Αποδείξεις χαρακτήρα

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την πρόκληση που αντιμετωπίζουν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ενόψει των ημιτελικών του Κυπέλλου, που δεν σχετίζεται τόσο με τακτικές, αρχικά σχήματα και επιλογές, αλλά περισσότερο με το χαρακτήρα.

Αποδείξεις χαρακτήρα
INTIME SPORTS

Οι ρεβάνς του Κυπέλλου πετούν το μπαλάκι στους γηπεδούχους, γι’αυτό και θα δούμε τους ημιτελικούς απ’τη δική τους σκοπιά. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός έχασαν στα πρώτα ματς και αμφότεροι καλούνται να ανατρέψουν τα σκορ (2-1 και 1-0) στην έδρα τους. Κανείς τους δεν έχει αποκλειστεί απ’τον πρώτο αγώνα, κανείς τους δεν έχει εξ ορισμού εύκολο έργο.

Ο Δικέφαλος έχει δύο αβαντάζ: το γκολ που πέτυχε στο Φάληρο και τα προβλήματα του Ολυμπιακού. Στη γενικότερη πτώση των ερυθρόλευκων ήρθαν να προστεθούν οι απώλειες του Χολέμπας και του Πέρες. Ένα λιγότερο επιθετικό όπλο με ταχύτητα ταιριαστή για επαναληπτικό εκτός έδρας και αναγκαία παρουσία του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο κέντρο της άμυνας, με μετατόπιση του Μαρκάνο στ’αριστερά.

Αποδείξεις χαρακτήρα
INTIME SPORTS

ΠΑΟΚ

Το ζήτημα φυσικά είναι ο ίδιος ο ΠΑΟΚ. Για το Δικέφαλο έχουμε πολύ καιρό να μιλήσουμε σε κείμενο, αν και συζητάμε συνέχεια γι’αυτόν στις Κυριακάτικες SUPER BALL και στα καθιερωμένα πια live chat το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι προσθήκες του Ιανουαρίου (πλην του βαρύ Μαντούρο) του προσέθεσαν απαραίτητα όπλα (Νάτχο, Ινσαουράλδε) και ανταγωνισμό που έλειπε σε παίκτες (Αθανασιάδης), την ώρα που ο Γεωργιάδης προσέθεσε παροπλισμένους (Σκόνδρας) και δοκίμασε μικρούς (Κουλούρης).

Παρόλα αυτά, δεν βρέθηκε σταθερότητα, κυρίως γιατί το διάστημα είναι μικρό, οι αλλαγές σημαντικές και ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να καίγεται για τα παιχνίδια Κυπέλλου και να βάζει λίγο στην άκρη το πρωτάθλημα, μέχρι να έρθουν τα play-off. Ήρθαν να προστεθούν και οι λανθασμένες επιλογές του Γεωργιάδη στο Φάληρο, όταν Λούκας, Σάλπι και Κατσουράνης έμειναν στον πάγκο, ο Νάτχο βρέθηκε μόνος μπροστά απ’την άμυνα με τον Κάτσε πιο δεξιά, ο αργός Βούκιτς πίσω απ’τον Κλάους, κτλ.

Από τότε που έγιναν οι κινήσεις του Ιανουαρίου, είναι νομίζω σαφές πως η καλή τριάδα μέσων για ένα απαιτητικό ματς είναι Κατσουράνης, Κάτσε, Νάτχο. Ένας παίκτης που ξέρει να παίζει μπροστά απ’την άμυνα, ένας για να δώσει το τρέξιμο πάνω στην μπάλα και να ενώσει τις γραμμές (ενώ θα έχει κάλυψη πίσω του) και ένας για να τρέξει με την μπάλα, να τη μοιράσει στην επίθεση, να σημαδέψει από πίσω τις κινήσεις των επιθετικών.

Τους είδαμε βασικούς στο “Βικελίδης” και όχι έκτοτε, θεωρώ πως θα πρέπει να τους δούμε στον επαναληπτικό. Τα ρεπορτάζ λένε πως η τριάδα της επίθεσης θα είναι οι Λούκας, Κλάους και Σαλπιγγίδης. Μοιάζει λογικό ο Γεωργιάδης να θέλει να στείλει την ταχύτητα του Σάλπι πάνω στον Μαρκάνο, αν και ο Λούκας συνήθως παίζει καλύτερα στα δεξιά, όταν κοιτάει το γήπεδο με την μπάλα στο αριστερό του πόδι, παρά πάνω στην αριστερή γραμμή.

Αποδείξεις χαρακτήρα
INTIME SPORTS

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός είχε τον “ευκολότερο” αντίπαλο της τετράδας, αλλά “έμπλεξε” κυρίως χάρις στις λανθασμένες επιλογές του Αναστασίου στον πρώτο αγώνα, μ’εκείνη την τετράδα μέσων αποτελούμενη από τους Μέντες, Δώνη, Ζεκά και Αμπέντ. Απολύτως λογικό να πει πως περιμένει την ομάδα του να είναι πιο επιθετική στη ρεβάνς και πως δεν το έκανε στο “Γεντί Κουλέ”: πως να το κάνει με τέτοια τετράδα. Δεν έχει τον Ολυμπιακό απέναντί του στη ρεβάνς, αλλά ο ΟΦΗ του Σα Πίντο είναι πολύ μαχητικός, βελτιώθηκε τον Ιανουάριο και το 1-0 είναι πολύ δύσκολο σκορ.

Η αποβολή του Κουτρουμπή δημιουργεί ξανά δίλημμα στην άμυνα. Ο Τριανταφυλλόπουλος μπορεί να έρθει ως παρτενέρ του Σίλντενφελντ, αλλά δεν υπάρχει ο Μαρινάκης να παίξει στη θέση του δεξιά και ο Αναστασίου δύσκολα θα εμπιστευτεί τον Σπυρόπουλο. Η εξίσωση φέρνει την πιθανότητα του Ρισβάνη στο κέντρο της άμυνας, ώστε να μείνει ο Τριανταφυλλόπουλος στα δεξιά.

Τα ρεπορτάζ θέλουν τον Αναστασίου να φτιάχνει το ρόμβο με τον Μέντες στη βάση του, τους Πράνιτς-Ζεκά μπροστά του και τον Αντζαγκούν στην κορυφή, πίσω από Μπεργκ-Πέτριτς. Ταυτόχρονη παρουσία των Μέντες-Πράνιτς έχει κάνει “βαρύ” τον Παναθηναϊκό στο παρελθόν και υποθέτω πως ο Αναστασίου θέλει τον όγκο του Μέντες κοντά στους στόπερ για τον “έλεγχο” των Παπάζογλου-Ντούντου.

Αποδείξεις χαρακτήρα

Αποδείξεις χαρακτήρα

Αμφότεροι οι γηπεδούχοι αντιμετωπίζουν μια πρόκληση μεγαλύτερη απ’τις δυσκολίες που θα τους βάλουν οι αντίπαλοι και τα σκορ που καλούνται να ανατρέψουν. Μια πρόκληση που δεν σχετίζεται τόσο με τακτικές, αρχικά σχήματα και επιλογές, αλλά περισσότερο με το χαρακτήρα.

Ο ΠΑΟΚ καλείται να περάσει επιτυχώς ένα τεστ για πρώτη φορά στη σεζόν: μέχρι στιγμής δεν πέτυχε σ’αυτά που έκριναν πολλά, στα ευρωπαϊκά δηλαδή ραντεβού που θα τον έφερναν στους ομίλους τους Champions League ή στην επόμενη φάση των νοκ-άουτ του Europa League, στο ντέρμπι του πρωταθλήματος στο Φάληρο. Η χρονιά έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά ποτέ δεν έχει βρεθεί με σιγουριά ένα βασικό στοιχείο: μια ομάδα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη πως δεν θα απογοητεύσει σ’αυτά που μετράνε.

Ο Παναθηναϊκός διανύει μια σεζόν δικαιολογημένης ευφορίας. Όμως, όλα τα φετινά επιτεύγματα μέχρι τώρα έχουν έρθει σε αναμετρήσεις χωρίς χειροπιαστό κόστος ή κέρδος. Στεναχώρησε η ήττα στην Τούμπα, χαροποίησε η νίκη επί του ΠΑΟΚ στο δεύτερο γύρο. Στεναχώρησε η ήττα στη Λεωφόρο απ’τον Ολυμπιακό, εκστασίασε το 0-3 στο Φάληρο. Κανένα απ’αυτά τα ματς δεν στέρησε κάτι απ’τον Παναθηναϊκό και κανένα δεν του αποκόμισε κάτι πέρα απ’τα μη χειροπιαστά: συναισθήματα άλλαξαν, οι βαθμοί δεν αλλάζουν και πολλά.

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα δώσουν σίγουρα μάχες για κάτι χειροπιαστό και πολύτιμο στα play-off. Πριν φτάσουν εκεί, το βράδυ της Τετάρτης είτε θα έχουν κερδίσει μια παρουσία σε τελικό είτε θα έχουν έναν οδυνηρό αποκλεισμό. Για τον ΠΑΟΚ είναι μια δοκιμασία που έρχεται μετά από φετινές αποτυχίες, για τον Παναθηναϊκό είναι η πρώτη τέτοια της χρονιάς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK