Διόρθωση λαθών με μετρημένα κουκιά

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την πρόθεση της ΑΕΚ να διορθώσει μέρος των λαθών του καλοκαιριού αγωνιστικού σχεδιασμού, με την ίδια οικονομική πολιτική και χωρίς θεαματικά ανοίγματα.

Διόρθωση λαθών με μετρημένα κουκιά

O μεταγραφικός σχεδιασμός της ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός με αποτέλεσμα η ομάδα να αναζητά στα μισά της σεζόν ενισχυτικές κινήσεις. Η μη απόκτηση εξτρέμ (και το μάζεμα τριών 10ριών), όπως και να το δει κανείς ήταν η αχίλλειος πτέρνα του σχεδιασμού της ΑΕΚ και ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί στο φετινό ρόστερ.

Όπως ήταν λογικό, ο Πογιέτ εντόπισε άμεσα το πρόβλημα και για αυτό το λόγο δείχνει ενδιαφέρον για την απόκτηση ενός εξτρέμ που να έχει την ικανότητα να παίζει και ως δεύτερος επιθετικός. Ο Ουρουγουανός τεχνικός αναζητά έναν γρήγορο ποδοσφαιριστή που να παίζει στο φτερό, να δίνει ταχύτητα στην ΑΕΚ και πάνω από όλα να της δίνει αυτό που της λείπει μέσα στο ρόστερ της.

Κοιτάζει και δανεικούς

Όπως συνέβη κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, έτσι και κατά τη χειμερινή, η ΑΕΚ δεν είναι διατεθειμένη να ξοδέψει εκατομμύρια γεγονός που περιορίζει κάπως τις επιλογές της στην αγορά. Πολύ δύσκολα (πέραν κάποιας κοινής απόφασης για υπέρβαση) θα καταβληθεί ποσό σε ομάδα για αγορά ποδοσφαιριστή, κάτι που στρέφει την προσοχή των ανθρώπων που τρέχουν τα μεταγραφικά και σε περιπτώσεις δανεικών.

Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Πογιέτ, Μιλοβάνοβιτς και Μπάγεβιτς προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι ακριβείς στόχοι για την πρώτη προτεραιότητα που είναι ο εξτρέμ-δεύτερος επιθετικός. Αρκετά ονόματα έχουν προταθεί, ο Πογιέτ έδωσε τις δικές του προτάσεις τόσο από την αγγλική όσο και από τη λάτιν αγορά και στην ΑΕΚ ετοιμάζονται για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις.

Ονόματα

Πέραν από τις περιπτώσεις για τις οποίες συζητούν αυτή την εποχή Πογιέτ και Μιλοβάνοβιτς, από το μικροσκόπιο της ΑΕΚ πέρασε και ο Λούκας Βιγιαφάνες του Παναιτωλικού. Στους «κιτρινόμαυρους» αρέσει ο Αργεντίνος των Αγρινιωτών ωστόσο δείχνει να είναι μία από τις εναλλακτικές.

Από την άλλη ο 27χρονος Μαροκινός Ουσάμα Ασαϊντί (πέρασε από Λίβερπουλ, Στόουκ, Χέρενφεν) που αγωνίζεται στην Αλ Αχλί και έχει εκφράσει τάσεις φυγής έχει εξεταστεί από τους ανθρώπους της «Ένωσης». Το ίδιο συνέβη και με τον 24χρονο δεξιό εξτρέμ της Μπούρσασπορ Ισάκ Κουένκα, ο οποίος αποτελεί επίσης μία παρόμοια περίπτωση με τον Ασαϊντί. Δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2018 με την τουρκική ομάδα ενώ θέλει να φύγει. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και οι δύο περιπτώσεις δεν είναι στο χέρι της ΑΕΚ (αν αποφασίσει να κινηθεί σοβαρά για αυτές) αφού πρόκειται για παίκτες με συμβόλαιο και οι ομάδες τους πιθανότατα θα ζητήσουν να αποζημιωθούν.

Η ΑΕΚ εξετάζει -πιο ζεστά- κάποιες άλλες περιπτώσεις μεσοεπιθετικών των οποίων τα ονόματα δεν έχουν γίνει για την ώρα γνωστά. Εντός των επόμενων ημερών και μετά την κορύφωση των επαφών της τριανδρίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, αναμένεται να υπάρξουν νεότερα.

Σε ποιες άλλες θέσεις θέλει να ενισχυθεί η ΑΕΚ;

Η ΑΕΚ έχει διαπιστώσει ότι χρειάζεται ενίσχυση σε ακόμα δύο θέσεις (πέραν του εξτρέμ): Στη θέση του σέντερ φορ και σε αυτή του κεντρικού αμυντικού. Το άσχημο για τον αγωνιστικό σχεδιασμό του καλοκαιριού και όλους όσους έχουν ευθύνη για αυτόν (Μιλοβάνοβιτς, Δέλλας, Μπάγεβιτς) είναι ότι ακόμα και απλοί οπαδοί της ομάδας διαπίστωναν τις συγκεκριμένες αδυναμίες πριν ακόμα αρχίσει το πρωτάθλημα.

Τα προβλέψιμα προβλήματα στον φορ και στα στόπερ

Η μοναδική κίνηση ενίσχυσης που έγινε στο κέντρο της άμυνας το περασμένο καλοκαίρι ήταν ο Άρθο από το πρωτάθλημα Ισραήλ ενώ στην επίθεση επικράτησε η επιθυμία να πορευτεί η ΑΕΚ με τον Μακόλεϊ Κρισάντους. Τα παραπάνω δεν είχαν οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέραν του να πάνε στράφι οι σοβαρές κινήσεις που είχαν γίνει (Γιόχανσον, Σιμόες, Γκάλο, Ντίντακ) και να αδικήσει η ΑΕΚ τον εαυτό της άνευ λόγου και αιτίας, αφού με τα συμβόλαια του Κρισάντους και του Άρθο θα μπορούσε να αποκτηθεί ένας ακόμα ποδοσφαιριστής κανονικού επιπέδου.

Η λογική λέει πως αυτή τη στιγμή, δεδομένου του γεγονότος ότι ο Μιλοβάνοβιτς ενημέρωσε τον «Χρύσανθο» ότι δεν υπολογίζεται, η ΑΕΚ θα κινηθεί για τον αντικαταστάτη του Νιγηριανού. Αφήνουμε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο ότι ο αντικαταστάτης του Κρισάντους ενδεχομένως να είναι και ο εξτρέμ που θα αποκτηθεί.

Από εκεί και πέρα, με τα υπάρχοντα δεδομένα, απόκτηση κεντρικού αμυντικού δύσκολα θα πραγματοποιηθεί. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό, δείχνει να είναι η ενδεχόμενη αποχώρηση του Άρθο για τον οποίο φημολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια ομάδα.

Στην ουσία

Με λίγα λόγια η ΑΕΚ δύσκολα θα προχωρήσει σε τρεις προσθήκες, όπως… απαιτεί το λαϊκό αίσθημα που ορισμένες φορές περνάει και στον Τύπο. Το σίγουρο είναι ότι θα αποκτηθεί ένας μεσοεπιθετικός και παίζει η απόκτηση ακόμα ενός ποδοσφαιριστή που θα αγωνίζεται στην θέση του φορ, αν και αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK