. Τώρα ανήκει στον Πανιώνιο, ψάχνοντας τις ευκαιρίες εκείνες που θα τον καθιερώσουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για τα επόμενα βήματα στο επαγγελματικό μπάσκετ.

Βήματα σταθερά που κάνει από τα εφηβικά χρόνια του. Το επιβλητικό πέρασμα του από το λύκειο Ίμπακτ Ακάντεμι εξαργυρώθηκε με την παρουσία του στο κολέγιο Γκριν Μάοουντεν και πλέον τεστάρει τις δυνάμεις του στη Stoiximan.gr Basket League.

Κουβεντιάσαμε μαζί του και μάθαμε πολλά και διάφορα.

Αρχίσαμε από τη σύγκριση των συνθηκών που συνάντησε όσο ανέβαινε... σκαλοπάτια. Ο 20χρονος φόργουορντ παραδέχθηκε ότι " τα πράγματα μεταξύ λυκείου - κολεγίου είναι διαφορετικά. Στο λύκειο δεν ήταν τόσο απαιτητικά όσο στο κολέγιο. Ήταν λίγο πιο optional η κατάσταση. Εκεί έχεις πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθείς πιστά. Βάρη, τρέξιμο, εντατικές προπονήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, έχεις προπονητές που κάνουν φοβερή δουλειά. Η διαφορά είναι ότι στο high school είναι πολύ πιο αυστηροί. Εστιάζουν πάνω σου και φωνάζουν, γιατί μέσω της σκληρής δουλείας θέλουν να σε στείλουν σε καλά πανεπιστήμια" .

Το βασικό ατού του Μαραγκίδη, αυτό που τον "σύστησε" στο κολεγιακό κοινό, είναι το δολοφονικό σουτ του απ' έξω. Αυτό το είχε... έμφυτο. Αυτό όμως, που έπρεπε να δουλέψει περισσότερο ήταν η ενδυνάμωση του κορμιού του και ταυτόχρονα η αύξηση της μυικής του μάζας του, αφού απέναντί του είχε παιδιά με διαφορετική σωματοδομή και διάπλαση.

Πώς γίνονται, όμως, οι προπονήσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και σε τι διαφέρει η νοοτροπία με εκείνη των Ελλήνων; Ο Μαραγκίδης απαντά!

" Στις ΗΠΑ παίζονται πολλοί αγώνες. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι προπονήσεις γίνονται με πιο χαλαρούς ρυθμούς. Για να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός. Μέχρι ενός σημείου, βέβαια, το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι εδώ οι προπονήσεις είναι πιο δυνατές, πιο έντονες και εστιάζουν κυρίως στο τακτικό κομμάτι" .

Ο Νίκος Μαραγκίδης στο Contra.gr: "Να παίξω μόνο έξι ματς στο ΝΒΑ και μετά ας αποσυρθώ"

Έπειτα, αφήσαμε -για λίγο- πίσω την εμπειρία του στις ΗΠΑ και προσπαθήσαμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της μέχρι στιγμής παρουσίας του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τον ρωτήσαμε κατά πόσον η Α1 αποτελεί ιδανική επιλογή για έναν 20χρονο παίκτη όπως εκείνος, και αν ήταν στο χέρι του, ποιο πρωτάθλημα θα επέλεγε. Αποκρίθηκε ότι " το πρωτάθλημα της Α1 είναι πάρα πολύ καλό γιατί παίρνεις παραστάσεις. Ο αγωνιστικός χρόνος μπορεί να είναι μικρός για τους νεαρούς παίκτες αλλά το κλίμα στις ομάδες βοηθάει πολύ. Παίρνεις πολλά πράγματα από τους συμπαίκτες σου, που σου δίνουν συμβουλές για να βελτιωθείς.

Αν ήταν στο χέρι μου, θα επέλεγα πρωτάθλημα του εξωτερικού. Οι ευκαιρίες που δίνουν οι ελληνικές ομάδες στους νέους δεν είναι αρκετές. Πρέπει να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στα παιδιά. Όλα όμως αρχίζουν από την προπόνηση. Αν δείχνεις, ενδιαφέρον, ζήλο και όρεξη για πολλή δουλειά, θα έρθουν και οι ανάλογες ευκαιρίες" , ενώ στην συνέχεια μας αποκάλυψε: " Πριν από περίπου ένα μήνα έκανα δοκιμαστικό στην Lions De Geneve. Η Ελβετία αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή γιατί είναι ένα καλό πρωτάθλημα που σου δίνει όλα τα περιθώρια για να εξελιχθείς. Υπάρχει ενδιαφέρον και βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Όταν τελειώσει το πρωτάθλημα θ' αρχίσω εκεί προπονήσεις".

Πως βιώνει, όμως, μέχρι στιγμής την παρουσία του στην Α1 το "15" του Πανιωνίου; Τι σκέφτηκε όταν έμαθε ότι ο "Ιστορικός" θέλει να τον εντάξει στο ρόστερ του και τι έχει αλλάξει στην ομάδα από τη στιγμή που έγινε κάτοικος Πλατείας";

" Την πρώτη μου χρονιά στην Α1 τη θεωρώ φανταστική. Πολύ καλύτερη απ' όσο περίμενα! Έχω αγωνιστεί σε μικρότερες κατηγορίες και έχω να πω ότι το κλίμα στον Πανιώνιο είναι εντελώς διαφορετικό. Χρειάζομαι σαφώς βελτίωση στην άμυνα. Το σουτ το έχω ακόμη, δεν ξεχνιέται (γελάει). Οι αμυντικές προσπάθειες απαιτούν καρδιά και ο κόουτς ζητάει από εμένα τουλάχιστον 2-3 καλές σε κάθε ματς που παίζω" .

" Όταν έμαθα ότι με θέλει ο Πανιώνιος, ενθουσιάστηκα! Είναι ιστορική ομάδα και πραγματικά τρελάθηκα στο άκουσμα της είδησης. Όταν ήρθα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα γιατί είχαμε μόλις 3 νίκες. Ήμασταν σε κακή κατάσταση και η ψυχολογία ήταν πεσμένη. Τώρα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η έκτη μας νίκη με το Λαύριο μας ανεβάζει κάπως ψυχολογικά", συμπληρώνει .

Χαρακτηρίζει το φετινό πρωτάθλημα "πολύ δυνατό" και θεωρεί ότι ο Παναθηναϊκός είναι το μεγάλο φαβορί για να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος. Γιατί; Επειδή, όπως επισημαίνει, το "τριφύλλι" έχει μεγαλύτερη χημεία σε σχέση με τον Ολυμπιακό, αναγνωρίζοντας το πολύ καλό ρόστερ της ομάδας και το γρήγορο αμερικάνικο μπάσκετ, έχοντας ως παίκτη βαρόμετρο τον Νικ Καλάθη.

Ο Νίκος Μαραγκίδης στο Contra.gr: "Να παίξω μόνο έξι ματς στο ΝΒΑ και μετά ας αποσυρθώ"

Μετά ήρθε η ώρα των διλημμάτων. Δημήτρης Διαμαντίδης ή Βασίλης Σπανούλης; Μάικλ Τζόρνταν ή Λεμπρόν Τζέιμς; Με ποιόν προπονητή θα ήθελε να συνεργαστεί και γιατί; Τι θα επέλεγε μεταξύ μιας μεταγραφικής πρότασης της αγαπημένης του ομάδας και μιας από το ΝΒΑ;

Όλες του οι απαντήσεις ήταν κοφτές και κατηγορηματικές : "Διαμαντίδης! Και Ολυμπιακός να ήμουν, πάλι το ίδιο θ' απαντούσα! Είναι πολύ σπάνιος παίκτης γιατί διαθέτει τα πάντα. Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει, ήταν τα σωματικά του χαρακτηριστικά (μακριά χέρια) που τον βοηθούσαν στο παιχνίδι, οι μπασκετικές του ικανότητές και η αφοσίωσή του για το άθλημα", ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα ερωτήματα είπε:

" Ούτε Τζόρνταν ούτε Λεμπρόν. Ο αγαπημένος μου παίκτης είναι ο Κόμπε Μπράιαντ. Αν και θα ακουστεί λίγο βαρύ, επιθετικά τον θεωρώ καλύτερο από τον Μάικλ Τζόρνταν" .

" Θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς γιατί είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη. Ασχολείται πολύ με τους μικρούς και τους αναδεικνύει. Βέβαια, δεν θα έλεγα όχι και στον Πασκουάλ. Είδα τον τρόπο λειτουργίας του στα μεταξύ μας ματς με τον Παναθηναϊκό και κατάλαβα ότι είναι της ίδιας φιλοσοφίας".

" Τη δεδομένη χρονική στιγμή θα διάλεγα το ΝΒΑ. Στην Ελλάδα θα ήταν δύσκολο να αναδειχθώ. Εκεί θα βελτιωνόμουν πολύ περισσότερο και σε δύο χρόνια θα γινόμουν θηρίο. Και για πιο μετά πάλι το ΝΒΑ θα διάλεγα".

Επιστροφή και πάλι στον... μαγικό κόσμο του NBA. Αυτή τη φορά "ενοχλήσαμε" τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που αγωνίζεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τους Μιλγουόκι Μπακς. Για τον σούπερ σταρ των "ελαφιών" είχε να πει τα καλύτερα.

Τον χαρακτήρισε, άλλωστε, "απίστευτο παίκτη με τρομερά προσόντα" . Δεν θα τον κατέτασσε ακόμη στο TOP-5 με τους καλύτερους της διοργάνωσης αλλά σίγουρα, για εκείνον έχει μια θέση στην δεκάδα. Δεν φοβήθηκε, μάλιστα να το πάει λίγο παρακάτω και με περίσσιο θάρρος είπε ότι "ο Γιάννης είναι αυτός που θα πάρει τη σκυτάλη τον Λεμπρόν Τζέιμς" .

Έχει πιάσει ποτέ τον εαυτό του να φαντάζεται ότι αγωνίζεται ως συμπαίκτης του "Greek Freak"; Η απάντηση είναι "Ναι!". Όπως όμως ισχυρίζεται: "Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να δουλέψω πολύ" .

Προτού ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας και μας πει ποιες είναι οι βλέψεις του για το μέλλον, μας αποκάλυψε ότι είναι "κολλητάρια" με τον Μπεν Σίμονς των Φιλαδέλφεια 76ερς, που αποτέλεσε Νο1 στο draft του 2016, και πως διατηρεί αδελφικές σχέσεις με τον rookie-mvp των Γιούτα Τζαζ, Ντόνοβαν Μίτσελ, ο οποίος έγινε ντραφτ στο νο13 και έχει τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του σαρώνοντας τα πάντα στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game που διεξήχθη στο Λος Άντζελες!

Ο Νίκος Μαραγκίδης στο Contra.gr: "Να παίξω μόνο έξι ματς στο ΝΒΑ και μετά ας αποσυρθώ"

" Το πιο ήσυχο παιδί του κόσμου", όπως τον χαρακτηρίζει , με τον οποίον γνωρίζονται πάρα πολύ καλά από την εποχή που ήταν συγκάτοικοι και έπαιζαν μαζί στο Academy Athletic Booster .

Ο Νίκος Μαραγκίδης στο Contra.gr: "Να παίξω μόνο έξι ματς στο ΝΒΑ και μετά ας αποσυρθώ"

Όσον αφορά τα όνειρά του για το μέλλον; ΝΒΑ, ΝΒΑ και πάλι ΝΒΑ! Δεν θα άλλαζε τον μαγικό κόσμο του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ με τίποτα! Ας παίξει όπως λέει "έστω και για μια χρονιά" . Ή μάλλον, όπως τονίζει χαρακτηριστικά "να παίξω έξι ματς στο ΝΒΑ και μετά ας αποσυρθώ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK