Οι... Μανωλάδες έριξαν την ΑΕΚ

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την παρέλαση των εκατομμυρίων στην υπόθεση Μανωλά και για την ΑΕΚ, που ενώ είχε το πάνω χέρι στην περίπτωση του ποδοσφαιριστή, βλέπει σαν παρατηρητής …τσουβάλια με λεφτά να πηγαινοέρχονται.

Οι... Μανωλάδες έριξαν την ΑΕΚ

Το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έχει ησυχάσει. Ακόμα κι όταν ζωντανεύει, όμως, ασχολείται –πια- με φυσιολογικά πράγματα. Με καμιά μεταγραφή, με χορηγούς, με τη συσπείρωση του κόσμου που έχει εκτοξεύσει ξανά την εμπορική αξία του Συλλόγου και γενικά με …τέτοια πράγματα.

Τα ευτράπελα του παρελθόντος που απασχολούσαν την καθημερινότητα της ΑΕΚ αρκετά συχνά, έχουν μπει στο χρονοντούλαπο και έχουν μόνο διδακτική σημασία.

Καμιά φορά, πάλι, βλέποντας τη ζωή των άλλων, βρίσκεις κομμάτια από τη δική σου ζωή. Λάθη, ενδεχόμενα και –στην περίπτωση της ΑΕΚ- ένα τσουβάλι χαμένα λεφτά. Για την ακρίβεια 15 εκατ. ευρώ που φέρνει στα ταμεία του Ολυμπιακού η μεταγραφή του Κώστα Μανωλά στη Ρόμα.

Δε στέκομαι –γιατί δε με αφορά- στο συναισθηματικό υπόβαθρο της παρουσίας Μανωλά στον Ολυμπιακό. Ο Κώστας Μανωλάς δεν είναι ο Στέλιος Μανωλάς, ούτε αποτελεί κάποια εμβληματική μορφή για την ΑΕΚ. Θα μπορούσε ωστόσο να αποτελέσει …επένδυση για την ΑΕΚ αν η τότε διοικητική μορφή της ήταν υπαρκτή. Αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει υποχρεωτικά να αφορά όλη την οντότητα ΑΕΚ.

Ο Αδαμίδης, το τηλέφωνο στον οπαδό και τα γεμιστά που έμειναν στη μέση

Λίγο πριν το τέλος της θητείας του Σταύρου Αδαμίδη από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ, πραγματοποιήθηκε η προτελευταία συζήτηση για την παραχώρηση του Μανωλά σε ομάδα του εξωτερικού. Ένα μεσημέρι στα Σπάτα μαζί με μάνατζερ και μέλη του Δ.Σ. η ΑΕΚ είχε ανοιχτό μπροστά της το ενδεχόμενο να πουλήσει τον Μανωλά έξι μόλις μήνες πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τον χάσει ελεύθερο.

Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ, γνωρίζοντας ότι η συνεργασία του με την εταιρεία φτάνει στο τέλος της, σηκώνει το τηλέφωνο και καλεί έναν …οπαδό της ομάδας τον οποίο γνώριζε και είχε άριστες σχέσεις για να «κόψει» αντιδράσεις. Δεν έχει σημασία ποιον. Ο οπαδός με απόλυτη παραγοντική διορατικότητα –και ενώ άφησε στη μέση μία μερίδα γεμιστά, γιατί βρισκόταν σε ταβέρνα- απάντησε κοφτά στον Αδαμίδη: «Σταύρο, δεν είναι ακόμα η ώρα».

Ο Μανωλάς έμεινε στην ΑΕΚ, ροκάνισε τον χρόνο μέχρι το τέλος του συμβολαίου του και έφυγε ελεύθερος για τον Ολυμπιακό αφού η διοίκηση Αδαμίδη δεν μπήκε στον κόπο να βρει 150.000 ευρώ –σε μία περίοδο που η ΠΑΕ είχε μεγαλομέτοχο και έσοδα- για να κρατήσει τον παίκτη.

