Προσοχή στη Γιουνάιτεντ και στην... Τούμπα

Ο Ολυμπιακός έπεσε με την ομάδα που θα έχει αλλάξει περισσότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ ο ΠΑΟΚ πρέπει να μάθει πως -βάσει πρόσφατου παρελθόντος- το δύσκολο ματς θα είναι αυτό στην Τούμπα. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει τις κληρώσεις με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπενφίκα. Ο διάλογος με τους αναγνώστες.

Προσοχή στη Γιουνάιτεντ και στην... Τούμπα

Για να ξεκινήσουμε απ’τον Ολυμπιακό, την κλήρωση με τη Γιουνάιτεντ την ήθελαν αρκετοί και έγινε το χατήρι τους. Και νομίζω πως θα πρέπει να καταλάβουμε πως η ματιά είναι συγκριτική: δεν χαρακτηρίζει κανείς καλή την κλήρωση επειδή η Γιουνάιτεντ είναι εύκολος ή βατός αντίπαλος, αλλά όποιος το κάνει έχει ως γνώμονα τους πολύ πιο δυνατούς αντιπάλους που θα μπορούσαν να τύχουν στον Ολυμπιακό.

Καλώς ή κακώς, η δεύτερη θέση σε φέρνει αντιμέτωπο με μεγαθήρια. Μόνη σου τύχη είναι να κάνει καμιά μικρομεσαία ομάδα την έκπληξη, να κληρωθείς μ’αυτήν και μέχρι το Φεβρουάριο να έχει ξεφουσκώσει ή να έχει πουλήσει παίκτες. Αλλιώς, το έργο είναι εξ ορισμού δύσκολο.

Εννοείται πως γίνεται μεγάλη συζήτηση για το άσχημο φεγγάρι της Γιουνάιτεντ. Αναφερθήκαμε σ’αυτό σε προηγούμενο κείμενο, πριν έρθουν καν τα ματς με Έβερτον και Νιουκάσλ που προκάλεσαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις για την ομάδα του Μόγιες.

Αυτό που ίσως διαφεύγει από αρκετούς είναι πως παρά τα προβλήματα στο Νησί, η Γιουνάιτεντ έκανε παρέλαση στον όμιλό της. Προκρίθηκε αήττητη, έφαγε γκολ σε μόνο δύο αγώνες, έβαλε εννιά γκολ στη Λεβερκούζεν, που είναι δεύτερη στη Γερμανία. Δεν τα λες άσχημα για μια ομάδα που “είναι στη χειρότερη φάση εδώ και μια εικοσαετία”.

Αυτό που είναι μάλλον σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός έπεσε με την ομάδα που θα έχει αλλάξει περισσότερο μέχρι τον Φεβρουάριο. Τα ρεπορτάζ στο Νησί γράφουν εδώ και εβδομάδες για μεταγγραφικό μπαράζ της Γιουνάιτεντ τον Ιανουάριο, πράγμα απολύτως λογικό μετά το καλοκαιρινό φιάσκο.

Ακόμα και χωρίς μεταγγραφές, ακόμα και σ’αυτήν την κατάσταση, η Γιουνάιτεντ εξακολουθεί όχι μόνο να είναι το φαβορί του ζευγαριού, αλλά να είναι και πολύ μεγάλο. Δεν είναι Ρεάλ, Μπάρτσα, Σίτι, Άρσεναλ, Ατλέτικο ή Μπάγερν, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη διαφορά που έχει με τον Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ τα χάλασε όλα όταν έχασε την πρώτη θέση την τελευταία αγωνιστική. Έκανε έτσι πιθανό να έχει έναν δύσκολο αντίπαλο, ενώ και γι’αυτόν ισχύει πως θα μπορούσαν να έρθουν και χειρότερα (Νάπολι πχ). Η Μπενφίκα κάνει το θέμα της πρόκρισης πολύ προσωπική υπόθεση για τον ΠΑΟΚ.

Είναι δεδομένο πως όλοι, φίλοι και εχθροί, θα θέλουν να δουν τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ απέναντι στην ομάδα που απέκλεισε ο Ολυμπιακός στον όμιλο, έστω κι αν τα νοκ-άουτ είναι διαφορετική ιστορία. Και γίνεται ακόμα πιο προσωπικό για τον ΠΑΟΚ γιατί είναι βέβαιο πως θα πρέπει να βελτιωθεί μέχρι να έρθουν οι αγώνες με την Μπενφίκα.

Ο Δικέφαλος ούτως ή άλλως έχει χτυπητές αδυναμίες στο ρόστερ που καλό θα είναι να καλυφθούν τον Ιανουάριο. Όχι για να χτυπήσει το πρωτάθλημα, όχι για να περάσει τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο ή την Μπενφίκα στο Europa. Για να βελτιωθεί ο ίδιος, για να αποκτήσει ένα έμψυχο δυναμικό που θα αυξήσει τις απαιτήσεις. Οι αγώνες με τους Πορτογάλους θα είναι ένα σημαντικό τεστ αυτής της βελτίωσης.

Το πρόσφατο παρελθόν διδάσκει πως το δύσκολο ματς για τον ΠΑΟΚ θα είναι αυτό στην Τούμπα: μακριά απ’αυτήν τα πηγαίνει εξαιρετικά στην Ευρώπη, αλλά στην έδρα του παθαίνει τις ζημιές που του κοστίζουν. Ο Ολυμπιακός του έδειξε το δρόμο με ένα εξαιρετικό ματς στη Λισαβόνα, το οποίο ο ΠΑΟΚ μπορεί (έστω και δύσκολα) να επαναλάβει: το πραγματικά δύσκολο είναι να πάρει καλό αποτέλεσμα στην Τούμπα.

Για να κλείσουμε με τα υπόλοιπα ζευγάρια του Champions League, εύκολα ή δύσκολα θα περάσουν οι ομάδες που πήραν την πρώτη θέση στον όμιλο. Δυσκολότερο το έργο της Σίτι, η παρουσία και η κατάσταση του Μέσι θα κρίνει πολλά, αλλά νομίζω πως φέτος η ομάδα του Πελεγκρίνι θα ρεφάρει για τα δύο προηγούμενα χρόνια που αποκλείστηκε απ’τους ομίλους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK