Δικηγόρος του διαβόλου

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το ντεμπούτο του Κώστα Μήτρογλου στην αρχική ενδεκάδα της Φούλαμ. Τα στατιστικά του διεθνή Έλληνα επιθετικού, τα συμπεράσματα και οι αντιδράσεις του κόσμου όπως αυτές εκφράστηκαν από τα social media.

Δικηγόρος του διαβόλου
mitroglou.jpg

Πριν καν γίνει η σέντρα στο Κάρντιφ-Φούλάμ, τα tweets των Άγγλων για το ντεμπούτο του Μήτρογλου ήταν μοιρασμένα σε τρεις κατηγορίες. Σχόλια για το look του 25χρονου επιθετικού, που κακά τα ψέμματα σε σοκάρει αν δεν το έχεις συνηθίσει, τεράστια αισιοδοξία από κάποιους για το ντεμπούτο του και προβληματισμοί για την αγωνιστική του κατάσταση από κάποιους άλλους.

Κι όταν το ματς ξεκίνησε και τελικώς ολοκληρώθηκε με οδυνηρή ήττα για τη Φούλαμ με 3-1, τότε η απόδοση του Μήτρογλου ήταν αυτή που προκάλεσε σχόλια, πολύ μεγαλύτερης έντασης. Και αυτή τη φορά, χωρισμένα σε δύο κατηγορίες. Κάποιοι τον έκραζαν για την εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο (δυστυχώς αυτοί ήταν οι περισσότεροι), την ώρα που κάποιοι βρέθηκαν να τον δικαιολογούσαν ως ανέτοιμο και να ρίξουν το φταίξιμο στη Φούλαμ.

Ποιοι είχαν δίκιο;

Χάλια

Ο Μήτρογλου ήταν κακός. Βαρύς, αγχωμένος, με διάθεση, αλλά χωρίς αποτελεσματικότητα. Επιλογές με “δεύτερη σκέψη”, μπερδεμένες, άσχημες στο μάτι. Κάποια στιγμή στη μέση του δευτέρου ημιχρόνου ο Κατσανίκλιτς έτρεξε διαγώνια προς την περιοχή και δεξιά του υπήρχε χώρος για να κινηθεί ο Μήτρογλου, είτε για να πάρει τη μπάλα, είτε για να τραβήξει παίκτη πάνω του: εμφανώς κουρασμένος, ο Κώστας δεν ξεκίνησε ποτέ την κίνηση στο χώρο.

Έδωσες μάχες με πλάτη, πήρε κάποιες, αλλά έχασε αρκετές και δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα φάουλ, να κάνει έστω μια ντρίμπλα σε 90’. Τα τελειώματα του ήταν ακίνδυνα, με εξαίρεση ένα ωραίο πλασέ με το αριστερό, που πήγε όμως κοντά στον τερματοφύλακα. Είχε μεγάλη διάθεση να προσφέρει, αλλά με ελάχιστο αποτέλεσμα. Όταν ξέρεις πως έχει κοστίσει 15 εκατομμύρια λίρες και κάθεσαι να τον δεις για πρώτη φορά βασικό, είναι πολύ εύκολο να απογοητευτείς. Και να κράξεις, είτε είσαι οπαδός της Φούλαμ, είτε ουδέτερος.

Άλλοθι

Απ’την άλλη, δεν γίνεται να πεις πως δεν προσέφερε τίποτα, ειδικά αν σκεφτείς πως όλη η ομάδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση και ο ίδιος είναι ντεφορμέ, δεν είναι 100% έτοιμος για μάχη σε αγώνα Πρέμιερ Λιγκ. Ο Μάγκατ του έδωσε ως παρτενέρ έναν 19χρονο, που δεν είχε συμπεριληφθεί ποτέ στην αποστολή σε αγώνα πρωταθλήματος και ξεκίνησε πρώτη φορά ως βασικός. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα αν είχε κοντά του έναν εκ των Χόλτμπι, Ρονταλέγκα, Καραγκούνη και αν ο Κατσανίκλιτς είχε ξεκινήσει βασικός.

Μπορεί κάποιες πάσες να εκνεύρισαν, αλλά το ταμείο λέει πως ο Μήτρογλου τελείωσε με 17/22 πάσες, έστω και μακριά απ’την περιοχή. Μπορεί κάποια τελειώματα να ήταν πολύ άσχημα, αλλά το ταμείο λέει πως κατάφερε να κάνει επτά σουτ και να βρει τέρμα με τρία εξ αυτών.

Δικηγόρος του διαβόλου
Δικηγόρος του διαβόλου

Αντί να χαθεί τελείως μετά το κακό πρώτο ημίχρονο, βοηθήθηκε απ’την είσοδο Καραγκούνη-Κατσανίκλιτς και μπήκε περισσότερο στο ματς. Πήρε το κόρνερ που εκτέλεσε ο Κάρα για το 1-1, είχε το καλύτερο τελείωμά του, έγινε για πρώτη φορά απειλητικός, έκανε πέντε σουτ σε σχέση με τα δύο του πρώτου ημιχρόνου. Με λίγα λόγια, πάλεψε αντί να παραδοθεί, κατάφερε να προσφέρει έστω και σποραδικά, παρότι ήταν βαρύς απ’την αρχή και ολοένα και περισσότερο κουρασμένος.

Τέλος, ο Μήτρογλου δικαιούται να λέει πως έχει και γκίνια, αφού είχε ασίστ-κεφαλιά και είδε το γκολ να ακυρώνεται ως οριακό οφσάιντ. Μια ασίστ, έστω και με το τελικό αποτέλεσμα να μην αλλάζει, θα ήταν μεγάλη ώθηση για την ψυχολογία του και ταυτόχρονα θα βοηθούσε στην αλλαγή του κλίματος γι’αυτόν.

Πρίσμα

Ο θεατής που θα τον δει ψύχραιμα μπορεί να καταλάβει πως δεν βλέπει έναν ποδοσφαιριστή στην καλύτερη φόρμα του, που τόσο μπορεί. Ο Μήτρογλου φαίνεται πως είναι βαρύς, χωρίς φόρμα, χωρίς αυτοπεποίθηση και πως ντεμπουτάρει σ’αυτήν την κατάσταση, σε απαιτητικό πρωτάθλημα, με μια κακή ομάδα.

Αλλά, όπως είναι φυσιολογικό, δεν έχουν όλοι τη διάθεση να δουν τη συνολική εικόνα ή να κάνουν υπομονή. Καλώς ή κακώς, οι αριθμοί ορίζουν το πρίσμα. Αν ο Μήτρογλου ήταν 20 χρόνων κι είχε κοστίσει 2 εκατομμύρια ευρώ, όλοι θα έλεγαν πως ήταν καλός για ντεμπούτο στην Πρέμιερ. Όμως, τώρα είναι ο 25χρονος που έχει επτά γκολ τα τελευταία δύο χρόνια στο Champions League, έστειλε τη χώρα του στη Βραζιλία, έχει καμιά 40αριά γκολ τα τελευταία δύο χρόνια και κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ.

Τόσα κόστισε στη Σουόνσι και ο Μπονί, που ήρθε το καλοκαίρι ως πρώτος σκόρερ στην Ολλανδία. Μόνο που ο Μπονί φέτος έχει ήδη 19 γκολ σε Αγγλία και Europa League και κανείς δεν τον λέει παλτό. Αυτά περιμένουν και απ’τον Μήτρογλου, χωρίς διάθεση να σκεφτούν τα χάλια της Φούλαμ και πως ο ίδιος παίζει χωρίς να είναι 100% έτοιμος. Σκληρό, ίσως και άδικο, αλλά έτσι πάει. Οι δικηγόροι του διαβόλου θα είναι λίγοι και οι φωνές των άλλων θα σκεπάσουν τις δικές τους.

Πτώση

Η τωρινή πραγματικότητα είναι πως ο ντεφορμέ παίκτης δεν παίρνει βοήθειες απ’την ομάδα και η προβληματική ομάδα δεν παίρνει τίποτα απ’την ακριβότερη μεταγγραφή της. Όλοι χάνουν. Εκτός φυσικά απ’τον Ολυμπιακό, θα πει κάποιος, που πήρε το μάξιμουμ των χρημάτων, τη στιγμή που έπρεπε. Το γράφαμε και τότε, ήταν λανθασμένες οι οποιεσδήποτε σκέψεις του στιλ “δεν έπρεπε να τον δώσουν”. Η κίνηση ήταν 100% σωστή για τον Ολυμπιακό .

Αποδεικνύεται, όμως, πως δεν έχει βγει σε καλό ούτε στον Μήτρογλου, ούτε στη Φούλαμ. Η κίνηση του είχε πολλά ρίσκα, το συζητούσαμε όταν έγινε η μεταγγραφή και οι περισσότεροι σχολίαζαν περισσότερο το deal του Ολυμπιακού και τον ερχομό Βαλντές. Ο Μήτρογλου πήγε σε ομάδα που δεν είχε την πολυτέλεια να τον περιμένει, να ζήσει χωρίς αυτόν. “Πίεση και μάλιστα μεγάλη”, λέγαμε τότε.

Έτσι βρέθηκε αρχές Μαρτίου σε θέση σχεδόν εφιαλτική: αγωνίζεται ενώ δεν είναι 100% φιτ, σε ούτως ή άλλως προβληματική ομάδα, που κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό. Εκτίθεται, πολύ άσχημα, χωρίς να φέρει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης. Μπήκε στο ασανσέρ για να ανέβει στους πάνω ποδοσφαιρικούς ορόφους και ξαφνικά έχει βρεθεί τόσο χαμηλά, που χρειάζεται να παλέψει πολύ για να βρεθεί στο επίπεδο που ήταν πριν τέσσερις μήνες.

Μαχητής

Μετά τον αγώνα, ο Μάγκατ δήλωσε πως “ο Μήτρογλου δεν έχει συνηθίσει να δίνει μάχη υποβιβασμού. Ήρθε από την καλύτερη ομάδα της Ελλάδας, που ήταν πολύ καλύτερη απ’τις άλλες. Έχει συνηθίσει να σκοράρει, αυτή είναι η δύναμή του, αλλά εδώ είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και χρειάζεται να συνηθίσει, να προσαρμοστεί”.

Ο Γερμανός τον κάλυψε 100%, περιγράφοντας τέλεια τις συνθήκες και το βαθμό δυσκολίας που έχει η αποστολή του Μήτρογλου. Λάθεψε μόνο σε κάτι: ο Μήτρογλου έχει συνηθίσει να δίνει μάχες. Αυτό κάνει σε όλη του την καριέρα, παλεύει. Για να ξεπεράσει όσα προκάλεσε εκείνο το χαμένο πέναλτι στην Κύπρο, για να σώσει μόνος του τον Πανιώνιο και να οδηγήσει ψηλά τον Ατρόμητο. Για να γίνει ηγέτης μακριά απ’το λιμάνι και να γυρίσει καλύτερος, για να κερδίσει τη θέση του στον Ολυμπιακό, να γίνει ηγέτης και των ερυθρόλευκων. Για να κερδίσει επιτέλους και τον Σάντος και να τον ανταμείψει και αυτόν με γκολ.

Δεν είναι μια πρωτόγνωρη αναποδιά αυτό που βιώνει ο Μήτρογλου τώρα στη Φούλαμ. Στην πραγματικότητα είναι ένα ακόμα εμπόδιο, μια ακόμα πίστα που ξεκινάει δύσκολα, μια ακόμη φορά που χρειάζεται να δώσει απαντήσεις. Νέο διαγώνισμα για έναν μαθητή που η εικόνα του σου λέει πως δεν έχει καμία διάθεση να παλέψει, αλλά τα φαινόμενα απατούν και καταφέρνει πάντα να περάσει την τάξη.

Αισιοδοξία

Γι’αυτό και κλείνουμε με το εξής: αν κρίνω το ντεμπούτο του καθαρά αγωνιστικά, τότε και εγώ θα πρέπει να πω πως είδα έναν ποδοσφαιριστή που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να τα βγάλει πέρα σ’αυτό το επίπεδο. Όμως, εκτός από έναν απογοητευτικό Μήτρογλου, είδα και τον Μήτρογλου που δεν το έβαλε κάτω, που δεν κρύφτηκε παρότι ήταν εμφανές πως το σώμα του δεν τον βοηθούσε, που κατάφερε να παλέψει και να μην στρέψει το βλέμμα στο χορτάρι απογοητευμένος, να μην παραδοθεί.

Ο “ποδοσφαιριστής Μήτρογλου” δεν ήταν σε θέση για πολλά, αλλά ο “άνθρωπος Μήτρογλου” έκανε ο,τι καλύτερο μπορούσε, παρότι οι συνθήκες θα δικαιολογούσαν το να τα παρατήσει. Κι αυτό με κάνει να αισιοδοξώ, γιατί οι “άνθρωποι” κάνουν τις καριέρες, όχι οι “ποδοσφαιριστές”.

Δείτε τα highlights από το παιχνίδι Κάρντιφ-Φούλαμ:

Διαβάστε ακόμη:

Μάγκατ: "Δεν έχει συνηθίσει ακόμα ο Μήτρογλου"

29η αγ.: Ξέφυγε η Τσέλσι, ξέσπασε η Γιουνάιτεντ

Ο Μήτρογλου της Φούλαμ

News 24/7

24MEDIA NETWORK