Damned United

O τραυματισμός του Ζουκουλίνι από ένα πάτημα σε μία λακούβα, σε μία προαιρετική προπόνηση είχε αρκετά μεγάλη δόση γκαντεμιάς αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο στην ΑΕΚ. Τα ονόματα των Κετσπάγια και Γκούντγιονσεν προηγούνται στη σχετική λίστα.

Damned United

H γκίνια του Μπρούνο Ζουκουλίνι ο οποίος απο χθες βρίσκεται στο Μάντσεστερ πιάνει μνημειώδη επίπεδα, αν σκεφτεί κανείς πως ο Αργεντίνος τραυματίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά σε μία προαιρετική προπόνηση στα Σπάτα. Ένα απλό κακό πάτημα ήταν αρκετό για να γίνει το μοιραίο, να υποστεί κάταγμα το πέμπτο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού του Ζουκουλίνι και να στερηθεί τις υπηρεσίες του ο Πογιέτ ο οποίος ήθελε διακαώς να τον αποκτήσει πριν από μερικές μόλις εβδομάδες.

Aπό το ασανσέρ του Πελ, στη λακούβα του Ζουκουλίνι

Στην ΑΕΚ που σε γενικότερο αθλητικό επίπεδο έχει δει αθλητή της ακόμα και να… τραυματίζεται σε ασανσέρ (ο μπασκετμπολίστας Άντονι Πελ), ένας τραυματισμός από πάτημα ενός ποδοσφαιριστή σε λακούβα, δεν είναι και ότι πιο ακραίο έχει συμβεί διαχρονικά. Όμως το μεγάλο «αχ» που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στα Σπάτα οφείλεται στο γεγονός ότι καλά-καλά ο Αργεντίνος δεν έχει προλάβει να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ αφού μετράει μόλις τρεις συμμετοχές με τα «κιτρινόμαυρα». Δύο για το πρωτάθλημα (με Ολυμπιακό και Ατρόμητο) και μία για το Κύπελλο (με Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο). Πόνταραν πολλά πάνω του στην «Ένωση» αλλά στη χειρότερη περίπτωση πάνε όλα στράφι, στην καλύτερη μετατίθενται σε κάνα δίμηνο. Σαφέστατα αυτό που προέχει είναι να γίνει το συντομότερο καλά το ίδιο το παιδί και να επανέλθει στην ενεργό δράση, αλλά έχει τη δικιά της σημασία η αναδρομή σε παρόμοιες στιγμές ΑΕΚτζήδικης γκαντεμιάς, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Κωστής) ενδεχομένως να άλλαξε και τη ροή της ιστορίας.

Υπήρξαν και χειρότερα

Με δεδομένο πως τέτοιου είδους ατυχίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων και αποτελούν μέρος της ζωής τους, η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι η «Ένωση» έχει δει και χειρότερες στιγμές γκίνιας με ποδοσφαιριστές της που έχουν τραυματιστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τη μέρα που φόρεσαν τη φανέλα της. Μία παρόμοια -από άποψη γκαντεμιάς- περίπτωση με αυτή του Ζουκουλίνι ήταν εκείνη του τραυματισμού του Τιμούρ Κετσπάγια στον προκριματικό με τη Ρέιντζερς τον Αύγουστο του 1994.

Ντεμπούτο με σπάσιμο χεριού στο ξεκίνημα!

ΑΕΚ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-3-115  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1994-95 ΑΕΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ 4-1
ΑΕΚ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-3-115 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1994-95 ΑΕΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ 4-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΑΕΚ ετοιμαζόταν να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα έβαζε στη σέντρα του γηπέδου της το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά για να το πετύχει έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρέιντζερς η οποία είχε επενδύσει πολλά χρήματα για να μπει αυτή στους ομίλους. Το πρώτο από τα δύο ματς έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια και σε αυτό έκανε το ντεμπούτο του ο Τιμούρ Κετσπάγια ο οποίος είχε αποκτηθεί λίγο καιρό πριν, κατόπιν έντονου σκαναρίσματος του Μπάγεβιτς που ταξίδεψε στην Κύπρο για να τον δει αγωνιζόμενο με τη φανέλα της Ανόρθωσης.

Η πρεμιέρα του Κετσπάγια στη Νέα Φιλαδέλφεια του έμεινε αξέχαστη αφού σε ένα βολέ του Ατματσίδη στο ξεκίνημα, ο Γεωργιανός πήδηξε για κεφαλιά λίγο πιο πάνω από τη μεσαία γραμμή και προσγειώθηκε χωρίς καλή ισορροπία στο έδαφος με αποτέλεσμα να σπάσει το δεξί του χέρι και να αποχωρήσει προσωρινά από την ενεργό δράση.

Η χρονική διάρκεια της απουσίας του Κετσπάγια κράτησε περίπου δύο μήνες, αφού επέστρεψε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ στις 10 Οκτωβρίου του 1994, σε ένα ματς με τον Εθνικό στο παλιό Καραϊσκάκη.

Η κακιά στιγμή του Γκούντγιονσεν

Damned United

Ανάλογου… βεληνεκούς ήταν και η γκίνια του Εϊντούρ Γκούντγιονσεν, ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2011 με μεγάλες προσδοκίες. Ο διάσημος Ισλανδός τραυματίστηκε σοβαρά σε μία σύγκρουση που είχε με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Κοστάντσο, στο 1-1 του ΟΑΚΑ στις 15 Οκτώβρη του 2011. Το συγκεκριμένο ματς ήταν το 5ο (μέχρι τότε) του Γκούντγιονσεν με τη φανέλα της ΑΕΚ και μέχρι την επόμενη φορά χρειάστηκε έξι μήνες. Επανήλθε σε ένα ματς με τη Δόξα Δράμας μετά από 6 μήνες, αγωνίστηκε και στα play-off εκείνης της περιόδου για τέσσερα ματς, αλλά γύρισε με περισσότερο… λίπος και στην ουσία απλά μετρούσε αντίστροφα για να φύγει από την Ελλάδα.

Φάσεις όπως αυτή της σύγκρουσης του Γκούντγιονσεν με τον Κονστάντσο συμβαίνουν συχνά στο ποδόσφαιρο, αλλά η ο Ισλανδός μπαίνει στην κατηγορία των… damned, επειδή αποτέλεσε την υπέρβαση εκείνης της -χρεωμένης- ΑΕΚ, που -ούτε αυτός- δεν μπόρεσε να προσφέρει λόγω μιας κακιάς στιγμής.

Η πιο extreme γκίνια στη σύγχρονη Ιστορία της ΑΕΚ

Damned United

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Αινείας Καλογερής. Σαφώς πιο… άγνωστος στο ευρύ κοινό σε σχέση με τους παραπάνω (και με τον παρακάτω), διεκδικεί και αυτός μια θέση στο πάνθεον της «κιτρινόμαυρης» γκίνιας αφού η ιστορία του είναι η πιο… extreme. O Καλογερής που υπέστη ρήξη χιαστών λίγη ώρα μετά την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου με την ΑΕΚ και τρεις μέρες πριν αρχίσει η πρώτη Σούπερ Λιγκ στην οποία θα συμμετείχε.

Το τρομερό είναι ότι μετά το πέρας της καταστροφικής σεζόν του υποβιβασμού, ο Καλογερής συμφώνησε να μείνει στην ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική, αλλά λίγο μετά τη νέα συμφωνία του (τον Ιούνιο του 2013) υπέστη νέα ρήξη χιαστών! Στην ουσία οι δύο τραυματισμοί στοίχισαν την καριέρα του Καλογερή σε ψηλό επίπεδο, παρότι στην ΑΕΚ τον είχαν ξεχωρίσει στην προετοιμασία του 2012 στο Τσέστερ και τον θεωρούσαν εξαίρεση στο προβληματικό ρόστερ εκείνης της σεζόν. Με τη φανέλα της «Ένωσης» δεν έκανε καμία συμμετοχή σε επίσημο ματς…

Περίοπτη θέση στο Hall of Fame της ΑΕΚτζήδικης κακοτυχίας

Damned United

Όταν αναφέρεται κανείς σε κακές στιγμές και τραυματισμούς που έχουν λάβει χώρα στην ΑΕΚ, δεν μπορεί να αφήσει ποτέ έξω την παντοτινή κορυφή της πυραμίδας, παρότι η ιστορία του παρακάτω πρωταγωνιστή είναι διαφορετική από τις παραπάνω, αφού ο Χρήστος Κωστής μετρούσε ήδη 3 χρόνια στην ομάδα όταν τραυματίστηκε. Βέβαια η περίπτωση του Κωστή δεν είχε τελικά καλή κατάληξη αφού ο «Έλληνας Κρόιφ» -σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής- δεν κατάφερε να επανέλθει ποτέ στα επιθυμητά επίπεδα. Η άτυχη στιγμή του θα μνημονεύεται πάντα γιατί ήταν μία σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα πάστα ποδοσφαιριστή και βασικός άξονας μιας πολύ παραγωγικής επίθεσης που σκορπούσε τρόμο εκείνη την εποχή.

Η καριέρα του Κωστή άλλαξε λίγο πριν βγει το πρώτο ημίχρονο του ΑΕΚ-Στουρμ Γκρατς στις 23 Οκτώβρη του 1997 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο ποδοσφαιριστής της «Ένωσης» προσπάθησε να προλάβει τον αντίπαλο τερματοφύλακα αλλά συγκρούστηκαν, η φράση «συντριπτικό κάταγμα κνήμης-περόνης» μπήκε στο λεξιλόγιο των ΑΕΚτζήδων και η καριέρα του Κωστή άλλαξε μέσα σε ένα λεπτό. Όσοι ήταν κοντά στη φάση ακόμα μιλούν για το ανατριχιαστικό «κρακ» που σήμανε την αυλαία της καλής περιόδου ενός μεγάλου ταλέντου, που ποτέ δε θα μάθουμε πού μπορούσε να φτάσει. Με διαφορά η πιο στενάχωρη περίπτωση τραυματισμού στην ΑΕΚ τα τελευταία 25 χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK