O αμφιλεγόμενος κύριος Πασκουάλ!

Καλή επιλογή με πολλά ΑΛΛΑ ο Καταλανός, ένας συμπαθητικός τύπος που πάει με τα 100 συστήματά του. Ο Νάβαρο που θα του λείψει, η πίεση που δεν έχει συνηθίσει, οι πολλοί Αμερικανοί και η ευκαιρία του στον ΠΑΟ να αποδείξει πως είναι τοπ επιπέδου. Τον αποκρυπτογραφεί ο Σωτήρης Γεωργίου.

O αμφιλεγόμενος κύριος Πασκουάλ!
pasqual ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Καλώς τον Τσάβι Πασκουάλ, λοιπόν, στον Παναθηναϊκό. Και με τη... βούλα που λένε, επίσημη παρουσίαση αλλά και με πολλά ερωτήματα. Θα βγάλει τη σεζόν; Θα δικαιολογήσει το συμβόλαιο του; Θα βρει υπό την καθοδήγηση του Καταλανού το δρόμο του ο Παναθηναϊκός, ο οποίος αλλάζει προπονητές σαν τα πουκάμισα; Τελικά είναι καλός προπονητής ή όχι; Είναι λούζερ ή όχι; "Πακέτο" με τον Τσάβι Πασκουάλ και δεκάδες ακόμα αναλύσεις.

Ακόμη περισσότερες εκτιμήσεις από τους υποστηρικτές του και αντίστοιχες απ' όσους τον θεωρούν λίγο για τέτοιο πάγκο.

Να τα πάρουμε όμως, με τη σειρά: δεδομένα ο Παναθηναϊκός, αν και δεν μου αρέσει ο Ισπανός κόουτς, έκανε μια καλή επιλογή αυτή τη στιγμή. Βέβαια, αν τον θεωρούσε προπονητάρα το καλοκαίρι που ήταν ελεύθερος, θα έλεγε του Άρτζι, που κοστίζει και λιγότερα, "αντίο" και θα τον έφερνε σαν λαβράκι. Προφανώς και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αφού δεν το έκανε, μιας και δεν βρισκόταν στον πάγκο και ο... Πόποβιτς, μάλλον δεν είχε ποτέ σε τόσο μεγάλη υπόληψη τον Πασκουάλ.

Γιατί τότε ξαφνικά τον έφερε με υπερπροσπάθεια; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν καλοί προπονητές. Οι Σέρβοι, με εξαίρεση τον Ομπράντοβιτς, εξαφανίστηκαν από υψηλό το επίπεδο. Οι ανερχόμενοι τύπου Πιανιτζάνι είδαμε πως αποτυγχάνουν στα μεγάλα κλαμπ με πίεση. Άρα έμεναν ο -ΝΒΑερ πλέον- Μεσίνα και ο Μπλατ που πήγε στην Τουρκία. Και εδώ χτυπούν το κεφάλι τους στη διοίκηση της πράσινης ΚΑΕ. Ο Μπλατ κοστίζει ακριβά, σχεδόν 1,5εκ, αλλά τελικά δεν έχει κανένα τρελό μπάτζετ στην Νταρουσάφακα και μάλλον θα έλεγε εύκολα το "Ναι" στον ΠΑΟ, αν του κτυπούσαν την πόρτα καλοκαιριάτικα. Από αυτούς που έμεναν άλλοι ήταν εκτός αγοράς και είχαν καιρό να δουλέψουν,άλλοι δεν έχουν πάει σε μεγάλη ομάδα κι άλλοι είναι πιο πολύ των δημοσίων σχέσεων...

ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ

Από τους Έλληνες προπονητές που πλέον παίρνουν δικαίως τις δουλειές στην Ευρώπη, οι καλοί ήταν κλεισμένοι. Έμενε ο Πίνι Γκέρσον που αρέσει στον Γιαννακόπουλο, αλλά όχι στον περίγυρο. Συν το ότι δεν έχει δουλέψει τελευταία και ήταν και στον Ολυμπιακό. Αν και ο Γκέρσον ταίριαζε για προπονητής τώρα με πλάνο να τον διαδεχόταν το καλοκαίρι ο Σάρας και ο Πίνι να πήγαινε τεχνικός διευθυντής. Αυτόν μάλιστα έδειχναν οι εκτιμήσεις, με τον Πασκουάλ να παίζει από δίπλα επειδή ήταν 8 χρόνια σε ομάδα πρώτης γραμμής(Μπαρτσελόνα). Για να επιλεχθεί τελικά σαν πιο έτοιμος και για τώρα αλλά και για το μέλλον και ηλικιακά σαν ο άνθρωπος που θα κτίσει ο ΠΑΟ πάνω του μια νέα σχέση με τους προπονητές του. Σε μια... ηλεκτρική καρέκλα, θα συμπλήρωνα!

Στα μάτια μου η απομάκρυνση Πεδουλάκη, με τα δεδομένα που έχουμε, ήταν λάθος όπως λάθος αποδείχθηκε και την πρώτη φορά. Για μένα στο κάζο του ΣΕΦ την μεγάλη ευθύνη είχαν οι παίκτες. Αν βέβαια ο Άρτζι είχε χάσει τα αποδυτήρια αυτό είναι κάτι που δεν ξέρω. Αν συνέβαινε πάντως, τότε υπάρχει λογική στην αλλαγή γιατί δεν αλλάζει εύκολα μια πεντάδα Αμερικανών. Διαφορετικά στο να διώξεις τον Πεδουλάκη για να φέρεις τον Πασκουάλ, δεν βλέπω λογική. Να φέρεις τον Μπλατ, τον Μεσίνα, ναι.

ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ, ΕΙΧΕ ΑΣΥΛΙΑ

Αλήθεια, τι εστί Πασκουάλ; Αντέχουμε την αλήθεια; Ο Ισπανός είναι ένας πολύ καταρτισμένος τεχνικός που έκανε όλη την δουλειά σαν ασίσταντ στην Μπαρτσελόνα και επειδή οι Ισπανοί προωθούν τα δικά τους παιδιά τον έκαναν χεντ κόουτς προ 8ετίας. Στο υψηλότερο επίπεδο όμως οι προπονητές κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα. Και σε αυτό το κομμάτι, ό,τι και να κάνουμε, ο Πασκουάλ θεωρείται λούζερ. Με ένα τίτλο σε 8 χρόνια στην Ευρωλίγκα και 4 στην Ισπανία. Με μπάτζετ 25-40 εκ. με ένα Ναβάρο στα ντουζένια του, με ασυλία καθώς "έτρωγε" 40π από την Ρεάλ και έπινε... καπουτσίνο άνετος στην Βαρκελώνη του.

Γιατί, λοιπόν, οι Έλληνες προπονητές τότε και ο Πεδουλάκης εν προκειμένω να είναι αποτυχημένοι, που με μπάτζετ το 1/4 από του Πασκουάλ, ο ένας στους δύο κερδίζει τους τίτλους στην Ελλάδα και πάλευαν στην Ευρωλίγκα για το ΦάΙναλ Φορ, στα οποία δεν πήγαινε καν πάντα η μεγάλη Μπάρτσα; Ξεχνάμε τι κάζο έχει φάει ο Πασκουάλ για το γεγονός ότι τον έκαναν ....μεροκάματο οι Έλληνες προπονητές;

Πήγαινε ο Πεδουλάκης και του έσπαγε έδρα και έχανε με παράπονα στο πόντο το άλλο ματς στα πλέι οφ. Ο Μπαρτζώκας του έχει κάνει... άπειρες "κηδείες". Ο Σφαιρόπουλος του πήρε την έδρα με τις περίφημες αλλαγές στα σκριν, που ο Πασκουάλ έκανε ένα χρόνο να μάθει! Όλοι με ρόστερ αξίας 3 και 4 φορές κάτω από της Μπαρτσελόνα.

ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΒΕΖΕΝΚΟΦ;

Ο Πασκουάλ είναι ένας συμπαθητικός τύπος. Που τον κόβω να είναι μεγαλωμένος σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Είναι ένας καλός προπονητής που έχει 100 συστήματα, οργανώνει καλά την ομάδα του, τη διατηρεί σε υψηλό τέμπο, παίζει εξίσου καλά και στην άμυνα και στην επίθεση. Αλλά είναι ένας κακός σχεδιαστής ομάδων καθώς με 25 και 30 εκ. δεν γίνεται πέρσι πχ να έχεις πρώτη αλλαγή τον Βεζένκοφ στο 4αρι και να μην έχεις βρει τόσα χρόνια ένα πλέι μέικερ. Έχει μάθει στην ασυλία βρέξει-χιονίσει και έχει μάθει να έχει ένα ηγέτη στο παρκέ. Ο Ναβάρο τον έχει ξελασπώσει άπειρες φορές και στον Παναθηναϊκό δεν βρίσκει Διαμαντίδη πια. Μάλλον θα τον ψάξει πολλές φορές μην εμφανιστεί πίσω από καμιά κουρτίνα για να τον βάλει μέσα να τον ξελασπώσει αλά Ναβάρο .....

Ο Πασκουάλ είναι κακός κόουτς για τόσο υψηλό επίπεδο. Δεν έχει ιδέες να παλέψει, να γυρίσει ένα παιχνίδι αλλά πάει με βάση το βιβλίο του και τα συστήματα. Συνεπώς είναι ένας οργανωμένος, καλός τεχνικός που όμως δεν έχει μπορέσει να μεταβεί προπονητικά στο υψηλότατο επίπεδο . Και μια επιλογή για τον ΠΑΟ εξ ανάγκης καλή σχετικά τώρα,αλλά το καλοκαίρι θα μπορούσε να το περιμένει για να βρει κάτι καλύτερο. Άλλωστε ποιά η διαφορά πχ του Κατσικάρη με τον Πασκουάλ;

Να πούμε ότι πολλοί υποστηρικτές του το καλοκαίρι που έφυγε από την Βαρκελώνη έφερναν σε πρώτη θέση την επιλογή Κατσικάρη σαν ιδανική. Τότε γιατί να μην περίμενε πχ να φέρει τον Κατσικάρη το καλοκαίρι ο ΠΑΟ που είναι και πιο φτηνός και Έλληνας πάνω απ όλα;

ΧΩΡΙΟ ΜΕ 6 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Στον ΠΑΟ ο Πασκουάλ θα έχει πίεση. Δεν έχει δουλέψει μακριά από την χώρα του και πρέπει να τον δούμε σε συνθήκες πίεσης. Στην Ισπανία έτρωγε σε ημιτελικό Φάιναλ Φορ 40 πόντους από την Ρεάλ και ήταν άνετος στο φουαγιέ...! Εδώ με 20π θα τρώει όχι κράξιμο αλλά και καμιά -κακώς βέβαια-πορτοκαλάδα... Και κάτι ακόμα: πως θα μάθει 100 συστήματα στους παίκτες του; Αν ειδικά πάει να το κάνει τώρα θα έχουμε δράματα... Και πως θα κάνει χωριό με 6 Αμερικανούς όταν στην Βαρκελώνη τους απέφευγε και είχε λίγους και συνήθως λευκούς; Εν τέλει θα κριθεί στην πορεία ο Ισπανός. Η επιλογή του έχει πολλά αλλά....Αν βρισκόμασταν στο καλοκαίρι του 2017 δύσκολα θα ερχόταν.

Στο δια ταύτα :τον Πασκουάλ σώνει ότι δεν υπάρχουν πια καλοί προπονητές και ας έφυγε αποτυχημένος από την Μπάρτσα ενώ έπρεπε να έχει φύγει χρόνια πριν... Με μια ομάδα με το ειδικό βάρος του ΠΑΟ και την διοίκηση να βάζει πολλά χρήματα για την εποχή και την εφορία που έχει η χώρα μας, τού δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι προπονητής για το υψηλότατο επίπεδο. Ειδάλλως τον βλέπω να φεύγει νωρίς και γι αυτό εξασφαλίστηκε με το κλειστό 3ετές.... Θεωρώ ότι δύσκολα θα κάνει την διαφορά. Ο ΠΑΟ θα παίξει σχετικά καλό μπάσκετ, θα κάνει καλές νίκες αλλά και κακές ήττες και θα ακολουθήσει γκρίνια..... Αν τον στηρίξει στις αποτυχίες όπως δεν έγινε με τους προηγούμενους, ο Πασκουάλ θα ριζώσει, ειδάλλως όλα τα λεφτά θα πάνε στον Σάρας που για μένα είναι ο προπονητής του... 2020!

News 24/7

24MEDIA NETWORK