Ο ΠΑΟΚ έριξε την ιδέα στο Βόλο

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την πρόκριση του ΠΑΟΚ, ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα για την Κ-20 και το μεταγραφικό ζήτημα του Δικεφάλου.

Ο ΠΑΟΚ έριξε την ιδέα στο Βόλο

Ο ΠΑΟΚ πήγε στο Βόλο - για ένα παιχνίδι που... έπρεπε να γίνει - με την Κ20, για να αντιμετωπίσει τον επίσης αδιάφορο τοπικό Ολυμπιακό, και μας έθεσε ένα ερώτημα που οι άνθρωποι του Δικεφάλου το έχουν θέσει εδώ και καιρό προς συζήτηση στη λίγκα. Σε ένα βαθμό. στο ΕΑΚ Βόλου, ο ΠΑΟΚ μας έβαλε στο κλίμα της πρότασής του, η οποία δεν πέρασε, αλλά ίσως στο μέλλον συζητηθεί ξανά, αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές από τις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας.

Όταν "καίει" η μπάλα

Και αυτό, δεν είναι άλλο από την παρουσία των Κ20, των β’ ομάδων όπως τις ονομάζουν στο εξωτερικό - και κυρίως σε Ισπανία και Πορτογαλία - στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Η συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται στην σταδιακή ένταξη των νεαρών ποδοσφαιριστών στο επαγγελματικό επίπεδο. Διότι η απόσταση ανάμεσα στη Φούτμπολ Λιγκ και τη Σούπερ Λιγκ είναι μεγάλη, αλλά αυτή ανάμεσα στο πρωτάθλημα Κ20 και τη Σούπερ Λιγκ είναι ακόμα μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι προπονητές να δυσκολεύονται να δώσουν ευκαιρίες σε παιχνίδια που ξεχωρίζουν στη Κ20. Και αυτό διότι, ξεχωρίζουν απέναντι σε παιδιά της ηλικίας τους.

Ο Σούλης Παπαδόπουλος, με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι του Βόλου, ουσιαστικά εξήγησε αυτή τη σκέψη. “Όταν είσαι επαγγελματίας, είτε είσαι 17 χρόνων, είτε 40, πρέπει να κριθείς όταν η μπάλα καίει”. Ας… καίει λοιπόν η μπάλα, για παιδιά 17, 18, 19 και 20 ετών, όχι απέναντι σε συνομίληκούς τους, αλλά απέναντι σε ποδοσφαιριστές όλων των ηλικιών, απέναντι σε παίκτες που παίζουν για το ψωμί τους, για το συμβόλαιό τους. Μπορεί κάποιος να σταθεί στην αδυναμία μιας δεύτερης ομάδας να πάρει άνοδο στη πρώτη κατηγορία, αλλά και πόσοι θυμούνται ποια ομάδα πήρε το πρωτάθλημα Κ20;

Ιδανική πρόκριση

Στο κάτω - κάτω, για ποιο λόγο να μπαίνουν σε μια διαδικασία ανεξέλεγκτου δανεισμού παικτών οι ομάδες, αντί να έχουν τους νεαρούς τους σε μια επαγγελματική κατηγορία, που έχει τους δικούς τις κανόνες. Είναι σκληρή κατηγορία, έχει τους δικούς τις “κανόνες”. Έχει όμως γήπεδα στα οποία πηγαίνουν φίλαθλοι και όχι μόνο οι γονείς των παιδιών. Έχει κερκίδα με ενθάρρυνση αλλά και μπινελίκι, έχει μεγαλύτερη πίεση, έχει πιο ρεαλιστικές συνθήκες σε αυτό που λέμε (Ελληνικό) επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρώτης γραμμής.

Κατά τα άλλα, στο Βόλο, ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τη πρώτη φάση του κυπέλλου “ιδανικά”. Τι εννοώ; Στο πρώτο ματς με τον Πανθρακικό έκανε ροτέισον και όταν το γκολ δεν ερχόταν, ήρθαν οι ενισχύσεις από τον πάγκο και με αυτό το τρόπο ήρθε η νίκη. Στο δεύτερο ματς, με μεγαλύτερο ροτέισον έγινε το 2Χ2 με αποτέλεσμα η πρόκριση να κλειδώσει, προκειμένου να έρθει το τρίτο ματς με την Κ20. Βέβαια, όλα αυτά, περνάνε σε δεύτερη μοίρα από τη στιγμή που το κύπελλο ουσιαστικά ξεκινά από τη φάση των 16, ενώ στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ έχει χαμηλές πτήσεις, και το παιχνίδι με τον Πλατανιά να χαρακτηρίζεται ως “σημαντικό” για τον Τούντορ, που προσπαθεί να κρατηθεί από αυτά, γνωρίζοντας πως αυτά δίνει εξετάσεις.

Η μπάλα στον Σαββίδη

Και όταν ρωτήθηκε για μεταγραφές; Η μπάλα στην… κερκίδα, ή μάλλον στον Ιβάν Σαββίδη. Ο Κροάτης τεχνικός θα έπαιρνε ένα 10άρι αν του έλεγαν πως θα μπορούσε να κάνει μόνο μια μεταγραφή. Βέβαια, στη προ ημερών ευρεία σύσκεψη παρουσία Αγγελίδη, Άρνεσεν, Τούντορ και ιατρών, ο πρόεδρος του Δικεφάλου, έβαλε τον καθένα προ των ευθυνών του. Τα “γιατι” που έχουν μαζευτεί είναι πολλά. Γιατί οι μεταγραφές δεν έχουν μέχρι τώρα αποδώσει, γιατί ο ΠΑΟΚ δεν έχει αποκτήσει βασικό κορμό και έχει σκαμπανεβάσματα, γιατί υπάρχουν συχνοί μυικοί τραυματισμοί, γιατί υπάρχουν υποτροπές σε παίκτες που τραυματίζονται.

Με όλα αυτά να πλανώνται, δεν είναι εύκολο να πειστεί ο Σαββίδης να τα…χώσει ξανά για μεταγραφές όταν έχει δει πως ούτε η δική του κίνηση (Μπερμπάτοφ) έχει περπατήσει, αλλά ούτε οι μεταγραφές του Φρανκ Άρνεσεν έχουν αποδώσει βάσει των χρημάτων που έχουν ξοδευτεί. Βέβαια, γυρίζουμε πίσω σε συζητήσεις που έχουμε ανοίξει πολλάκις και εγώ σε θέματα και εσείς στα live chat, περί υπομονής, συστημάτων κλπ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK