Η... εορταστική βαθμολογία της Super League

Το κάναμε πρώτη φορά πέρσι, γιατί να μην το συνεχίσουμε. Μια ματιά αξιολόγησης στις 18 ομάδες της Super League, λίγο πριν τη σέντρα στο νέο έτος. Εννοείται πως τη γενική αξιολόγηση την έχει κάνει η βαθμολογία: (σχεδόν) όλοι έχουν τη θέση που τους αξίζει. Με καλύτερο βαθμό το +5, χειρότερο το -5 και βάση το μηδέν, εμείς βαθμολογούμε τις ομάδες κρίνοντας τις προσδοκίες που υπήρχαν απ’αυτές όταν έγινε η σέντρα του πρωταθλήματος και αυτά που μας έχουν δείξει στον Α' γύρο.

Η... εορταστική βαθμολογία της Super League
INTIME SPORTS

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει τσεκάρει όλα τα κουτιά. Αήττητος, με νίκες στα δύο ντέρμπι, με πολλά γκολ, με το επιθετικό παιχνίδι που έλειπε τέτοια εποχή πέρσι απ’την ομάδα του Ζαρντίμ και ικανοποιεί τον κόσμο του. Αυτά ήταν τα ζητούμενα, αυτά έχει δείξει. Υπάρχουν όμως και αυτά που είδαμε και δεν περιμέναμε: τον Σάμαρη πρωταγωνιστή, τον Μήτρογλου να παίρνει τη δόξα απ’τον Σαβιόλα και όλα τα παραπάνω να γίνονται με τον Μίτσελ, που μπήκε με πολλή γκρίνια στην αφετηρία. Βαθμός +4.

ΠΑΟΚ

Ο Δικέφαλος δεν παρουσίασε πολλές εκπλήξεις. Ενισχύθηκε, αλλά άφησε και τρύπες: φάνηκαν και τα δύο. Καλή εικόνα με την μπάλα, κυριαρχία, δουλειά στα στημένα, αλλά και προβληματικό τρανζίσιον, κουρασμένος και αρκετές φορές δυσλειτουργικός άξονας, δυστοκία. Προσπαθεί να κερδίσει τον Κίτσιου, έχει πρωταγωνιστή τον Λούκας, αλλά έχει απογοητευτικό τον Κλάους και σε καθοδική πορεία τον Στοχ, που τον έφαγε η γκρίνια. Θα έπαιρνε μηδέν, αφού τα περισσότερα είναι αναμενόμενα, αλλά θα πάρει -1 για την τεσσάρα στο Φάληρο.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Φάνηκε από νωρίς πως θα είναι ο “φετινός Αστέρας Τρίπολής”. Έκανε την καλύτερη εγχώρια μεταγραφή με τον Παπαδόπουλο, είναι αήττητος στο Περιστέρι, αλλά δυσκολεύεται εκτός έδρας (όπως οι περισσότερες ομάδες στο πρωτάθλημα). Με τον Παράσχο παίζει το πιο ωραίο 4-4-2 της χώρας, Παπαδόπουλος και Ναπολεόνι είναι το πιο ταιριαστό επιθετικό δίδυμο, ο Ούμπιδες είναι ο “πάρε-βάλε” και ο Ιγκλέσιας σταθερά ο καλύτερος κόφτης. Μοναδική παραφωνία, ο απογοητευτικός Σηφάκης. Παίρνει (μόνο) +3 γιατί ήταν κακός στο 2ο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ και ισοφαρίστηκε και γιατί μπορεί να βελτιωθεί μακριά απ’το Περιστέρι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Άδειο ΟΑΚΑ, Φερέιρα και Βαρέλα, Πίντο, Βελάσκες, Καζιγιάμα, Κάιπερ, Εσπάρθα, ο “μάγος” Σισοκό που σκόραρε σε ένα ματς, ο τουρίστας Κουϊνσι. Και μόνο που άλλαξαν όλα αυτά, το έργο θα ήταν αυτομάτως καλύτερο για τον Παναθηναϊκό. Αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα, καλή εικόνα με την μπάλα, αρκετές φορές προβληματική χωρίς αυτήν. Ανέβηκε λίγο ο Μέντες, σταθερά καλός ο Μπεργκ, απογοητευτικός ο Σίλντενφελντ, αυξανόμενο κέρδος η παρουσία όλων των μικρών και κυρίως αυτή του Λαγού και του Κλωναρίδη. Τον περιμέναμε καλύτερο από πέρσι τον Παναθηναϊκό και τέτοιος παρουσιάστηκε. Παίρνει +2 γιατί έχει ακόμα περιθώρια και θα έπρεπε να έχουμε δει περισσότερο τους Κλωναρίδη-Αντζαγκούν.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Φάνηκε από νωρίς πως το έργο θα είναι χειρότερο από πέρσι. Το κενό του Ράγιο δεν γινόταν να αναπληρωθεί, το γυαλί με τον Τσιώλη είχε ραγίσει από πέρσι, ο Μπαράλες δεν παίζει με τους υπόλοιπους όπως το έκανε ο Περόνε και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει το δίδυμο Μπαρτολίνι-Σανκαρέ. Ο Αστέρας έχει τέσσερις ισοπαλίες σε εννιά ματς στην έδρα του, ενώ πέρσι έκανε μόλις δύο ισοπαλίες και δύο ήττες στα 15 παιχνίδια στην Τρίπολη. Εξακολουθούν να είναι καλοί ο Ντε Μπλάσις με τον Ουσέρο, ενδιαφέρουσα περίπτωση ο δεξιός μπακ Λούι. Ο Αστέρας παίρνει -3 μόνο και μόνο γιατί ο Ναβάρο έπαιξε δύο ματς ως δεξί μπακ.

ΞΑΝΘΗ

Αναμενόμενα ο Πανόπουλος έκανε τα δικά του, ξεκίνησε με Καραγεωργίου, πήγε σε Κεχαγιά και κατέληξε σε Μάουρερ. Με τον τελευταίο στον πάγκο, ξέραμε τι θα δούμε. Επιθετικό ποδόσφαιρο, παραγωγή, γκολ, αλλά και αμυντικά προβλήματα. Η Ξάνθη έχει ήδη έξι εντός έδρας νίκες, ενώ πέρσι έκανε πέντε σε όλο το πρωτάθλημα. Φωτιές πετάει η τριάδα Κάλβο, Σολτάνι, Σολάρι, πλαισιωμένη είτε απ’τον Μάνταλο είτε απ’τον Μαρέν. Ευχάριστη έκπληξη ο Τριάδης, που έγινε βασικός στα τελευταία ματς κι έχει ήδη σκοράρει δυο φορές. Για τον τελευταίο η Ξάνθη θα πάρει +2, που μπορεί να αυξηθεί με καλύτερη συγκομιδή εκτός έδρας.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Ανάμεικτα συναισθήματα. Η ομάδα δεν είχε πολλές αλλαγές από πέρσι, αλλά δεν είχε τον Χριστόπουλο στον πάγκο και στην ουσία ξεκίνησε χωρίς τον Ντε Βινσέντις: ο Αργεντινός ήταν φάντασμα στην αρχή της χρονιάς, πήρε μπρος με τον Τσιώλη, αλλά τώρα αποχωρεί. Αντιθέτως, ο Τσάβες ενθουσίασε στο ξεκίνημα και χάθηκε στην πορεία. Σταθερές αξίες ο Κοροβέσης με τον Ίλιτς, πολύ καλό πρωτάθλημα απ’τον Τσουκαλά. Θα πάρει +2 για τις επτά εντός έδρας νίκες (μόνο Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν περισσότερες), αλλά και τις μηδέν νίκες μακριά απ’τα Γιάννενα.

ΟΦΗ

Δύο ήττες και πέντε ισοπαλίες σε επτά ματς με τον Δερμιτζάκη, πέντε νίκες, μια ισοπαλία και τέσσερις ήττες σε δέκα ματς με τον Σα Πίντο. Ο Πορτογάλος πιστώνεται πολλά, αλλά η βελτίωση οφείλεται εν πολλοίς και στην άνοδο των παικτών που δεν είχαν παιχνίδια πέρσι και χρειάζονταν χρόνο για να αποκτήσουν ρυθμό. Ζε Εντουάρντο, Όγιος, Μακουκούλα προσφέρουν πλέον σταθερά, το ίδιο και ο Κουτσιανικούλης, που θα λείψει στην τιμωρία του, και ο Παπάζογλου, που κάνει άβολη τη σύγκριση με τον Αναστασιάδη. Απλόχερο +3 στην πιο γεμάτη έδρα του πρωταθλήματος, που κράτησε όρθιο τον ΟΦΗ μέχρι να έρθει η πρώτη νίκη.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

Με τον Μάντζιο στον πάγκο είναι η μοναδική ομάδα της κατηγορίας που αλλάζει εύκολα από το 4-2-3-1 στο 3-4-1-2. Έχασε και τους δύο περσινούς σολίστ, Παπαδόπουλο και Βαϊρουά, αλλά κατάφερε το πολύ δύσκολο: βρήκε τους εκπληκτικούς Κάσες και Ίγκορ, που κάνουν πράγματα και θαύματα. Πολύτιμοι και οι Ρομέου-Τζάννης, άξιο +3 για την ομάδα του Μάντζιου, που δημιουργεί προσδοκίες για την πορεία τους στους πάγκους.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Ρισπέκτ στον Μάκη Χάβο. Καλύτερη εντός έδρας άμυνα του πρωταθλήματος (έχει δεχθεί ένα τυχερό γκολ απ’τον Λεβαδειακό), παρότι υποδέχθηκε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και δεν κλείνεται για να πάρει αποτέλεσμα, αλλά παίζει μπάλα. Ο Μπικέι συμμάζεψε τα μετόπισθεν, ο Γκάλο με τον Μπακάκη φτιάχνουν τρομερή δεξιά πλευρά, ο Τζούνιορ βράχος στο κέντρο, ο Θεοδωρίδης έχει τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ, ο Μπόγιοβιτς τίμιος στην κορυφή και σκοράρει μέχρι κι ο γίγας Καμαρά. Σε 17 ματς έχει 21 βαθμούς και τη χρονιά που έπεσε είχε 28 βαθμούς σε 30 αγώνες. Δεν παίρνει +5, αλλά +4, γιατί ακόμα δεν έχει νίκη εκτός.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

Στα μάτια πολλών θα έδινε μάχη για τη σωτηρία. Ξεκίνησε εκπληκτικά, αλλά ξαφνικά βρέθηκε να έχει μία νίκη στα τελευταία εννιά ματς. Παράγει, σκοράρει, έχει νέα αστέρια τους Πελέ και Μπαντιμπαγκά, τρία γκολ ο Διαμαντάκος, παίρνει πράγματα απ’τους ‘παλιούς’ Ρομάνο, Βερπακόφσκις, Αναστασάκο, αλλά λείπει ο τρόπος για αποτελέσματα: τουλάχιστον δύο απ’τις τρεις τελευταίες ισοπαλίες (με Άρη, Απόλλωνα και Καλλονή) θα έπρεπε να είναι νίκες. Το άσχημο σερί του δίνει απλώς ένα +1.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Με νύχια και με δόντια. Χωρίς τον πάτερ-φαμίλια Γουνδουλάκη, χωρίς λεφτά και στην ουσία χωρίς ξένους. Με τον γίγαντα Αραβίδη στην κορυφή, με τους 23χρονους Λαμπρόπουλο-Αυλωνίτη στην άμυνα, τον πολύτιμο Μητρόπουλο στο κέντρο, τον Κολοβό να έχει εκλάμψεις και τους Μενδρινό και Καπαντάη να δίνουν ο,τι έχουν. Τα γκολ έρχονται δύσκολα, τα αποτελέσματα ακόμα δυσκολότερα. Η πλατεία έχει τρόπο να καψουρεύει όσους παίζουν εκεί και να τους κάνει να παλεύουν no matter what. Απεριόριστος σεβασμός και +5 για τους 20 βαθμούς, που μοιάζουν με άθλο.

ΚΑΛΛΟΝΗ

Οι Χάρλεμς του ελληνικού πρωταθλήματος. Όχι γιατί είναι ομάδα επίδειξης, αλλά γιατί δίνουν αγώνες σ’όλη τη χώρα. Με μια βαλίτσα στο χέρι, το έργο δύσκολα θα μπορούσε να είναι σταθερό: τρεις σερί νίκες, μετά πέντε σερί ήττες, μετά πάλι τρεις σερί νίκες, μετά τέσσερις σερί ήττες. Αν δεν κερδίσει, χάνει, κι αν δεν συντριβεί, θριαμβεύει. Απόλυτος πρωταγωνιστής ο Λεοζίνιο και ο Μαντζουράκης, που κατάλαβε πως χωρίς έδρα δεν έχει νόημα να φτιάξει μια ομάδα που θα παίζει άμυνα για 34 αγωνιστικές: επίθεση μπας και μαζέψουμε βαθμούς και σωθούμε χωρίς έδρα. Αν μάθει να παίρνει και ισοπαλίες όταν είναι για να χάσει, θα σωθεί. Μέχρι τότε, +4 γιατί αυτό που περνάει είναι πρωτόγνωρο και το παλεύει.

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Το πράγμα, Μαρίνο Ουζουνίδη, στράβωσε με το καλημέρα. Δύο πρώτα ματς εντός έδρας και στα δύο ο αντίπαλος με δέκα παίκτες. Το 2-0 με τη Βέροια έγινε 2-2, το 1-0 με τον Αστέρα έγινε 1-1. Ευτυχώς υπήρχε ο Άρης, για να πάρει τη μοναδική νίκη στις πρώτες 10 αγωνιστικές. Ο Αναστό ανέλαβε άλλη μία αποστολή απ’αυτές που είναι καθηγητής. Υπέρ-τίμιος ο Τόρες, μεγάλος ο Φανούρης, πολύτιμος ο Τετέ, ο Μπέλιτς πρέπει να δώσει γκολ εκτός από ασίστ. Το ρόστερ δεν ήταν για να το πάρει ο Αναστό με μία νίκη, με αυτόν η ομάδα ανεβαίνει στο -2 απ’το -4.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Kompotis FC, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Δράμα με τον Λεμονή, ένα ματς με τον Φαράντο, δράμα και με τον Καραγεωργίου. Η χειρότερη εκτός έδρας συγκομιδή του πρωταθλήματος με μόλις έναν βαθμό, η χειρότερη άμυνα με 33 γκολ παθητικό, τυχερές κάποιες απ’τις νίκες εντός έδρας. Δεν αναπληρώθηκε το δίδυμο Ζησόπουλου-Κόρμπου, Μάρτινς και Μάντζιος κάνουν ο,τι μπορούν. Το κακό είναι πως πλέον έχουν τηλεοπτική μετάδοση ακόμα και τα ματς που γίνονται Κυριακή μεσημέρι. Παίρνει -4 και πολύ είναι.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Στήριξε Βοσνιάδη, αλλά δεν περπάτησε. Δεν έπρεπε να έχει έρθει ποτέ ο Τεννές, οι ομάδες πια σώζονται με παραγωγή, όχι με αντί-ποδόσφαιρο. Μάζεψε βαθμούς με τον γίγα Σάντσες, αλλά έχει ακόμα δρόμο. Τεράστιος ο Κόρμπος, πολλά προβλήματα στην άμυνα, ο Τζόρβας ή του ύψους ή του βάθους, καλό νέο η επιστροφή με γκολ του Πετρόπουλου, ο Φαρινόλα πάλευε μόνος του. Δεν παίρνει πάνω από -3, γιατί δεν δικαιολογείται τέτοια φτώχεια για την ομάδα που έκανε τις περισσότερες μεταγγραφές μετά τον Ολυμπιακό.

ΒΕΡΟΙΑ

Δεν μας έφτανε η Kompotis FC, έχουμε και την Arvanitidis FC. Έφαγε μετά από τρία ματς τον Στεφάνοβιτς, που πήρε ισοπαλία στην πρεμιέρα με δέκα παίκτες παρότι έχανε 2-0, νίκησε τον ΟΦΗ, πήρε 1-1 στη Λεωφόρο και έφερε τον τίμιο Μρντάκοβιτς για την κορυφή της επίθεσης. Τι να συζητήσουμε; Στα επόμενα οκτώ ματς κάθισαν στον πάγκο τρεις διαφορετικοί προπονητές και κανείς δεν έκανε νίκη. Θα πάρει πάλι κανένα πέναλτι σαν αυτό που πήρε πέρσι με την Κέρκυρα και θα σωθεί. Μέχρι τότε, -5. Είπαμε, παραγοντικό είναι το ποδόσφαιρο μας, αλλά υπάρχουν και όρια.

ΑΡΗΣ

Δράμα χωρίς τέλος. Χωρίς ποιότητα, χωρίς φυσική κατάσταση, χωρίς ηθικό, χωρίς σχέδιο, με 142 αμειβόμενους ποδοσφαιριστές. Δύο νίκες κι αυτές τις έδωσε ο Ουντότζι, που αποχαιρέτησε, κι έμεινε μόνος ο Τάτος, που πήρε κόκκινη στο τελευταίο ματς, και ο απογοητευτικός φέτος Αγάνθο. Επανήλθε ο Σκόνδρας, μαζί και ο Παπαδόπουλος, που λογικά τον προσέλαβαν με αναπάντητη (σόρι Σούλη). Οι δυο τους έσωσαν πέρσι το καράβι, μόνο που είχαν και ξανθή βοήθεια. Η μοναδική ομάδα χωρίς εντός έδρας νίκη, παίρνει -3 γιατί ξέραμε πως το έργο είναι δύσκολο και για τον τρόπο που πήρε τις δύο εκτός έδρας νίκες σε ματς που δέχθηκε τέσσερις κόκκινες.


News 24/7

24MEDIA NETWORK