Τα κίτρινα γάντια και μια νέα λογική

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την απόκτηση του Μπαρόχα και τη μεταγραφική λογική της ΑΕΚ υπό τους ήχους της παραδοσιακής "κιτρινόμαυρης" γκρίνιας που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τα κίτρινα γάντια και μια νέα λογική
Μπαρόχα INTIME SPORTS

O Άλεν Μπαρόχα, λοιπόν, αποτελεί την 8η εφετινή προσθήκη της ΑΕΚ και είναι ο τερματοφύλακας που θα υπερασπιστεί την εστία της στη Super League. Το θετικό στην περίπτωση του Μπαρόχα είναι ότι η "Ένωση" δεν άργησε περαιτέρω στο θέμα του τερματοφύλακα. Θα τον έχει δηλαδή στη διάθεσή της σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, κάτι που θα βοηθήσει περισσότερο στο να προσαρμοστεί πιο νωρίς. Το αρνητικό είναι πως ο Βενεζουελάνος γκολκίπερ δεν ήταν η πρώτη επιλογή των ανθρώπων που έχουν αναλάβει τον αγωνιστικό σχεδιασμό.

Πρώτη επιλογή ήταν ο Ισπανός Χάβι Βάρας, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Λας Πάλμας. Ο Μπαρόχα δεν ήταν πρώτη επιλογή όχι για τα προσόντα του (στα οποία υπάρχει μεγάλη εκτίμηση από τους ανθρώπους της ΑΕΚ) αλλά για το γεγονός ότι βγαίνει για πρώτη φορά από το εγχώριο πρωτάθλημα της πατρίδας του. Οι σχετικά λίγες παραστάσεις είναι ένα αρνητικό στοιχείο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να προκαθορίσει το πρόσημο που θα έχει η συνολική παρουσία του Μπαρόχα αφού η σούμα θα γίνει του χρόνου τέτοια εποχή.

Τα κίτρινα γάντια και μια νέα λογική
Μπαρόχα INTIME SPORTS

Τι ήθελε και τι πήρε η ΑΕΚ κάτω από τα δοκάρια

Τώρα, αν κάνουμε τη σύγκριση με το τι ήθελε και τι τελικά πήρε η ΑΕΚ , τότε θα διαπιστώσουμε ότι απέκτησε έναν τερματοφύλακα όχι πολύ κοντά στις προδιαγραφές που αναζητούσε. Ήθελε έμπειρο τερματοφύλακα, με βασικές χρονιές σε ευρωπαϊκά κλαμπ (τύπου Μούλντερ, Βάρας) και ψηλό, πήρε τον ύψους 1,84μ. Μπαρόχα του οποίου οι παραστάσεις περιορίζονται μόνο στο εγχώριο πρωτάθλημα της πατρίδας του και σε κάποιες συμμετοχές με την εθνική Βενεζουέλας.

Από την άλλη, η ΑΕΚ απέφυγε να πάει σε μια λύση όπως του Κούρτσι (ο οποίος προτάθηκε) που έχει καλό βιογραφικό, αλλά προέρχεται από άδεια χρονιά σε αντίθεση με τον Μπαρόχα που είναι μπαρουτοκαπνισμένος.

Το πρόβλημα του ύψους και ο… Σορεντίνο!

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του ύψους νομίζω ότι καλύπτεται, αφού ο κορυφαίος ξένος τερματοφύλακας που πέρασε τα τελευταία χρόνια από την ομάδα ( Στέφανο Σορεντίνο) έβλεπε τον κόσμο έναν πόντο πιο ψηλά από ό,τι ο Μπαρόχα. Στην ΑΕΚ θεωρούν ότι πρόκειται για έναν τερματοφύλακα που βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του και το μόνο που του έλειπε ήταν ένα γερό... βήμα προκειμένου να εκτιναχθεί. Το αν ο χρόνος δικαιώσει τους ανθρώπους της "Ένωσης" θα είμαστε σε θέση να το διαπιστώσουμε άμεσα.

Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ήθελε πιο βαρύγδουπη επιστροφή, ωστόσο το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαθέτει η ΑΕΚ στη μεγάλη επιστροφή της στη Super League, είναι ποδοσφαιρική λογική που της έλειψε στην παλιότερη ζωή της. Μακριά από τις ανούσιες υπερβολές του παρελθόντος, αλλά με ποιότητα. Ενδεχομένως, βέβαια, να μπορούσαν να γίνουν καλύτερες κινήσεις τόσο στον τερματοφύλακα όσο και στο θέμα του κεντρικού αμυντικού.

Όμως ο Βάρας που ήταν καλύτερη λύση κυρίως σε αυτό που ήθελε αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ επέλεξε να μείνει στην Ισπανία. Ευτυχώς, για την ΑΕΚ, η εναλλακτική Μπαρόχα ήταν ήδη σταντ μπάι και έτσι δεν χρειάστηκε να χαθεί άλλος χρόνος.

Κανείς δεν θα ήθελε... Ισραηλινό

Τώρα στο θέμα του κεντρικού αμυντικού, η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ έψαχνε αρχικά δύο στόπερ. Πήρε μόνο τον Άρθο ο οποίος είναι δεξιοπόδαρος και όχι αριστεροπόδαρος που θα ήταν το ιδανικό.

Παρότι η αλήθεια είναι ότι στον κύκλο μου υπάρχουν όλων των ειδών οι ΑΕΚτζήδες, δεν μπορώ να φανταστώ ούτε έναν από αυτούς που πριν από κάνα μήνα στο ερώτημα "από ποιο πρωτάθλημα ονειρεύεσαι να προέρχεται ο στόπερ της ομάδας στη Super League" να απαντούσε "από το πρωτάθλημα του Ισραήλ". Δεν γίνεται να υπάρχει η απαίτηση να είναι φτιαγμένος ο κόσμος με παρόμοιου είδους μεταγραφές, φτάνει όμως να υπάρχει και ένα λογικό πλαίσιο στα όσα συμβαίνουν. Δεν σημαίνει δηλαδή πως… απαγορεύεται να βγει ο Άρθο επειδή προέρχεται από το πρωτάθλημα του Ισραήλ.

Τα κίτρινα γάντια και μια νέα λογική
Άρθο INTIME SPORTS

Καλό είναι πάντως να υπάρχει ένα μπαλαντάρισμα μεταξύ πραγματικότητας και προσδοκιών. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ποδόσφαιρο είναι, τα πάντα γίνονται και δεν ξέρω πώς μπορεί να διαχειριστεί μια νέα ομάδα που έμαθε μόνο να κερδίζει επί δύο χρόνια, ένα πιθανό στράβωμα της κατάστασης.

Διακριθέντες και χαμηλού κόστους

Με έναν... μπακαλίστικο υπολογισμό, η ΑΕΚ για την ώρα δείχνει να υστερεί σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της (που είναι παραδοσιακά μόνο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός). Φαίνεται ότι δύσκολα θα καταφέρει να περάσει έναν εκ των δύο. Βεβαίως, άπαντες θα κριθούν με βάση τα κανονικά δεδομένα της ΑΕΚ και όχι μιας ομάδας που έρχεται από τη Β’ Εθνική και θέλει υπομονή για να χτιστεί.

Με έναν κανονικό ποδοσφαιρικό υπολογισμό απαγορεύεται δια ροπάλου κάθε πρόβλεψη γιατί θα παίξουν πολλοί παράγοντες ρόλο στη διαμόρφωση της… επίσημης κατάστασης όταν έρθει η ώρα. Π.χ. από το αν ο Σιμόες σηκώσει το βάρος της φανέλας και αντέξει την πίεση, αν ο Τζεμπούρ στην πιο σοβαρή εκδοχή του είναι σε θέση να θυμίσει τον παλιό καλό Τζεμπούρ, αν ο Βάργκας βρει το πάτημα που έψαχνε για να επιστρέψει σε ψηλό επίπεδο κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση Μπαρόχα εντάσσεται στην ευρύτερη λογική της ΑΕΚ να φέρνει ποδοσφαιριστές οι οποίοι διακρίνονται στις χώρες που έπαιζαν έναντι χαμηλού κόστους. Οι πιθανότητες να βγει στην ΑΕΚ η κίνηση αυτή υπάρχουν, αλλά όλα θα αρχίσουν να μετράνε επί χόρτου. Υπομονή μέχρι τα πρώτα φιλικά και την ολοκλήρωση των μεταγραφών που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Υ.Γ.: Το βράδυ την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας της Φλουμινένσε με τη Βάσκο Ντα Γκάμα. Ο Τζιοβάνι... τραυματίστηκε στο γόνατο. Δεν ξέρω αν ο Τζιοβάνι έκανε κανένα βραζιλιάνικο σε ένα ματς που έπεφταν κορμιά, ή αν όντως το παιδί έπαθε τόσο χοντρή ζημιά ώστε να αποχωρήσει κλαίγοντας από τον αγωνιστικό χώρο και να αντικατασταθεί αναγκαστικά.

Αν οι φόβοι των ανθρώπων της Φλουμινένσε οι οποίοι τρόμαξαν στον πάγκο, επιβεβαιωθούν, τότε θα μιλάμε για μία ακόμα... περιπτωσάρα η οποία μόνο στην ΑΕΚ θα μπορούσε να συμβεί. Αφού ενεπλάκησαν για τη μεταγραφή του η οικογένειά του, η εταιρεία που τον εκπροσωπεί (μαζί της και η Πεναπολένσε), η Φλουμινένσε και η ΑΕΚ, ο παίκτης τραυματίστηκε. Δηλαδή για τον Θεό!

Διαβάστε ακόμη:

Μπαρόχα και με τη βούλα στην ΑΕΚ

Τραυματίστηκε ο Τζιοβάνι, ανησυχία στην ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK