O ΠΑΟΚ του CL: ένα φανταστικό σενάριο

Ο νέος προπονητής κάνει εκπληκτική δουλειά, ο Σαββίδης τα σπρώχνει γερά, οι νέοι παίκτες αποδεικνύονται "λίρα εκατό", η ομάδα δένει σε χρόνο ρεκόρ και αίφνης ο ΠΑΟΚ παρουσιάζεται έτοιμος για όλα στο Champions League! Και τότε τι; Ο Θέμης Καίσαρης απαντά.

O ΠΑΟΚ του CL: ένα φανταστικό σενάριο

Έστω και με δράμα, έστω και περιμένοντας το σφύριγμα της λήξης στο Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Διαδικασία που από τότε που διαμορφώθηκε με την ονομασία του “δρόμου των μη πρωταθλητών”, γνωρίζουμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολη για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Ο "Δικέφαλος" εν προκειμένω, θα έχει ως πρώτο αντίπαλο μία εκ των Λιόν, Ζενίτ, Αϊντχόφεν, Μέταλιστ και Φενέρμπαχτσε. Κι αν καταφέρει να περάσει στο γύρο των play-off τότε τρεις από τις πέντε πιθανές αντιπάλους του θα είναι σίγουρα η Σάλκε, η Άρσεναλ και η Μίλαν.

Δύσκολα. Όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα μπαίνει στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο πήχης είναι ψηλά και η αλήθεια είναι πως τα νοκ-άουτ δεν είναι το φόρτε μας και σπάνια μια ελληνική ομάδα επιδεικνύει μεγάλο βαθμό ετοιμότητας τον Αύγουστο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον φετινό ΠΑΟΚ, με ένα ρόστερ με μεγάλες και χτυπητές αδυναμίες, που το πρόβλημα δεν είναι το πόσο χειρότερο ήταν του Ολυμπιακού, αλλά το γεγονός πως δεν είναι κατά πολύ καλύτερο απ’ αυτό του Αστέρα ή του Ατρομήτου.

Νέος προπονητής θα έρθει, πολλές μεταγραφές θα γίνουν. Δύσκολα φαντάζεται κανείς πως μέσα σε δύο μήνες ο ΠΑΟΚ θα έχει μεταμορφωθεί τόσο που από ομάδα που παρέπαιε στα play-off θα γίνει ομάδα ικανή να περάσει δύο γύρους και να μπει στους ομίλους. Παρόλα αυτά, η δυσκολία δεν μας απαγορεύει να φτιάξουμε το δικό μας, υποθετικό και ιδανικό σενάριο: ο νέος προπονητής κάνει εκπληκτική δουλειά το καλοκαίρι, ενώ ο Σαββίδης τα σπρώχνει γερά. Οι νέοι παίκτες αποδεικνύονται όλοι λίρα εκατό, η ομάδα “δένει” σε χρόνο ρεκόρ και ξαφνικά ο ΠΑΟΚ παρουσιάζεται όχι μόνο βελτιωμένος, αλλά έτοιμος για όλα. Και τότε τι; Ο Θέμης Καίσαρης απαντά.

Με την ομάδα να έχει ανέβει 3-4 επίπεδα μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα πάντα είναι πιθανά. Ο ΠΑΟΚ περνάει τον πρώτο γύρο και μπαίνει στα play-off. Είναι ήδη πετυχημένος για δύο λόγους: έχει ήδη εξασφαλίσει την είσοδο στους ομίλους του Europa και έχει βάλει κι ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία, μιας και οι αγώνες των play-off του Champions League ανήκουν στη συνολική διαδικασία του market pool. Όμως, η όρεξη έχει ανοίξει και για περισσότερα, η ομάδα κυνηγάει το όνειρο.

Χωρίς να έχει τίποτα να χάσει και χωρίς να φοβάται κανέναν αντίπαλο, ο "Δικέφαλος" πετυχαίνει μια τεράστια νίκη στην άδεια Τούμπα και μια εβδομάδα μετά καταφέρνει να υπερασπιστεί το σκορ του πρώτου αγώνα και να πάρει μια επική πρόκριση. Η Θεσσαλονίκη ρίχνει τα τείχη για να υποδεχθεί τους ήρωες, ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει το δικό του Έβερεστ: Είναι για πρώτη φορά στην ιστορία του στην κλήρωση των ομίλων του Champions League.

Το πρόγραμμα φέρνει τον ΠΑΟΚ να είναι γηπεδούχος στον πρώτο αγώνα και να δίνει μακριά από την Τούμπα τα επόμενα δύο ματς. Η ομάδα χάνει στην άδεια Τούμπα από την καλύτερη ομάδα του ομίλου στην πρεμιέρα και μετά μάχεται στα εκτός έδρας, αλλά δεν καταφέρνει να πάρει κάτι που θα την κρατήσει ζωντανή. Έρχεται η 4η αγωνιστική, το σεντόνι επιτέλους κουνιέται σε μια κατάμεστη Τούμπα, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει ήδη αποκλειστεί.

Ένα σενάριο απόλυτης επιτυχίας. Μια ιστορία που κάθε ΠΑΟΚτσής ονειρεύεται να ζήσει, μόνο που αν αυτό συμβεί, είναι καταδικασμένος να την ζήσει απ’το σπίτι του. Δεν θα είναι στην Τούμπα στην πρώτη πρόκριση, δεν θα είναι στην Τούμπα στην δεύτερη, δεν θα είναι ούτε την πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ θα παίξει εντός έδρας στους ομίλους του Champions League.

Σ’ όλα αυτά τα μεγάλα βράδια αυτού του υποθετικού σεναρίου, ο κόσμος δεν θα είναι στις κερκίδες για να τα ζήσει. Και μπορεί κάποιοι να ταξιδέψουν στα εκτός έδρας προκριματικά που θα φέρουν τις μεγάλες προκρίσεις, όμως η πλειοψηφία θα είναι σπίτι της. Τιμωρία. Σε καραντίνα. Αναγκασμένη να βλέπει απ’ το σπίτι τους αγώνες που χρόνια περίμενε να ζήσει από κοντά.

Η ομάδα θα είναι εκεί, τα λεφτά θα μπουν ούτως ή άλλως στα ταμεία, ο σύλλογος θα ανέβει επίπεδο, όμως όλα αυτά δεν θα συμβούν όπως πρέπει, όπως όλοι τα ονειρεύονται εδώ και χρόνια. Υποθέτω πως κάποιοι από εσάς τα διαβάζετε όλα αυτά και σκέφτεστε “ας είναι, δεν πειράζει, ας γίνει το θαύμα των ομίλων και ας έχουμε άδειες κερκίδες στους δύο προκριματικούς και στον πρώτο αγώνα των ομίλων”.

Ναι, προφανώς. Ας παίξει ο ΠΑΟΚ στους ομίλους, ακόμα και μ’ αυτές τις συνθήκες. Το γεγονός, όμως, πως ακόμα κι ένα τέτοιο ιδανικό σενάριο επιτυχίας θα είναι αμαυρωμένο, μαρτυρά ένα πράγμα: είτε στα κάτω είτε στα πάνω, είτε στις ήττες είτε στις νίκες, η αρρώστια είναι εκεί, έστω και... αναδρομικά, για να κάνει τα άσχημα χειρότερα και να χαλάσει τα ωραία.

Στο λίγο διάστημα της παραμονής του, ο Σαββίδης το γνώρισε καλά. Είδε πως είναι να αντιμετωπίζουν ο ίδιος και οι παίκτες συνθήκες ζούγκλας, όπως τις χαρακτήρισε ο Σαλπιγγίδης, επειδή κάποιοι δεν ανέχονται ήττες, κακές εμφανίσεις και γενικώς πράγματα με τα οποία δεν συμφωνούν. Τώρα καλείται να φτιάξει μια ομάδα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, με μεγαλοστομίες και δηλώσεις που ανέβασαν πολύ τον πήχη, χωρίς ακόμα ναι δικαιολογείται.

Στόχος του ίδιου και των συνεργατών του δεν θα είναι προφανώς η είσοδος στους ομίλους, αφού οι πιθανότητες είναι λίγες, αλλά η βελτίωση της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ καλείται να ανεβάσει το δικό του ταβάνι, να πλησιάσει τον Ολυμπιακό και να απομακρυνθεί από τους υπόλοιπους, που φέτος δεν τους είχε και σε τόσο μεγάλη απόσταση όσο πίστευαν οι περισσότεροι.

Ό,τι και αν καταφέρει ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι, είναι από πέρσι καταδικασμένος να ζήσει τη φετινή περιπέτεια με τη στάμπα της τιμωρίας των τριών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Η μειοψηφία, που έχει μάθει να κάνει ό,τι γουστάρει, είναι εδώ, να χειροτερεύσει τα άσχημα, να αμαυρώσει ακόμα και τα καλύτερα. Και είτε συμβεί το θαύμα του υποθετικού σεναρίου είτε όχι, το σίγουρο είναι πως όποια μελλοντική επιτυχία θα έχει νόημα αν γίνει χωρίς αυτούς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK