Ο Μελισσανίδης και το "μαγαζί" που σαπίζει

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τη δήθεν προσέγγιση της πολιτείας και του ελληνικού ποδοσφαίρου στο θέμα της βίας επικεντρώνοντας στο κομμάτι που ένωσε όλες τις ΠΑΕ στη Λίγκα: Την ΑΕΚ!

Ο Μελισσανίδης και το "μαγαζί" που σαπίζει
INTIME SPORTS

To ελληνικό ποδόσφαιρο δεν "πέθανε" την περασμένη Κυριακή στη Λεωφόρο. Πεθαίνει καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια, για απλοϊκούς λόγους. Κυρίως γιατί δεν καίγεται κανείς να του δώσει οξυγόνο και ενδεχομένως γιατί… συμφέρει να έχει αυτή τη μορφή. Τόσο απλά.

Η πρόταση να διακοπούν οι αθλητικές διοργανώσεις δεν κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για κάποια καινοτομία. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2007 μετά από τα επεισόδια της Λαυρίου που είχαν ως τραγικό απολογισμό έναν νεκρό. Η πολιτεία έκλεισε το μαγαζί για μερικές μέρες και στην ημερομηνία επανέναρξης όλοι εμφανίστηκαν στη θέση τους, σαν να μην πέρασε μία μέρα.

Η λύση της διακοπής των αθλητικών διοργανώσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μεγαλοπρεπέστατος στρουθοκαμηλισμός. Εκτός και αν ο Υφυπουργός κ. Κοντονής σε συνεργασία με τις λίγκες και τους αρμόδιους φορείς, έχουν κάτι συγκεκριμένο υπόψιν τους ως προς την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.

Γιατί τα τουρνικέ και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια που προάγονται ως μέτρα πάταξης της βίας είναι τουλάχιστον η προπαίδεια της αντιμετώπισης. Και σε καμία περίπτωση η ίδια η αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, στο Ολυμπιακό Στάδιο που έχει πέσει το ξύλο της αρκούδας τα τελευταία δέκα χρόνια, και ηλεκτρονικά εισιτήρια υπάρχουν και εξαιρετικής ποιότητας τουρνικέ αλλά και κάμερες ασφαλείας που κρίθηκαν επαρκείς για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Μελισσανίδης και το "μαγαζί" που σαπίζει
INTIME SPORTS

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα της βίας στα ανεξέλεγκτα ελληνικά γήπεδα δεν πρόκειται να λυθεί με μία διακοπή διάρκειας ορισμένων εβδομάδων. Το μόνο που μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση είναι να ξεχαστεί για μερικές μέρες. Η βία στα ελληνικά γήπεδα μπορεί να σταματήσει μόνο από τις ίδιες τις ΠΑΕ σε συνεργασία με την πολιτεία, σε περίπτωση που η τελευταία στελεχωθεί με ανθρώπους που έχουν γνώση του αντικειμένου. Αν δεν έχεις συναναστραφεί με το πρόβλημα δεν μπορείς να το εντοπίσεις. Πόσω μάλλον να το λύσεις…

Δυστυχώς η Ελλάδα νοσεί και στους δύο φορείς που μπορούν να λύσουν τον συγκεκριμένο βραχνά. Οι ΠΑΕ αβαντάρουν με τον δικό τους τρόπο τη βία και πρωτοκλασάτα στελέχη τους κάνουν follow up στα γηπεδικά μπάχαλα μέσα σε γραφεία (Δ.Σ. Super League) ενώ οι άνθρωποι που προσπαθούν να δώσουν πολιτική λύση έχουν βιωματική εικόνα από γήπεδο χρονικής διάρκειας που συγκρίνεται με τα λεπτά συμμετοχής του Μακόλεϊ Κρισάντους με τη φανέλα της ΑΕΚ. Συνεπώς, αφού δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται προσεγγίζουν το πρόβλημα όχι ως κοινωνικό φαινόμενο αλλά ως κάτι που παρακολουθούν σοκαρισμένοι στην τηλεόραση και δεν έχουν τον τρόπο να το αντιμετωπίσουν. Πατάνε απλά ένα κουμπί και προτείνουν αυθαίρετα διακοπή.

Η παρακμή του προϊόντος έφερε τη βία

Ο σοβαρότερος λόγος της ύπαρξης κρουσμάτων βίας είναι η έλλειψη προϊόντος. Εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Για την εντός αγωνιστικών χώρων εξαφάνισης του προϊόντος, η αλλαγή του χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια συζήτησης. Με συνοπτικές διαδικασίες ΑΕΚ, Ηρακλής, Άρης, Λάρισα, Πανσερραϊκός, ΟΦΗ (τώρα) χάθηκαν (ή χάνονται) για διαφορετικούς λόγους. Μαζί τους χάθηκε και το χρώμα στο έρμο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δηλαδή η ουσία. Λιγόστεψαν τα σοβαρά ματς, βαρέθηκαν να τσακώνονται μεταξύ τους για ότι… απέμεινε οι δευτεροτρίτοι και αύξησαν το μίσος κατά του πρώτου.

Ο Μελισσανίδης και το "μαγαζί" που σαπίζει
INTIME SPORTS

Οι ομάδες

Οι παραπάνω ομάδες έδωσαν τη θέση τους σε… δημοκρατικές δυνάμεις όπως ο Αστέρας Τρίπολης (ο οποίος ήταν δεύτερη δύναμη στην Αρκαδία πριν από καμιά 10αριά χρόνια), η Καλλονή, ο Εργοτέλης, ο Πλατανιάς. Σε συνδυασμό της καθιέρωσης του… Λεβαδειακού και με την εμφάνιση πυροτεχνημάτων όπως η Νίκη Βόλου, η οποία ανέβηκε για να πέσει, διακωμώδησαν ένα προϊόν το οποίο δυστυχώς για όλους δεν υφίσταται.

Πέραν εκείνων που τους… πήρε το ποτάμι, έμεινε πίσω ένας αποδυναμωμένος Παναθηναϊκός και ένας ΠΑΟΚ που βρέθηκε -προσωρινά- να παριστάνει τη δεύτερη δύναμη χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει το νέο του ρόλο. Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο αυτές ομάδες παίζοντάς τα όλα για όλα με τον Ολυμπιακό -με εντελώς λανθασμένο τρόπο- κατέστρεψαν τις χρονιές τους πέρσι και φέτος. Πέρσι ο ΠΑΟΚ στον ημιτελικό της ντροπής και εφέτος -όπως όλα δείχνουν- ο Παναθηναϊκός. Χαμήλωσαν το ταβάνι τους και οι δύο, αδίκησαν το ποδοσφαιρικό τους μέγεθος και ενήργησαν ως άλλοι Ταρζάν στη ζούγκλα στη θέα του "μεγάλου εχθρού".

Η Ομοσπονδία

Εκτός αγωνιστικών χώρων γίνεται το μεγαλύτερο πάρτι. Με μία ΕΠΟ η οποία αδυνατεί να διοργανώσει έναν αγώνα Κυπέλλου, προκαλώντας με τη στάση της -δικαιολογημένα- παράπονα μίας ομάδας η οποία υποστηρίζει ότι ευνοείται μία άλλη. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί καν κανείς στις περιπτώσεις Ρανιέρι-Τζαλακώστα για να αποδείξει ότι η Ομοσπονδία δεν μπορεί.

Η Λίγκα

Από την άλλη μία Λίγκα, με επικεφαλής τον άνθρωπο που σε ένα παρόμοιο ντέρμπι με αυτό της Κυριακής (εκείνο της Ριζούπολης), συναίνεσε ως διαιτητής να γίνει κανονικά το ματς νομιμοποιώντας κατά κάποιο τρόπο τα όσα ζουλού γίνονταν στις εξέδρες: Τον Γιώργο Μποροβήλο. Είναι πασιφανές ότι το όλο κόνσεπτ δεν… στέκει!

Ο Μελισσανίδης και το "μαγαζί" που σαπίζει

Συμφώνησαν για τον Μελισσανίδη!

Στο άκρως αντιπροσωπευτικό ως προς την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου Δ.Σ. της Super League την περασμένη Τρίτη, έφυγαν ποτήρια, έπεσαν μπουνιές, μπήκαν σωματοφύλακες, επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και στο τέλος γίναμε θέμα στο ESPN. Σε ένα μόνο συμφώνησαν οι… πολεμοχαρείς παρευρισκόμενοι: Στο γεγονός ότι δεν πρέπει να κατέβει η ΑΕΚ στο νέο πρωτάθλημα σε περίπτωση που ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει ρόλο τόσο στην "Ένωση" όσο και στον ΟΠΑΠ.

Το πιο λογικό ήταν να πει κανείς, ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στο παρελθόν. Υπήρξε, δηλαδή, εμπλεκόμενος στο "Πάμε Στοίχημα" και σε μεγάλη ΠΑΕ, με το πρωτάθλημα να παίζεται κανονικά και τις ομάδες να μην προβαίνουν σε μία τέτοια… συμφωνία. Το επίσης λογικό που μπορεί να πει κανείς, είναι πως ο ΟΠΑΠ είναι ο βασικός χορηγός σχεδόν όλων των ομάδων του πρωταθλήματος. Ο μοναδικός -μαζί με τη NOVA- βασικός χρηματοδότης δηλαδή, ομάδων που λαμβάνουν μέρος σε ένα προϊόν που δεν μπορεί να βρει άλλο χρηματοδότη γιατί δεν… υφίσταται!

Ωστόσο, η υποκρισία που λαμβάνει χώρα σε όλους τους τομείς του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν επιτρέπει οποιοδήποτε επιχείρημα πέραν του προφανούς: Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο στην ΑΕΚ και η παρουσία του σε αυτή εξαντλείται στην προσπάθεια κατασκευής του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μακάρι την επόμενη φορά που θα βρεθεί κάτι να ενώσει όλους τους συμμετέχοντες στη Super League να είναι κάτι πιο ουσιώδες για το ποδόσφαιρο το οποίο θα λειτουργεί πραγματικά θετικά υπέρ του. Και όχι η ανάγκη απομάκρυνσης ενός υγιούς οργανισμού ο οποίος λείπει έντονα από το "μαγαζί" που δυστυχώς σαπίζει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK