ΠΑΟΚ, βρες τον τρόπο

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για έναν ΠΑΟΚ που έχει καλομάθει τον κόσμο του σε υπέροχες ευρωπαϊκές βραδιές μακριά από την Τούμπα, ακόμη κι αν χρειαστεί να παίξει ο Δεληγιαννίδης.

ΠΑΟΚ, βρες τον τρόπο

Το λάδι στο "ευρωπαϊκό" καντήλι του ΠΑΟΚ σώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όταν η αρχική έμπνευση του Ίβιτς στην ενδεκάδα δεν του βγήκε. Μοιραία η αντιμετώπιση των στημένων φάσεων θ' αποτελούν για καιρό παράδειγμα προς αποφυγή, με την ήττα να είναι ίσως δίκαια αλλά το 3-0 βαρύ και ασήκωτο σε σχέση με τη συνολική εικόνα και των δυο ομάδων σε κανονική ροή αγώνα.

ΟΤΑΝ… ΤΡΟΛΑΡΕ ΤΟ "ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ"

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης στη Γερμανία, εκεί που θ' αναζητήσει το τρόπο να αποχαιρετίσει τον θεσμό του Γιουρόπα Λιγκ με χαμόγελο, όπως το είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε που πήγε στο Ντόρτμουντ για να αντιμετωπίσει την τοπική Μπορούσια, και ενώ οι περισσότεροι μιλούσαν για ένα ματς "πολλά με λίγα", έφυγε με ένα περήφανο 1-0 στις αποσκευές του. Αποτέλεσμα που έκανε τους ΠΑΟΚτσήδες να φτάσουν στο φινάλε του αγώνα να τρολάρουν τους Γερμανούς φωνάζοντας "ΠΑΟΚ, 'νίκησε' τον Λεβαδειακό, γιατί αυτούς τους γράφουμε στα..."

ΟΤΑΝ ΠΗΡΕ "ΔΙΠΛΟ" ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο ΠΑΟΚ μετρά σημαντικές απουσίες. Οι Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα και Κάνιας βγαίνουν από την ενδεκάδα μόνο όταν είναι τιμωρημένοι -όπως συμβαίνει με τους τρεις πρώτους- ή τραυματίες -όπως συμβαίνει με τον Ισπανό- αλλά όπως γνωρίζετε καλά όλοι, την ιστορία την διαμορφώνουν οι παρόντες και τη γράφουν οι νικητές. Μιλάμε για τέσσερις βασικές απουσίες. Οι δυο εξ αυτών είναι παίκτες με καθαρά ανασταλτικά καθήκοντά (Βαρέλα και Κάνιας) ενώ οι άλλοι δυο (Μάτος και Λέοβατς) είναι παίκτες που έχουν αποδείξει - ειδικά ο Μάτος - πως μπορούν να βοηθήσουν και πάνω από τη μεσαία γραμμή.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο ΠΑΟΚ πηγαίνει σε μια δύσκολη και μεγάλη έδρα με απουσίες. Στο Λονδίνο, και στο παιχνίδι με την Τότεναμ, ο Λάζλο Μπόλονι δεν είχε τους Βιεϊρίνια και Λίνο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΣΤΟΝ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗ

Τότε, ο Κώστας Σταφυλλίδης είχε πάρει φανέλα βασικού, είχε πέσει στα βαθιά και είχε φύγει με δάκρυα στα μάτια μετά την κόκκινη κάρτα που είχε αντικρίσει, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες για ένα ημίχρονο και κάτι ψηλά. Και ο ΠΑΟΚ είχε αντέξει κόντρα στο μεγάλο πείσμα των Λονδρέζων που είχαν στην αρχική τους ενδεκάδα τον Μόντριτς και επιστράτευσαν και τον Μπέιλ, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα.

Αυτή τη φορά, δεν αποκλείεται να δούμε στην ενδεκάδα, και στο αριστερό άκρο της άμυνας, τον Παναγιώτη Δεληγιαννίδη, εφόσον ο Βλάνταν Ίβιτς δεν σκεφτεί κάποια αλχημεία για την κάλυψη του κενού που αφήνει ο Μαρίν Λέοβατς. Ο 20χρονος θα μπει στα βαθιά και για να σταθεί θέλει 101% μυαλό και συγκέντρωση. Όχι πως αυτό δεν ισχύει για τους υπόλοιπους, αλλά όλοι οι υπόλοιποι έχουν μεγαλύτερο βαθμό εμπειρίας από εκείνον.

ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ (ΜΑΣ) ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ

Ο ΠΑΟΚ είναι μια από τις πλέον "expect the unexpected" ομάδες. Έτσι έβγαλε "διπλό" στη Φιορεντίνα όταν οι πιθανότητες ήταν εναντίον του με βάση τόσο με την τότε δική του εικόνα, όσο και με την αντίστοιχη των Ιταλών. Έτσι πήρε την ισοπαλία στο Άμστερνταμ από τον Άγιαξ στις αρχές της σεζόν, όταν αποτελούσε ένα μεγάλο ερωτηματικό, έτσι πήρε τη νίκη επί της Ντόρτμουντ τον Δεκέμβριο του 2015, έτσι έβγαλε το διπλό στο Λονδίνο επί της Τότεναμ τον Νοέμβριο του 2011, έτσι πήρε την πρόκριση στην Πόλη από την Φενερ τον Αύγουστο του 2010.

Και όλα αυτά, έχουν περάσει στη νοοτροπία της ομάδας, που βγάζει συσπείρωση και συγκέντρωση μακριά από την Τούμπα. Μ' αυτά και μ' αυτά ο ΠΑΟΚ (μας) έχει καλομάθει όλα αυτά τα χρόνια και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί περιμένουν πως ο Δικέφαλος του βορρά είναι ικανός να κάνει... εντυπωσιακή έξοδο από το Europa League. Με μια εμφάνιση και ένα αποτέλεσμα που θα πιστοποιήσει την συνολική του εικόνα μέσα στο 2017, και θα βάλει λίγο ακόμα καύσιμο στο ρεζερβουάρ του ενόψει του φινάλε της σεζόν που έχει τα τρία ντέρμπι με τις ομάδες του Λεκανοπεδίου, συν τους ημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδος και τα πλέον οφ.

ΟΠΟΙΟΙ ΚΙ ΑΝ ΠΑΙΞΟΥΝ, ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Σάλκε θα κάνει ροτέισον. "Θα κάνουμε 6 με 7 αλλαγές", είπε ο Μάρκους Βάιντσιρλ. Και στην κορυφή της επίθεσης, λόγω ροτέισον, οι Γερμανοί συνάδελφοι βλέπουν τους... Κονοπλιάνκα και Χούντελααρ. Οι Γερμανοί έχουν μεγάλο ρόστερ και αυτός είναι και ο λόγο που "ψάχνονται" να δουν τι φταίει και έχουν μείνει τόσο πίσω στο πρωτάθλημα, που ρίχνουν το βάρος τους στο κύπελλο και στην Ευρώπη. Η Σάλκε θα τρέξει, όπως... κάθε γερμανική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της. Θα θέλει να πάρει τη μπάλα και να τρέξει, μαζί με τους φιλάθλους της , που περιμένουν ένα εύκολο βράδυ. Και ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει τρόπο να κλέψει μπάλες και να τρέξει και εκείνος.

Το ποιοι θα παίξουν θα καθορίσει το βαθμό της ικανότητάς τους να αξιοποιήσουν τα τρεξίματα και τη κατοχή της μπάλας που - δεδομένα - θα έχουν. Ο ΠΑΟΚ καλείται να κάνει όσα δεν έκανε στο πρώτο ματς. Να τους "κόψει" τη μεσαία γραμμή, για αρχή. Και φυσικά να τρέξει και εκείνος. Θα τα δούμε όλα αυτά στο χορτάρι. Υπομονή ως τις 7:00.

News 24/7

24MEDIA NETWORK