Η πιο ρεαλίστρια ΑΕΚ των τελευταίων ετών

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την 5η συνεχόμενη νίκη της ΑΕΚ μέσα στο 2016 σε ισάριθμα ματς και για το βήμα παραπάνω της ερχόμενης εβδομάδας.

Η πιο ρεαλίστρια ΑΕΚ των τελευταίων ετών

H AEK στους Ζωσιμάδες έφτασε σε μία ακόμα σημαντικότατη νίκη. Στην 5η μέσα στο 2016 σε ισάριθμα ματς, γεγονός απόλυτα θετικό τόσο για την ουσία του θέματος όσο και για την ψυχολογία της ομάδας αφού οι νίκες δημιουργούν αυτοπεποίθηση.

Ο ΠΑΣ Γιάννενα είναι μία ομάδα που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο οι Ζωσιμάδες (και ειδικά με αυτές τις καιρικές συνθήκες) είναι πάντα μια δύσκολη έδρα του ελληνικού πρωταθλήματος, στην οποία η ΑΕΚ έχει αφήσει αρκετούς βαθμούς στο παρελθόν και με καλύτερες ομάδες από τη φετινή.

Λειτούργησε ξανά το πλάνο

Φέτος όμως, για μία ακόμα φορά λειτούργησε ρολόι το σχέδιο του Πογιέτ και η ΑΕΚ πήρε το διπλό στον… αυτόματο με την ίδια τακτική που έκανε τις προηγούμενες νίκες της: Πίεση στην αρχή, χτύπημα σχετικά νωρίς με το γκολ του Βάργκας, και στη συνέχεια (με εξαίρεση το τέλος του πρώτου ημιχρόνου) ορθολογική διαχείριση, μειωμένα ρίσκα, 3-5-2 και το τρίποντο στις αποσκευές.

Ενδεχομένως αν κάτι στραβώσει κάποια στιγμή, η ΑΕΚ να ξεμείνει από εναλλακτικές να μην της βγει το πλάνο και να πλακώνονται οι μισοί με τους άλλους μισούς για το ποιος έφερε ποιον, γιατί τον έφερε και ποιον έχει μάνατζερ. ΟΚ, σεβαστό, κάτι τέτοιο θα συμβεί, αλλά μέχρι αυτή την ώρα οι επιλογές του Πογιέτ πάνε... τρένο και η ομάδα που ούτως ή άλλως μετά την αποχώρηση του Δέλλα εμπέδωσε ότι βρίσκεται σε μεταιχμιακή φάση, βολεύεται απόλυτα με αυτό. Λογικό.

Πήρε ξανά βαθμούς από τον τερματοφύλακα

Καθοριστικός παράγοντας για να φτάσει η ΑΕΚ στο τρίποντο ήταν η απόκρουση του πέναλτι του Τσουκαλά από τον Ανέστη. Ο Έλληνας τερματοφύλακας της «Ένωσης» έπιασε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πέναλτι, έχει… πατσίσει και με το παραπάνω την κακιά στιγμή του αγώνα με τον Λεβαδειακό και βάζει δύσκολα στον Πογιέτ ενόψει της επιστροφής του Μπαρόχα στην ενεργό δράση. Το παραπάνω αφορά το προσεχές μέλλον, στην παρούσα φάση το σημαντικό είναι ότι η ΑΕΚ πήρε βαθμούς ξανά από τον τερματοφύλακά της.

Εντελώς αλλαγμένος Μπαρμπόσα

Το ουσιαστικό… τέλος του ματς ήρθε με το τέρμα του Έλντερ Μπαρμπόσα μετά από την ασίστ του Γκάλο σε μία φάση, στην οποία τα θετικά για την ΑΕΚ ήταν πολλαπλά με επιστέγασμα φυσικά το γκολ που κλείδωσε τη νίκη. Κατ’ αρχήν η εκτελεστική δεινότητα του Μπαρμπόσα τον εδραιώνει και με τη βούλα στους κορυφαίους της φετινής ΑΕΚ, αφού τα γκολ του έρχονται με μεγάλη συνέπεια. O Πορτογάλος έχει μεταμορφωθεί φέτος και βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση του πίνακα του σκόρερ της ομάδας, διανύοντας την πιο παραγωγική χρονιά του. Σημαντικό για την ΑΕΚ, ειδικά σε μια χρονιά που δεν παίρνει συχνά γκολ από τους φορ της (εξαιρουμένου του Αραβίδη).

Αλλη μία ασίστ σαν να βάζει… ένα ποτήρι με νερό

Από εκεί και πέρα, επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν πρέπει να έχει περάσει αγώνας της ΑΕΚ που να μην έχει καθοριστική συμμετοχή στην επίθεσή της ο Ροντρίγκο Γκάλο. Με ένα σουτ έξω από την περιοχή ή με μία μπούκα, ή με μία σέντρα-φαρμάκι που θα γίνει ασίστ (όπως συνέβη στα Γιάννενα), ο Βραζιλιάνος είναι μία από τις σοβαρές προσθήκες του περασμένου καλοκαιριού. Δεν είναι για να βγαίνει από την ενδεκάδα παρά μόνο για ξεκούραση, κάτι που δημιουργεί θέμα στη διαχείριση στο θέμα του Μπακάκη. Από τη στιγμή που ο Πογιέτ «καίει» το ενδεχόμενο να συνυπάρξουν Γκάλο και Μπακάκης στην πλευρά αφού η ΑΕΚ, ενδεχομένως να υπάρξει θέμα εκεί.

Καθοριστική στο ματς των Ζωσιμάδων για μία ακόμα φορά η προσφορά του Χρήστου Αραβίδη ο οποίος δεν είναι τυχαίο που δε χάνει τη θέση του από κανέναν προπονητή. Σοκαριστικά… ουσιαστικός και ο Ρόναλντ Βάργκας ο οποίος τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο τη μπαλιά-λουκούμι του Γιόχανσον και έβαλε την ΑΕΚ μπροστά. Σημαντικό come back από τον Βενεζουελάνο ο οποίος μετά το ματς με τον Λεβαδειακό (για το πρωτάθλημα) είχε εκνευρίσει τον Πογιέτ, αλλά το 2016 άλλαξε την κατάσταση αφού ξεκινώντας στην 11άδα ή γκολ θα βάλει ή ασίστ θα δώσει. Συγκεκριμένα ο Βάργκας μετράει δύο γκολ και δύο ασίστ στα τελευταία τέσσερα ματς. Στο ημίχρονο αποχώρησε τραυματίας (διάστρεμμα δεξιάς ποδοκνημικής) αλλά την προσφορά του την κατέθεσε.

Οι αδύναμοι κρίκοι

Στα Γιάννενα υπήρχαν και αρνητικά. Έμπαζε η πλευρά του Σοϊλέδη, έπαθε μια τρικυμία το κέντρο της άμυνας για ένα χρονικό σημείο του ματς και η εικόνα του Τζιμπούρ. Ο Αλγερινός λόγω της ποιότητάς του σε κάποια ματς μπορεί να κάνει... χαβαλέ χωρίς να χρειαστεί να κουραστεί, σε κάποια άλλα όμως βγάζει μια αίσθηση guest star. Με λίγα λόγια θα ήταν λυτρωτική για την ΑΕΚ η απόκτηση ενός σέντερ φορ γιατί στην ουσία αυτή τη στιγμή, ότι δίνει ο Αραβίδης είναι το σύνολο του κέρδους της ομάδας από τους σέντερ φορ του ρόστερ.

Και τώρα ο ΠΑΟΚ

Η ΑΕΚ έβγαλε με επιτυχία τις πρώτες της αποστολές στο 2016. Τώρα φτάνει η ώρα για να κάνει το βήμα παραπάνω κερδίζοντας -αν συμβεί θα είναι η πρώτη φορά για φέτος- κάποια ομάδα της πρώτης πεντάδας. Το ματς με τον ΠΑΟΚ που είναι και βασικός ανταγωνιστής, είναι καθοριστικό όχι μόνο για τους προφανείς βαθμολογικούς λόγους. Είναι σημαντικό και για τον χαρακτήρα που θέλει να ξαναφτιάξει η ΑΕΚ με την επιστροφή της στην κατηγορία. Μέχρι τώρα μια χαρά τα πήγε ο Πογιέτ, έστω και με τον τρόπο του, που δεν ενθουσιάζει τα πλήθη, είναι όμως πέρα για πέρα αποτελεσματικός. Αν το πάει και ένα βήμα παραπέρα θα είναι ακόμα καλύτερα για την «Ένωση».

Μεταγραφικά

Στα μεταγραφικά από Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση. Ο Ορλάντο Σα παραμένει ο εκλεκτός ωστόσο οι απαιτήσεις των Άγγλων δείχνουν -σε πρώτη φάση- να χαλάνε τη δουλειά. Το γεγονός ότι ο Πορτογάλος δεν υπολογίζεται από τον προπονητή του αφού το Σάββατο έμεινε ξανά στον πάγκο, είναι σύμμαχος της ΑΕΚ, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί η κατάσταση δεν είναι στο χέρι της όσο η Ρέντινγκ δεν θέλει να τον δώσει δανεικό.

Εναλλακτική του είναι ο Ραμίρο Κόστα της ρουμάνικης Τάργκου Μούρες, ενώ στις πρώτες επιλογές της ΑΕΚ για το δεξί εξτρέμ είναι ο 21χρονος Αλβάρο Βαντίγιο της Μπέτις. Η ΑΕΚ εξετάζει και κάποιες άλλες περιπτώσεις αλλά όπως και να το δει κανείς το… ποτήρι το θέμα της είναι οικονομικό αφού τα ποσά που διαθέτει δεν είναι μεγάλα. Απομένει να φανεί πού θα κάτσει η μπίλια και αρκετά θα ξεκαθαρίσουν την εβδομάδα που μπαίνει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK