H υπέρβαση με τον Ολυμπιακό, το μπάτζετ και το 4-4-2

Ο Ατρόμητος πετυχαίνει πράγματα για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν. Την Τετάρτη το απόγευμα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη φετινή πρόκληση, το να προκριθεί στο Κύπελλο εις βάρους του Ολυμπιακού. Όμως, πριν μάθουμε αν ο Ατρόμητος θα τα καταφέρει ή οι ερυθρόλευκοι θα περάσουν στους τέσσερις, αξίζει να αποδώσουμε τα εύσημα στους Περιστεριώτες για όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα στη σεζόν.

H υπέρβαση με τον Ολυμπιακό, το μπάτζετ και το 4-4-2
atromitos1.jpg

Ξεκινήσαμε λέγοντας πως είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά έντονης παρουσίας του Ατρομήτου γιατί νομίζω πως η ματιά μας αξίζει να ξεκινήσει απ' το παρελθόν. Γιατί αν πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή, νομίζω πως θα εκτιμήσουμε με το σωστό τρόπο όσα συμβαίνουν φέτος.

2011

Το 2011 ο Ατρόμητος έπαιξε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ιστορική επιτυχία με μέγεθος που δεν αλλοιώνεται απ’την έκβαση του αγώνα με την ΑΕΚ και τα όσα συνέβησαν έξω απ' τις τέσσερις γραμμές. Όμως, εκτός απ' την ιστορική παρουσία στον τελικό, η χρονιά δεν είχε καλά νέα.

Η ομάδα τελείωσε το πρωτάθλημα με μία νίκη στους τελευταίους 11 αγώνες, εκείνο το 3-1 επί ενός χαλαρού Ολυμπιακού. Αυτή η νίκη είχε κρατήσει τον Ατρόμητο στην κατηγορία, σε μια χρονιά που έκανε μόνο επτά νίκες στο πρωτάθλημα και τερμάτισε με αρνητικό συντελεστή τερμάτων, 30-34. Τέλος, ακόμα και η πορεία του Κυπέλλου δεν είχε έρθει με κάποια ιστορική πρόκριση: ο Ατρόμητος είχε αποκλείσει την Αναγέννηση Γιαννιτσών, την Καβάλα, τον Διαγόρα και τον Ολυμπιακό Βόλου.

2012

Το 2012 υπήρξε βελτίωση και στις δύο διοργανώσεις. Στο πρωτάθλημα κυρίως, αφού ο Ατρόμητος έκανε άλμα απ' τη 12η στην 4η θέση. Ισόβαθμος με τον ΠΑΟΚ, δύο βαθμούς πάνω απ’ την ΑΕΚ. Τίμιος και στα play-off, δύο νίκες, δύο ισοπαλίες, δύο ήττες και πλασάρισμα στην 3η θέση, με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Στο Κύπελλο η δεύτερη σερί παρουσία στον τελικό ήταν καλύτερη απ' την πρώτη. Αφενός γιατί η πορεία προς τον τελικό δεν είχε μόνο χαμηλά εμπόδια, αλλά και τον συγκλονιστικό προημιτελικό στην Τούμπα: ισοφάριση στο 90’ σε 1-1, πρόκριση στην παράταση με 1-2, σε μια βραδιά-ορόσημο. Το Κύπελλο χάθηκε και σ' αυτόν τον τελικό, αλλά ο Ατρόμητος σαφώς και ήταν καλύτερος στην ήττα με 1-2 απ’τον Ολυμπιακό απ' ότι κόντρα στην ΑΕΚ ένα χρόνο πριν: ισοφάρισε, έπαιξε παράταση, λύγισε στο 118’.

2013

Πέρσι το μενού δεν είχε κάτι καλό στο Κύπελλο, εκεί ο Ατρόμητος αποκλείστηκε νωρίς. Στο πρωτάθλημα μπορεί το φινάλε να τον βρήκε στην ίδια θέση με τη σεζόν 2011-12, αλλά η αλήθεια είναι πως τα highlights της χρονιάς ήταν περισσότερα και σημαντικότερα.

Σε μια χρονιά περίεργη, ο Ατρόμητος ξεκίνησε με Μπάγεβιτς, συνέχισε με Αναστόπουλο και τελείωσε με τον Παράσχο. Παρόλα αυτά και παρότι δεν είχε πια τον Μήτρογλου, νίκησε τον ΠΑΟΚ στο Περιστέρι, πήρε ισοπαλία στην Τούμπα και έσπασε το αήττητο του Ολυμπιακού, μ' ένα ιστορικό 3-2 στο Φάληρο. Κι όταν ήρθε η ώρα των play-off, νίκησε μέσα-έξω τον ΠΑΟΚ και έχασε το εισιτήριο για τα προκριματικά στο Champions League μόνο επειδή "αυτοκτόνησε" στο τελευταίο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης.

Φετινά βήματα κι αριθμοί

Για τρεις σεζόν σερί, ο Ατρόμητος πετύχαινε πράγματα. Κάθε χρονιά κάτι περισσότερο, κάτι που δεν είχε κάνει την προηγούμενη. Στη ρεβάνς κόντρα στον Ολυμπιακό καλείται να πετύχει και φέτος κάτι παραπάνω, πρωτόγνωρο, να αποκλείσει τους ερυθρόλευκους. Όμως, ακόμα και χωρίς πρόκριση την Τετάρτη, έχουν ήδη κάνει τα παραπάνω βήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Ατρόμητος τρέχει αήττητο σερί 13 αγώνων, με εννέα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Έχει 13 νίκες, έξι ισοπαλίες και μόλις μία ήττα στα τελευταία 20 παιχνίδια, με τέρματα 33-12. Η ομάδα του Παράσχου έχει ήδη 49 βαθμούς μετά από 24 αγώνες, τρεις περισσότερους απ’τους 46 που είχε πέρσι μετά από 30 αγώνες και έναν λιγότερο απ’το ρεκόρ των 50 της σεζόν 2011-12.

Ακόμα και με μόλις 24 αγώνες, ο Ατρόμητος έχει ήδη πετύχει 38 γκολ, περισσότερα απ' τα 26 του 2013 και τα 32 του 2012. Ακόμα και με μόλις 24 αγώνες, έχει ήδη 14 νίκες, ενώ σ' ολόκληρο το περσινό πρωτάθλημα είχε 11 και στο προπέρσινο 13. Είναι αήττητος στο γήπεδό του, έχει φέρει εκεί ισοπαλίες με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, έχει νικήσει με ανατροπή τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, έχει χάσει δύσκολα στο "Καραϊσκάκης" για το πρωτάθλημα και έχει πάρει 0-0 στο πρώτο ματς του Κυπέλλου.

Μπάλα

Κι όλα αυτά ο Ατρόμητος τα έχει πετύχει ενθουσιάζοντας. Με δουλεμένο και "σωστό" 4-4-2 στους περισσότερους αγώνες, με διάθεση για μπάλα, με επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά και παθητικό μόλις έξι γκολ εντός έδρας. Με αμιγώς ελληνική και πολύ έμπειρη αμυντική γραμμή, με ηγετική φυσιογνωμία μπροστά της για μια ακόμη σεζόν τον Ιγκλέσιας: τον καλύτερο κόφτη του πρωταθλήματος, που ταυτόχρονα σκοράρει σε μεγάλα παιχνίδια και δίνει νίκες.

Με τον Παπαδόπουλο να έχει εννέα γκολ, όσα έχει και ο Μπεργκ που ενθουσιάζει στον Παναθηναϊκό και μόλις δύο λιγότερα απ' όσα έχει ο πολύς Σαβιόλα. Με το μάγο Ούμπιδες να έχει εννέα ασίστ, μία λιγότερη απ' τις δέκα του Τσόρι και μία περισσότερη απ' τις οκτώ του Λούκας. Παπαδόπουλος και Ούμπιδες, Ιγκλέσιας και Λαζαρίδης: ηγέτες σε κάθε γραμμή. Με Γιαννούλη και Δημούτσο να ωριμάζουν στα 25, με τον Καραμάνο στα 22 να αρχίζει πλέον να σκοράρει συχνότερα, με τους έμπειρους Μπρίτο, Γκαρσία, Ταυλαρίδη, Φυτανίδη και Νάστο να συμπληρώνουν το καστ.

Φτηνότερος

Κι όλα αυτά χωρίς να έχει το μπάτζετ του ΠΑΟΚ, αλλά ούτε και του Παναθηναϊκού, που αμφότεροι έχουν ακριβότερα ρόστερ (αν και με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους). Παρόλα αυτά, ο πολύ πιο ακριβός ΠΑΟΚ είναι μόλις δύο βαθμούς πάνω απ' τον Ατρόμητο και ο πιο ακριβός Παναθηναϊκός είναι πίσω του έξι πόντους, με χειρότερη επίθεση και άμυνα. Ομάδες και πιο ακριβές, και με περισσότερο κόσμο, και με πολύ πιο βαριές φανέλες.

Η τετράδα Παπαδόπουλος, Ούμπιδες, Ιγκλέσιας και Λαζαρίδης παίρνει πολύ λιγότερα απ' αυτήν των Μπεργκ, Πράνιτς, Μέντες και Σίντενφελντ ή απ’αυτήν των Αθανασιάδη, Λούκας, Τζιόλη/Μαντούρο και Λόπεθ/Κατσουράνη. Η τετράδα του Ατρόμητου αμείβεται συνολικά με περίπου 600.000 ευρώ, την ώρα που μόνο η απόκτηση του Λούκας και ο δανεισμός του Στοχ κόστισαν 1.700.000 στον ΠΑΟΚ και ο Πράνιτς κοστίζει από μόνος του 600.000 ευρώ μαζί με την εφορία.

Πολύ δρόμο

Δεν έριξαν μόνο οι "πράσινοι" το μπάτζετ, το έριξε και ο Ατρόμητος. Όμως, παρότι δίνει λιγότερα απ' όσα έδινε πριν 2-3 χρόνια, παρότι το ταβάνι των συμβολαίων είναι γύρω στις 150.000 ευρώ και με μπόνους αγγίζει τις 200.000, η ομάδα του Σπανού και του Παράσχου είναι καλύτερη. Μπορεί και πετυχαίνει περισσότερα απ' αυτά των προηγούμενων χρόνων. Στο πρωτάθλημα, εκεί που είναι ο πραγματικός καθρέφτης των ομάδων, οι επιδόσεις είναι οι κορυφαίες όλων των εποχών.

Μπροστά υπάρχουν η ρεβάνς με τον Ολυμπιακό κι η συνέχεια του πρωταθλήματος, τα play-off. Όμως, δεν χρειάζεται να περιμένουμε την έκβαση αυτών των μαχών για να πούμε respect στο φετινό Ατρόμητο. He' s come a long way.

News 24/7

24MEDIA NETWORK