Δικαίωσε τον Μαρινάκη

Στον Ολυμπιακό ο Μανωλάς εξελίχθηκε ποδοσφαιρικά, είναι η αλήθεια, δικαίωσε τον Μαρινάκη που το πήρε πάνω του δεδομένου του γεγονότος ότι υπήρχαν αντιδράσεις στον κόσμο λόγω …ονόματος και έφτασε να χρυσώσει τα ταμεία των «ερυθρολεύκων» με 15 εκατ. Ευρώ. Ποσό που αναλογεί με πέντε φορές το μπάτζετ της φετινής, νορμάλ, ΑΕΚ.

Η τότε ΑΕΚ ήταν βαριά άρρωστη. Όπως μου είχε πει μια φορά ο Μάριος Λευκαρίτης: «Για την UEFA η ΑΕΚ είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Αγοράζει ακριβά, δεν έχει να πληρώσει και χάνει τους παίκτες χωρίς να βάλει ευρώ στο ταμείο της». Την εποχή που ο τότε εκτελεστικός διευθυντής της «Ένωσης», Γιώργος Κωνσταντινίδης δήλωνε έκπληκτος σε πηγαδάκια ότι δέχτηκε τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την άψογη οργάνωση του κλαμπ.

Η αυτογνωσία ήταν φυσικά άγνωστη λέξη και η …ομπρέλα ήταν ανοιχτή σε καθημερινή βάση για παν ενδεχόμενο.

Η ΑΕΚ άλλαξε

Πλέον η ΑΕΚ έχει αλλάξει μορφή. Έγινε πάλι ορθολογική. Μία σοβαρή διοίκηση κάνει κουμάντο στην ΠΑΕ, ο ρόλος των οπαδών αρχίζει και τελειώνει στην εξέδρα, αγοράζει φτηνά, θέλει να πουλήσει (όταν έρθει η ώρα) ακριβά. Ωστόσο πρέπει να θυμάται τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η ψαλίδα. Και τη δεύτερη αιτία του υποβιβασμού που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νοοτροπία. Πέραν από τις …μεγάλες νίκες του Άρη στις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 2012-13…

Υ.Γ.1: Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια η ΑΕΚ χάνοντας το δάσος αναλώθηκε σε μία κατάσταση κριτικής στον θείο Μανωλά για τη μετακόμιση του ανιψιού στον Ολυμπιακό. Για να είσαι σωστός απέναντι στον εαυτό σου ασχολείσαι με τα του οίκου σου. Με την επένδυση που έχασες, με τον τρόπο που ενισχύθηκε ο ανταγωνιστής σου. Όταν το κάνεις και μειώσεις τα περιθώρια λάθους στο μέλλον, θα έχεις χρόνο να ασχοληθείς για το τι έκανε ο Μανωλάς με τον ανιψιό του φέρνοντας εσένα στη θέση του και αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ακολουθούσες την ίδια οδό. Στο κάτω-κάτω αυτό που μετράει είναι να είναι καλά το μοναστήρι…

Υ.Γ.2: Ο Κώστας Μανωλάς ήρθε στην ΑΕΚ επειδή λεγόταν Μανωλάς και επειδή είχε κονέ τον Στέλιο. Η λογική ήταν ίδια με αυτή που ο Στέλιος ήθελε να φέρει φέτος και τον γιο του που απορρίφθηκε από τη Νίκη Βόλου. Το αν μετά από ένα περίπου εξάμηνο που δεν υπολογιζόταν, ο Κώστας Μανωλάς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε σε ένα ματς με την Καβάλα δεδομένων των τραυματισμών όλης της άμυνας της ΑΕΚ, είναι μια άλλη ιστορία. Όπως επίσης άλλη ιστορία είναι το γεγονός ότι πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό εκτόξευσε δικαίως το κασέ του. Αν έμενε στην ΑΕΚ των χιλίων προβλημάτων η εξέλιξή του ενδέχεται να ήταν διαφορετική. Προς το χειρότερο για τον ίδιο. Με την ελεύθερη και αβίαστη φυγή του για τον Ολυμπιακό η ίδια η ΑΕΚ έκανε κακό στον εαυτό της. Όπως και να έχει όμως, το να κάνει η μητέρα του Κώστα, πρωτοσέλιδο την ομάδα που έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη το όνομα «Μανωλάς» είναι τουλάχιστον άστοχο. Και unfair, γιατί ο θείος του έπιασε πάλι δουλειά σε αυτή, με την ΑΕΚ να του δίνει την ευκαιρία να συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο την προπονητική του καριέρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK